Στον ήρωα συνταγματάρχη Αντώνιο Καμπάνη η πίτα της Ένωσης Ανδρίων
Αυτή τη χρονιά η πίτα της Ένωσης Ανδρίων είχε μια ξεχωριστή αναφορά: τον ανδριώτη ήρωα συνταγματάρχη πεζικού Αντώνιο Καμπάνη που σκοτώθηκε στα υψώματα του Κιλκίς στις κρίσιμες μάχες για την τύχη της Μακεδονίας. Στην Μεγάλη Βρετάνια παρουσία 200 και πλέον ανδριωτών αντιπροσωπεία του χωριού Καμπάνη του Κιλκίς, που φέρει και το όνομα του, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην ηρωική θυσία του συνταγματάρχη στις 21 Ιουνίου 1913. Στη φωτογραφία γενική άποψη των παρόντων στην πίτα της Ένωσης Ανδρίων (φωτ. Εν Άνδρω).
Από την πλευρά της Άνδρου λόγο εκφώνησε ο Στενιώτης πλοιοκτήτης καπετάν Γιαννούλης Καμπάνης, απόγονος του Αντωνίου Καμπάνη και χορηγός του χωριού Καμπάνη, το οποίο και τον έχει τιμήσει με το κλειδί της πόλης. Ο Αντώνιος Καμπάνης, γεννήθηκε στο Άνω Κόρθι και έζησε στην Μεσαριά της Άνδρου. Στην φωτογραφία ο καπετάν Γιαννούλης Καμπάνης με τα παιδιά του, τα ξαδέλφια του, τους αδελφους Δημήτρη και Γιώργο Στεφάνου και τον βουλευτή Κυκλάδων Γιάννη Βρούτση (φωτ. Εν Άνδρω).
Στην πίτα παραβρέθηκε ο ανδριώτης πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πέπας (αριστερά στην κορυφή του τραπεζιού). Επίσης ο ερευνητής της ιστορίας της Άνδρου Νίκος Βασιλόπουλος που τιμήθηκε από την Ένωση Ανδρίων για το έργο του, όπως και ο αθλητής Ζαννής Αλαφραγκής, που κέρδισε με την Εθνική Νέων το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο και ο Σύλλογος Καμπάνη Κιλκίς (φωτ. Εν Άνδρω).
Να σημειωθεί η παρουσία του προέδρου των Ιδρυμάτων Κυδωνιέα και Μωραΐτη Νίκου Σιγάλα, ο πρόεδρος του ΝΟΑ Λεωνίδας Πολέμης καθώς και η αντιπροέδρος του ΝΟΑ Ιωάννα Χαλά, καθώς και άλλων γνωστών ανδριωτών. Από τις αρχές του νησιού παραβρέθηκε ο δήμαρχος Άνδρου. Δεν παραβρέθηκε ο έπαρχος Άνδρου, αν και κόπηκε κομμάτι της πίτας στο όνομα του, το οποίο πήρε ο υποψήφιος έπαρχος Δημήτρης Λάσκαρης. Ο έπαρχος ήταν σε περιοδεία στο Κόρθι, στ' Αηδόνια και στην Άρνη (φωτ. Εν Άνδρω).
Από τα όσα λέχθηκαν για τον ήρωα συνταγματάρχη Καμπάνη δύο λόγια: ήταν επικεφαλής του 8ου Συντάγματος στη μάχη για την κατάληψη του Κιλκίς. Το Σύνταγμα του είχε πολλούς νεοσύλλεκτους και για να τους εμψυχώσει αποφάσισε να ανέβει ο ίδιος πάνω σε ένα λόφο για να καταδείξει την θέση του εχθρού λέγοντας στους στρατιώτες και στους αξιωματικούς του: «Κάντε στην άκρη. Εγώ έζησα αρκετά. Εσείς είστε μικροί ακόμη. Σας περιμένουν οι οικογένειές σας». Ανεβαίνοντας στον λόφο και καταδεικνύοντας την θέση του εχθρού είπε: «Ιδού ο δρόμος προς την νίκη». Τότε θραύσματα οβίδος τον χτύπησαν στα κιάλια και πριν προλάβει να αντιδράσει, έσκασε δίπλα του άλλη μια οβίδα και τον αποτελείωσε. Το όνομά του έγινε θρύλος στην τοπική κοινωνία του Κιλκίς. Το χωριό Καμπάνη, όπου έπεσε ηρωικά, έχει πάρει προς τιμή του το όνομα του. Στη φωτογραφία ο καπετάν Γιαννούλης Καμπάνης μιλά για τον πρόγονο του (φωτ. Εν Άνδρω).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε το χορευτικό του Συλλόγου Γυναικών Χώρας Άνδρου που χόρεψε νησιώτικα τραγούδια με την συνοδεία τοπικών μουσικών οργάνων (φωτ. Εν Άνδρω).
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"