ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΚΛΟΓΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ ΣΕ ΕΝΑΝ ΓΥΡΟ

Δεν θα ξαναδούμε την ανωτέρω εικόνα στην Άνδρο. Σε έναν γύρο οι εκλογές δημάρχων και περιφερειαρχών.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Παπαντωνίου - Αναδημοσίευση: Καθημερινή

Η μεγάλη αποχή στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023 οδήγησε στην απόφαση να αλλάξει ριζικά ο τρόπος εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών. Εκτός από την ενίσχυση της συμμετοχής, η διεξαγωγή εκλογών σε έναν γύρο θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων.

Έτσι, στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση πριν από το καλοκαίρι και θα αλλάζει ριζικά τον τρόπο εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών. Το νομοσχέδιο που επιμελείται προσωπικά ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος προβλέπει την κατάργηση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και την εκλογή «απευθείας» δημάρχων και περιφερειαρχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το επικρατέστερο όριο εκλογής θα είναι το 42%, με εναλλακτικές λύσεις το 43% και το 50%. Ο στόχος είναι, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο τον περασμένο Νοέμβριο, ένα νέο σύστημα εκλογής των αυτοδιοικητικών αρχών, το οποίο ολοκληρώνει την εκλογή σε ένα γύρο.

Η νέα διαδικασία προβλέπει πως ο πολίτης θα ψηφίζει κανονικά όπως ψήφιζε έως τώρα, καθώς θα επιλέγει το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του και θα σταυρώνει τους δημοτικούς ή περιφερειακούς συμβούλους του συνδυασμού.

Η καινοτομία είναι ότι στο κάτω μέρος του ψηφοδελτίου θα μπορεί να σταυρώσει, εφόσον θέλει, και έναν από τους υπόλοιπους συνδυασμούς / υποψηφίους δημάρχους – περιφερειάρχες ως εναλλακτική ψήφο.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο θα διεξάγεται αυτόματα ο… δεύτερος γύρος των εκλογών, στην περίπτωση που ένας συνδυασμός δεν καταφέρει να φτάσει το ποσοστό εκλογής.

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι σε ένα δήμο συμμετέχουν 4 συνδυασμοί και ο πρώτος λαμβάνει 38%, ο δεύτερος 29%, ο τρίτος 20% και ο τέταρτος 13%.

Στη δεύτερη φάση προκρίνονται οι δύο πρώτοι συνδυασμοί. Γίνεται η καταμέτρηση των εναλλακτικών ψήφων των συνδυασμών που έχουν αποκλειστεί, δηλαδή του τρίτου και του τέταρτου.

Ας υποθέσουμε ότι από το 20% των ψηφοφόρων του τρίτου συνδυασμού, το 3% έχει επιλέξει τον πρώτο συνδυασμό, το 9% το δεύτερο, το 5% τον τέταρτο και το υπόλοιπο 3% δεν επέλεξε καμία εναλλακτική ψήφο.

Ομοίως, ας υποθέσουμε ότι από το 13% των ψηφοφόρων του τέταρτου συνδυασμού, το 2% έχει επιλέξει τον πρώτο συνδυασμό, το 4% τον δεύτερο, το 1% τον τρίτο και το υπόλοιπο 6% δεν επέλεξε καμία εναλλακτική ψήφο.

Τότε ο πρώτος συνδυασμός έλαβε το 38% + 3% (την εναλλακτική ψήφο του τρίτου συνδυασμού) + 2% (την εναλλακτική ψήφο του τέταρτου συνδυασμού), δηλαδή το 45%.

Ο δε δεύτερος συνδυασμός έλαβε το 29% + 4% (την εναλλακτική ψήφο του τρίτου συνδυασμού) + 4% (την εναλλακτική ψήφο του τέταρτου συνδυασμού), δηλαδή το 37%.

Επομένως νικητής ανακηρύσσεται ο πρώτος συνδυασμός. Αυτονόητο είναι πως θα καταμετρούνται οι ψήφοι εκείνων που έχουν επιλέξει δεύτερο συνδυασμό, κάτι που δεν είναι υποχρεωτικό.

Μεταβολή της συμμετοχής

Η αιτία που ο υπουργός κ. Λιβάνιος άρχισε να επεξεργάζεται ένα νέο σύστημα εκλογής ήταν η τεράστια αποχή στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, ειδικά στον β΄ γύρο. Τον Οκτώβριο του 2023, στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το ποσοστό συμμετοχής ήταν 52,5%, ενώ στον δεύτερο γύρο υποχώρησε σημαντικά στο 40,7%. Στις δε περιφερειακές εκλογές η συμμετοχή του δεύτερου γύρου ήταν μόλις στο 35,2%.

Έξι «νίκες»

Το υπουργείο Εσωτερικών πιστεύει πως με το νέο σύστημα διεξαγωγής των εκλογών θα επιτύχει έξι σημαντικές «νίκες»:

• Να υπάρχει αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, καθώς οι εκλογές θα διεξάγονται άπαξ κάθε πέντε χρόνια.

• Να μην εξαρτάται η συμμετοχή από το αν γίνεται επαναληπτική εκλογή για ένα ή για δύο αυτοδιοικητικά αξιώματα.

• Οι ψηφοφόροι να μη μεταβαίνουν δύο φορές στα εκλογικά κέντρα.

• Να ενισχυθεί ο προγραμματικός διάλογος κατά την προεκλογική περίοδο και να υπάρχουν ορατές συγκλίσεις πριν από την κάλπη, καθώς οι συνδυασμοί θα αναζητούν εναλλακτικές ψήφους άλλων συνδυασμών.

• Να έχουν αυξημένη νομιμοποίηση ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης.

• Σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τη διεξαγωγή των εκλογών σε ένα γύρο.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι βουλευτές μας σιωπηλοί υπόδουλοι της κομματικής πειθαρχίας και της καρέκλας χωρίς ίχνος συνείδησης συνένοχοι σε εγκλήματα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ζαβαντριωτες ξυπνήστε !!! Οι παρατρεχάμενοι βουλευτές και σια μας παίρνουν την γη , την περιουσία μας … έχετε καταλάβει τι μας έρχεται ; Αλλά βεβαια είστε ικανοποιημένοι που θα μας κάνουν κλειστό γήπεδο στο Γαύριο για να έχουμε να κλαίμε όταν ξυπνήσουμε .Είδατε το δήμαρχο να αντιδράει ; Ολα μια χαρά τα δέχτηκε σιγά τις αντιρρήσεις που έφερε .

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο κομματαρχης Βρούτσης και οι Στεφάνου που μας φόρτωσαν τον υποτακτικό του αρχοντοχωριάτη για Δήμαρχο τι έχουν να πουν;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η επιστολική ψήφος που φάνηκε ότι διεύρυνε το ποσοστό των συμμετεχόντων στις προηγούμενες ευρωεκλογές δεν τους άρεσε ή κοστίζει για να εφαρμοσθεί;
Γιατί δεν σκέπτονται μια μεθοδο που θα μπορεί και ο ''ξενιτεμένος'' πολίτης να μπορεί να ψηφίζει απ'όπου και αν ευρίσκεται την ημέρα των εκλογών με τα στοιχεία του δημοτολογίου του μέσω pc, tablet, κινητού τηλεφώνου, ή/και επιστολικά και να προσμετράται η ''πολιτική φωνή'' όλων και των ναυτικών μας ακόμα που ταξιδεύουν την ημέρα των εκλογών στην άλλη πλευρά του πλανήτη.
Οι νέες ταυτότητες που μας υποχρεώνουν να έχομε όλοι, με τις μαγνητικές ταινίες τους(barcode) κλπ δεν εξετάζουν αν θα μπορούσαν να ταυτοποιούν κάποιον εκλογικά; .......Τροφή για σκέψη και δεν διεκδικώ το αλάθητο, σίγουρα κάποιοι θα έχουν κατά νούν και άλλους τρόπους πλην της φυσικής παρουσίας τους στα εκλογικά τμήματα πχ δι'αντιπροσώπου λέω εγώ, για έναν ψηφοφόρο της τρίτης ηλικίας.
Και μη μου πείτε αλλοίωση της βούλησής του γιατί και στο παραβάν με βοήθεια από άλλο άτομο υπάρχει πιθανότης αλλοίωσης της ψήφου του υπερήλικος