Δύο υπουργοί και πολλοί παραθεριστές «βγάζουν στο σφυρί» τα σπίτια τους! Αιτία η κρίση...
«Καταιγίδα» μεταβίβασης εξοχικών κατοικιών στην Άνδρο, από Αθηναίους - κυρίως - παραθεριστές, που αντιμέτωποι με τα οικονομικά αδιέξοδα της κρίσης, «βγάζουν στο σφυρί» τα καλοκαιρινά τους σπίτια. Φόροι, ΕΝΦΙΑ, «κόκκινα δάνεια» απλήρωτοι λογαριασμοί, παλιές φορολογικές υποθέσεις, δόσεις από προηγούμενα δάνεια, μείωση μισθών και συντάξεων, ανεργία, λύγισαν τους μέχρι χθες καλοκαιρινούς φίλους του τόπου, που δεν αντέχουν πλέον να τα συντηρούν.
Ανάμεσα τους και δυο πρώην υπουργοί, γνωστά ονόματα της πολιτικής, με μακρά θητεία στο Κοινοβούλιο και σημαντικές κυβερνητικές θέσεις στο παρελθόν.
Αν διαβάσει κάποιος τις αγγελίες στον Τύπο και στα διάφορα site ευκαιριών, θα διαπιστώσει ότι σε όλο το νησί πωλούνται κάθε είδους κτίσματα από ανεγειρόμενα, μισό έτοιμα ή ολοκληρωμένα. Υπάρχουν εξοχικά κυριολεκτικά δίπλα στο κύμα, κοντά στις δημοφιλείς παραλίες, άλλα και σε ορεινές περιοχές και παλιά αρχοντικά, που έχουν στοιχίσει ακριβά, γιατί αναπαλαιώθηκαν με μεράκι. Ιδιοκτήτες τους, άτομα της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» που πριν το Μνημόνιο και την λιτότητα επένδυσαν ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσόν για να αποκτήσουν το εξοχικό τους στην Άνδρο, ένα δημοφιλές και κοντά στην Αθήνα νησί.
Οι τιμές πώλησης όσων φιλοξενούνται στις αγγελίες, απελπιστικά κάτω από την εμπορική τους αξία. Σχεδόν εξευτελιστικές. Πέραν των σπιτιών που έχουν βγει επίσημα προς πώληση, είναι και άλλα τόσα που από στόμα σε στόμα αναζητούν αγοραστή. Η προσφορά είναι τεράστια και η ζήτηση σχεδόν μηδενική.
Μόνιμοι κάτοικοι της Άνδρου που λόγω θέσης στην κοινωνία «αφουγκράζονται» την αγορά, είναι κατηγορηματικοί: «Δεν κινείται τίποτα» λένε.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις διάφορες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, κάποιες από τις οποίες διατίθενται προς πώληση. Σε όλη την δυτική Άνδρο, μόνο μια τέτοια πράξη έχει γίνει και αυτή στο Γαύριο όπου δύο Ιταλοί ετοιμάζουν trattoria.
Από την άλλη πλευρά, η οικοδομή έχει κυριολεκτικά τελματώσει. Αν το τελευταίο διάστημα υπήρξαν 8 νέες κατασκευές είναι ζήτημα. Μηχανικοί εκτιμούν ότι η πτώση σε όλη την Άνδρο είναι της τάξεως του 85-90%.
Συμβολαιογραφικές πράξεις δεν γίνονται, μεροκάματα δεν υπάρχουν, με αποτέλεσμα να έχει παγώσει και η τοπική αγορά.
Σε ότι αφορά την πώληση εξοχικών κατοικιών-σύμφωνα με τις αγγελίες που δημοσιεύονται- πωλούνται είτε μεμονωμένες στην νοτιοδυτική Άνδρο (από Κάβο Ντόρο, Γαύριο, Μπατσί, Παλαιόπολη, Απροβάτου) είτε και σε συγκροτήματα. Σχετικά λιγότερες στην περιοχή Χώρας και Κορθίου.
Εν μέσω του χειμώνα πάντως σχεδόν καμία αγοραπωλησία, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα…
Κ.Χ.
Παρέμβαση Παντελή Στυλιανού - Κτηματομεσίτη Άνδρου
Αγαπητό "εν Άνδρω",
Διάβασα το ρεπορτάζ που κάνατε για τις αγοραπωλησίες ακινήτων στην Άνδρο και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο νησί, σε ότι αφορά την ανέγερση νέων κατοικιών. Η εικόνα είναι όπως την περιγράφετε κι ακόμα χειρότερη.
Αυτή την στιγμή πωλούνται κατοικίες σε πολύ χαμηλές τιμές, αλλά ζήτηση σχεδόν μηδενική! Ενώ η οικοδομική δραστηριότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Η όλη κατάσταση της αγοράς ακινήτων του νησιού μας αντικατοπτρίζεται πλήρως στης έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος"Σύνοψη κυριότερων Βραχυχρόνιων Δεικτών για την Αγορά Ακινήτων"η οποία περιέχει στοιχεία από το 2007 μέχρι και το 2016 βέβαια η εν λόγο έκθεση αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα της Χώρας μας αλλά η εικόνα θεωρώ ότι είναι αντίστοιχη και στο νησί μας.
Επίσης η έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ στις 17 Ιανουαρίου 2017 και θέμα ΕΡΕΥΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ: μας περιγράφει την οικοδομική δραστηριότητα ανά περιφέρεια στην επικράτεια, η εν λόγο έρευνα περιορίζεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα.
Ο όρος οικοδομική άδεια που αναφέρεται στην εν λόγο έρευνα, αφορά σε όλα τα είδη των οικοδομικών αδειών. Δηλαδή τις οικοδομικές άδειες για νέα οικοδομή ή προσθήκη, επισκευή, αναπαλαίωση, κατεδάφιση, περιτοίχιση, νομιμοποίηση, αναθεώρηση και τροποποίηση οικοδομής.
Σημαντικότατο στοιχείο από την παραπάνω έρευνα είναι η σταδιακή μείωση της επιφάνειας και του όγκου των υπό ανέγερση κτηρίων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πηγές.
(http://www.bankofgreece.gr
http://www.statistics.gr/el/