Προχωράμε στα επόμενα βήματα

Πλέον στην ιστοσελίδα μας μπαίνουν καθημερινά πολλές εκατοντάδες ή σε αρκετές πλέον περιπτώσεις χιλιάδες. Ένα κύμα νέων ανθρώπων που ενδιαφέρεται για τα κοινά, για τον πολιτισμό και την κοινωνία της Άνδρου. Και όχι μόνο. Αυτό είναι ελπιδοφόρο. Υπάρχει ελπίδα όταν όλοι, καθένας από το πόστο του, ενδιαφερόμαστε και δεν αφήνουμε τα κοινά στους …άλλους! Και τον πολιτισμό στους κοινούς! Τα κοινά είναι κοινά για όλους. Και ο πολιτισμός είναι ο τρόπος που ζούμε μέσα στην κοινωνία.

Το έχουμε πει πως το «εν Άνδρω» ήρθε με σκοπό να κάνει μια τομή στα δρώμενα και στην κουλτούρα της Άνδρου. Για τον λόγο αυτό επέλεξε τα δύσκολα. Δεν αναρτούμε ευκαιριακά κείμενα. Δεν ταξιδεύουμε με σημαίες ευκαιρίας. Ότι γράφεται εδώ το «βασανίζουμε». Ακόμα και μια απλή παρουσίαση μας ενδιαφέρει.

Κάνουμε χιούμορ. Αλλά αποφεύγουμε τα της προσωπικής ζωής όσων κρίνουμε. Εστιάζουμε στη δημόσια εικόνα και δράση. Εκεί κρινόμαστε όλοι.

Δεν είμαστε «πανταχού παρόντες». Και δεν θα είμαστε «οι τα πάντα πληρούντες». Αφήνουμε σε άλλους να γράφουν για όλα. Να τα φωτογραφίζουν όλα. Να μιλάνε για όλα. Εμείς επιλέγουμε και αναδεικνύουμε θέματα που πρέπει να αναδειχτούν.

Δεν είμαστε οι μόνοι και δεν είμαστε μόνοι. Ούτε στο διαδίκτυο είμαστε μόνοι. Συνεργαζόμαστε για το καλύτερο! Σε αυτό το νησί δεν είμαστε μόνοι μας. Έτσι συμπορευόμαστε με όσους τηρούν την δεοντολογία. Συμπορευόμαστε με όσους έχουν αρχές ακόμα κι διαφωνούμε ή διαφωνήσαμε.

Δεν κάναμε ευκαιριακή κριτική. Δεν προσδοκούμε όφελος απ’ ότι κάνουμε. Ξεκινήσαμε λίγοι μα σήμερα είμαστε πολλοί. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη σας. Και ευχαριστούμε για την ανταπόκριση σας.

Δεν βρεθήκαμε εδώ για τις εκλογές, όπως φαντάστηκαν κάποιοι πρόχειροι ή επιπόλαιοι. Είμαστε εδώ και θα μείνουμε. Είμαστε εδώ και χτες. Και θα είμαστε και αύριο. Το έχουμε αποδείξει με έργα, όχι με λόγια.

Είμαστε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό, που δίνει φωνή στην Άνδρο. Στην Άνδρο των νέων. Στην Άνδρο των δημιουργών. Στην Άνδρο του πολιτισμού. Στην Άνδρο της πολιτικής με αρχές.

Σύντομα θα γράφουν και άλλοι στις σελίδες μας. Γιατί είμαστε ανοικτοί σε συνεργάτες και σε συνεργασίες. Είμαστε ένα παράθυρο της Άνδρου στον κόσμο, αλλά και ένα παράθυρο του κόσμου στην Άνδρο.

Όμως, δεν θα μείνουμε εδώ. Ήδη επεκτεινόμαστε. Αυτό το καλοκαίρι κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στον χώρο του βιβλίου και του περιοδικού Τύπου. Προχωράμε σε δύο σημαντικές εκδόσεις:

·       - Η πρώτη έκδοση αναφέρεται στην ιστορία της Μονής Παναχράντου. Το «εν Άνδρω» και η ομάδα του ερεύνησαν, συνεργάστηκαν και με άλλους και όλοι μαζί έγραψαν μερικές σελίδες ιστορίας του πιο παλιού μοναστηριού του νησιού μας. Μέχρι το τέλος Ιουνίου ένα σπάνιο καλλιτεχνικό βιβλίο σχεδιασμένο έξοχα από τον μάστορα του είδους Γιάννη Μαμάη των εκδόσεων Gutenberg, σε επιμέλεια Διαμαντή Μπασαντή, θα είναι στα βιβλιοπωλεία του νησιού. Στο βιβλίο γράφουν για την ιστορία της Μονής, για τους μύθους και την ιστορία, για την χρονολόγηση της Μονής, για την περίοδο της πειρατείας, για τις ξεχωριστές στιγμές του μοναστηριού και την προσωπικότητα του πατέρα Ευδόκιμου κατά σειρά οι δοκιμιογράφοι: Μητροπολίτης Σύρου-Άνδρου Δωρόθεος Β΄, Διαμαντής Μπασαντής, Νίκος Βασιλόπουλος, Σταμάτης Μ. Καμπάνης, Κωνσταντίνος Γκιώνης.

·      -  Η δεύτερη έκδοση είναι ένα αποκλειστικό αφιέρωμα του λογοτεχνικού περιοδικού ΔΕΚΑΤΑ για την Άνδρο. Αποδελτιώνονται οι καλύτερες στιγμές τις ιστορίας και της αρχαιολογίας μας. Η λογοτεχνία και οι λογοτέχνες που αναφέρθηκαν στην Άνδρο. Η ναυτιλία, οι ναυτικοί και η ναυτοσύνη του νησιού. Τα φαγητά και τα γλυκά μας. Τα μνημεία, τα μουσεία και τον πολιτισμό μας. Για τις μεγάλες προσωπικότητες. Αλλά και για την σημαντική ταινία «Μικρά Αγγλία».

Για όλα αυτά γράφουν ή μιλούν οι: Λεωνίδας Εμπειρίκος, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, Μιχάλης Τιβέριος, Παντελής Μπουκάλας, Παντελής Βούλγαρης, Χριστίνα Τελεβάντου, Λυδία Παλαιοκρασσά, Μιχάλης Κοκκίνης, Βιβή Παλαιοκρασσά, Γιώργος Δαρδανός, Γιάννης Μαμάης, Κατερίνα Ρεμούνδου, Γιώργος Μαντζώρος, Νίκος Βασιλόπουλος, Σταμάτης Μ. Καμπάνης, Δανάη Α. Μπασαντή, Κωνσταντίνος Πολέμης, Διαμαντής Μπασαντής, Μηνάς Βιντιάδης, Χρύσα Φάντη, Δέσποινα Πολίτου, κ.ά. Το αφιέρωμα επιμελείται ο Διαμαντής Μπασαντής.

Αυτά για την ώρα. Θα επανέλθουμε για τα παραπάνω ξεχωριστά και αναλυτικά. αλλά και με την  αναγγελία σειράς εκδηλώσεων και παρουσιάσεων για το καλοκαίρι, ενώ ετοιμάζουμε και άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες ελπίζουμε να συμμετέχετε όλοι…

«εν Άνδρω»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet