ΑΝΔΡΟΣ: ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΥΨΗΛΟΥ - ΚΙΝΔΥΝΕΨΑΝ ΣΠΙΤΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ 5 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/6 ΩΡΑ 18:00

Μια ακόμα φωτογραφία από το πρώτο στάδιο της μεγάλης φωτιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο καταπράσινο Υψηλού της Άνδρου. Η φωτιά ξεκίνησε από ψηλα στο βουνό και κατέβηκε ταχύτατα μέσα στο πράσινο και δασώδες μέρος του χωριού Υψηλού. Αν δεν έρχονταν 4+1 ελικόπτερα (τα αεροπλάνα τέθηκαν νοκ-άουτ από τους ισχυρούς ανέμους) η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγάλη. 

Μετά τις 15:00 το μέτωπο εστιάστηκε ψηλά πάνω από τον οικισμό στα όρια της παλαιάς ταβέρνας του Μποζάκη. Ευτυχώς ήρθαν τα ελικόπτερα και ανέκοψαν τις τεράστιες φλόγες. Μεγάλη μάχη έδωσαν και οι εθελοντές καθώς και η πυροσβεστική για να ανακόψουν την φωτιά στη γη. Να σημειώσουμε πως ή φωτιά κατάφερε σε ένα σημείο και πέρασε τον δρόμο στο κτήμα του διαχειριστή του Εν Άνδρω. Τότε μπήκαν και ανέλαβαν δράση οι εθελοντές δασοπυροσβέστες σώζοντας το κτήμα. Κατεστράφη μια πλαστική υδατοδεξαμενή. Στην ομάδα που έσωσε κυριολεκτικά το κτήμα αναγνωρίσαμε τον Μπάμπη Ανίση, πρώην πρόεδρο της κοινότητας. τα άλλα παιδιά που τους ευχαριστούμε όλους δεν τα αναγνωρίσαμε. 

Στην φωτιά συνέβαλαν δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές από την Άνδρο. Δυνάμεις από Τήνο και Αθήνα. Καθώς και κάτοικοι που έμειναν και υπεράσπισαν τα σπίτια τους. Άρρωστοι, παιδιά. ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν. Τα ελικόπτερα με εντολή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου θα μείνουν μέχρι να πέσει το φως.

Ακόμα ήρθαν ενισχύσεις από όλη την Άνδρο. Εδώ όχημα από το Κόρθι με τον πατέρα Ιάκωβο επικεφαλής! Ακόμα έρχονται 5 οχήματα από Αθήνα. Τα στέλνει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου που μερίμνησε και έστειλε και τα 5 ελικόπτερα, που κυριολεκτικά έσωσαν την Άνδρο. Η φωτιά όπως φαίνεται είναι αυτή τη στιγμή υπό έλεγχο. Έχει κάψει εκατοντάδες στρέμματα, αλλά δεν έχει γίνει αποτίμηση ακόμα. Τα ελικόπτερα ακόμα συνεχίζουν ρίψεις σε όποια σημεία υπάρχουν εστίες η αναζωπυρώσεις. Θα μείνουν εδώ όλες οι δυνάμεις που έρχονται για να ελέγξουν την κατάσταση.  

Επίσης, να προσθέσουμε τις ευχαριστίες του κτήματος και του οινοποιείου Κουρτέση και του ιδιοκτήτη του γειτονικού κτήματος προς τους εθελοντές δασοπυροσβέστες Νίκο Χαζάπη, τον Δημήτρη Χαζάπη και Ιώαννα Σαραβάνου που έδωσαν σκληρή μάχη μέσα στις φλόγες να σώσουν τα δύο αυτά κτήματα. Ακόμα να σημειώσουμε πως στον τόπο του συμβάντος είδαμε και τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου Γιάννη Μπακέλα. Τέλος να προσθέσουμε πως την ώρα που όλα κάπνιζαν γύρω και οι τελευταίες φλόγες έκαιγαν ακόμα ενώ τα ελικόπτερα συνέχιζαν ρίψεις επισημάναμε τέσσερα οχήματα με τεχνικούς του ΔΕΔΔΗΕ (το ένα γερανοφόρο) που ανηφόριζαν για να αρχίσουν τις επισκευές ώστε από απόψε μέχρι αύριο (έτσι μας είπαν να επανέλθει το ρεύμα στην πληγείσα περιοχή. Κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για να επανέλθει η ζωή στον χτυπημένο από την φωτιά τόπο.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 22/6 ΩΡΑ 16:00

Η φωτιά στο Υψηλού όπως φαινόταν από την Χώρα.

Φωτιά ξέσπασε πάνω από το καταπράσινο χωριό Υψηλού 4 χιλιόμετρα από την Χωρα της Άνδρου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Η φωτιά βοηθούμενη από ισχυρούς ανέμους 7 μποφόρ κατέβηκε γρήγορα την πλαγιά και μπήκε στα καταπράσινα σημεία με σπίτια λίγο έξω από το χωριό και περικύκλωσε τις οικίες (Ζουγανέλη, πρώην αντιπροέδρου Συμβουλίου Επικρατείας, Γονέου κλπ). Χρειάστηκαν περίπου 20 λεπτά να φτάσουν οι δυνάμεις των εθελοντών δασοπυροσβεστών και η αστυνομία. Οι πρώτοι ρίχτηκαν στην κατάσβεση μεγάλων φλογών δίπλα από την οικία Ζουγανέλη, οι δεύτεροι σταμάτησαν την κυκλοφορία. 

Η φωτιά στην Φοιρόη στο Κάτω Υψηλού

Η φωτιά γρήγορα άπλωσε στον οικισμό Φοιρόη όπου και το αγρόκτημα - οινοποιείο του Μ. Κουρτέση. Δόθηκε μάχη στα όρια του αγροκτήματος δύο εθελοντές0υπάλληλοι με την φωτιά. Το αγρόκτημα επηρεάστηκε. αλλά δεν καταστράφηκε. Οι άνεμοι ήταν τόσο ισχυροί που δεν μπορούσαν να σταματήσουν τις φλόγες.

Ακολουθώντας το πυροσβεστικό όχημα των εθελοντών

Το ρεπορτάζ το κάναμε ακολουθώντας τα πυροσβεστικά για να επιστρέψουμε στο σπίτι μας από την παραλία των Γυαλίων. ¨ηταν πολύ δύσκολο καθώς η αστυνομία είχε αποκλείσει τις δύο από τις τρεις διαδρομές. Περάσαμε από την τρίτη, από Στραπουριές, πριν την κλείσουν κι αυτή. ¨ολοι οι κάτοικοι της περιοχής μας ήταν ανάστατοι και έδιναν μάχες με τις πύρινες φλόγες μαζί με τους εθελοντές που έφτασαν πρώτοι και μετά οι πυροσβεστική. 

Το πρώτο ελικόπτερο φτάνει γύρω στις 2:10 το μεσημέρι στο μέτωπο του Άνω Υψηλού

Ευτύχημα ήταν που ο επικεφαλής της πυροσβεστικής κατάλαβε πως ένα μεγάλο πύρινο που φούντωσε ξαφνικά πάνω από την μεγάλη στροφή και την ταβέρνα του Μποζάκη έπρεπε να καταπολεμηθεί με εναέρια μέσα και έστειλε και τα δύο ελικόπτερα και το σταμάτησαν. Αν δεν το προλάβαιναν η φωτιά θα έφτανε μέσα στην καρδία του καταπράσινου Υψηλού και θα πέρναγε στις επίσης καταπράσινες Στραπουρίες όπου η καταστροφή θα ήταν τεράστια. 

Το μέτωπο σε απόσταση 150 μέτρων από τα σπίτια του Άνω Υψηλού. Ξεκινά η καταπολέμηση από το ελικόπτερο.

Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε την πρώτη ρίψη από το ελικόπτερο. Ακολούθησαν πολλές ακόμα μιας και το μέτωπο φούντωσε. Τουλάχιστον για μισή ώρα τα ελικόπτερα έσβηναν το μέτωπο.  (τα αεροπλάνα λόγω των ισχυρών ανέμων ήρθαν κι έφυγαν). Να σημειώσουμε με αγώνα των εθελοντών και των ιδιοκτητών της ταβέρνας Μποζάκη σώθηκε η εγκατάσταση. Επίσης να σημειώσουμε τον αγώνα κατοικων και εθελοντών να εκκενώσουν τα κατοικημένα σπίτια από αρρώστους, παιδιά και ηλικιωμένους.   

Μέσα σε 15 λεπτά το μέτωπο έγινε πύρινη λαίλαπα κι αν δεν ήταν τα ελικόπτερα και μετά οι επιγειες δυνάμεις δεν ξέρουμε τι θα γινόταν 

Όντας οι ίδιοι στην πρώτη γραμμή θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε κατά διαστήματα μιας και ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος κι εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή, άθελα μας, αλλά ήταν αδύνατο να εγκαταλείψουμε το σπίτι μας έχοντας λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης κι ελπίζοντας μαζί με όλους για το καλύτερο. 

 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet