1844: Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (Χωριά, Κάτοικοι, Επαγγέλματα, Οικονομία, Κοινωνία κλπ)

Σχολιασμός - Ανάλυση: Διαμαντής Μπασαντής

Έρευνα-Επεξεργασία: Ι.Π. - Άλκης

 

Όλοι οι πίνακες είναι του Άγγλου αξιωματικού Tower και αποτυπώνουν τοπία της Άνδρου του 1840. Δηλαδή της εποχής που έγιναν οι πρώτες εκλογές και αποτυπώθηκε το πρώτο εκλογικό σώμα του νησιού.

(α) ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ - ΑΝΑΛΥΣΗ: ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΜΠΑΣΑΝΤΗΣ 

ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Οι πρώτες ελληνικές εκλογές στο νέο ελληνικό κράτος έγιναν το 1844. Ένα χρόνο μετά το κίνημα μπροστά στα ανάκτορα του Όθωνα όπου ο λαός ζήτησε σύνταγμα. Εκ των επικεφαλής ήταν ο στρατηγός της Ελληνικής Επανάστασης Γιάννης Μακρυγιάννης. Έκτοτε η πλατεία μπροστά από τα ανάκτορα (σήμερα Βουλή) ονομάστηκε πλατεία Συντάγματος. Η πρώτη αποτύπωση του εκλογικού σώματος το 1844 αποτέλεσε τον πρώτο κοινωνικο-οικονομικό και πολιτικό χάρτη της Ελλάδος, αλλά και της Άνδρου.

Μετά τις προηγούμενες αποτυπώσεις της μετεπεπαναστατικής Άνδρου που δημοσιεύσαμε μέχρι τώρα στο ΕΝ ΑΝΔΡΩ όπου αποτυπώσαμε την κοινωνία του νησιού την εποχή του Καποδίστρια (περιγραφή 1830, εμπορική κίνηση 1829-1830) και του Όθωνα (ιστιοφόρος ναυτιλία της Άνδρου του 1857) προχωράμε τώρα στην αποτύπωση της κοινωνίας της Άνδρου όπως διαμορφώθηκε τις πρώτες δεκαετίες μετρά την απελευθέρωση της Ελλάδος. Η σημερινή παρουσίαση οφείλετε στην ακούραστη ερευνητικότητα του συνεργάτη μας Ι.Π. – Άλκη που ενέσκηψε στα αρχεία του Ινστιτούτου Ιστορικών Έρευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και διαμόρφωσε τους πίνακες που αποτέλεσαν το εργαλείο της δικής μας κοινωνικής χαρτογράφησης της Άνδρου του 1844.

Εδώ συμπεριλάβαμε πίνακες επεξεργασμένους από τον Ι.Π.-Άλκη για την δική μας κοινωνική και οικονομική χαρογράφηση. Οι αρχικοί γενικοί πίνακες του Ι.Π. - ΑΛΚΗ που περιλαμβάνουν όλα τα ονόματα των ψηφοφόρων της Άνδρου κατά χωριό και κατά Δήμο παρατίθενται σε επόμενο δημοσίευμα λόγω όγκου. 

Οργανώσαμε τους πίνακες που παρουσιάζουμε παρακάτω κατά ΟΙΚΙΣΜΟ και ΔΗΜΟ, αλλά και κατά επάγγελμα. Με τον τρόπο αυτό έχουμε πίνακες κατάλληλους για μια κοινωνική έρευνα όπου αποτυπώνεται η κοινωνία και η οικονομία και βγαίνουν συμπεράσματα για επιμέρους χωριά και Δήμους , αλλά και για το σύνολο του νησιού.

Από τους πίνακες διαπιστώνουμε πως βρισκόμαστε ουσιαστικά στην εκκίνηση της Άνδρου στην μετεπαναστατική Ελλάδα. Μιας Άνδρου με έντονο αγροτικό χαρακτήρα, αλλά που ήδη έχει πλέον διαμορφώσει και τον πρώτο ναυτικό πυρήνα του νησιού. Κυρίως στην περιοχή της Χώρας. Η ιστιοφόρος ναυτιλία της Άνδρου έχει ήδη ξεκινήσει και τα αμέσως επόμενα χρόνια θα αποκτήσει μεγάλο εύρος και θα δώσει μια τεράστια ώθηση στο νησί διαμορφώνοντας μια πρωτόγνωρη κοινωνική και οικονομική κινητικότητα του πληθυσμού του νησιού. Σύντομα θα επανέλθουμε με νέο δημοσίευμα μας όπου θα αποτυπώσουμε την κοινωνική και οικονομική εξέλιξη του νησιού στα 1877 και την μεγάλη κοινωνική κινητικότητα της Άνδρου εκείνη την εποχή με την οποία θα ολοκληρώσουμε το αφιέρωμα μας στην Άνδρο και στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης.

ΤΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ Η ΑΝΔΡΟΣ

Σύμφωνα με την Wikipaidia οι εκλογές του 1844 ήταν οι πρώτες κοινοβουλευτικές της Ελλάδας. Η διενέργεια των εκλογών ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής επανάστασης του 1843 και της περικύκλωσης των ανακτόρων, με αίτημα την παραχώρηση συντάγματος. Μετά από αυτά, ο βασιλιάς Όθων αναγκάστηκε να διορίσει μεταβατική κυβέρνηση, ώστε αυτή να προκηρύξει εκλογές για την σύνταξη συντάγματος. Οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της 4ης Μαρτίου 1829, δηλαδή με «έμμεση και καθολική ψηφοφορία του άρρενος πληθυσμού άνω των 25 ετών». Εξελέγησαν 244 πληρεξούσιοι από 92 εκλογικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων και εκπροσώπων των αλύτρωτων περιοχών που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821.

Στις 26 Νοεμβρίου 1843 εξελέγη επιτροπή με 21 μέλη για να καταρτίσει σχέδιο Συντάγματος. Το τελικό σχέδιο ψηφίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου 1844, κυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση και εκδόθηκε από το μονάρχη στις 18 Μαρτίου. Με βάση τον εκλογικό νόμο, που καταρτίστηκε στις 18 Μαρτίου 1844, κάθε επαρχία αποτελούσε ξεχωριστή εκλογική περιφέρεια. Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονταν σε κάθε εκλογική περιφέρεια εξαρτώταν από τον πληθυσμό της. Επαρχίες πάνω από 10.000 κατοίκους εξέλεγαν ένα βουλευτή, έως 20.000 κατοίκους 2 βουλευτές, έως 30.000 κατοίκους 3 βουλευτές , πάνω από 30.000 κατοίκους εξέλεγαν 4 βουλευτές, Προνομιακά η Ύδρα θα εξέλεγε 3 βουλευτές, οι Σπέτσες 2 βουλευτές και "οι εν Ελλάδι Ψαριανοί" 2 βουλευτές. Επίσης 1 βουλευτή θα εξέλεγαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι εκλογές διήρκεσαν έξι μήνες, μέσα σε κλίμα βίας και νοθείας, και διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Κυβέρνησης Μαυροκορδάτου. Οι περισσότερες περιφέρειες τις έκαναν τον Μάιο[1] και τον Ιούνιο του 1844, ενώ άλλες τον Αύγουστο. Έγιναν με το πλειοψηφικό σύστημα στενής περιφέρειας. Νικητής των εκλογών ήταν ο Ιωάννης Κωλέττης αρχηγός του Γαλλικού κόμματος, ήταν ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελλάδας. Παρόλο που το κόμμα του ήρθε τρίτο στις εκλογές σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού με το Ρωσικό κόμμα, την Κυβέρνηση Ιωάννη Κωλέττη 1844. Η πρώτη εκλεγμένη Βουλή των Ελλήνων συγκροτήθηκε σε σώμα και συνεδρίασε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1845. Ωστόσο, υποστηρίζεται η σωστή άποψη πως, αν θα θέλαμε να είμαστε ακριβολόγοι, κοινοβουλευτικό σύστημα με την ορθή έννοια του όρου, υπήρξε με την καθιέρωση της αρχής της Δεδηλωμένης στα 1875 από το Χαρίλαο Τρικούπη. Συνεπώς, κατά την άποψη αυτή, πρώτος κοινοβουλευτικός Πρωθυπουργός ήταν ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Κόμματα και ψήφοι στις εκλογές του 1844

Κόμματα

Αρχηγοί

Ψήφοι

Έδρες

Αριθμός

+− %

Αριθμός

+−

1

Ρωσικό κόμμα
(Ναπαίοι)

Ανδρέας Μεταξάς

     

55

 

2

Αγγλικό κόμμα
(Μαρλαίοι)

Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος

     

28

 

3  

Γαλλικό κόμμα
(Μοσχομαγκίτες)

Ιωάννης Κωλέττης

     

20

 

Οι βουλευτές Άνδρου που εκλέχθηκαν στις βουλευτικές εκλογές του 1844

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΤΟΥ 1844

Θα ξεκινήσουμε εδώ παραθέτοντας μερικά πρώτα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά συμπεράσματα μας με βάση τους επεξεργασμένους για τις ανάγκες αυτής της ανάλυσης πίνακες. Να σημειώσουμε πρώτα από όλα πως πολιτικά οι εκλογές του 1844 καταγράφουν για το νησί και το πρώτο εκλογικό σώμα του, το οποίο απαρτίζεται από 3.576 άρρενες, ηλικίας άνω των 25 ετών (αυτοί ψήφιζαν τότε). Ο μέσος όρος ηλικίας των εκλογέων κυμαίνεται μεταξύ 40-45 χρόνων.  

Εξετάζοντας σε μια πρώτη ανάγνωση τα επαγγέλματα των κατοίκων του νησιού κατά οικισμό και Δήμο διαπιστώνουμε πως το σύνολο του νησιού έχει αγροτικό χαρακτήρα με εξαίρεση την Χώρα και τις Στενιές, όπου κυριαρχεί το ναυτικό επάγγελμα. Ναυτικούς όμως βρίσκουμε σε ικανούς αριθμούς και σε μερικά από τα γύρω χωριά της Χώρας, όπως τα Λειβάδια, τ' Αποίκια, τα Λάμυρα, το Μέσα Χωρίον. Στα υπόλοιπα χωριά το επάγγελμα του ναυτικού απαντάται σε ελάχιστους αριθμούς. Συνολικά καταγράφηκαν 398 ναυτικοί, συν 14 ναύτες στον Δήμο Άνδρου, 13 πλοιοκυβερνήτες στον Δήμο Γαυρίου!  

Όμως επίσης συναντάμε και ελάχιστα επαγγέλματα σχετικά με την θάλασσα - στους άλλους Δήμους και χωριά. Ειδικά στο Γαύριο και στον Φελλό. Το υπόλοιπο νησί είναι έντονα αγροτικό και έχει ελάχιστη σχέση με την θάλασσα. Για παράδειγμα αλιείς (ψαράδες) συναντάμε μεμονωμένους στο Κόρθι, στον Όρμο, στον Πιτροφό! Στο σύνολο της Άνδρου καταγράφηκαν 6 αλιείς στον Δήμο Άνδρου και 3 στον Δήμο Κορθίου! Απόδειξη πως μέχρι σήμερα η ανδριώτικη κουζίνα δεν περιλαμβάνει το ψάρι, αλλά κυρίως αγροτικά προϊόντα ορεινών κοινωνιών (λουκάνικα, αυγά, γαλακτομικά, χοιρινά κλπ).

  Επαγγέλματα νήσου ΑΝΔΡΟΥ κατά δήμους
  και αριθμό αρρένων ψηφοφόρων του 1844
         
    ΑΤΟΜΑ
α/α ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΘΙ ΓΑΥΡΙΟ
1 Γεωργός 751 918 880
2 Ναυτικός 398    
3 Κτηματίας 145 41 158
4 Έμπορος 49   15
5 Ναύτης 14 14  
6 Μυλωνάς 7   14
7 Μαραγκός 19    
8 Χαλκουργός 7   12
9 Σανδαλοποιός 15    
10 Μεταπράτης   13  
11 Πλοιοκυβερνήτης     13
12 Δημοσύμβουλος 10    
13 Ράφτης 9 1  
14 Αλιέας 6 3  
15 Καλαφάτης 8    
16 Παπουτσής 5 3  
17 Ειδικός Πάρεδρος 6    
18 Καφεπώλης 3 1 1
19 Εργάτης 4    
20 Δημοπάρεδρος 2   2
21 Μουσικός 3    
22 Πάρεδρος   3  
23 Βαρελοποιός 2    
24 Γιατρός 2    
25 Κουρέας 2    
26 Σοβατζής 2    
27 Δήμαρχος 1 1  
28 Διδάσκαλος 1 1  
29 Συμβολαιογράφος 1    
30 Βυρσοδέψης 1    
31 Γανωτής 1    
32 Κλητήρας 1    
33 Κρεοπώλης 1    
34 Κτίστης 1    
35 Μάγειρας 1    
36 Παπλωματάς 1    
37 Ρακοπώλης 1    
38 Υφαντής   1  
39 Ζωγράφος   1  
40 Βαφέας      
41 Λεπτουργός 0    
         
    1480 1001 1095

Η αστική οικονομία της Άνδρου μοιάζει ελάχιστα αναπτυγμένη στο σύνολο του νησιού περιλαμβάνοντας λίγους σχετικά εμπόρους, ελάχιστους καφεπώληδες,  μεμονωμένος κρεοπώλης, ρακοπώλης, κουρείς κλπ. Καταγράφηκαν συνολικά 49 έμποροι στην περιοχή του Δήμου Άνδρου και 15 στην περιοχή του Δήμου Γαυρίου. Σύνολο 64 σε όλο το νησί!

Μπορούμε να δεχθούμε όμως και οι αρκετοί κτηματίες που έχουν καταγραφεί ίσως έκαναν και εμπόριο της παραγωγής τους. Αλλά είναι μια υπόθεση. Η οικονομία της Άνδρου σε πολύ μεγάλο βαθμό βασιζόταν στην οικοτεχνία. Κάθε γεωργός "έκανε τα κουμάντα του" για την οικογένεια του. Και κάθε κτηματίας είχε γεωργούς που δεν είχαν κτήματα και δούλευαν γι' αυτόν. Μια κοινωνία σε αγροτικό επίπεδο δηλαδή...

Οι μορφωμένοι και τα επαγγέλματα που απαιτούν μόρφωση είναι ελάχιστα. Καταγράφηκαν 2 γιατροί στην περιοχή της Χώρας! Συμβολαιογράφος, δάσκαλος, και άλλα αντίστοιχα επαγγέλματα που απαιτούν παιδεία ήταν μεμονωμένα (1-2 κλπ). Και βασικά  στην Χώρα, Το υπόλοιπο νησί εμφανίζει μια κοινωνία αγροτική και καθόλου αστική. Αστικά επαγγελματικά στοιχεία βρίσκουμε όπως τονίσαμε μόνο στην Χώρα και ναυτικά μόνο στα γύρω χωριά. Εκεί γεννιέται η αστική κοινωνία της Άνδρου.

Ενδιαφέρον είναι πως μια σειρά οικισμοί που περιβάλουν την Χώρα μοιάζει να αποτελούν τα "προάστεια" της ή τα χωριά "δορυφόρους" της όπως τα Λάμυρα κλπ όπου είναι σχετικά πολυπληθή. Σήμερα όμως ο πληθυσμός τους πλέον είναι περιορισμένος και κυρίως καλοκαιρινός...

Στο Γαύριο το κεφαλοχώρι του Δήμου είναι η αγροτική Άρνη!!! Ακολουθούν με ικανούς πληθυσμούς τα αγροτικά χωριά της βόρειας Άνδρου - που σήμερα έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί όπως Βαρίδι, Αμόλοχος, Βιτάλι...

Πληθυσμό επίσης διατηρούν εκτός της Άρνης και του Αμόλοχου και των χωριών της Βόρειας Άνδρου, που έχουν σήμερα εγκαταλειφθεί και χωριά του Δήμου Κορθίου όπως το Κόρθι, το Αμονακλειό, τ' Αηδόνια, ο Μουσιώνας, η Πίσω Μεριά και η Καπαριά. Από όλα αυτά μόνο η Καπαριά και η Πίσω Μεριά σήμερα διατηρούν πληθυσμό...

Συνοψίζουμε:

(α) Έχουμε μια κάπως μερική εικόνα της  Άνδρου, της κοινωνίας και της οικονομίας της του έτους 1844 όπως αποτυπώνεται μέσα από τον εκλογικό κατάλογο. Καταγράφονται παραπάνω από 3.500 ψηφοφόροι ηλικίας 25 ετών και άνω. Δεν καταγράφονται οι γυναίκες, τα παιδιθά και οι νέοι. Δεν καταγράφονται όσοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Το σύνολο του πληθυσμού εκτιμάται βάσει της αναφοράς στον πληθυσμό το 1830 στη Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος (αναφέρθηκαν τότε 15.000 κάτοικοι) σε κάτι περισσότερους (ίσως 17.000 το 1844).

(β) Με βάση την αναγραφόμενη ηλικία των εκλογέων ο πληθυσμός είναι νέας και μέσης ηλικίας (οι νέοι και τα παιδιά δεν αναφέρονται στον εκλογικό χάρτη). Οικισμοί με ικανούς πληθυσμούς καταγράφονται στα αγροτικά χωριά (Λάμυρα, Λειβάδια, Μεσαριά, Άρνη, Βαρίδι, Βιτάλι, Φελλό, Άγιο Πέτρο, Κατάκοιλο, Κόρθι, Αμονακλιού, Αηδόνια, Καπαριά κλπ).  

(γ) Με βάση τα επαγγέλματα το νησί έχει μια διαμορφωμένη ναυτική κοινωνίας και αστική συγκρότηση στην Χώρα και σε μερικά γύρω χωριά που αναφέρονται στην αστική και ναυτική Χώρα. Το υπόλοιπο είναι καθαρά αγροτικό. Οι αγροτικοί πληθυσμοί του εγκατεστημένοι στις εύφορες κοιλάδες της Άνδρου ζουν από την παραγωγή τους. Το εμπόριο έχει ελάχιστα αναπτυχθεί. Οι αγροτικές περιοχές αν και έχουν ικανούς για τα δεδομένα του νησιού πληθυσμούς δεν έχουν υποδομές και κυρίως εξειδικευμένα επαγγέλματα.

(δ) Η Άνδρος παρουσιάζεται ως νησί δύο ταχυτήτων. Η περιοχή της Χώρας και μερικά από τα γύρω χωριά της στον Δήμο Άνδρου όπου λόγω της ναυτιλίας και του εμπορίου έχουν ήδη έναν αστικό προσανατολισμό. Και οι δύο άλλοι Δήμοι Κορθίου και Γαυρίου, καθώς και τα υπόλοιπα χωριά του Δήμου Άνδρου, που έχουν έντονο αγροτικό προσανατολισμό (και ορεσίβιο χαρακτήρα) και ακολουθούν τον δικό τους δρόμο. Η σύγκλιση τους θα γίνει πολλά χρόνια αργότερα μέσα από τη ναυτιλία αρχικά και κυρίως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο όταν θα αχνοφανεί στον ορίζοντα η οικονομία του τουρισμού. Μια οικονομία στην οποία η Άνδρος ξεκίνησε πρώτη στα τέλη του 1960, αλλά πολύ τελευταία προσχώρησε και με όλες τις υστερήσεις που τις κληρονόμησε η κλειστή αγροτική κοινωνική δομή και οικονομία.

 

(β) ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ:  Ι.Π. - ΑΛΚΗΣ 

Η όλη εργασία αφορά και ενδιαφέρει τους σημερινούς κατοίκους όλων των διαμερισμάτων της Άνδρου, ασχέτως αν σήμερα κάποια μέρη έχουν διαφορετικά ονόματα και γεωγραφικά όρια. Μέσα από την ανάγνωση των πινάκων οι κάτοικοι της Άνδρου θα μπορέσουν να "γνωρίσουν" τους προγόνους τους. Αυτούς που κατοικούσαν στα μέρη τους το 1844 και στα χωριά που έζησαν  και μεγάλωσαν και αυτοί. Τα "δεδομένα’’ της εργασίας αυτής, ξεκίνησαν από χειρόγραφα που έχουν διασωθεί και επεξεργάστηκαν από ειδικά "συνεργεία’".

ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

  

ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΩΝ: ΚΑΤΑ ΧΩΡΙΟ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ, ΗΛΙΚΙΑ
         
Άρρενες με δικαίωμα ψήφου  ανά οικισμό δήμου  ΑΝΔΡΟΥ  το 1844    
     
         
Οικισμός Επάγγελμα μ.ο. Ηλικίας  
         
  Γεωργός 31    
ΑΛΑΔΙΝΟΥ Κτηματίας 5 40,9  
  Σανδαλοποιός 2    
  Μαραγκός 1    
         
         
         
  Γεωργός 76    
ΑΠΟΙΚΙΑ Κτηματίας 32 41,2  
  Ναύτης 22    
  Ειδικός Πάρεδρος 2    
  Μαραγκός 2    
         
         
  Γεωργός 59    
ΒΟΥΡΚΩΤΗ Μυλωνάς 1 40,2  
  Ναυτικός 1    
         
         
         
  Γεωργός 22    
ΒΡΑΧΝΟΥ Ναυτικός 4 41,4  
  Μαραγκός 1    
  Έμπορος 1    
         
         
         
  Γεωργός 162    
ΛΑΜΥΡΑ Έμπορος 26 42,3  
  Ναυτικός 25    
  Κτηματίας 21    
  Ναύτης 14    
  Μαραγκός 9    
  Σανδαλοποιός 6    
  Καλαφάτης 3    
  Μάγειρας 2    
  Εργάτης 2    
         
  Γεωργός 32    
ΛΙΒΑΔΙΑ Ναυτικός 32 41,2  
  Σανδαλοποιός 4    
  Παπουτσής 4    
  Ειδικός Πάρεδρος 2    
  Καλαφάτης 2    
  Καφεπώλης 2    
  Ράφτης 2    
  Μαραγκός 2    
  Μαραγκός 2    
         
  Γεωργός 89    
ΜΕΝΗΤΕΣ Κτηματίας 7 44,9  
  Ναυτικός 5    
  Σανδαλοποιός 2    
  Ράφτης 1    
  Μεταπράτης 1    
  Δημοσύμβουλος 1    
         
         
  Αγρότης 38    
ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΟΝ Ναυτικός 10 48,3  
  Καλαφάτης 3    
  Σανδαλοποιός 2    
  Βαρελοποιός 2    
  Μαραγκός 1    
         
         
  Κτηματίας 26    
ΜΕΣΑΡΙΑ Αγρότης 18 46,0  
  Ναυτικός 4    
  Μαραγκός 2    
  Μυλωνάς 1    
  Χαλκουργός 1    
  Δήμαρχος 1    
  Ειδικός Πάρεδρος 1    
  Δημοσύμβουλος 1    
  Εμπορος 1    
         
  Γεωργός 66    
ΠΕΡΑ ΧΩΡΙΟΝ Μουσικός 1 42,0  
  Ναυτικός 1    
  Σοβατζής 1    
         
         
         
  Γεωργός 92    
ΠΙΤΡΟΦΟΣ Μυλωνάς 1 40,3  
  Χαλκουργός 1    
  Αλιέας 1    
         
         
  Ναυτικός 182    
ΧΩΡΑ Κτηματίας 39 41,7  
  Εμπορος 15    
  Δημοσύμβουλος 6    
  Σανδαλοποιός 3    
  Ράφτης 4    
  Γιατρός 2    
  Καφεπώλης 2    
  Χαλκουργός 2    
  Δημοπάρεδρος 2    
  Διδάσκαλος 1    
         
  Γεωργός 58    
ΣΥΝΕΤΙ Σανδαλοποιός 1 39,3  
         
         
         
  Ναυτικός 101    
ΣΤΕΝΙΕΣ Κτηματίας 9 42,1  
  Γεωργός 4    
  Μυλωνάς 3    
  Ράφτης 1    
  Δημοσύμβουλος 1    
         
         
  Εμπορος 3    
ΥΨΗΛΟΥ Εργάτης 1 36,0  
  Γεωργός 1    
         
         
         
Άρρενες με δικαίωμα ψήφου  ανά οικισμό δήμου  ΓΑΥΡΙΟΥ το 1844    
                                         
         
Οικισμός Επάγγελμα μ.ο. Ηλικίας  
         
  Κτηματίας 75    
ΦΕΛΛΟΣ Γεωργός 17 42,9  
  Πλοιοκυβερνήτης 5    
         
         
         
  Γεωργός 85    
ΚΑΤΑΚΟΙΛΟΣ Εμπορος 2 42,5  
  Χαλκουργός 2    
  Πλοιοκυβερνήτης 1    
         
  Γεωργός 243    
ΑΡΝΗ Κτηματίας 25 43,8  
ΜΠΑΛΑΙΟΙ Μυλωνάς 2    
  Χαλκουργός 3    
         
         
         
  Γεωργός 50    
ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟ Κτηματίας 52 43,6  
  Χαλκουργός 1    
         
         
         
  Γεωργός 115    
ΒΙΤΑΛΙ Μυλωνάς 7 42,9  
ΛΕΙΒΑΔΙΑ        
ΓΙΔΕΣ        
         
         
         
         
  Γεωργός 73    
ΑΜΟΛΟΧΟΣ Κτηματίας 5 43,8  
  Χαλκουργός 3    
  Έμπορος 1    
         
         
  Γεωργός 110    
ΒΑΡΙΔΙ Μυλωνάς 4 44,3  
ΚΑΛΙΒΑΡΙ Λεπτουργός 1    
         
         
  Γεωργός 186    
ΓΑΥΡΙΟ Εμπορος 12 43,8  
ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ Πλοιοκυβερνήτης 7    
  Χαλκουργός  3    
  Καφεπώλης 1    
  Ρακοπώλης 1    
  Βαφέας 1    
  Μυλωνάς 1    
         
         
         
Άρρενες με δικαίωμα ψήφου  ανά οικισμό δήμου  ΚΟΡΘΙΟΥ το 1844    
     
         
Οικισμός Επάγγελμα μ.ο. Ηλικίας  
         
ΚΟΡΘΙΟΝ Γεωργός 33    
  Κτηματίας 24 42,5  
  Μεταπράτης 7    
  Ναύτης 2    
  Καφεπώλης 1    
  Δήμαρχος 1    
  Νεκροσκόπος 1    
  Παπουτσής 1    
         
ΟΡΜΟΣ ΚΟΡΘΙΟΥ Μεταπράτης 4    
  Ναύτης 4 42,7  
  Αλιέας 2    
  Παπουτσής 2    
  Υφαντής 3    
  Γεωργός 2    
  Κτηματίας 2    
  Ζωγράφος 1    
         
ΑΗΔΟΝΙΑ Γεωργός 48    
  Κτηματίας 13 43,7  
  Ναύτης 3    
  Μεταπράτης 2    
  Δημοπάρεδρος 1    
         
ΜΟΥΣΙΩΝΑΣ Γεωργός 60    
      40,4  
         
ΠΕΡΑ ΑΗΔΟΝΙΑ Γεωργός 57    
  Κτηματίας 2 42,6  
  Δημοδιδάσκαλος 1    
         
ΑΜΟΝΑΚΛΙΟΣ Γεωργός 63    
      42,7  
         
         
ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΑ Γεωργός 68    
      43,6  
         
         
ΑΪΠΑΤΙΑ Γεωργός 20    
      43,4  
         
ΚΑΠΠΑΡΙΑ Γεωργός 142    
      41,6  
         
ΑΛΑΜΑΝΙΑ Γεωργός 37    
      42,8  
         
ΧΩΝΕΣ Γεωργός 34    
  Πάρεδρος 1 41  
         
ΡΟΓΟ Γεωργός 55    
  Ναύτης 1 39,9  
         
ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟ Γεωργός 43    
      40,6  
         
         
ΛΑΡΔΙΑ Γεωργός 42    
      45,3  
         
ΓΙΑΝΣΑΙΟΙ Γεωργός 34    
      39,3  
         
ΚΟΧΥΛΟΣ Γεωργός 107    
  Πάρεδρος 1 38,9  
         
ΒΟΥΝΙΑ Γεωργός 51    
      43,6  
         
ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΙΣΩ ΜΕΡΙΑ Γεωργός 27    
      41,1  
         

 

 

 

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΝΔΡΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟ                 
                       
                     
  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ                    
                     
                             
  α/α ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΤΟΜΑ μ.ο. Ηλικίας                    
  1 Γεωργός 751 42,5                    
  2 Ναυτικός 398 40,8                    
  3 Κτηματίας 145 44,5                    
  4 Εμπορος 49 37,2                    
  5 Μαραγκός 19 38,7                    
  6 Σανδαλοποιός 15 38,5                    
  7 Ναύτης 14 42,2                    
  8 Δημοσύμβουλος 10 46,8                    
  9 Ράφτης 9 36,5                    
  10 Καλαφάτης 8 44,8  
 
     
 
 
  11 Μυλωνάς 7 40,0    
  12 Χαλκουργός 7 41,7    
  13 Αλιέας 6 34,0    
  14 Ειδικός Πάρεδρος 6 47,3    
  15 Παπουτσής 5 57,5    
  16 Εργάτης 4 40,0    
  17 Καφεπώλης 3 41,6    
  18 Μουσικός 3 40,0    
  19 Βαρελοποιός 2 45,0    
  20 Γιατρός 2 49,0    
  21 Δημοπάρεδρος 2 49,0    
  22 Κουρέας 2 45,0    
  23 Σοβατζής 2 33,0    
  24 Βτρσοδέψης 1 40,0    
  25 Γανωτής 1 45,0    
  26 Δήμαρχος 1 52,0    
  27 Διδάσκαλος 1 48,0    
  28 Κλητήρας 1 52,0    
  29 Κρεοπώλης 1 44,0    
  30 Κτίστης 1 35,0    
  31 Μάγειρας 1 45,0    
  32 Παπλωματάς 1 38,0    
  33 Ρακοπώλης 1 42,0    
  34 Συμβολαιογράφος 1 65,0    
                             
                             
                             
           
 
     
 
 
     ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ  ΔΗΜΟΥ ΓΑΥΡΙΟΥ   μ.ο. ηλικίας    
  α/α ΑΤΟΜΑ    
             
  1 Γεωργός 880 43,9    
  2 Κτηματίας 158 42,9    
  3 Εμπορος 15 36,4    
  4 Μυλωνάς 14 40,6    
  5 Πλοιοκυβερνήτης 13 39,4    
  6 Χαλκουργός 12 41,6    
  7 Βαφέας 1 34,0    
  8 Καφεπώλης 1 54,0    
  9 Λεπτουργός 1 46,0    
  10 Ρακοπώλης 1 28,0    
             
             
             
                             
         
 
     
 
  α/α ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΘΙΟΥ ΑΤΟΜΑ μ.ο. ηλικίας
         
  1 Γεωργός 918 42,0
  2 Κτηματίας 41 44,2
  3 Ναύτης 14 38,9
  4 Μεταπράτης 13 43,0
  5 Αλιέας 3 48,3
  6 Παπουτσής 3 36,6
  7 Πάρεδρος 3 52,3
  8 Δημοπάρεδρος 2 38,0
  9 Υφαντής 2 47,0
  10 Δήμαρχος 1 47,0
  11 Δημοδιδάσκαλος 1 80,0
  12 Ζωγράφος 1 35,0
  13 Καφεπώλης 1 35,0
  14 Νεκροσκόπος 1 42,0
  15 Ράφτης 1 45,0
         

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

I think we are missing the PDFs files

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ακολούθησαν σε πίνακες (πιο εύχρηστοι) στην επόμενη δημοσίευση...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 2 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro