Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου ή όταν υπάρχει σχέδιο, αγάπη και μεράκι...
Αρχιτεκτονικό σκίτσο Αγίας Τριάδας Κορθίου
Η απήχηση του δημοσιεύματος για το Πολιτιστικό Κέντρο Όρμου Κορθίου και το νέο κτήριο του Μουστακείου υπήρξε μεγάλη. Είχε όμως και μια «παρενέργεια». Κορθιανός φίλος που ζει σε ένα από τα πανέμορφα καταπράσινα με ελιές χωριά του Κορθίου πήρε ξαφνικά ένα πρωί τηλέφωνο στο site λέγοντας:
- Με συγχωρείτε, αλλά μέχρι τώρα το Εν Άνδρω έχει μια σοβαρή παράληψη στις εξαιρετικές παρουσιάσεις του για την Άνδρο. Ακόμα μεγαλύτερο έργο από τα δύο εξαιρετικά κτίρια που εμπνεύστηκε και κατασκεύασε ο Γιάννης Γλυνός είναι το έργο του εκπαιδευτικού κέντρου της Αγίας Τριάδας στο Κόρθι. Απορώ πως δεν το έχετε αναδείξει…
Κατάμεστη η αίθουσα του ΚΠΕ με μελισσοκόμους να ακούσουν την παρουσίαση της APIVIΤΑ για το βιολογικό μέλι (φωτ. Εν Άνδρω).
Τον ακούσαμε σιωπηλοί. Θυμηθήκαμε τα τόσα ρεπορτάζ που έχουμε κάνει σε αυτό το κέντρο: για τις ανεμογεννήτριες, για το μέλι με την APIVITA, για τον καθηγητή Θεοχαράτο, για την ανάδειξη του κτηρίου του Μουστακείου, για τους μαθητές και καθηγητές που συναντήσαμε στο Γαύριο μετά από σεμινάρια σε αυτό κλπ. Τόσες φωτογραφίες, τόσες αναφορές. Όμως καμία ειδικά για το ίδιο το συγκρότημα. Κι ας το είχαμε υποσχεθεί και στον Γιάννη Γλυνό και στο Νίκο Χαζάπη, που μας είχαν καλέσει δύο φορές και το φωτογραφίσαμε. Ο λόγος:
- Πώς να παρουσιάσεις ένα πολυσύνθετο εκπαιδευτικό έργο αποσπασματικά; Πώς να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ιστορίας ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που είναι και έργο ζωής ενός σημαντικού εκπαιδευτικού και δασκάλου της Άνδρου, όπως ο Γιάννης Γλυνός, που αγάπησε με πάθος το επάγγελμά του, δίδαξε γενιές μαθητών και στο τέλος ως δήμαρχος μιας μικρής ξεχασμένης γωνιάς της Άνδρου έκανε ότι μπορούσε για να αφήσει πίσω του υποδομές παιδείας και πολιτισμού;
Η αδυναμία να συνοψίσεις και να ξεκινήσεις από κάπου, ειδικά για την Αγία Τριάδα Κορθίου, είχε μεταβληθεί σε αδυναμία να γράψεις οτιδήποτε. Το τηλεφώνημα του αναγνώστη από το Κόρθι σα να μας ξύπνησε από λήθαργο. Αλλά και πάλι η δυσκολία ήταν εκεί:
- Από πού να ξεκινήσεις; Και που να καταλήξεις;
Αδράξαμε την ευκαιρία και ζητήσαμε από τον αναγνώστη μας, που ήξερε πολλά, να μας στείλει ένα σημείωμα με την ιστορία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Επιμόρφωσης Κορθίου. Μόλις χτες λάβαμε το κείμενο του… - ΕΝ ΑΝΔΡΩ.
Η είσοδος της Αγίας Τριάδας. Ένα ολοκληρώμένο έργο: Πάνω δεξιά είναι τα γραφεία, κάτω δεξιά είναι τα εργαστήρια του ΚΠΕ.
Αγαπητό Εν Άνδρω,
Παρακολουθώ εδώ και χρόνια την προσπάθεια ανάδειξης περιοχών, μνημείων, διαδρομών, πολιτιστικών δρώμενων, θρησκευτικών και πολιτιστικών εστιών της Άνδρου που κάνεις. Η τελευταία σου εκτενής αναφορά στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Όρμο Κορθίου και το νέο κτήριο του Μουστακείου στην Πίσω Μεριά έργα που όπως σωστά γράφεις εμπνεύστηκε, ξεκίνησε και έφερε σε μεγάλο βαθμό σε πέρας ο πρώην δήμαρχος Κορθίου μου έδωσαν την ευκαιρία να παρέμβω ως Κορθιανός για ένα ακόμα μεγαλύτερο έργο που κληροδότησε στο Κόρθι και στην Άνδρο ο Γιάννης Γλυνός.
Ο λόγος για το Κέντρο Περιβαλοντικής Εκπαίδευσης στην Αγία Τριάδα Κορθίου. Επιτρέψτε μου να γράψω δύο λόγια για την ιστορία και την διαδρομή του και τον σπουδαίο ρόλο στην αναβίωση του ως εκπαιδευτικό κέντρο της Άνδρου, των Κυκλάδων και της Ελλάδας χάρη στην μέριμνα και το μεράκι του Γιάννη Γλυνού που άφησε την σφραγίδα του στο Κόρθι και στην Άνδρο ανεξίτηλα.
Μικρή αναφορά στην ιστορία της Αγίας Τριάδας
Το συγκρότημα της Αγίας Τριάδας Κορθίου λειτουργεί αθόρυβα για περισσότερα από 200 χρόνια ως φωτεινό εκπαιδευτικό κύτταρο της Ανδρου. Ιδρύθηκε το 1813 και λειτούργησε συνεχώς ως το 1991, οπότε και έκλεισε το δημοτικό σχολείο Κορθίου. Το συγκρότημα θα είχε απαξιωθεί αν δεν υπήρχε ο Γιάννης Γλυνός, ο οποίος έδωσε όραμα και πνοή στην μετέπειτα χρήση και λειτουργία του.
Ο Γιάννης Γλυνός, δήμαρχος Κορθίου τότε, παρουσιάζει το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κόρθι.
Μόλις ανέλαβε ο Γιάννης Γλυνός τον νεοσύστατο Δήμο Κορθίου το 1999, ξεκίνησε και επιμελήθηκε τις διαδικασίες αποτύπωσης, μελέτης και επισκευής του εγκαταλειμμένου συγκροτήματος, το οποίο γρήγορα μετουσιώθηκε σε σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα με μεγάλες δυνατότητες πολλαπλών χρήσεων. Παράλληλα, φρόντισε για την καταγραφή και διάσωση της σημαντικής βιβλιοθήκης μέσω συνεργασίας με την Καΐρειο Βιβλιοθήκη.
Αφίσες από τις πρώτες εκδηλώσεις που φιλοξένησε το ανακαινισμένο παλιό μοναστήρι/σχολείο.
Το ανακαινισμένο κτιριακό συγκρότημα ξεκίνησε να λειτουργεί ως χώρος σημαντικών εκδηλώσεων και με την καθοδήγηση του Γιάννη Γλυνού και φιλοξένησε μεταξύ 2001 και 2003 πέντε σημαντικά συνέδρια: "Παραδοσιακές και σύγχρονες μορφές εκμετάλλευσης της ενέργειας. Από τον ανεμόμυλο στις ανεμογεννήτριες", "1o Συνέδριο των απανταχού Κορθιανών", "Η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο νησιώτικο περιβάλλον", “Πολιτιστική Παράδοση και Χωροταξικός Σχεδιασμός στα Νησιά του Αιγαίου” και «Πολιτιστικός, εκκλησιαστικός τουρισμός και Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Αφίσες από τις πρώτες εκδηλώσεις που φιλοξένησε το ανακαινισμένο μοναστήρι/σχολείο.
Τα συνέδρια αυτά είχαν τεράστια επιτυχία και σηματοδότησαν την μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Ακόμη, έγιναν δεκάδες ημερίδες και συμπόσια πανελαδικής εμβέλειας, όπως αυτά του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Αθηνών το 2002 και της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών το 2003, με ανάλογη μεγάλη επιτυχία.
Το 2003 ο Γιάννης Γλυνός οραματίστηκε και υλοποίησε το επόμενο στάδιο αξιοποίησης του κτιριακού συγκροτήματος της Αγίας Τριάδας με την ίδρυση και λειτουργία του πρώτου και μοναδικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες (ΚΠΕ). Έτσι, μετά από απαραίτητες εργασίες ανακαίνισης και προσθήκης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και υποδομών, πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, αλλά και ανταγωνισμό με άλλα νησιά που εποφθαλμιούσαν το ΚΠΕ για τις περιοχές τους, το 2003 ο πρώην Δήμος Κορθίου υπέγραψε σύμβαση με το Υπουργείο Παιδείας για να λειτουργήσει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με οικονομική στήριξη και από το Μουστάκειο κληροδότημα, στο κτιριακό συγκρότημα της Αγίας Τριάδας.
Ο πολύ γνωστός καθηγητής Μπουραντάς στο ΚΠΕ μιλά στους μελισσοκόμους της Άνδρου για την επιχειρηματικότητα.
Το ΚΠΕ λειτούργησε για πρώτη φορά το 2004 και από τότε εξυπηρετεί εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολείων της Ανδρου, των Κυκλάδων και όλης της Ελλάδας. Ο σχολικός τουρισμός που έχει δημιουργήσει, έχει δώσει νέες ευκαιρίες ανάπτυξης σε ολόκληρο το νησί. Κάθε χρόνο, ολόκληρο το χειμώνα, το επισκέπτονται συνολικά πάνω από 30 σχολεία, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν 1.000 μαθητές και άλλοι τόσοι γονείς και καθηγητές διαμένουν, τρώνε και διασκεδάζουν (επί ένα τριήμερο ο καθένας, κατά μέσο όρο), επισκεπτόμενοι όλο το νησί.
Στο ΚΠΕ πραγματοποιούνται επίσης κάθε είδους επιμορφωτικά σεμινάρια και ημερίδες, που απευθύνονται τόσο στους κατοίκους του νησιού, όσο και σε στελέχη εκπαίδευσης από όλη την Ελλάδα. Ακόμη, ανάλογες ημερίδες και σεμινάρια διοργανώνονται από το ΚΠΕ και σε άλλα νησιά σε μια προσπάθεια να μετριαστούν τα προβλήματα της πρόσβασης και της νησιωτικότητας. Το ΚΠΕ είναι στελεχωμένο από έμπειρους εκπαιδευτικούς οι οποίοι εργάζονται αθόρυβα και σκληρά και έχουν σίγουρα μεγάλη συνεισφορά στην επιτυχία του όλα αυτά τα χρόνια.
Η εκκλησία του παλιού μοναστηριού.
Τώρα, με το νέο νόμο που θα διέπει την λειτουργία των ΚΠΕ, ετοιμάζεται για ένα νέο και μεγαλύτερο άνοιγμα προς την κοινωνία, αρκεί βέβαια να καλυφθούν οι κενές θέσεις των στελεχών και να αγκαλιαστεί περισσότερο από την κοινωνία του νησιού.
Αγαπητό Εν Άνδρω,
έγραψα τα παραπάνω γιατί θέλω να αναδειχθεί ένα έργο πολύ σημαντικό για το Κόρθι και για το νησί μας. Ένα έργο που φέρνει κάθε χρόνο περίπου 2.500 χειμερινούς επισκέπτες σε μια απομονωμένη περιοχή της Άνδρου, που παράγει και διαδίδει γνώση, ένα έργο που ήρθε για να μείνει μιας και εξασφάλισε χάρη στην οξυδέρκεια του τότε δημάρχου χρηματοδότηση εντασσόμενο στα εκπαιδευτικά προγράμματα του υπουργείου Παιδείας. Ένα έργο που αποτυπώνει το σχέδιο, την αγάπη και το μεράκι του Γ. Γλυνού για τον τόπο και για το νησί του…
Φιλικά Σ.Ν.