ΠΡΩΤΕΥΣ: Ανάμεσα στην ιστορία και στον μύθο. Κάλεσμα στους μαθητές του Επάρχου Άνδρου
Ταξιδέυοντας κάπου ανάμεσα στην ιστορία και στο μύθο με το πανέμορφο Christian Radish...
(Από τον Έπαρχο Άνδρου λάβαμε ανοικτό κάλεσμα του προς τους μαθητές της Άνδρου να συμμετέχουν και να πληροφορηθούν για το πρόγραμμα υποτροφιών ΕΙΔΟΘΕΑ για παιδιά από 15 – 18 χρονών που παρουσιάζεται το Σάββατο 16/9 στο ανοικτό θέατρο Άνδρου. Όπως μάθαμε το Επαρχείο μοίρασε την πρόσκληση αυτή και στα σχολεία της Άνδρου. Το πρόγραμμα, όπως εξηγεί ο έπαρχος είναι ανοιχτό σε όλους τους μαθητές άσχετα αν θέλουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στη θάλασσα, δίνεται χωρίς κανένα κόστος στα παιδιά που συμμετέχουν και ακολουθεί της αρχές του βιωματικού επαγγελματικού προσανατολισμού. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 3 ταξίδια της «ΕΙΔΟΘΕΑΣ» και έχουν συμμετάσχει 14 παιδιά, εκ των οποίον τα 8 από διάφορα μέρη της Άνδρου - Εν Άνδρω).
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΠΑΡΧΟΥ ΑΝΔΡΟΥ
Αγαπητοί μαθητές,
Με την ευκαιρία της παρούσας επιστολής – πρόσκλησης, σας εύχομαι καλή σχολική χρονιά και καλή πρόοδο. Σας πληροφορούμε ότι το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20.00 στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου θα παρουσιαστεί από την ανδριώτικη εταιρία «ΠΡΩΤΕΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ο απολογισμός του προγράμματος υποτροφιών ιστιοναυτικής εκπαίδευσης «ΕΙΔΟΘΕΑ» μαζί με τα βίντεο των ταξιδιών όπως και άλλων σχετικών δραστηριοτητών.
Η «ΕΙΔΟΘΕΑ» είναι ένα πρόγραμμα υποτροφιών που δίνει την ευκαιρία σε παιδιά από 15 – 18 χρονών να ζήσουν, για περίπου 20 μέρες το καλοκαίρι, σε ένα παραδοσιακό τρικάταρτο ιστιοφόρο σαν μέλος του πληρώματος. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους μαθητές άσχετα αν θέλουν να ακολουθήσουν μια καριέρα στη θάλασσα.
Η «ΕΙΔΟΘΕΑ» είναι μια εμπειρία που δίνεται χωρίς κανένα κόστος στα παιδιά που συμμετέχουν, και χορηγείτε από ναυτιλιακές εταιρίες και προσωπικότητες. Το πρόγραμμα ακολουθεί της αρχές του βιωματικού επαγγελματικού προσανατολισμού και της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 3 ταξίδια της «ΕΙΔΟΘΕΑΣ» και έχουν συμμετάσχει 14 παιδιά, εκ των οποίον τα 8 από διάφορα μέρη της Άνδρου.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του ανδριώτη καπετάνιου Δημήτρη Κοκκίνη, που μαζί με τους συνεργάτες του, έχουν προσπαθήσει να αναπαράγουν τις εμπειρίες που είχαν όταν ήταν μαθητές και έτσι περισσότερα παιδιά να μπορέσουν να τις ζήσουν, να διευρύνουν τους ορίζοντές τους και να κάνουν όνειρα για το μέλλον.
Η Ελλάδα, και η Άνδρος συγκεκριμένα, είναι τόπος με μεγάλη ναυτική παράδοση. Δεν έχουμε πια τέτοια ιστιοφόρα στα νερά μας, αλλά σε αυτά ταξίδεψαν οι πρόγονοι μας και από αυτά ξεκίνησε η ναυτιλία μας. Μια εμπειρία σε αυτά μας φέρνει πιο κοντά στο να καταλάβουμε τους γονείς μας, τους παππούδες μας και έτσι να ζήσουμε εμπειρίες που ζούσαν αυτοί. Στη βόρεια Ευρώπη η παράδοση αυτή είναι ακόμα ζωντανή και αυτά τα σκάφη ακόμα ταξιδεύουν και δίνουν εμπειρίες σε νέους ανθρώπους για την διατήρηση αυτού του τρόπου ζωής.
Σας προτρέπουμε το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 να παραβρεθείτε όλοι στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου στις 8.00μμ, προκειμένου έστω και εάν δεν είστε άμεσα ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσετε το μυθικό ταξίδι των συμμαθητών σας και όσων άλλων τόλμησαν και ταξίδεψαν.
Φιλικά, ο Έπαρχος Άνδρου
ΡΕΠΟΣΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μοιάζει σαν ζωγραφία κι όμως το ιστιοφόρο Christian Radish είναι αληθινό. Είναι ένα από τα τρία εκπαιδευτικά ιστιοφόρα της Νορβηγίας με το οποίο μαθητές του λυκείου της Άνδρου και άλλων περιοχών της Ελλάδας ταξίδεψαν το 2016 σε ένα εκπαιδευτικό ταξίδι τριών εβδομάδων δωρεάν.
Αν δεν έχετε δει ποτέ τα υπέροχα και μοναδικά δικάταρτα και τρικάταρτα ιστιοφόρα που έχουν διασώσει για μουσειακούς, αλλά κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους οι Νορβηγοί, οι Δανοί και οι Άγγλοι χάνεται. Πρόκειται για απίστευτα όμορφα και καλοδιατηρημένα σκαριά που έγραψαν ιστορία στις θάλασσες του κόσμου κατά τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Εμείς λαός ναυτικός με τρισχιλιόχρονη παράδοση τα αποσύραμε και τα καταστρέψαμε. Κάποιοι άλλοι με παράδοση εκατονταετιών διέσωσαν πολλά από αυτά και κάνουν ακόμα και αγώνες στις βόρειες θάλασσες. Και μερικά τα πιο εντυπωσιακά τα έχει πάρει το ναυτικό τους και εκπαιδεύει τους νέους ναυτικούς δόκιμους με αυτά.
Γιατί όποιος μάθει να ταξιδεύει με αυτά τα μοναδικά και δύσκολα σκαριά μπορεί να καταλάβει το άνεμο και την θάλασσα πολύ περισσότερο από κάποιον άλλο που εκπαιδεύτηκε στα σημερινά πλοία και δεν έχει την απτή εμπειρία του ανέμου που έχει όποιος έχει και πείρα από ιστιοφόρο.
Με αυτές τις σκέψεις κατά νου και με απέραντη αγάπη για την θάλασσα ο νεαρός ανδριώτης καπετάνιος Δημήτρης Κοκκίνης ξεκίνησε από το 2013 μέχρι σήμερα να συμβάλει όσο μπορεί στην εκπαίδευση των νέων της Άνδρου στην εξοικείωση με την θάλασσα και ίσως και το θαλασσινό επάγγελμα.
Αρχικά συγκρότησε μια εκπαιδευτική ομάδα με σκοπό την παροχή μηνιαίων υποτροφιών σε νέους άνω των 15 ετών με στόχο να ταξιδέψουν για ένα εκπαιδευτικό ταξίδι με αυτά τα μοναδικά ιστιοφόρα που τα περισσότερα, από όσα διασώζονται, κατασκευάστηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα.
Το πρόγραμμα ναυτικής εκπαίδευσης ΠΡΩΤΕΥΣ έχει έδρα την Άνδρο. Ένα νησί με μεγάλη ναυτική παράδοση και πλούσια ιστορία και στην ιστιοφόρο και στην ατμήλατη ναυτιλία. Μέχρι σήμερα ο Πρωτεύς έχει «τρέξει» 3 προγράμματα με το όνομα ΕΙΔΟΘΕΑ. Κατά την μυθολογία η Ειδοθέα ήταν κόρη του θαλάσσιου δαίμονα Πρωτέα. Άρα υπάρχει και η σχετική σύνδεση…
Το πρόγραμμα στέλνει νέους άνω των 15 ετών δωρεάν για εκπαίδευση σε αυτά τα μοναδικά αυτά ιστιοφόρα που διατηρούν οι βόρειες χώρες (Νορβηγία, Δανία κλπ) και με τα οποία εκπαιδεύουν τους ναυτικούς τους δόκιμους σε ταξίδια στις βόρειες θάλασσες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξοικειώνοντας τους με το υγρό στοιχείο που είναι μέρος της ύπαρξης τους ως χώρες και λαοί.
Για να καταλάβετε
Δεν θα ήταν εύκολο να καταλάβουμε πολλά για το παραπάνω πρόγραμμα αν δεν τύχαινε το καλοκαίρι του 1992 στη Νορβηγία (βρεθήκαμε για μερικές εβδομάδες σε ένα πανεπιστημιακό σεμινάριο) να δούμε ένα απόβραδο στο λιμάνι του Όσλο ένα από αυτά τα μοναδικά τρικάταρτα ιστιοφόρα δεμένο στην προβλήτα. Ήταν το Christian Radish. Ένα πανέμορφο, απαστράπτων και καλαίσθητο τρικάταρτο. Δυσκολευτήκαμε να πιστέψουμε πως ότι βλέπαμε ήταν πραγματικότητα. Ρωτήσαμε και μάθαμε από τους ναύτες του πως ήταν του ναυτικού της Νορβηγίας και πως σε αυτό γινόταν μέρος της εκπαίδευσης των νέων ναυτικών δοκίμων της χώρας. Φύγαμε μαγεμένοι...
Το παραπάνω βίντεο είναι κάτι σαν τρέιλερ - επεξεργασμένο από το Εν Άνδρω - από το βίντεο που θα παιχτεί στο ανοιχτό θέατρο της Άνδρου το βράδυ του Σαββάτου 16/9/17
Τα παράξενο είναι πως δύο χρόνια αργότερα ευρισκόμενοι σε ένα πανευρωπαϊκό συνέδριο των δημόσιων τηλεοράσεων της Ευρώπης (της EBU) οι Δανοί οικοδεσπότες στο αποχαιρετιστήριο δείπνο μας επιβίβασαν στο λιμάνι της Κοπεγχάγης σε ένα αντίστοιχο δικάταρτο ιστιοφόρο. Και κάναμε μια δίωρη διαδρομή μέχρι το Έλσινορ όπου βρίσκεται το κάστρο από το οποίο εμπνεύστηκε ο Σαίξπηρ την ιστορία του Δανού πρίγκιπα Άμλετ. Η διαδρομή ήταν σαν σε ονειρικό ταξίδι στην ιστορία. Η επιστροφή, βράδιαζε πια, με την βοήθεια του λιτού γεύματος και της σχετικής μπύρας στο κατάστρωμα, ήταν σαν ένα παραμύθι...
Το πρόγραμμα ΕΙΔΟΘΕΑ
Με αυτές τις δύο εμπειρίες βλέποντας το πρόγραμμα του Δημήτρη Κοκκίνη που προτείνει στα 15χρονα παιδιά της Άνδρου υποτροφία μερικές εβδομάδες σε αυτά τα σπουδαία ιστιοφόρα στις βόρειες θάλασσες ενθουσιάστηκα. Τι πιο υπέροχο για ένα παιδί να διασχίσει δύο ή τρεις χώρες και λιμάνια ταξιδεύοντας δωρεάν μερικές εβδομάδες σαν ναύτης σε ένα από αυτά τα πλοία. Θα είναι μια απίστευτη εμπειρία. Θα είναι μια διαδρομή στην ιστορία. Ένα παραμύθι που το ζεις στην πραγματικότητα.
Ο Δημήτρης Κοκκίνης με τους νεαρούς εκπαιδευόμενους ξεκινά από την Άνδρο για τις βόρειες θάλασσες...
Καλο, λοιπον, είναι όσοι διαβάσετε αυτή την πρόσκληση που θα παρουσιάσει σε βίντεο τις διαδρομές των παιδιών από το πρόγραμμα του 2016 να πάτε στο ανοιχτό θέατρο Άνδρου, Σάββατο βράδυ, 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 20:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα είναι και για εσάς μια σπουδαία εμπειρία και μια αναφορά στον μύθο των υπέροχων αυτών πλοίων που αν και χάθηκαν από την Ελλάδα εκεί ψηλά στις βόρειες θάλασσες υπάρχουν και ταξιδεύουν ακόμα κάνοντας διαδρομές μυθικές διαδρομές. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα.
Διαμ. Μπασαντής