ΑΝΔΡΟΣ: +0,6% αύξηση τουριστικών εσόδων το 2023! "Ευτυχώς δεν γίναμε Μύκονος", αλλά ατυχώς ούτε Τήνος!...

Η Άνδρος, ένα από τα ωραιότερα νησιά των μαγικών Κυκλάδων δεν έχει καταφέρει να βρει τον δρόμο της... 

Ακούμε εδώ και χρόνια από πολλούς να λένε με αποστροφή την φράση: "δεν θα γίνουμε Μύκονος". Την λένε στην περιοχή της Χώρας κυρίως. Την λένε μερικοί μικροεπαγγελματίες και αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι. Την λένε οι μερικοί εφοπλιστές και αρκετοί πολιτευτές της περιοχής. Την λένε οι καλοκαιρινοί παραθεριστές, που έρχονται τον Αύγουστο για 15 μέρες. Την λένε και αρκετοί έποικοι που έφτιαξαν σπίτια και δεν θέλουν κόσμο το καλοκαίρι. Δεν την λένε όμως πολλοί στο Μπατσί. Αλλά την λένε στο Γαύριο. Στο Κόρθι δεν λένε τίποτα! Μόνο μερικοί επαγγελματίες της περιοχής παλεύουν για το καλύτερο.

Από πρόσωπο που ηγήθηκε στον Δήμο πριν χρόνια - κι ακόμα ηγείται - ακούσαμε να λέει σε εφοπλιστή το 2014 "το νησάκι είναι μια χαρά. Ένα έργο τον χρόνο χρειάζεται κι είναι εντάξει"!!! Και κάπως έτσι "το νησάκι" ΔΕΝ έγινε Μύκονος. Αλλά ΔΕΝ έγινε ούτε Πάρος, ούτε Νάξος, ούτε Σύρος, ούτε Μήλος, ούτε Τήνος!!! Κι έμεινε πίσω στα έσοδα από τον τουρισμό. Κατά το 2023 - σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία έμεινε πίσω και από την Κέα-Κύθνο!!! Αυτά για την οριακή πλειοψηφία κατοίκων, παραθεριστών και εποίκων που ΔΕΝ θέλουν "να γίνουμε Μύκονος"!

Ποιον τουρισμό θέλουμε; Και ποιον ΔΕΝ θέλουμε; Ακόμα δεν ξέρουμε τι θέλουμε...

Κάπως έτσι η Μύκονος, που έχει 50πλάσιο τουριστικό εισόδημα από την Άνδρο, "γλύτωσε" από τον... ανταγωνισμό! Και είχε και πτώση στο τουριστικό εισόδημα το 2023 κατά-10,9% και από 340 εκατ ευρώ έπεσε στα 303 εκατ ευρώ Ένώ η Άνδρος ανέβηκε κατά +0,6% και από 6 εκατ ευρώ πήγε στα 6,02 εκατ ευρώ! Και "γλύτωσε" η Μύκονος τον ανταγωνισμό της Άνδρου!!! Όπως "γλύτωσε" και η Τήνος, που κι αυτή ανέβηκε στο +14,8% και από 10,2 εκατ ευρώ πήγε στα 11,8 εκατ ευρώ. Και έτσι βρέθηκαν με 50πλάσιο εισόδημα η Μύκονος και 2πλάσιο η Τήνος από την Άνδρο! Γιατί "ΔΕΝ θέλουν οι πολλοί "να γίνουμε Μύκονος" και οι λίγοι "να γίνουμε Τήνος"!... 

Ας ξεχάσουμε όμως και μια σειρά άλλη μακρινά νησιά των Κυκλάδων "που ΔΕΝ γίναμε"! Την Σαντορίνη πχ με τουριστικό εισόδημα 500 εκατ ευρώ, την Πάρο με 76,7 εκατ ευρώ, τη Νάξο με 73 εκατ ευρώ, τη Μήλο με 53,5% εκατ ευρώ, τη Σύρο με 15,4% εκατ ευρω! Δηλαδή ΔΕΝ γίναμε Μύκονος και αποφύγαμε επιμελώς να γίνουμε κάτι άλλο. Κρατώντας την μοναδικότητα μας στο χαμηλότερο σημείο του τουριστικού εισοδήματος από το οποίο ζει το 70% των κατοίκων του νησιού. Αυτό είναι καλό ή κακό; Απλώς ρωτάμε...

 

Η Άνδρος ένα νησί με απίστευτες φυσικές ομορφιές αναζητά τρόπο "να ΜΗΝ γίνει" κάτι. Αλλά δεν έχει βρει όμως και τι θέλει να γίνει...

Κι όλα αυτά την ώρα που το λιμάνι μας παραμένει σε κατάσταση όπως πριν 20 χρόνια! Τα σχέδια οικισμών μας δεν έχουν προχωρήσει εδώ και 30 χρόνια! Το νέο οικιστικό και οι οικιστικές ζώνες εκκρεμούν. Ξενοδοχεία στο νησί έχουν να γίνουν πολλά χρόνια. Κι ευτυχώς που εγκρίθηκε μια ξενοδοχειακή επένδυση στον κάμπο του Κορθίου από επιχειρηματία που έχει αναφορά τη Χώρα και προχωρά και μια στο Νειμποριό από εφοπλιστή Στενιώτη. Κατά τα άλλα μια οριακή πλειοψηφία ΔΕΝ θέλει να γίνει Μύκονος!!! 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με τα παραπάνω στοιχεία υπάρχει περίπτωση μια στο εκατομμύριο να γίνουμε Μύκονος; ΟΧΙ. Ούτε μια στις χίλιες ΔΕΝ θα γίνουμε ούτε Μήλος, ούτε Σύρος, ούτε Τήνος... Ευτυχώς!... Τι θέλουμε να γίνουμε; Άγνωστό...

Κατά τα άλλα κάποια οριακή πλειοψηφία φοβούνται την όποια εξέλιξη και την όποια αλλαγή. Φοβούνται μην χάσουν το "κεκτημένο" της... σταδιακής μείωσης του πληθυσμού; Της σταδιακής εγκατάλειψης του νησιού από νέους; Της πλήρους εγκατάλειψης του αγροτικού τομέα; Στον οποίο αγροτικό τομέα Νάξος, Τήνος, Σαντορίνη και Μύκονος πάνε πάρα πολύ καλά. Δηλαδή, ούτε στο αγροτικό τομέα ΔΕΝ "κινδυνεύουμε" να γίνουμε Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Τήνος!!! Ευτυχώς! Καμία λοιπόν ανησυχία για τους παραθεριστές του Αυγούστου στις Στενιες, στο Συνετί, στα Λάμυρα, στο Υψηλού, στο Γαύριο, στην Καπαριά, στα Αποίκια κλπ.

Μπατσί, το καλοκαιρινό τουριστικό κέντρο της Άνδρου. Το χειμώνα σχεδόν ακατοίκητο!...

Στον παραπάνω σχολιασμό οδηγηθήκαμε μετά την ενημέρωση της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσίευσαν όλες οι μεγάλες ελληνικές ιστοσελίδες, και έλεγε ξερά και υπηρεσιακά τα κάτωθι:  

"Το δημοφιλές σύμπλεγμα του Αιγαίου που προσελκύει τόσο ντόπιους, όσο και τουρίστες από το εξωτερικό, ετοιμάζεται για τη νέα σεζόν. Πώς τα πήγε, ωστόσο, το 2023, ποιο νησί έκανε τον μεγαλύτερο τζίρο και ποιο παρουσίασε τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα έσοδά του;

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ, τον περασμένο χρόνο, πρώτη σε αυξήσεις έναντι του 2022 ήταν η Τήνος με 14,8% και ακολουθούν η Πάρος με 12,8%, η Μήλος με 11,7%, η Νάξος με 8,1% η Κέα με την Κύθνο με 5,4%, η Σύρος με 5,1% και η Άνδρος με 0,6%. Αρνητικό πρόσημο είχαν η Σαντορίνη με 3% και η Μύκονος με 10,9%.

Νησί με ιστορία και φυσικές ομορφιές μοναδικές, νησί μοναδικό. Κι όμως έχει μείνει στις αρνήσεις. Στο τι δεν θέλει! Όμως όπως φαίνεται μάλλον δεν ξέρει τι θέλει...

Σε επίπεδο τζίρου, πρώτη παρέμεινε η Σαντορίνη (495.133.573 έναντι 510.637.339 το 2022) και ακολουθούν η Μύκονος (303.157.997 έναντι 340.134.108), η Πάρος (76.664.133  έναντι 67.988.407), η Νάξος (73.027.626 έναντι 67.551.388), η Μήλος (53.455.293 έναντι 47.872.854), η Σύρος (15.392.716 έναντι 14.641.992), η Τήνος (11.793.202 έναντι 10.276.490), η Κέα και η Κύθνος (6.089.300 έναντι 5.778.293) και η Άνδρος (6.022.236 έναντι 5.988.360).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σαντορίνη λειτουργούν 1.216 επιχειρήσεις καταλυμάτων, στη Νάξο 601, στη Μήλο 527, στην Πάρο 526, στη Μύκονο 489, στη Σύρο 183, στην Τήνο 169, στην Άνδρο 120 και σε Κέα-Κύθνο 118."

Αυτά και με την προτροπή να προσέξουμε μην τυχόν γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε σήμερα. Το τι είμαστε το γράψαμε στον αρχικό σχολιασμό μας...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ο Μουστακας έχει ιδέες θα μας κάνει Μαιάμι. Πίσω ολοταχώς .

This comment was minimized by the moderator on the site

Το νησι τουριστικά εξαρτάται κατά 80% από όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά από το Γαυριο έως το Μπατσί. Το να μη γίνουμε Μύκονος, κανονικά πρέπει να σημαίνει το να μην γεμίσουμε με αντίστοιχα λούμπεν και ύποπτα άτομα όπως εκεί (με ότι άλλο μπορεί να φέρει αυτό).

Όμως δυστυχώς στην Άνδρο ουκ ολίγοι συμπεριφέρονται σαν να είναι εκατομμυριουχοι εφοπλιστές (ΕΝΏ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ) , δεν λένε να βγουν έξω από το νησί για να δουν τι γίνεται έξω από αυτό, ή αν βγαίνουν αδυνατούν να καταλάβουν πως λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος.

Εδώ σε λίγο θα ξεπεράσουν την Άνδρο τουριστικά η Σίφνος και η Σέριφος. Ας πάνε μια βόλτα προς τα εκεί, ειδικά προς τη Σέριφο, να δουν τις ξενοδοχειακες μονάδες που υπάρχουν και χτίζονται.

Ολη η τουριστική ανάπτυξη της Ανδρου στηρίζεται αποκλειστικά στο μεράκι μερικών δεκάδων ανθρώπων, και σίγουρα όχι στη μιζέρια κάποιων "δεινοσαύρων" που θα έπρεπε να είχαν πάει σπίτι τους εδώ και χρόνια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ιδιαίτερα εύστοχο άρθρο Κύριε Μπασαντη. Όμως μην ανησυχείτε θα τα φτιάξει όλα ο Θεοδόσης. Με τα σχέδια που έχει κατά νου για τον τουρισμό, είναι θέμα εβδομάδων να ξεπεράσουμε την Τήνο. Ε, όσο για τους καλοκαιρινούς Ανδριωτες και τους εποίκους, τους γλύφει η τοπική κοινωνία της Χώρας, αντί να τους απομονωσει. Δυστυχώς είναι ιδιαίτερα κοντοφθαλμοι οι Χωραιτες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μιας και βλέπω την φωτο της Αγίας Αικατερίνης με τις παρακείμενες παραλίες......Ένας που θέλει να πάει εκεί θα δει το παρατημένο για χρόνια λιμάνι. Δεν ξέρουμε τι φταίει και δεν τελειώνει και αν και πότε θα τελειώσει....Και όταν σε περίοδο αιχμής καταφέρει να πάει προς τα εκεί δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης αλλά και να κάνει αναστροφή, Αν διασταυρωθεί με άλλο αυτ/το θα πρέπει να κάνει όπισθεν....Ένα άλλο ''τρελό'' που συμβαίνει στο Κόρθι είναι ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ.....Κάποιος που θέλει να πάει στις ''Γριάς το Πήδημα'' θα πρέπει να έχει τζιπ τα μικρά αυτ/τα έχουν πρόβλημα με τον χωματόδρομο.. Ας αφήσουμε τις λακκούβες στην άσφαλτο όπου υπάρχει.. Θα σχολιάσω τελευταίο το πρόβλημα με τον βιολογικό καθαρισμό...ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ να τρως είτε να πίνεις τον καφέ σου και να μυρίζει έντονα,,,, Πολλά και διάφορα τέτοια υπάρχουν στο Κόρθι Βέβαια το Κόρθι σαν ''παραμεθόριο'' είναι εκτός κατασκευής οπουδήποτε έργου...Κάποιος λοιπόν γιατί να πάει ξανά στο Κόρθι στην Άνδρο;;;;
...