Στο καρνάγιο του Ευτύχη!!!
Το πλοιάριο του Στρόφιλα κατά την κατασκευή του στο καρνάγιο του Ευτύχη στο Μπατσί (φωτ. Εν Άνδρω).
Εκεί στην άκρη της μεγάλης παραλίας του Μπατσιού στήθηκε εφέτος ένα μικρό καρνάγιο: το καρνάγιο του Ευτύχη. Και από εκεί μέσα βγήκαν 16+1 αντίγραφα του πλοιαρίου του Στρόφιλα. Βραβεύτηκαν 2 Αυστριακοί, 1 Σκοτσέζα, 2 Σουηδοί, 1 Γαλλίδα, 1 Γερμανός, 9 Εγγλέζοι και το Εν Άνδρω!
Ως βραβείο δόθηκε σκαλιστό ανάγλυφο του πλοιαρίου της προϊστορικής εποχής (γύρω στο 4.000 π.Χ.) που ανακάλυψε πριν 25 χρόνια η αρχαιολογική σκαπάνη της Χριστίνας Τελεβάντου στα βράχια της Άνδρου να «ταξιδεύει» σιωπηλό επί 6.000 χρόνια.
Το πλοιάριο ολοκληρωμένο με φόντο την θάλασσα (φωτ. Εν Άνδρω).
Για την ιστορία της σύγχρονης διαδρομής του
Το 2006 μερικοί κάτοικοι του Πιτροφού επιχείρησαν με δημοσιεύσεις στοιχείων της ανασκαφής στο ίντερνετ να συγκινήσουν την κοινωνία της Άνδρου που έθαβε τα σκουπίδια της δίπλα σε μια από τις σπουδαιότερες προϊστορικές ανασκαφές της Μεσογείου.
Ματαίως η κοινωνία της Άνδρου απέστρεφε το πρόσωπο από την σπουδαία ανακάλυψη και την χωματερή του νησιού με την οποία γειτόνευε. Σκουπίδια τα αρχαία πεταμένα μαζί με τα νέα σκουπίδια μας! Το καραβάκι αγνοήθηκε επιδεικτικά μέχρι το 2013. Τότε στο Εν Άνδρω αποφασίσαμε να κάνουμε σήμα μας το αγνοημένο καραβάκι. Ένα κορυφαίο σύμβολο της μακράς ναυτικής ιστορίας τής Άνδρου...
Κάναμε σύμβολο το καραβάκι. Και με την ποιότητα του Εν Άνδρω αναδείξαμε το ξεχασμένο σύμβολο. Μερικά χρόνια αργότερα είδαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση το σκοπίμως αγνοημένο καραβάκι του Στρόφιλα - που «ταξιδέψαμε» στην σημερινή εποχή - να αντιγράφεται και από άλλους: τον Δήμο Άνδρου (σε μια αφίσα), το Επαρχείο Άνδρου (δώρο σε ένα βραβείο), το Andros Trail (σε βραβείο) και τέλος από το Σωματείο Επαγγελματιών Τουρισμού στο Μπατσί (σε βραβείο).
Το καραβάκι είχε ξεφύγει από την σιωπή των αιώνων και από την επιδεικτική αγνόηση των συγχρόνων. Κι είχε αρχίσει να «ταξιδεύει». Ο Στρόφιλας είχε μπει στον αρχαιολογικό χάρτη κι είχε αρχίσει να «ταξιδεύει» στην κοινωνία της Άνδρου.
Το αναμνηστικό νόμισμα του ΟΗΕ του 1976
Κι εκεί που κάποτε οι ανακοινώσεις γι' αυτόν σκονταφταν στην αδιαφορία ξαφνικά το καλοκαίρι του 2017 μαζεύτηκαν 1.000 ανδριώτες στο ανοικτό θέατρο Άνδρου σε μια μεγάλη εκδήλωση ενημέρωσης που διοργάνωσε το Επαρχείο Άνδρου με την συνδρομή της ομάδας της αρχαιολόγου Χριστίνας Τελεβάντου, της Αρχαιολογίας Κυκλάδων και του Εν Άνδρω.
Οι EVA και UNGVE OLSSON, που είναι οι τελευταίοι δύο ξένοι που βραβεύτηκαν εφέτος, έρχονται στην Άνδρο ανελλιπώς από το 1994. Δηλαδή 24 χρόνια. Κατοικουν στο Kungsbacka κοντα στο Gothenburg.
Έκτοτε ακόμα και ο αδιάφορος Δήμος Άνδρου άρχισε να τον περιλαμβάνει στις επίσημες ανακοινώσεις του. Βεβαίως ακόμα η δημοτική αρχή και κάποιοι «ευαίσθητοι οικολογούντες πολίτες» τον χρησιμοποιούν ή τον θέλουν χωματερή! Αλλά πλέον κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την αρχαιολογική του αξία! Το «καραβάκι» που ρίξαμε στο πέλαγος και «κωπηλατήσαμε» για κάποια χρόνια είχε πια ξεκινήσει το «ταξίδι» του Στρόφιλα…
Αυτό το καραβάκι αντέγραψε εφέτος και το Σωματείο Επαγγελματιών Τουρισμού στο Μπατσί και το καθιέρωσε ως βραβείο σε όσους ξένους επισκέπτες αγάπησαν την Άνδρο και την επισκέπτονται ανελλιπώς πάνω από 20 χρόνια.
Η βράβευση του Εν Άνδρω. Δίπλα στον Διαμαντή Μπασαντή ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Τσώνης παρακολουθεί χαμογελαστός (φωτ. Εν Άνδρω).
Στο κλείσιμο του κύκλου ο πρόεδρος του Σωματείου Ευτύχης Τσιβουράκης και ο Γραμματέας Γιάννης Κατσιλίβας βράβευσαν και το "Εν Άνδρω" για την στήριξη μας στο Μπατσί αυτά τα χρόνια. Το βραβείο διπλό: ένα μεγαλύτερο καραβάκι του Στρόφιλα και ένα σπάνιο διεθνές νόμισμα. Το καραβάκι από επεξεργασμένο και σφυρηλατημένο ορείχαλκο στους 1000 βαθμούς και το νόμισμα (αναφέρεται στις δράσεις του ΟΗΕ για την φύση) από αναμνηστική σειρά που έβγαλε ο ΟΗΕ το 1976 και μοίρασε στις πρεσβείες των χωρών που εκπροσωπούνται σε αυτόν.
Η παρέα που παραβρέθηκε στην βράβευση του Εν Άνδρω (φωτ. Εν Άνδρω).
Στην μικρή και σεμνή απονομή παραβρέθηκαν μερικοί φίλοι του Ευτύχη Τσιβουράκη και του Γιάννη Κατσιλίβα και το συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων της ΕΡΤ με επικεφαλής τον δημοσιογράφο Νίκο Τσώνη (βρέθηκε στο νησί για τα μονοπάτια).
ΥΓ. Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε πως και τα 17 καραβάκια/βραβεία που δόθηκαν εφέτος ήταν όλα χειροποίητα φτιαγμένα από τον Ευτύχη στο εργαστήριο χρυσοχοΐας του. Και όλες οι βραβεύσεις συνοδεύτηκαν από κέρασμα για τους βραβευθέντες και τους φίλους που παραβρέθηκαν στην φιλόξενη βεράντα του Ευτύχη.
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»