ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΙΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ
Το 11 σρεμμάτων κτήμα που θα ανεγερθεί το 5στερο ξενοδοχείο του Δημήτρη Στεφάνου στο Νειμποριό αναβαθμίζοντας τουριστικά όλη την περιοχή...
Έχουμε μείνει έκπληκτοι από κάποιες αντιδράσεις σχολιαστών του Facebook γιατί το ερείπιο που ανήκε στην οικογένεια Φαρακούκη στο Νειμποριό και επωλήθη μαζί με τα 11 στρέμματα αγροτεμάχιου και το οποίο κατεδαφίστηκε για να κτιστεί ένα καινούργιο υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχείο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Νειμποριός, είναι ένα από τα σημεία με την ωραιότερη θέα στην Άνδρο. Εδώ και χρόνια έχει υποβαθμιστεί ανεπανόρθωτα. Καμία σοβαρή ιδιωτική επένδυση δεν έχει γίνει εκεί. Μόνο ο Δήμος κατάφερε να στήσει μετά από δεκαετίες μια ξύλινη πεζογέφυρα διαχωρίζοντας αξιοπρεπώς αυτοκίνητα και πεζούς. Πέραν τούτου ουδέν.
Τα 10 πολυτελή μπανγκαλόου του Γιώργου Στεφάνου στο Νειμποριό. Προβλέπονται να κτιστούν πολύ περισσότερα σε πλαγιές πολύ πιο μέσα από αυτά, που θα αποτελέσουν ξενοδοχειακό συγκρότημα με καφετέρια κι εστιατόριο...
Πριν μερικά χρόνια οι αδελφοί Στεφάνου επέκτειναν την δραστηριότητα τους και στον τουρισμό και επένδυσαν στον υποβαθμισμένο Νειμποριό με την εξαιρετική θέα στην βενετσιάνικη Χώρα. Πρώτος ο Γιώργος Στεφάνου αγόρασε και ανακατασκεύασε εκ βάθρων 10 ξεχασμένα μπανγκαλόου μιας άλλης εποχής. Σήμερα υπάρχουν και λειτουργούν 10 υπερπολυτελή μπανγκαλόου που επιχειρούν να σταθούν ξέχωρα, ψηλά στο λοφίσκο αγναντεύοντας την Χώρα. Στα σχέδια είναι να κτιστούν μερικές δεκάδες ακόμα πιο μέσα, με καφετέρια κι εστιατόριο για τους πελάτες τους.
Προχτές ακολούθησε ο Δημήτρης Στεφάνου ξεκινώντας το έργο της ανέγερσης ενός 5στερου ξενοδοχείου με την κατεδάφιση παλαιάς οικίας με πρόσοψη στον δρόμο, χωρίς εξωτερική είσοδο και χωρίς πεζοδρόμιο. Πλήρως εγκαταλειμμένης και καταρρέουσας.
Αίφνης αχός βαρύς ακούσθηκε στο Facebook της Άνδρου γιατί μερικοί διέκριναν στην καταρρέουσα οικία κάποιο αρχιτεκτονικό ή παραδοσιακό σχέδιο αγνώστου προελεύσεως!!! Άλλος μίλησε για μια ακαθόριστη «ιστορική αξία» του κτηρίου κι αυτή αγνώστου προελεύσεως. Κι άρχισαν τις επιθέσεις και την «κριματολογία» γράφοντας για το «απαράδεκτον» του έργου! Απίστευτα πράγματα. Δεν ενοχλούσε η υποβάθμιση. Δεν ενοχλούσε η εγκατάλειψη. Ενόχλησε το νέο έργο που ξεκινά!!!
Αυτή θα ήταν η είσοδος του φαντασιακού ξενοδοχείου που ονειρεύτηκε κάποιος που διατύπωσε την πρόταση διάσωσης της "ιστορικής οικίας" με την άγνωστη ιστορία! Δεν προβλέπεται χώρος αφίξεων αυτοκινήτων και κάποιος κήπος στην είσοδο!!!
Κάποιος προέτρεψε για διάσωση της «ιστορικής οικίας». Άγνωστο για ποιους λόγους ιστορική! Και πρότεινε ο ίδιος να χρησιμεύσει σαν ρεσεψιόν του υπό ανέγερση ξενοδοχείου ο κάτω όροφος. Ρεσεψιόν χωρίς εξωτερική είσοδο, χωρίς χώρο πάρκινγκ για τις αφίξεις! Και ο επάνω όροφος σαν εστιατόριο! Να ανεβαίνουν όλοι από την εξωτερική σκάλα της αυλής! Μιλάμε για «αραβούργημα» από την ανάποδη!..
Δεν είμαστε ειδικοί αλλά εντυπωσιαστήκαμε από τις «προτάσεις». Ρωτήσαμε λοιπόν τους εξ Αθηνών μηχανικούς μεγάλου αρχιτεκτονικού γραφείου που έχει την ευθύνη του έργου κι έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει πολλά ξενοδοχεία. Σε αυτό μάς παρέπεμψε ο ιδιοκτήτης, τον οποίο ρωτήσαμε αρχικά.
Εξήγησαν οι άνθρωποι πως η παλαιά οικία δεν ήταν κάποιας αρχιτεκτονικής ή παραδοσιακής αισθητικής. Ήταν όμως εντελώς απαράδεκτης τοποθέτησης επί του οικοπέδου: σύριζα επί του μικρού δρόμου και χωρίς πεζοδρόμιο, όπου διέρχονται πλήθος αυτοκινήτων.
Τον πάνω όροφο των λίγων τετραγωνικών τον "έβλεπε" κάποιος για ρεστοράν του φαντασιακού ξενοδοχείου! Πόσα τετραγωνικά ρεστοράν δεν το υπολόγισε και πόσα σκαλιά εξωτερικά για να ανέβουν επάνω οι πελάτες! Τίποτα δεν είχε μελετήσει στην "πρόταση" του!!!
Κι επισήμαναν: πως θα μπορούσε να γίνει είσοδος ξενοδοχείου χωρίς κάποιον απαραίτητο χώρο πάρκινγκ για τις αφίξεις μπροστά; Ποια θα ήταν η είσοδος; Τι είδους ρεσεψιόν και καφέ θα γινόταν σε ένα περίκλειστο χώρο 100 τετραγωνικών με τρία παράθυρα πάνω στον δρόμο; Και οι πελάτες θα ανέβαιναν καμιά 20αρια εξωτερικά σκαλιά στον πάνω όροφο για φαγητό σε άλλα 80-100 τετραγωνικά μέτρα εστιατόριο; Ένα τέτοιο φαντασιακό αρχιτεκτονικό σχέδιο μάλλον ξενώνα με μερικά δωμάτια στα Τζουμέρκα παρέπεμπε. Κι αυτό θα είχαν μάλλον στο μυαλό τους οι ξιφουλκούντες. Κι όχι ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο πολλών αστέρων στην Άνδρο.
Όμως– όπως εξήγησαν οι μηχανικοί - ήταν και η ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑ του υπάρχοντος κτηρίου. Σύμφωνα με τους μηχανικούς τα μπετά ήταν απηρχαιωμένα και τα σίδερα ήταν προ πολλού σκουριασμένα. Το κτίριο δεν είχε στατικότητα. Αυτό ήταν το τελικό πόρισμα των μηχανικών, που το εξέτασαν.
Τα παραπάνω ως απάντηση στα όσα πρόχειρα γράφτηκαν - από χτες μέχρι σήμερα - για ένα ξενοδοχείο από τα δύο που προχωράνε στο νησί...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"