«Παρουσιάστε»… στο αγροτικό του Γαυρίου!
Είναι το κεντρικό λιμάνι της Άνδρου. Είναι η πύλη του νησιού προς τον κόσμο. Είναι αρχή, μέση και τέλος της ρότας όλων των πλοίων. Τα πλοία, που είναι οι δρόμοι, οι οποίοι συνδέουν την Άνδρο με την Ραφήνα, τις Κυκλάδες και τώρα και με την Κρήτη. Ο λόγος για το Γαύριο…
Ο μικρός οικισμός το χειμώνα έχει μερικές εκατοντάδες κατοίκους. Τους υπολογίζουν γύρω στους 700. Τα γύρω χωριά και η Βόρεια Άνδρος που «ακουμπάνε» πάνω του έχουν γύρω στους 300. Σύνολο λίγο πάνω από 1000 ανθρώπους. Όμως το καλοκαίρι ο πλήθυσμός στο λιμάνι και στα γύρω χωριά ανέρχεται σε χιλιάδες.
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν και έχουν «αποκούμπι» πρώτης ανάγκης τον γιατρό… Όμως ποιον γιατρό; Υπάρχει ένα ιδιωτικό σύγχρονο πολυϊατρείο στο Γαύριο! Και υπάρχει πάντα η διευθύντρια και έμπειρη παιδίατρος του Κέντρου Υγείας Άνδρου που έρχεται κάποιες φορές τον μήνα και εξετάζει παιδιά.
Όμως ποιος από όλους αυτούς τους συχνά ξεχασμένους στα χωριά της Βόρειας Άνδρου τον χειμώνα έχει πάντα χρήματα για τον ιδιώτη γιατρό; Το αγροτικό ιατρείο του Γαυρίου ήταν και παραμένει αποκούμπι για την πρώτη ανάγκη. Μια πρώτη βοήθεια για τον ηλικιωμένο που θέλει να του συνταγογραφήσουν τα φάρμακα και να του πάρουν την πίεση, για το παιδί που χρειάζεται ράμματα ή έπαθε ίωση… Ακόμα και γι' αυτόν που θα τον βάλει ο "αγροτικός" στο καράβι ή θα ζητήσει να καλέσουν ελικόπτερο σε μια πιο σοβαρή περίπτωση...
Όλοι αυτοί είναι οι «πελάτες» του αγροτικού γιατρού στο Γαύριο. Του αγροτικού γιατρού που εδώ και ένα μήνα είναι… φαντάρος!!! Και κάθε πρωί είναι στο «παρουσιάστε» στο αγροτικό ιατρείο του Γαυρίου…
Βλέποντας η κεντρική διοίκηση πως το αγροτικό ιατρείο του Γαυρίου δεν έχει πρόθυμους να το στελεχώσουν πήρε απόφαση και ενέταξε το Γαύριο στις… δυσπρόσιτες περιοχές!!! Έτσι πρόεκυψαν καμιά 15αριά σημεία στο Αιγαίο! Το Γαύριο μια από αυτές!!! (Τώρα μη ρωτάτε: γιατί το Γαύριο ιατρικά είναι δυσπρόσιτο και το Κόρθι εκπαιδευτικά είναι προσιτό; Αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο…)
Ήρθε, λοιπόν, πριν ένα μήνα ο φαντάρος-ιατρός Θανάσης Σιαμπάνος από την Αθήνα. Ετών 26. Νέος, ευγενικός, χαμογελαστός, καλοσυνάτος. Και «καλός επιστήμονας» όπως μας είπε ο φαρμακοποιός του Γαυρίου Μάκης Κοζανίτης που μάς έδωσε και το τηλέφωνο του. Ο Θανάσης σε λίγα λεπτά μάς περίμενε στο ιατρείο. Ήρθε και αντικατέστησε τις κοπέλες που έρχονταν από την Χώρα κάνοντας κι αυτές το αγροτικό τους: την Χριστίνα από την Αθήνα και την Άννυ από την Καπαριά.
Το καλό της υπόθεσης είναι πως ο Θανάσης μένει στο Γαύριο και έτσι εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου (από τις 8 ,μέχρι τις 2:30) είναι πάντα στο κινητό του (on call) και έτσι υπάρχει κάποιος για ώρα ανάγκης στην περιοχή. Αυτό είναι το σημαντικό της υπόθεσης…
Καθημερινά, εξηγεί, έχει κατά μέσο όρο 20 ασθενείς ή συνταγογραφούμενους τώρα τον χειμώνα. Περίπου 100 επισκέψεις την εβδομάδα. Όμως είναι και τα Σαββατοκύριακα. Άδειες δύσκολα μπορεί να πάρει. Συνεπώς είναι πάντα εκεί. Και θα είναι στο Γαύριο για έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι να τελειώσει τη θητεία του.
Την Άνδρο δεν την ήξερε. Τώρα την γνωρίζει. Του αρέσει. Είναι ένα πολύ διαφορετικό κυκλαδονήσι, παρατηρεί. Δεν έχει σχέσεις με πολλούς ακόμα και ρωτά για τους άλλους ιατρούς και τις ειδικότητες τους. Θα κάνει στο μέλλον παθολογία. Για τον λόγο αυτό τον ενδιαφέρει η εμπειρία του γενικού γιατρού που έχει τώρα.
Πριν τελειώσουμε την μικρή κουβέντα μας ήρθαν οι δύο όμορφες γιατρίνες (οι πρώην) από την Χώρα, το Κέντρο Υγείας που έχει και την ευθύνη του ιατρείου στο Γαύριο, για να του φέρουν κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα. Νέες, χαμογελαστές, ευπροσήγορες. Η Άννυ και η Χριστίνα. Μας εξηγούν την προηγούμενη εμπειρία τους στο ιατρείο του Γαυρίου και στο νησί. Μια χαρά παιδιά. Χαίρεσαι να τα βλέπεις. Όμως νοιώθεις άβολα όταν τα ακούς να λένε: «αν δεν βρω δουλειά εδώ θα φύγω έξω αργότερα…»
«Εν Άνδρω»