Η Μονή Παναχράντου στο Διάβα των Αιώνων

Της Δέσποινας Πολίτου

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenbergσε σε συνεργασία με την ιστοσελίδα “εν Άνδρω.gr” το βιβλίο: Η Μονή Παναχράντου της Άνδρου στο Διάβα των Αιώνων. Είναι ένα βιβλίο που εστιάζει και αναδεικνύει την μακρά και πολυκύμαντη ιστορία του παλαιότερου  μοναστηριού της Άνδρου.

Από ύψος 500μ. η Μονή ατενίζει την Χώρα και το Αιγαίο

Το μοναστήρι της Παναγίας και η Άνδρος συμπορεύτηκαν επί αιώνες. Οι πολιτικές ανακατατάξεις και οι κυριαρχούσες κατά καιρούς θρησκευτικές αντιλήψεις στο νησί είχαν θετικές και αρνητικές συνέπειες στην λειτουργία της Μονής και άφησαν τα αποτυπώματα τους στις διαδρομές της Άνδρου. Άπό αυτή την άποψη η ιστορία του μοναστηριού και η ιστορία της Άνδρου υπήρξαν αλληλένδετες. Το βιβλίο μέσα από τα δοκίμια που περιέχει βοηθά στην καλύτερη γνώση της ιστορίας του μοναστηριού και του νησιού μας.

Μιλώντας για την ιστορία του νησιού και το μοναστήρι ο επιμελητής της έκδοσης, Διαμ. Μπασαντής, σημειώνει στον πρόλογο του:

"Κάθε τόπος έχει την ιστορία του. Κάθε ιστορία έχει τα μνημεία της. Κάθε μνημείο είναι μια καταγραφή του ανθρώπινου ίχνους στον τόπο. Χωρίς τον άνθρωπο δεν υπάρχει ιστορία. Χωρίς τα μνημεία η ιστορία χάνεται, διασκορπίζεται.

Η Μονή Παναχράντου είναι ένα από τα πλέον διακεκριμένα μνημεία της Άνδρου. Υπήρξε τόπος θρησκευτικής πίστης, πνευματικής άσκησης, καταφύγιο ανθρώπων, αλλά και χώρος ταυτισμένος με σημαντικές ιστορικές αναφορές…".Αυτές τις σημαντικές αναφορές καταγράφουν, καθένας με τον τρόπο του και από το δικό του πεδίο, οι δοκιμιογράφοι στα κείμενα τους.

Το βιβλίο έρχεται ως συνέχεια της πρώτης ως σήμερα δημόσιας παρουσίας της Μονής στην Άνδρο, τον Ιούλιο του 2013, σε μεγάλη ανοικτή εσπερίδα που διοργανώθηκε στην Χώρα, την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι. Περιέχει τα κείμενα που αναγνώστηκαν στην εσπερίδα, αλλά και κείμενα που προστέθηκαν στη συνέχεια για να συμπληρώσουν την ιστορική διερεύνηση του τόσο σημαντικού μοναστηριού της Άνδρου.

 

Άποψη από την εσπερίδα του 2013 (φωτο: Μ. Σπυριδονόπουλος)

Στο βιβλίο γράφουν, κατά σειρά, ο Μητροπολίτης Σύρου-Άνδρου Δωρόθεος Β΄ (συνοπτική αναφορά στην μακρά ιστορική και θρησκευτική διαδρομή της Μονής), ο καθηγητής και δημοσιογράφος Διαμαντής Μπασαντής (αναφορά στην ανάγκη διεπιστημονικής έρευνας της ιστορίας και της παράδοσης της Μονής), ο αρχιτέκτων και ιστορικός ερευνητής Νίκος Βασιλόπουλος (χρονολόγηση των απαρχών της Μονής μέσα από τους τρόπους κτισίματος και της αρχιτεκτονικής της), ο καθηγητής και λογοτέχνης Σταμάτης Μ. Καμπάνης (αναφορά στο αρχιπέλαγος κατά τους μέσους χρόνους μέσα στο οποίο υπήρξε η Μονή) και ο ναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Γκιώνης (μια σύντομη καταγραφή της νεώτερης ιστορίας του μοναστηριού).

Ο Μητροπολίτης Σύρου και Άνδρου Δωρόθεος ΙΙ

ομιλητής στην εσπερίδα του 2013 και δοκιμιογράφος στο βιβλίο

Οι ομιλητές της εσπερίδας και δοκιμιογράφοι του βιβλίου μαζί με τον πατέρα Ευδόκιμο.

Από αριστερά Δ. Μπασαντής, Σ. Καμπάνης, Κ. Γκιώνης, Ν. Βασιλόπουλος.

Ο εξαιρετικός σχεδιασμός της έκδοσης του Γ. Μαμάη

Τον τυπογραφικό σχεδιασμό του βιβλίου είχε ο ρέκτης της τυπογραφίας Γιάννης Μαμάης. Στην έκδοση περιλαμβάνονται εκτός των κειμένων και μια σειρά φωτογραφίες. Από αυτές 12 είναι ασπρόμαυρες (από το αρχείο της Μονής) και 24 έγχρωμες φωτογραφίες (21 από το αρχείο του Διαμαντή Μπασαντή - μια είναι από το αρχείο της Μονής). Σε αυτές αποτυπώνεται τόσο η μακρά διαδρομή του πατέρα Ευδόκιμου στην Μονή κατά τα 60 χρόνια που είναι εκεί όσο και σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια του μοναστηριού καθώς και εικόνες σχετικές με τα κείμενα.

Ο πατήρ Ευδόκιμος κλείνει την εκδήλωση του 2013

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία του νησιού (τιμή 10 ευρώ) και πεοσεχώς θα το παρουσιάσουν σε ανοικτές συγκεντρώσεις ο εκδοτικός οίκος Gutenberg και Η Μονή Παναχράντου: α) στον κήπο του ξενοδοχείου Παράδεισος της Χώρας στις 17 Ιουλίου και β) στο βιβλιοπωλείο Λογάρι του Γαυρίου στις 25 Ιουλίου στις 21.15. Οι λεπτομέρειες των δύο παρουσιάσεων θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet