Κορονοϊός: Στο «κόκκινο» 71 περιοχές λόγω της μετάλλαξης Όμικρον 4 και 5. Που βρίσκεται η Άνδρος...

Της Γιάννας Σουλάκη / iatropedia.gr 

(Ανεβαίνει πάλι ο δείκτης μεταδοτικότητας του κορονοϊού λόγω υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης 4 και 5. 71 περιοχές της Ελλάδας έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα. Στο σύνολο η Ελλάδα έχει δείκτη μεταδοτικότητας 1,24. Πολλές περιοχές το έχουν ξεπεράσει με "πρωταθλητές" τα πολύ τουριστικά μέρη. Ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα μεγάλης τουριστικής κίνησης. Η Άνδρος είναι στην τρίτη τουριστική ομάδα με 1,38. Λίγο πάνω από τον ελληνικό μέσο όρο. Οι συνέπειες της νόσου για τους υγιείς είναι μάλλον περιορισμένες. Όμως για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ηλικίας άνω των 65 υπάρχει πρόβλημα και χρειάζεται προσοχή - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

Καλπάζει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από κάθε άλλο κύμα του κορονοϊού στο παρελθόν, το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον 4 και Όμικρον 5. Σύμφωνα με το ECDC, ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και πίεση στα νοσοκομεία -αλλά όχι στις ΜΕΘ- καταγράφουν οι 29 από τις 45 ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt), καταγράφεται πάνω από το 1 σε 71 από τις 76 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Στην Ελλάδα τις τελευταίες 10 ημέρες τα κρούσματα παρουσιάζουν άνοδο της τάξης του 60% με 70%, γεγονός το οποίο έχει αυξήσει και τη θετικότητα στα τεστ στο 6% με 7%, ενώ και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt “σκαρφάλωσε” στο 1.24 σε πανελλαδικό επίπεδο, με τις μεταλλάξεις 4 και 5 να είναι 4 φορές πιο ισχυρές από τη γρίπη.

Οι 5 περιοχές, στις οποίες σημειώνεται υποχώρηση της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα, είναι η Ιθάκη (0.99), το Άγιο Όρος (0.98), το Κιλκίς (0.89), η Ευρυτανία (0.80), και η Ικαρία (0.73).

Δείκτη Rt πάνω από τη μονάδα -που σημαίνει αντίστροφα αύξηση της διασποράς, με έναν μολυσμένο να κολλάει περισσότερους από έναν – παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή 71 από τις 76 περιφέρειες, με τέσσερις από αυτές να ξεπερνούν το Rt 1.50.

Οι περιοχές που κυριολεκτικά “φλέγονται” είναι οι:

  • Κως με 1.62
  • Ζάκυνθος με 1.58
  • Κάρπαθος – Κάσος με 1.56
  • Ηράκλειο Κρήτης με 1.53

Άλλες περιοχές με υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας Rt είναι, τα Χανιά (1.49), η Κέρκυρα (1.45), η Λευκάδα (1.45), το Λασίθι (1.43) και η Κάλυμνος (1.42). Επίσης, η Μύκονος (1.39), η Άνδρος (1.38), το Ρέθυμνο (1.37), η Κοζάνη (1.36) και η Μαγνησία (1.36). «Ψηλά» και κοντά στον πανελλαδικό μέσο όρο του δείκτη μεταδοτικότητας στο 1.24, είναι η Αττική (1.23) και η Θεσσαλονίκη (1.24), και επίσης, η Σύρος (1.28), η Λάρισα (1.26) και η Αχαΐα (1.25).

Όπως τονίζει ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης «έξαρση δεν υπάρχει μόνο στα νησιά. Η Αττική έχει έξαρση μεγάλη και ιδιαίτερα στον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας. Η Αθήνα έχει κυρίως Όμικρον 4, ενώ τα νησιά -και κυρίως η Κρήτη- έχουν Όμικρον 5», αναφέρει και προσθέτει πως η προηγούμενη παραλλαγή Όμικρον 2, ήταν πολύ πιο “αδύναμη” από τις δύο καινούργιες… Έχουμε καιρό να δούμε τέτοιες τιμές Rt. Nα φανταστείτε πως η Όμικρον 2 στο απόγειό της έδινε 1.14 στον δείκτη μεταδοτικότητας κι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει 1.24.)

Οι επιστήμονες αναμένουν σε περίπου δύο εβδομάδες να αρχίσουν να ανεβαίνουν ξανά και οι θάνατοι. Μάλιστα αυτό ενδέχεται να συμβεί, χωρίς να παρουσιαστεί πίεση στις ΜΕΘ, όπως λένε. Η χαμηλή επίπτωση της νόσου στους υγιείς ανθρώπους θα φέρει μεν πίεση στα νοσοκομεία, αλλά μόνο στις απλές κλίνες Covid-19 και όχι στις ΜΕΘ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Κινδυνεύουν, ωστόσο, οι άνω των 65 ετών και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα και γι’ αυτό δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η χορήγηση της δεύτερης αναμνηστικής (τέταρτης) δόσης μέσα στο καλοκαίρι.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ? ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟΥΣ,S/M,ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΠΟΛΥ. ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΑΝ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ