Η Άνδρος αντέχει, αλλά με απώλειες: πόσοι μαθητές φοιτούν στο νησί…

 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς έδειξε και τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά των Κυκλάδων. Στην Αμοργό κλείνουν σχολεία από την εγκατάλειψη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη οι αναπληρωτές καθηγητές δεν βρίσκουν που να μείνουν γιατί η σεζόν τελειώνει μέσα Οκτωβρίου. Το ερώτημα είναι: τι γίνεται στην Άνδρο; Έχουμε πρόβλημα καθηγητών; Έχουμε καταλύματα για τους καθηγητές; Και το κυριότερο για το μέλλον του νησιού: πόσοι μαθητές είναι σε όλες τις βαθμίδες στα σχολεία της Άνδρου; Μειώνονται; Αυξάνονται;

Η έρευνα που κάναμε έδειξε πως η Άνδρος δεν έχει πρόβλημα με τα καταλύματα των καθηγητών. Και οι αριθμοί που βρήκαμε για τους μαθητές δείχνουν πως το νησί μοιάζει να αντέχει καθώς ο συνολικός αριθμός όλων που φοιτούν στα νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια του νησιού μοιάζει σταθερός έως αυξητικός τα δύο τελευταία χρόνια.

 

Όμως, αν δούμε πιο προσεκτικά οι αριθμοί των μαθητών που συνεχίζουν από το δημοτικό στο γυμνάσιο πέφτουν. Και στο λυκείο η μείωση συνεχίζεται. Πρόκειται για αφαίμαξη από βαθμίδα σε βαθμίδα. Ή, να το πούμε αλλιώς, ενώ ο συνολικός αριθμός όσων φοιτούν δείχνει να αυξάνει στο νησί οι επιμέρους ενδιάμεσοι αριθμοί στις ανώτερες βαθμίδες μειώνονται.

Πρακτικά παιδιά υπάρχουν στο δημοτικό, αλλά ένα ποσοστό δεν συνεχίζει στο γυμνάσιο! Και στο λύκειο ξεκινάνε οι απώλειες. Ο λόγος φαίνεται πως είναι ότι είτε φεύγουν από το νησί αναζητώντας καλύτερη εκπειδευτική τύχη αλλού είτε σταματούν τις σπουδές λόγω ανέχειας είτε μεταναστεύουν προς Αθήνα ή εξωτερικό στην περίπτωση των αλλοδαπών! Η μεγάλη αύξηση των μαθητών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικόο, πάνω από 300 μαθητές τον χρόνο, αντανακλά κυρίως τις μεγάλες ελλείψεις που έχει το νησί σε νηπιαγωγεία.

Αναλυτικά οι αριθμοί:

(α) Νηπιαγωγεία

Χώρας: 2016 59 μαθητές, 2017 46 μαθητές

Μεσαριάς: 2016 21 μαθητές, 2017 29 μαθητές

Μπατσίου: 2016 36 μαθητές, 2017 34 μαθητές.

Γαυρίου: 2016 34 μαθητές, 2017 30 μαθητές

Κορθίου: 2016 28 μαθητές, 2017 27 μαθητές.

Σύνολο Άνδρου: 2016 178 μαθητές, 2017 166 μαθητές

(β) Δημοτικά

Χώρας: 2016 177 μαθητές, 2017 184 μαθητές

Μεσαριάς: 2016 59 μαθητές, 2017 63 μαθητές

Γαυρίου: 2016 88 μαθητές, 2017 92 μαθητές

Μπατσίου: 2016 125 μαθητές, 2017 120 μαθητές.

Πίσω Μεριάς: 2016 9 μαθητές, 2017 14 μαθητές

Όρμου Κορθίου: 2016 51 μαθητές, 2017 59 μαθητές

Σύνολο Άνδρου: 2016 509 μαθητές, 2017 532 μαθητές

(γ) Γυμνάσια

Χώρας: 2016 101 μαθητές, 2017 98 μαθητές

Γαυρίου: 2016 105 μαθητές, 2017 126 μαθητές

Κορθίου: 2016 42 μαθητές, 2017 41 μαθητές

Σύνολο Άνδρου: 2016 248 μαθητές, 2017 265 μαθητές

(δ) Λύκεια

Χώρας: 2016 65 μαθητές, 2017 64 μαθητές

Γαυρίου: 2016 34 μαθητές, 2017 30 μαθητές

Κορθίου: 2016 32 μαθητές, 2017 33 μαθητές

Σύνολο Άνδρου: 2016 131 μαθητές, 2017 127 μαθητές

(ε) Επαγγελματικό λύκειο

Χώρας: 2016 69 μαθητές, 2017 76 μαθητές

Κορθίου: 2016 12 μαθητές, 2017 15 μαθητές

Σύνολο Άνδρου: 2016 81 μαθητές, 2017 91 μαθητές

Σύνολο Λυκείων Άνδρου: 2016 212 μαθητές. 2017 218 μαθητές.

Σύνολο Γυμνασίων και Λυκείων 2016 460 μαθητές, 2017 483 μαθητές

Ο συνολικός μαθητικός αριθμός σε όλες τις βαθμίδες είναι: 2016 1147 μαθητές, 2017 1181 μαθητές.

Σημείωση: Ορισμένα ενδιάμεσα νούμερα διορθώθηκαν από αναγνώστη μας γιατί είχαν διπλοϋπολογιστεί από τις πηγές μας. Όμως τα συμπεράσματα σε γενικές γραμμές δεν αλλάζουν. 

Πρώτα συμπεράσματα

 

Ο συνολικός μαθητικός πληθυσμός της Άνδρου δείχνει πως το νησί αντέχει.Πέρσι είχε 1147 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και εφέτος 1181. Υπάρχει άνοδος σε μαθητές. Όμως αν δούμε προσεκτικά τα ενδιάμεσα νούμερα θα διαπιστώσουμε πως υπάρχουν απώλειες κάθε χρόνο στις επόμενες βαθμιδες.

Στο Λύκειο εκτός της οικονομικής δυσπραγίας και μαθησιακής αδυναμίας όσων δεν συνεχίζουν υπάρχει επιπλέον και μια τάση γονέων και παιδιών για την αναζήτηση φροντιστηρίου στα μεγάλα κέντρα για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα παιδιά που σταματούν οριστικά τις σπουδές τους κυρίως προέρχονται από οικογένειες αλλοδαπών, οι οποίοι είτε φεύγουν είτε δεν αντέχουν οικονομικά. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εγκατάλειψης παρουσιάζει το Κόρθι, που δείχνει να κάμπτεται σημαντικά αριθμητικά και να έχει πλέον σημαντικό πρόβλημα στους νέους. Η Υδρούσα και η Χώρα μοιάζει να έχουν έναν νεανικό πληθυσμό που παρουσιάζει κι αυτός παράλληλες τάσεις μείωσης στις ανώτερες βαθμίδες.

Ζήτησαν προληπτική λογοκρισία!!!

Από ότι ξέρουμε είναι πρώτη φορά που δημοσιεύονται στον τύπο της Άνδρου αναλυτικά και συνολικά στοιχεία του μαθητικού πληθυσμού του νησιού και μερικά πρώτα συμπεράσματα. Έτσι πέρα από λόγια έχουμε και μια πραγματική συνολική εικόνα της σημερινής κατάστασης.

Το Εν Άνδρω για να βρει τα σοιχεία απευθύνθηκε και συνομίλησε αρχικά με αρμόδιους και αναρμόδιους για τα στοιχεία αυτά στην πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο διεύθυνση Κυκλάδων στη Σύρο. Ζητήσαμε απλώς τα συγκεντρωτικά νούμερα όλων των μαθητών των δημοτικών, των γυμνασίων και των λυκείων της Άνδρου: συνολικά 6 νούμερα!!! Δεν βρήκαμε καμία ανταπόκριση. Μας έστελναν από τον Άννα στον Καϊφα ζητώντας έγγραφές αιτήσεις και τον σκοπό για τον οποίο ζητάγαμε τα επίσημα νούμερα!!!

Για την επικοινωνία μας με τις δύο υπηρεσίες της Σύρου το μόνο που μπορούμε να σημειώσουμε ήταν πως η ανταπόκριση τους ήταν άκρως «δημοσιοϋπαλληλική» και εντελώς ευθυνοφοβική. Σε τέτοιο βαθμό που στην δευτεροβάθμια διεύθυνση ζητήθηκε να περιγράψουμε ακόμα και σε τι άρθρο θα συμπεριλαμβάναμε τα στοιχεία!!! Με άλλα λόγια ζητούσαν προληπτική λογοκρισία!!! Πράγματα εξωφρενικά και ανήκουστα στην Ελλάδα του 2017!

Απευθυνθήκαμε την επομένη μέρα στις υπηρεσίες του Επαρχείου Άνδρου και λάβαμε από τους υπαλλήλους του αναλυτικά όλα τα νούμερα όλων των σχολείων Υδρούσας, Άνδρου και Κορθίου: 40 νούμερα!!! Αυτή είναι η εικόνα των δύο δημοσίων υπηρεσιών.

Ας τα διαβάσουν αυτά οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών της Σύρου, αλλά και ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου, που λέει πως θέλει να εκδημοκρατικοποιήσει την παιδεία και ας εκδημοκρατικοποιήσει πρώτα τις υπηρεσίες του να μην ασκούν προληπτική λογοκρισία και να βοηθούν με την παροχή επίσημων πληροφοριών τον τύπο.

«Εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Μάλλον άλλος χρειάζεται να κάνει το τεστ κ. Μπασαντή......
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ελληνες είναι αυτοί που απολαμβάνουν την ημετέρα παιδεία έλεγε ο Ισοκράτης. Αλλά που να ξέρει το αγράμματο κεφάλι σου έναν εκ των μεγαλυτέρων πολιτικών της αρχαιότητας; Και κάτι που δεν στο μάθανε στο στρατό της λούφας και παραλλαγής: τα παληκάρια έχουν όνομα. Τα παληκάρια της φακής είναι ο φοβισμένος ανώνυμος... κανένας. Και ο κανένας γίνεσαι. Δεν γεννιέσαι...
Και υάρχουν πολλοί ΚΑΝΕΝΑΣ. στην Ελλάδα της κρίσης. Καληνύχτα......

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Να και ένας που λέει μπράβο στον Σαμαρά που σας έμπασε πειναλέους και εξακολουθείτε να βυζαίνετε το Ελληνικό κράτος και μας την λες και από πάνω ότι τι θα κάναμε χωρίς τα ''πατριωτάκια'' σου Ξέρεις αυτό μου θυμίζει το τι ''θα γινόμαστε χωρίς βαρβάρους''.Αν δεν το ξέρεις άνοιξε κανένα βιβλίο να μάθεις ποιος τόπος σε τρέφει και σε φιλοξενεί.........Ξέρω ο Κος Μπασαντής δεν θα το δημοσιεύσει γιατί είναι ''φαν'' των Αλβανών................
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Περαστικά σας. Καλού κακού όμως να κάνετε όμως και ενα τεστ DNA για νάστε σίγουρος.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Το ζήτημα με τη μείωση των μαθητών στα σχολεία ολόκληρης της Άνδρου δεν είναι τωρινό, αλλά υπάρχει εδω και δύο δεκαετίες περίπου. Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να μην απασχολούσε την τοπική κοινωνία, καθώς δεν φάνταζε έντονο, τα τελευταία χρόνια ομως η μετακίνηση ολοένα και περισσότερων οικογενειών στην πρωτεύουσα αποτελεί ένα είδους πρόβλημα για το νησί. Αν ασχοληθεί κανείς με τους λίγους συλλογικούς φορείς που δραστηριοπούνται στην Ανδρο, θα διαπιστώσει οτι η νεολαία και πιο συγκεκριμένα οι ηλικίες από επτα μέχρι και 18 ετών (ειναι και οι ηλικίες που φοιτά ως μαθητής κάποιος νέος/α) που ασχολείται με τον αθλητισμό, τη μουσική και το χορό (βλέπε χορευτικά τμήματα, μουσικό σύλλογο και Ανδριακό - Υδρούσσα πχ), δεν αποτελείται από περισσότερα από 80 το πολύ 100 ατομα, τα οποία εμπλέκονται σχεδόν σε όλα τα δρώμανα του νησιού. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο τα ίδια λίγα παιδιά να ασχολούνται και με τη μουσική και με τα χορευτικά και τον αθλητισμό τα περισσότερα απο αυτά παράλληλα! Αυτο θα έπρεπε να λεει κατι σε όλους μας ως τοπικη κοινωνία: αν οχι, περαστικά μας! Μια οικογένεια δεν εχει ουσιαστικό κίνητρο να ζήσει στην Ανδρο, απο τη στιγμή που δεν υπάρχουν εργασίες, δημόσιες σχολες (πχ ενα ΙΕΚ, ΤΕΙ ή Σχολη Εμπορικού Ναυτικού), καποιο μεγάλο έργο που να απασχολεί κόσμο. Κυρίως δεν εχει κινητρο να παραμείνει σε ένα τόπο οπου ο μεν πληθυσμός δεν "κυκλοφορεί" στον ελεύθερο του χρόνο αφού δεν υπαρχουν ανοικτά καταστήματα και οι επαγγελματίες από την άλλη κρατούν τις επιχειρήσεις τους κλειστές το περισσότερο τη στιγμή που δεν υπαρχει κόσμος. Είναι κατι σαν το ρητό η κότα εκανε το αυγό ή το αυγο την κότα που λεει ο λαός μας!

This comment was minimized by the moderator on the site

532 μαθητες εγγραφονται στο Δημοτικο το 2017 και 483 σε γυμνασια και λυκεια του νησιου. Συνεπως η διαφορα ειναι 49 παιδια. Αυτη η διαφορα δεν νομιζω οτι δειχνει καποια ταση σημαντικη. Επισης το σωστοτερο θα ηταν να γνωριζαμε τις εγγραφες στο Δημοτικο προ εξαετιας για να γινει μια σωστοτερη συγκριση σχετικα με το ποσοι δεν συνεχισαν στην δευτεροβαθμια εντος Ανδρου.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αυτά τα στοιχεία βρήκαμε. 49 μαθητές είναι απώλεια. Μικρή ή μεγάλη μια διαφορά κοντά στο 10% ας την εκτιμήσει ο καθένας.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Διαμαντή τα Δημοτικά είναι έξι τάξεις και τα Γυμνάσια τρείς.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Συνεπώς πρέπει να αθροίσουμε και τα λ΄κεια μαζί. Σωστό.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού στα Δημοτικά φοιτούν 532 παιδιά και στα Γυμνάσια 265, αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των παιδιών
είναι ακριβώς ο ίδιος, άρα όλοι συνεχίζουν στο Γυμνάσιο. Διαρροή υπάρχει από Γυμνάσιο προς τα Λύκεια
επειδή όντως κάποιοι δεν συνεχίζουν και κάποια παιδιά συνεχίζουν στην Αθήνα .
Το ερώτημα είναι πόσα παιδιά μετά τις σπουδές τους ξαναγυρίζουν στην Άνδρο...
ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Μα πως το 532 είναι ίσο με το 265;;;; Πως εξαφανίζεις της διαφορά 267 παιδιών. Αν δεν το βλέπεις το 50% ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ!!! Ενώ στο λύκειο αυτοί που δεν συνεχίζουν είναι 47. Δηλαδή το 18% δεν συνεχίζει.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Από τους γονείς των μαθητών πόσοι κάνουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Άνδρος δεν έχει πρόβλημα με τα καταλύματα των καθηγητών γράφετε " Εν Άνδρω"
Επιτρέψτε μου να σας πω ότι και πρόβλημα υπάρχει και είναι μεγάλο και το αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο γενικά σε όλη την Άνδρο.
Στο Γαύριο που μένω τα τελευταία 3 χρόνια πληρώνω ενοίκιο 300 ευρώ για 50 τετραγωνικά οικία με μηνίαιο μισθό 700 ευρώ. Φυσικά αρχές Ιουνίου πριν τελειώσει η σχολική χρονιά πρέπει να μαζέψω τα πράγματα μου γιατί ο ιδιοκτήτης το νοικιάζει τους καλοκαιρινούς μήνες με την ημέρα στους παραθεριστές και να ψάξω που θα αφήσω την οικοσυσκευή μου και που θα φιλοξενηθώ μέχρι να φύγω.
Εννοείται ότι στην απόδειξη και στο συμβόλαιο δεν αναγράφει όλο το ποσόν, το γιατί το καταλαβαίνετε.
Κάντε μια έρευνα στους εκπαιδευτικούς και θα σας πουν ακριβώς την κατάσταση που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο.
Η Άνδρος αντέχει ακόμη από μαθητές εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν αντέχουμε πια τους ιδιοκτήτες Ανδριώτες.

Αγανακτισμένος εκπαιδευτικός με οργανική θέση στο Γαύριο που του χρόνου θα ζητήσω απόσπαση.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταρχήν συγχαρητήρια στο Εν Ανδρω που είναι παντα τον παλμο της επικαιροτητας.
Κανεις μας δεν ειχε ιδεα τα στοιχεια αυτά που παραθεσατε.
Θελω όμως να πω κι ένα μεγαλο μπραβο στον Αντωνη Σαμαρα που ανοιξε τοτε τα συνορα της Αλβανιας και γεμισε ολοι η επαρχια κοσμο. Αν δεν ειχε γινει αυτό ένα από το πολλα κακα που θα ειχαν συμβει στην Ελλαδα θα ηταν το κλεισιμο των περισσοτερων σχολειων της επαρχειας, μιας και τα πατριωτακια μου σε πολλες περιπτωσεις αποτελουν πανω από το 50% των παιδιων.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κατ'αρχας στα στοιχεία υπάρχουν λάθη αφού τα σχολεία δευτεροβάθμιας σε Γάυριο- Κόρθι είναι γυμνασια με Λυκειακές Τάξεις.
Ο αριθμός δηλαδή που αναφέρεται ως Γυμνάσιο μόνο, είναι ο συνολικός αριθμός παιδιών στο σχολείο.
Ο σωστός αριθμός των παιδιών που φοιτούν στα Γυμνάσια, είναι Συνολικός αριθμός που αναφέρεται ως Γυμνάσιο - αριθμός παιδών λυκείου.
Αρα στο Γαυριο μιλάμε για 156-30=126 μαθητες Γυμνασιου και στο Κορθι για 74-33=41 μαθητές. Αρα μειώνεται αυτόματα ο συνολικός αριθμών των παιδιών.
Το ίδιο λάθος φυσικά ισχύει και για το 2016.

Όσο για τα καταλύματα των εκπαιδευτικών ναι μεν υπάρχουν φαινομενικά, αλλά είναι διαθέσιμα σχεδόν στο σύνολο τους μόνο για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Ιουνίου. Που σημαίνει ότι μόνιμοι καθηγητές, πέραν των αναπληρωτών που αλλάζουν κάθε χρόνο, αλλά και γιατροί ή άλλοι επαγγελματίες που τοποθετήθηκαν μόνιμα στο νησί δε βρίσκουν μόνιμη στέγη και αναγκάζονται να ξεσπιτώνονται διωκόμενοι ουσιαστικά πετώντας τα πράγματα τους σε αποθήκες για κάνα δίμηνο για να κονομησουν οι ιδιοκτήτες, που συνήθως δεν είναι καν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού.
Το Αir B'n'b και οι συναφείς πλατφόρμες μπορεί να φέρνουν πρόσκαιρα μεγάλο κέρδος στους ιδιοκτήτες λοιπόν, αλλά δημιουργούν σε όλες τις τουριστικές περιοχές τεράστια προβλήματα έυρεσης μόνιμης στέγης σε ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στα νησιά. Αποθαρρύνουν ανθρώπους να τα επιλέξουν ως τόπους μόνιμης διαμονής. Αν λοιπόν στο τέλος καταλήξουν να είναι αποκλειστικά τόπος φιλοξενίας τουριστών κατά τη θερινή περίοδο , αλλά δεν έρχονται άνθρωποι για να μείνουν μόνιμα τους χειμώνες, χωρίς γιατρούς - εκπαιδευτικούς ή υπηρεσίες το χειμώνα μην απορήσετε.

Η καθολική ερήμωση πλησιάζει ολοταχώς. Μπορείτε ωστόσο να πανηγυρίζετε ακόμα έξαλλα για το πόσοι συμπολίτες μας την είδαν ξενοδόχοι νοικιάζοντας παράνομα τα σπίτια τους και κονομάνε μαύρα σε βάρος τόσο των μόνιμων επαγγελματιών ξενοδόχων, όσο και του ίδιου του νησιού σε μακροπρόθεσμη κλίμακα.

Κάντε κάτι πριν τα νησιά γίνουν τεράστια ξενοδοχεία χωρίς δομές και απαξιωμένα το χειμώνα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για τις διορθώσεις τις οποιες θα συμπεριλάβουμε στο δημοσιέυμα αμέσως. Όμως αυτούς τους αριθμούς μας έδωσαν οι πηγές μας. Πάντως είναι προφανές πως η αλλαγή σε μερικούς αριθμούς πος τα κάτω δεν αλλάζουν τα γενικά συμπεράσματα και την γενική εικόνα. Και πάλι ευχαριστούμε...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα