Γιάννης Γλυνός: αποχαιρετώντας τον δάσκαλο Γιώργο Θεοχαράτο…
O καθηγητής Γιώργος Θεοχαράτος στο βήμα της εκδήλωσης που έγινε προς τιμή του στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Αγία Τριάδα, στο Κόρθι. Σεπτέμβριος 2014 (Φωτο: Εν Άνδρω).
Σήμερα το πρωί έφυγε από κοντά μας ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γιώργος Θεοχαράτος, ισόβιος πρόεδρος της «Αδελφότητας Ανδρίων – Το Κόρθιον» και αγαπητός φίλος μια ολόκληρη ζωή. Εκφράζοντας όλους τους Κορθιανούς νεολαίους που γαλουχήθηκαν στην αγκαλιά της Αδελφότητας καταθέτω την μεγάλη λύπη μου για την απώλεια του δάσκαλου, του φίλου, του συμπατριώτη. Ο Γιώργος Θεοχαράτος υπήρξε οραματιστής και ακάματος πνευματικός εργάτης. Ήταν όρθιος μέχρι την τελευταία στιγμή στην φροντίδα για την ανάπτυξη του τόπου μας.
Καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής Περιβάλλοντος – Μετεωρολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών δίδαξε την επιστήμη της μετεωρολογίας σε χιλιάδες φοιτητές. Εκεί ως νέος κι εγώ μαζί με άλλους τον πρωτογνώρισα. Αγαπούσε ιδιαίτερα την πατρίδα της μητέρας του, το Κόρθι. Αυτό μας έφερε από την αρχή κοντά. Συμπορευτήκαμε επί πολλές δεκαετίες. Ένα από τα μεγάλα όνειρα του να στήσει στο Κόρθι ένα μεταπτυχιακό εργαστήριο ενός Ινστιτούτου Βιοκλιματικών Εφαρμογών. Με την καθοδήγηση του φτιάχτηκε το πρότυπο κτίριο του Μουστακείου Κληροδοτήματος στην Πίσω Μεριά.
Διοργάνωσε στο Κόρθι επιστημονικές ημερίδες, συνέδρια, προγράμματα για την μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας προσπαθώντας να συνδέσει το Κόρθι με το πανεπιστήμιο Αθηνών. Εστίασε ιδιαίτερα στο κλίμα της Άνδρου και των Κυκλάδων. Κι ήταν ανάμεσα στους πρώτους που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα φαινόμενα ερημοποιήσης του ελλαδικού χώρου λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Υπήρξε για πολλές δεκαετίες πρόεδρος της Αδελφότητας, αυτού ιστορικού και πατριωτικού σωματείου με έδρα την Αθήνα, το οποίο ιδρύθηκε τον 19ο αιώνα. Συγκέντρωνε επί χρόνια τη νεολαία στις καθημερινές δραστηριότητες του συλλόγου. Μας μεταλαμπάδευσε την αγάπη για τον τόπο, την ιστορία του, τον πολιτισμό του. Κάθε καλοκαίρι διοργάνωνε στην Άνδρο, τα Κορθιανά, πολιτιστικές εκδηλώσεις μεγάλης διάρκειας δίνοντας ζωή στον τόπο μας. Με την καθοδήγηση του ο Σύλλογος έκανε μελέτες και αναστύλωσε μνημεία, κρήνες, σε μια προσπάθεια διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.
Στην οικογένεια του και στις οικογένειες των παιδιών του εκφράζουμε την βαθιά μας λύπη και τους θυμίζουμε πως το ίχνος της περπατησιάς του Γιώργου Θεοχαράτου θα μείνει πάντα χαραγμένο στον τόπο μας.