"Θρίλερ" με το ναυάγιο στον Καμπανό. Βυθίστηκε το Cabrera;
Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Το μισοβυθισμένο πλοίο όπως φαινόταν την Τρίτη 27/12 πριν ξεσπάσει η καταιγίδα (φωτ. Εν Άνδρω).
«Θρίλερ» με το φορτηγό πλοίο Cabrera που ναυάγησε στις 24/12 στον Καμπανό. Από το πρωί της Πέμπτης 29/12 το μισοβυθισμένο σκάφος έχει χαθεί μέσα στην αγριεμένη θάλασσα και το μόνο που φαίνεται κάπου-κάπου, είναι ένα κομμάτι του.
Οι παρατηρητές ακτής του Λιμεναρχείου Γαυρίου που βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή, ανέφεραν ότι τα κύματα που έρχονται από την ανοιχτή θάλασσα στα βράχια του ακρωτηρίου, έχουν ύψος 7-8 μέτρα και όταν «σκάνε» στον απόκρημνο γκρεμό πίσω από το πλοίο, έχουν τεράστια δύναμη και το ύψος των αφρών, ξεπερνάει τα 25 μέτρα.
Η ένταση του ανέμου στην περιοχή, έφτασε περίπου τα 10 μποφόρ και τα τεράστια κύματα σφυροκοπούσαν ολόκληρη την ημέρα, ανελέητα το ναυάγιο.
Λόγω της θύελλας, τα ρυμουλκά που έχουν βρει καταφύγιο στο Γαύριο, δεν μπόρεσαν όλη την ημέρα να ταξιδέψουν μέχρι την περιοχή του ναυαγίου για να διαπιστώσουν αν έχει βυθιστεί το Cabrera ή, στην χειρότερη περίπτωση, αν έχει κοπεί στα δυο.
Η μεγάλη φουρτούνα και η θολούρα της θάλασσας, δεν άφησαν πολλά περιθώρια να γίνει αντιληπτό από την στεριά αν υπάρχει μεγαλύτερη ρύπανση στην περιοχή.
Πλήρη εικόνα της κατάστασης θα έχουν οι λιμενικές αρχές όταν κοπάσει ο καιρός και καταφέρουν να κάνουν αυτοψία με πλωτό περιπολικό και με τα ρυμουλκά.
Τα απότομα βράχια στον Καμπανό και μια σωσίβια λέμβος του άτυχου καραβιού... (φωτ. Εν Άνδρω).
Η εντύπωση που υπήρχε πάντως μέχρι να πέσει το σκοτάδι είναι ότι τα συνεχή κύματα αποκόλλησαν το πλοίο από τα βράχια που το συγκρατούσαν. Αυτό κόπηκε και μάλλον βυθίστηκε.
Υπενθυμίζεται ότι το φορτηγό, έκτος από τα καύσιμα που είχε, μετέφερε 3.500 τόνους σιδηρονικέλιο, το οποίο αν παρασυρθεί στο θαλάσσιο περιβάλλον οι επιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την γύρω περιοχή. Μερικές από αυτές τις επιπτώσεις είναι: αλλοίωση της μορφολογίας του βυθού, μεταβολή της βιοποικιλότητας, μεταφορά μεταλλικών ιόντων στους θαλάσσιους οργανισμούς και στο ίζημα του πυθμένα.