ΑΝΔΡΟΣ: Από το κράτος στον ιδιωτικό τομέα και από το παρελθόν στο μέλλον...
Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ
Το λιμάνι της Χώρας. Αλλού μισοτελειωμένο κι αλλού εγκαταλειμμένο. Κι όμως μπορεί να γίνει ο βασικός άξονας ανάπτυξης όλης της περιοχής. Ατυχώς τίποτα δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα. Χρειάζεται τόλμη και φαντασία και πλέον άνοιγμα από το κράτος στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Μια λεπτομέρεια: η εντυπωσιακή φωτογραφία είναι από το Ράλι Άνδρου το φθινόπωρο μια πρωτοβουλία εδώ και 60 χρόνια της ιδιωτικής παρουσίας του ΝΟΑ...
Λάβαμε ένα λίαν αποκαλυπτικό και ειλικρινές σχόλιο από αναγνώστη με το όνομα Theristis στο εκτενές σχολιαστικό ρεπορτάζ μας ΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΥΣΙΩΔΗ ή Η ΑΝΔΡΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ, που δημοσιεύσαμε χτες το μεσημέρι (Πέμπτη 21/11) και ήδη το διάβασαν πάνω από 2.000 αναγνώστες (σε 19 ώρες περίπου). Το παραθέτουμε αυτούσιο πριν προχωρήσουμε στην απάντηση μας που με τρόπο καλοπροαίρετο μάς ζητεί:
«Theristis
Τι θα θέλατε να πέσει το εκάστοτε συμβούλιο να χτυπήσει τις καμπάνες να βγει ο κόσμος έξω;;;Οι παλιές καλές εποχές πέρασαν θυμάμαι την δεκαετία του 80 η χώρα καθημερινές και Κυριακές ήταν γεμάτη κόσμο γιατί υπήρχε κόσμος υπήρχαν οι υπηρεσίες που ήταν με προσωπικό ΟΤΕ ΕΛΤΑ ΔΕΗ ΔΕΗ ΑΣΠ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΥ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Κόσμος πολύς άρχισε η συρρίκνωση έκλεισαν τα σχολεία έκλεισε το ΟΤΕ το ΕΛΤΑ οιΤΡΑΠΕΖΕΣ το ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ Έμειναν οι τρεις και ο κούκος ποιος θα βγει μετά έξω αφού και όλοι να μαζευτούν δεν θα συμπληρώσουν δεκαπενταδα απόλυτους οι περισσότεροι μένουν στα χωριά οπότε χειμώνα καιρό τι θέλετε να έχει η αγορά;;Μόνο εάν έχει κανένα μνημόσυνο έχει κίνηση. Οπότε κίνηση μηδέν και τα καταστήματα κλειστά Πείτε μας λοιπόν τι να κάνουν οι συνεδριαζοντες στα συμβούλια;;;Ένα ΚΑΠΗ θέλει η Ανδρος τον χειμώνα και να κάνει μονοημερες εκδρομές επάνω στο νησί. Την μια Κυριακή στο Γαυριο την άλλη στο Μπατσι ύστερα στο Κορθι στην χώρα κτλ.Αυτη είναι η Ανδρος του χειμώνα εδώ και χρόνια..
Περιμένω την γνώμη σας πάνω σε μια καλύτερη πρόταση που έχετε εσείς.»
Νειμποριός. Κάτω στην παραλία όψεις υπανάπτυξης με εγκαταλειμμένα ή παρακμάζοντα κτήρια. Αυτό είναι το παραλιακό μέτωπο μιας Χώρας που κάποτε στηρίχτηκε στο κράτος της δεκαετίας του 1980, το οποίο χρεωκόπησε το 2009. Πάνω στο λόφο η αρχική νέα μεγάλη επένδυση του Γιώργου Στεφάνου. Θα προχωρήσει με ένα καινούριο μεγάλο συγκρότημα μπανγκαλόου με αυτόνομη καφετέρια, εστιατόριο κλπ Με πολλές θέσεις εργασίας, νέο πελατολόγιο από Ελλάδα και εξωτερικό. Νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε μια Χώρα στερημένη μεγάλων και σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων που βασίζεται στα ενοικιαζόμενα δωμάτια σήμερα και στο airBNB...
Όπως διαπιστώνουμε ο αναγνώστης πολύ σχολαστικά παραθέτει μερικούς από τους λόγους για τους οποίους η Χώρα της Άνδρου ερήμωσε σταδιακά εδώ και δεκαετίες επισημαίνοντας την σταδιακή εξαφάνιση των ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ από την πόλη. Και σε ότι γράφει έχει δίκιο. Εστιάζει στην σταδιακή εξαφάνιση του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ με τους δεκάδες ή εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους που πλέον δεν υπάρχουν. Παραθέτει ένα μοντέλο κρατικοδίαιτης ανάπτυξης μιας άλλης εποχής που πέρασε ανεπιστρεπτί και τα τελευταία μέρη του τα διέλυσε η δεκαετία της κρίσης και της χρεωκοπίας της Ελλάδας (2008-2028). Ένα μοντέλο μιας κρατικοδίαιτης ανάπτυξη της δεκαετίας του 1980 όπου ΟΛΑ όσα αναφέρει ήταν ΚΡΑΤΙΚΑ. Το κράτος πλήρωνε αβέρτα χρήσιμους ή μη χρήσιμους δημοσίους υπαλλήλους και αυτοί κινούσαν την ιδιωτική αγορά.
Το μοντέλο αυτό πέρασε ανεπιστρεπτί. Ήδη τα διπλανά νησιά προσαρμόστηκαν στο μοντέλο ανάπτυξης στις τεράστιες δυνατότητες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Στο ντόπιο επιχερείν (δυναμικοί συνεταιρισμοί αγροτικών προϊόντων σε Τήνο, Μύκονο, Νάξο κλπ). Επιχειρήσεις υπηρεσιών που συνοδεύουν τις νέες σημαντικές τουριστικές μονάδες, που δημιουργήθηκαν και κυριάρχησαν φέρνοντας κίνηση, κόσμο, νέο πληθυσμό. Η Τήνος αν και 4 ώρες απόσταση και πολύ μεγαλύτερο κόστος στα εισιτήρια έχει ήδη ξεφύγει. Κι ας αφήσουμε τις μεμψιμοιρίες για την Παναγία που τους βοηθά. Έχει ξεφύγει στη νεολαία και σε μια ζωντανή και θαλερή πόλη που αντέχει μέχρι το Νοέμβριο. Δίπλα της η Μύκονος – εκτός των εκατομμυρίων τουριστών - παράγει μέχρι και αγροκτηνοτροφικά προϊόντα!
Τέρμα, λοιπόν, η ανάπτυξη με κρατικούς φορείς. Ήρθε η ώρα να περάσει η ανάπτυξη σε ιδιωτικούς φορείς. Τέρμα η ανάπτυξη των δημοσίων υπαλλήλων της δεκαετίας του 1980, που νοσταλγεί ο φίλος αναγνώστης.
Το λιμάνι στο Νειμποριό. Με υπέροχη θέα την βενετσιάνικη Χώρα. Χωρίς μια καφετέρια, ένα εστιατόριο, μισοκατεστραμμένο και μισοτελειωμένο. Χαμένες ευκαιρίες για την Άνδρο. Και πιο πολλές τώρα που έχει τη διαχείριση του Λιμενικού Ταμείου ο Δήμος και δεν κάνει τίποτα, δεν προγραμματίζει τίποτα...
Περιμένουμε ο δήμαρχος να βγάλει πχ σήμερα κιόλας σε διαγωνισμό το διαλυμένο λιμάνι της Χώρας. Να το πάρει ένας σοβαρός επενδυτής και να το επενδύσει σε ένα σωστό λιμάνι και σε μια ολοκληρωμένη μαρίνα. Ήδη οι αδελφοί Στεφάνου κρούουν την θύρα, ενώ ήδη δημιουργούν τις δυνατότητες για ένα νέο παραλιακό μέτωπο στη Χώρα με τα ξενοδοχεία τους στο Νειμποριό, των οποίων οι προοπτικές είναι να δουλεύουν μέχρι τέλος Οκτώβρη. Οι νέοι επενδυτές εκτός των έργων δημιουργίας νέας ολοκληρωμένης μαρίνας και πολυτελούς εστιατορίου-μπαρ στο λιμάνι (που θα δέσουν με τα δύο νέα πολυτελείας ξενοδοχεία που ξεκίνησαν) θα αλλάξουν το μοντέλο εργασίας δίνοντας νέες δυνατότητες στην περιοχή. Πρέπει η Άνδρος να σαλπάρει από το ακίνητο παρελθόν στο δυναμικό μέλλον...
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Για την ώρα τι γίνεται στο λιμάνι; Απλώς ο δήμαρχος σκορπά χρήματα για ψηφοθηρικούς λόγους. Μεροκάματα καθαριότητας 300.000 ευρώ (!!!) σε ένα άδειο λιμάνι! Δίνει σε όσους ξέμειναν ελεημοσύνη και κανένα καρβέλι. Κι όποιος αντέξει…
Υπάρχουν κι άλλες προτάσεις για νέες συνέργειες με ιδιωτικά κεφάλαια για αξιοποίηση κάποιων εντυπωσιακών κτιρίων, για το προχώρημα του συνεδριακού κέντρου Τάτου δίπλα στο ανοικτό θέατρο της Χώρας, που εκκρεμεί πάνω από 10 χρόνια κλπ. Αν γίνει – σε συνδυασμό με τα νέα ξενοδοχεία – θα δώσει δυνατότητες για φθινοπωρινό τουρισμό στη Χώρα, που κανείς δεν φαντάζεται.
Περιμένουμε να γίνει και η αίθουσα συνεδρίων στο Μπατσί (έχει ήδη μελετηθεί) και εκτός σεζόν να γίνεται κι εκεί κανένα συνέδριο, όπως στα άλλα νησιά και να υπάρχει κίνηση εκτός καλοκαιριού.
Όταν η ιστορία γίνεται βιβλίο, το βιβλίο προϊόν, και πι επισκέπτες έχουν εκτός από ντόπια αγροτικοκτηνοτροφικά προϊόντα και ντόπια πνευματικά προϊόντα. Ένα μικρό βιβλίο και η επιτυχημένη πολιτιστική, ιστορική και εμπορική διαδρομή του δείχνουν προς τα που κινείται ο κόσμος. Για σκεφτείτε τον Νειμποριό με ένα σύγχρονο καφέ-βιβλιοπωλείο (όπως η Χώρα της Τήνου), με ένα εστιατόριο με θέα την πόλη του Μαρίνου Δάνδολου και μια σύγχρονη μαρίνα για τα σκάφη του Αιγαίου.
Σταματώ εδώ. Και θα δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα. Στο Γαύριο λόγω των δύο πλοίων την ημέρα και λόγω του μεγαλύτερου τουριστικού μετώπου της Υδρούσας υπάρχει κίνηση. Εφέτος αυτή η κίνηση διατηρήθηκε μέχρι τέλος Οκτώβρη. Είχαμε την έμπνευση και βγάλαμε σε δεύτερη έκδοση το βιβλίο μας ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ αρχές Σεπτέμβρη, μιας και η πρώτη έκδοση εξαντλήθηκε σε ενάμιση μήνα το καλοκαίρι.
Δώσαμε μέσω του εκδότη 50 αντίτυπα σε δύο σημεία πώλησης μέσα Σεπτέμβρη. Μέχρι τα μέσα Νοέμβρη εξαντλήθηκαν ΟΛΑ!!! Αυτό σημαίνει πως κόσμος περνά από το λιμάνι και την Υδρούσα και αρκετοί αγόρασαν δεκάδες αντίτυπα από ένα δύσκολο πια προϊόν όπως βιβλίο. Ήδη πλέον σχεδιάζουμε τρίτη έκδοση για την άνοιξη. Άρα η Άνδρος έχει δυνατότητες φτάνει ο ιδιωτικός τομέας να αναλάβει πρωτοβουλίες. Ακόμα και σε προϊόντα όπως το ελάχιστα δημοφιλές στις μέρες μας βιβλίο.
Οι δυνατότητες για την ιστορική, γραφική, καλλιτεχνική και τουριστική Χώρα είναι πολλές. Φτάνει οι αρχές του δημαρχείου να στραφούν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, να συνεργαστούν και να βοηθήσουν με ιδιωτικούς φορείς, να δημιουργήσουν υποδομές και με ιδιώτες για συνέδρια, για το λιμάνι, για οργανωμένες επισκέψεις ακόα και στον εκκλησιαστικό τουρισμό κλπ. Έτσι, η περιοχή θα αποκτήσει δραστηριότητες και αυτές θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα επεκτείνουν τη σεζόν με ότι αυτό συνεπάγεται
ΟΨΕΙΣ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σταματάμε όμως εδώ και αναλογιζόμαστε: Τι σεζόν και πράσινα άλογα λέμε όταν η Χώρα εδώ και δύο φθινοπωρινούς μήνες ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ. Και οι αφαλατώσεις, που θα δώσουν λύση, δεν έχουν κανένα χρονοδιάγραμμα, γιατί ίσως ΔΕΝ έχουν καν παραγγελθεί!!! Οι πρόεδροι των χωριών της Χώρας ελπίζουν στις βροχές!!! Και στη βοήθεια του Θεού!!! Το Πάσχα, που θα γίνει το πρώτο τεστ απέχει μόλις 5 μήνες. Και χωρίς ουσιαστική τεχνική προετοιμασία για την ύδρευση του χρόνου το καλοκαίρι ίσως ξεμείνουμε εντελώς από νερό. Κι όσες «μαγκιές» κι αν κάνουν ο δήμαρχος και η πρόεδρος του στα δημοτικά συμβούλια θα καταλάβουν τότε πως αυτές δεν δίνουν λύσεις. Πρέπιε λοιπόν να τρέξουν από τώρα αν δεν θέλουν να στερέψουν οι βρύσες της Χώρας (και του Γαυρίου) το επόμενο καλοκαίρι…