ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΝΕΡΟ ΟΙ ΣΤΕΝΙΕΣ! ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ...
Εδώ και πολλούς μήνες ο ποταμός των Στενιών, που κατεβαίνει από Εβρουσιές, Πυθάρα, δεν έχει νερό και δεν φτάνει στη θάλασσα. Δεν είδε κανείς τα σημάδια της λειψυδρίας;
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια από τις πηγές που υδρεύονταν οι καταπράσινες Στενιές σταμάτησε να δίνει νερό. Η πηγή αυτή στήριζε το δίκτυο ύδρευσης του χωριού. Το πρόβλημα πλέον είναι άμεσο κι επείγον. Ενδιαφέρουσα η παρατήρηση του δημάρχου Άνδρου πως δεν είχε προχωρήσει η αφαλάτωση τα προηγούμενα χρόνια. Τι ακριβώς δεν είχε προχωρήσει; Για να ξέρουμε. Ας γίνει λίγο πιο σαφής. Όμως εδώ υπάρχει κι ένα πρόβλημα. Ο ίδιος είναι πια δήμαρχος εδώ 7 μήνες και εκλεγμένος 10! Άρα η προηγούμενη περίοδος συμπεριλαμβάνει και αυτόν! Θα έπρεπε κάτι να έχει δει εδώ και μήνες τα δημοσιεύματα μας (15 τον αριθμό), από το 2023 μέχρι σήμερα. Και θα έπρεπε να είχε αφυπνιστεί. Δυστυχώς περίμενε πρώτα να ξεμείνει το χωριό του για να μιλήσει για αφαλάτωση! Όταν στα γύρω νησιά κυριαρχεί. Από προετοιμασία μηδέν. Και να δούμε πως θα βγει ο Αύγουστος - Εν Άνδρω.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
Το σύστημα τηλεμετρίας, σχετικά με την στάθμη του νερού, εκπέμπει S.O.S. Τώρα και για την κοινότητα Στενιών. Για το λόγο αυτό ο Δήμος Άνδρου ακόμα μια φορά, καλεί όλους τους κατοίκους του νησιού, να περιορίσουν στα απολύτως απαραίτητα την κατανάλωση του νερού και να σταματήσει εντελώς η άσκοπη κατανάλωση, όπως πλύσιμο αυλών, αυτοκινήτων, γέμισμα πισίνων κ.α.
Η άσκοπη κατανάλωση μειώνει δραματικά τα διαθέσιμα αποθέματα του νερού και αυτό είναι επικίνδυνο για να βρεθεί το νησί μας σε πολύ δεινή κατάσταση. Η χαμηλή υδροφορία, η ανομβρία και η παρατεταμένη αύξηση της θερμοκρασίας, καθιστούν τις συνθήκες της λειψυδρίας ακόμα πιο έντονες. Το γεγονός αυτό μαζί με τον μήνα Αύγουστο που έχουμε μπροστά μας, καθιστούν τις συνθήκες για επάρκεια νερού, επικίνδυνες.
Ο Δήμος Άνδρου, για την εξοικονόμηση του νερού, έχει προβεί σε καθαρισμό πηγών, δεξαμενών, αλλαγών κατεστραμμένων δικτύων ύδρευσης, επισκευών γεωτρήσεων και συγχρόνως έχει ήδη προχωρήσει σε σχεδιασμό για προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης, καθώς δεν υπήρξε επί 4 χρόνια κανένας σχεδιασμός αντιμετώπισης της λειψυδρίας.
Τέλος οφείλουμε όλοι μας να αντιμετωπίσουμε με σύνεση και με σοβαρότητα την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που δημιουργήθηκε. Μόνο όλοι μαζί, με συνεργασία και κατανόηση, θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα.