Δικηγόροι Άνδρου: Μέγα πρόβλημα η κατάργηση των υποθηκοφυλακίων
Οι υπογράφοντες δικηγόροι, που έχουμε έδρα την Άνδρο, καταγγέλλουμε με τον πιο έντονο τρόπο την αδιανόητη, αδικαιολόγητη, προσχηματική και προδοτικού χαρακτήρα απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα υποθηκοφυλακεία όλων των νησιών των Κυκλάδων και να τα μεταφέρει ως προς όλες τις λειτουργίες τους στα δύο μεγαλύτερα νησιά, δηλαδή στη Σύρο και τη Νάξο, όπου εδρεύουν και τα πρωτοδικεία του νομού.
Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι αυτή η κυβερνητική πρωτοβουλία έχει βάση για την ηπειρωτική Ελλάδα (ισχυρισμός επίσης απαράδεκτος ως στερούμενος ερεισμάτων) καθίσταται παράλογη και καταστροφική για τη νησιωτική χώρα, συνειδητά εγκληματική δε για τις Κυκλάδες.
Η αποψίλωση των νησιών από τις υπηρεσίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση των αμίσθων υποθηκοφυλακείων, παραβιάζει ευθέως την αρχή της νησιωτικότητας (άρθρο 101 Σ), που επιβάλλει στον κοινό νομοθέτη, όταν θεσπίζει νόμους, να λαμβάνει υπ’ όψιν του τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών της χώρας και να μεριμνά για την ανάπτυξή τους και όχι για την υποβάθμιση και αποδιοργάνωσή τους.
Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για την κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων των νησιών και η μεταφορά τους σε Σύρο και Νάξο, αποτελεί τη χαριστική βολή στα τελευταία υπολείμματα των νησιωτικών πολιτικών που είχαν εφαρμοσθεί στο παρελθόν.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα, δεν εξυπηρετεί κανένα δημοσιονομικό, ή άλλο σκοπό (όπως θα εκθέσουμε στη συνέχεια), αλλά αντιθέτως προξενεί ανήκεστη βλάβη στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών μας, μεταξύ των οποίων η Άνδρος.
Στην Άνδρο, λειτουργούν 3 Υποθηκοφυλακεία από το έτος 1857 έως σήμερα, εξυπηρετώντας στην πράξη χιλιάδες ιδιοκτήτες. Πρακτικά όμως, η κατάργησή τους και η υπαγωγή μας στη Σύρο, μεταξύ των άλλων επιφέρει οφθαλμοφανείς συνέπειες, όπως:
- Όχι απλώς καθυστερεί, αλλά στην πράξη καθιστά τόσο προβληματική, ώστε στην ουσία την αναστέλλει, κάθε μορφής συναλλαγή στα νησιά μας, στην οποία σήμερα εμπλέκονται τα υποθηκοφυλακεία και αύριο τα γραφεία του κτηματολογίου.
- Πλήττει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την εν γένει οικονομική ζωή των νησιών μας, αφού πολύ θα το σκεφτεί κάποιος να επενδύσει σε έναν τόπο, από τον οποίο δεν θα μπορεί να πάρει το παραμικρό πιστοποιητικό που αφορά την επένδυσή του, αν δεν πάει στη Σύρο.
- Προκαλεί περαιτέρω μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και διαλύει εντελώς την ήδη πιεσμένη κτηματαγορά των νησιών μας, για τους προφανείς λόγους που προαναφέραμε.
- Επιφέρει περαιτέρω μείωση στις αξίες των ακινήτων και στις περιουσίες όλων μας, τόσο στο δικό μας, όσο και στα άλλα νησιά.
- Στην πράξη αυξάνει δραματικά για τους κατοίκους όλων των νησιών το κόστος των παρεχόμενων, από τα καταργούμενα υποθηκοφυλακεία, υπηρεσιών, αφού ένα πιστοποιητικό για τον κάτοικο Σύρου, Νάξου, Αθήνας, κ.λ.π. θα κοστίζει π.χ. 30 ευρώ, ενώ για μας θα κοστίζει τόσα συν τα έξοδα να μεταβεί στη Σύρο και να ζητήσει την έκδοση και την παραλαβή του. Χωρίς να υπολογίσει κανείς το χρόνο που θα χάνουμε για κάθε τέτοια διαδικασία. Είναι αδιανόητο, τη στιγμή που αγωνιωδώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι την σφοδρή οικονομική κρίση, η κυβέρνηση να επιβαρύνει περαιτέρω τους κατοίκους των νησιών
- Δημιουργεί εξ αυτού και μόνο του λόγου έντονη τάση φυγής των κατοίκων προς τα αστικά κέντρα, αφού καθένας θα σκέφτεται πλέον την ταλαιπωρία και οικονομική αφαίμαξη, που ως πολίτης – κάτοικος του συγκεκριμένου νησιού θα υφίσταται, υποχρεούμενος να μετακινείται από το νησί του προς Σύρο, ή Νάξο προκειμένου να εξυπηρετηθεί από τα μοναδικά πλέον σε λειτουργία υποθηκοφυλακεία (και στη συνέχεια κτηματολογικά γραφεία) των Κυκλάδων.
- Πέραν των ανωτέρω οδηγεί ακόμα και στην απώλεια ουσιαστικών και δικονομικών δικαιωμάτων. Η έρευνα για τη σύνταξη και στη συνέχεια η εγγραφή μιας αγωγής στα Βιβλία Διεκδικήσεων του Υποθηκοφυλακείου θα απαιτεί πολλαπλές μεταβάσεις με διανυκτέρευση στην Σύρο για την έρευνα και για την μετά την κατάθεση της αγωγής εγγραφή στο Υποθηκοφυλακείο/Κτηματολόγιο στην Σύρο, με μεγάλο κίνδυνο για τις υπό παραγραφή υποθέσεις. Ομοίως και στις περιπτώσεις εξασφάλισης απαίτησης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση επείγουσας εγγραφής προσημείωσης για την εξασφάλιση απαίτησης, υπάρχει κίνδυνος να προηγηθεί κάποιος τρίτος, λόγω της απόστασης και του χρόνου, κι έτσι να ματαιωθεί ουσιαστικά η εξασφάλιση μιας νόμιμης απαίτησης.
- Είναι πρακτικά αδύνατη η συνολική ψηφιοποίηση του αρχείου των 3 Υποθηκοφυλακείων της Άνδρου (ιδιαίτερα μεγάλος όγκος συμβολαίων, βαρών κλπ), με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η διενέργεια ηλεκτρονικού ελέγχου των τίτλων ιδιοκτησίας, η έκδοση πιστοποιητικών κλπ., και να υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σοβαρών λαθών και εκτιμήσεων, τα οποία θα επηρεάσουν αρνητικά τις συναλλαγές και την ασφάλεια δικαίου.
Εκτός αυτών που προαναφέρονται πολλά άλλα προβλήματα θα προκύψουν από την εφαρμογή της αδιανόητης αυτής ρύθμισης, όπως:
- Που θα βρεθούν οι αναγκαίοι χώροι σε Σύρο και Νάξο προκειμένου να λειτουργήσουν τα δυο υποθηκοφυλακεία – τέρατα;
- Με ποια λογική θα επιβαρυνθεί το κόστος της ενοικίασης και της λειτουργίας αυτών των δομών, ο κρατικός προϋπολογισμός;
- Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την μεταφορά των αρχείων των υποθηκοφυλακείων από τα 24 νησιά των Κυκλάδων σε Σύρο και Νάξο;
- Ποιος θα ασχοληθεί με την ταξινόμηση όλου αυτού του υλικού ώστε να είναι αξιοποιήσιμο άμεσα;
- Οι εργαζόμενοι στα καταργούμενα υποθηκοφυλακεία των νησιών θα υποχρεωθούν να μετακομίσουν σε Σύρο και Νάξο;
- Ενώ μέχρι σήμερα είχαμε το θεσμό του άμισθου υποθηκοφύλακα ο οποίος δεν επιβάρυνε το κράτος με το κόστος λειτουργείας των γραφείων και προσωπικού, πόση θα είναι η επιβάρυνση του Έλληνα φορολογούμενου με την μετακύλιση αυτού του κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό; Προφανώς ελάχιστα τους ενδιαφέρει και το μόνο που τους απασχολεί είναι να δημιουργήσουν μερικές ακόμη θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Και ας μην μας πει κανένας, ότι οι θέσεις θα είναι προσωποπαγείς, μέχρι την αποχώρηση των σημερινών υποθηκοφυλάκων! Μετά ποιος θα εξυπηρετεί ο νοσηρός εγκέφαλος, που σκέφτηκε τη ρύθμιση που ετοιμάζουν;
Στο νησί μας, λειτουργούν τρία υποθηκοφυλακεία. Στη Χώρα, στο Κόρθι και στο Γαύριο. Δεν προτείνει κανείς από μας (μια και εμείς στην Άνδρο διαθέτουμε την κοινή λογική, πράγμα που δεν φαίνεται να διαθέτουν αυτοί που εισηγούνται και θα τολμήσουν να υπερασπιστούν τη μεθοδευόμενη ρύθμιση), τη δημιουργία και τριών γραφείων κτηματολογίου. Η πρότασή μας είναι να γίνει ένα γραφείο κτηματολογίου για όλο το νησί και μάλιστα πιστεύουμε, ότι μπορεί να βρεθεί για τη στέγασή του χώρος σε κάποιο ανεκμετάλλευτο δημοτικό κτίριο. Οπουδήποτε στο νησί. Συνεπώς όποιος ισχυρισμός κυβερνώντων περί τάχα εξοικονόμησης κόστους, καθίσταται παντελώς έωλος!!
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καλείται να απαντήσει στα παραπάνω θέματα. Με στοιχεία και όχι υποθετικές ασυναρτησίες. Το ίδιο καλούνται να πράξουν και οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Κυκλάδων. Επίσης να μας απαντήσουν αν αυτή η πρόταση νόμου συνοδεύεται και με έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με τον υπολογισμό του κόστους της!
Η αντοχή όλων ημών των νησιωτών έχει πλέον εξαντληθεί. Τα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος μας διαδέχονται το ένα το άλλο. Με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Άνδρου, του ΙΚΑ Άνδρου, του Τελωνείου κ.λπ., η ζωή όλων των κατοίκων του νησιού και κυρίως των επαγγελματιών έχει γίνει κάτι παραπάνω από δύσκολη.
Και ενώ καμία δέσμευση μέχρι σήμερα δεν έχει τηρηθεί (με προεξάρχουσα τη θλιβερή ιστορία αύξησης του Φ.Π.Α. και τα ακόμα πιο θλιβερά διαγγέλματα περί επανάστασης κυβερνητικών εταίρων σε περίπτωση εφαρμογής του), ένα ακόμη εγκληματικό μέτρο, πολύ χειρότερο και που θα αποτελέσει πραγματική ταφόπλακα σε βάρος ημών των νησιωτών, βρίσκεται προ των πυλών.
Ως εδώ. Αρνούμαστε να πέφτουμε συνεχώς θύματα πολιτικής απάτης.
Καλούμε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να φέρει προς ψήφιση ένα τέτοιο έκτρωμα και τους βουλευτές του νομού να μην το ψηφίσουν.
Σε διαφορετική περίπτωση, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας να δηλώσει ότι χαρακτηρίζει σαν ανεπιθύμητo πρόσωπo (persona non grata) οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης, κυβερνητικό εκπρόσωπο, κυβερνητικό ή άλλο βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου που τυχόν θα ψηφίσει αυτό το πολιτικό, νομικό και πραγματικό έκτρωμα, με όποιες συνέπειες αυτό έχει για την παρουσία των ανεπιθύμητων αυτών προσώπων στο νησί μας και τη στάση των οργάνων του Δήμου και των δημοτών απέναντί τους.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να διερευνήσει σε συνεργασία με τους άλλους δήμους των Κυκλάδων, η αντίδραση των οποίων είναι επίσης άμεση και σκληρή, ποιες μορφές κοινού αγώνα θα μπορούσε να εκλάβει η αντίσταση και αντίδρασή μας στη μεθοδευόμενη καταστροφή της ζωής και περιουσίας μας, αγαθών που προστατεύονται εκτός από το Σύνταγμα και από Διεθνείς Συμβάσεις.
Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να διατρανώσει ότι εδώ ζουν ελεύθεροι άνθρωποι και όχι ραγιάδες.
Τέρμα στην κοινοβουλευτική δικτατορία που μεθοδεύει η κυβέρνηση.
Αντίσταση σε όλα τα μέτωπα με κάθε κόστος. Μας καταστρέφουν έτσι κι’ αλλιώς.
ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΑΝΔΡΟΥ (κατά σειρά αρχαιότητας)
Βασίλης Πομόνης, Γιάννης Ξανθός, Γιώργος Χλιάπας, Λευτέρης Μπάλλας, Κατερίνα Κυρτάτα, Ασπασία Μπατζογιάννη, Ιωάννα Καπετάν – Θεολόγου, Μαρία Ζαρκάδα, Νίκη – Φαίδρα Πομόνη.