ΞΕΚΙΝΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΣΦΑΓΕΙΟ ΑΝΔΡΟΥ

Ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, χρειάζεται την μεταποίηση και την τυποποίηση. Γιατί αυτές οι δύο ενέργειες προσθέτουν υπεραξία στα προϊόντα του. Και το σφαγείο είναι το πρώτο βήμα για τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες της Άνδρου για την εργασία τους. Μέχρι σήμερα η Άνδρος κατάφερε να έχει ένα επίσημο σφαγείο στο Γαύριο. Πιστοποιήθηκε από την Περιφέρεια και την πολιτεία το 2015 με το τρέξιμο της τότε αντιδημάρχου Γαυρίου Μ.Μαμάη και του τότε επάρχου Άνδρου Δ. Λοτσάρη. 

Έκτοτε αυτό το τόσο καίριο "εργαλείο" για την εξέλιξη του πρωτογενή τομέα έμεινε χωρίς βελτιώσεις στα παλιά συστήματα. Το 2022 έφτασε η ώρα να ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης της Περιφέρειας. Διατέθηκαν 180.000 ευρώ, βάσει μελέτης, αι έγινε διαγωνισμός. Εδώ και ένα μήνα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου: βαψίματα μέσα κι έξω, βιομηχανικά δάπεδα, αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρονικών μηχανημάτων για την σφαγή μεγάλων και μικρών ζώων. 

Αρχικά ολοκληρώθηκαν εδώ και αρκετές μέρες τα βιομηχανικά δάπεδα μέσα κι έξω. Πλέον υπάρχει ένα εντελώς καθαρό και λειτουργικό περιβάλλον για να γίνονται οι εργασίες της σφαγής με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Επισκεφθήκαμε τον χώρο και ο εργολάβος μας ξενάγησε στις πρώτες αλλαγές. Το δάπεδο ήταν πλήρως ολοκληρωμένο μέσα κι έξω. Απομένουν, εξήγησε κτιριολογικά, τα εξωτερικά και εσωτερικά βαψίματα ώστε το σφαγείο να δείξει ανανεωμένο.

Την επόμενη μέρα της επισκέψεως μας, ο εργολάβος μάς πληροφόρησε πως ήρθαν τα νέα μηχανήματα σφαγής και στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν. Σήμερα ξεκινά το σφαγείο και οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες του νησιού μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με εντελώς σύγχρονα μηχανήματα πολύ καλύτερα τη δουλειά τους και να κερδίζουν από την υπεραξία που παράγεται από την μετατροπή ενός ζώου σε κρέας, που θα πουληθεί και θα καταναλωθεί από τον κόσμο.

Ή, ακόμα καλύτερα αν τυποποιηθεί το κρέας, όπως ήδη συμβαίνει στη συνέχεια από κτηνοτρόφους-κρεοπώλες στην Άνδρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η φάρμα Ζαγοραίου στο Κόρθι ήδη εξάγει μεγάλες ποσότητες προϊόντων κρέατος (λουκάνικα κλπ) σε πολλά μεγάλα ξενοδοχεία της Μυκόνου. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση πετυχαίνει άνοδο του κύκλου εργασιών στην Άνδρο, απασχόληση περισσότερων εργαζομένων στην περιοχή της, περισσότερα χρήματα στον τόπο. 

Όλα πλέον γίνονται με παρακολούθηση της σφαγής και ηλεκτρονικά. Όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας υπάρχουν τρεις κατηγορίες σφαγής. Των βοοειδών, των αμνοεριφίων και των χοίρων. Το σύνολο των εργασιών ανακαίνισης όλου του κτιρίου θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο από τον εγκατεστημένο εργολάβο. Η Άνδρος γυρίζει από σήμερα σελίδα στην κτηνοτροφία με το ξεκίνημα την λειτουργία των των μηχανημάτων και της ηλεκτρονικής εξέλιξης της σφαγής ζώων.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet