ΠΩΣ ΠΑΕΙ Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΟ 2021;

 

Ρωτήσαμε μεγάλο λογιστικό γραφείο του νησιού που έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης δεκάδων μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων για το πως πάει η σεζόν με βάση τα οικονομικά στοιχεία τους. Και η απάντηση ήταν η εξής:

«Αν και η τουριστική περίοδος 2021 είναι σε εξέλιξη η οικονομική κίνηση συνολικά έως τώρα είναι κατ’ εκτίμηση στο 75% της αντίστοιχης του 2019, η οποία ήταν μια ιδιαίτερα καλή σεζόν, κατά πολλούς η καλύτερη των τελευταίων ετών.

Σήμερα όλα τα καταλύματα είναι γεμάτα στο νησί. Όμως σε σχέση με το 2019:

- Δεν έχουν όλα τα καταλύματα που λειτουργούσαν τότε λειτουργήσει.

- Η σεζόν το 2021 άρχισε αργότερα σε σχέση με το 2019  

- Η σεζόν του 2021 στηρίζεται κυρίως στους Έλληνες. Άρα, η κίνηση στα μπαρ και στα εστιατόρια δεν φτάνει αυτή του 2021. Δεν υπάρχουν μεγάλα beach party που προσέλκυαν νεαρούς ξένους κι Έλληνες και πανηγύρια που προσέλκυαν ανδριώτες και Έλληνες.

- Και αναμένεται να κλείσει πιο γρήγορα, περίπου στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε σχέση με του 2019.

Παρά όλα τα παραπάνω αρνητικά η φετινή κίνηση είναι σχεδόν υπερδιπλάσια της περσινής, που ήταν μια κακή χρονιά. Από αυτή την άποψη η κοινωνία του νησιού νοιώθει καλύτερα.

Στο θετικά της εφετινής χρονιάς πως η κρίση μας «εκπαίδευσε» και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα παράπονα ούτε για το επίπεδο των τιμών ούτε για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Άρα, η Άνδρος πήγε ένα βήμα μπροστά.

Σημαντικό κομμάτι της διαμονής των επισκεπτών γίνεται και φέτος μέσω των βραχυχρόνιων ιντερνετικών μισθώσεων (πλατφόρμες Air bnb, booking κτλ κτλ)

Μέσω αυτών των πλατφορμών και μόνιμοι κάτοικοι ενοικιάζουν τα ακίνητά τους, αλλά και παρά πολλοί παραθεριστές – που έφτιαξαν εξοχικές κατοικίες την δεκαετία του 2000 με άλλα οικονομικά δεδομένα - σήμερα ενοικιάζουν αυτά τα ακίνητα για 2-3 μήνες την θερινή περίοδο. Και συγχρόνως έρχονται και οι ίδιοι κάποιες εβδομάδες για διακοπές

Τέλος, να σημειώσουμε πως κάποιες από τις τουριστικές μονάδες - στο Μπατσί και στην Χώρα, έχουν δοθεί προς διαχείριση σε εταιρείες  (πχ   η HOTEL KEYS κλπ) με ότι αυτό συνεπάγεται.»

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Διαφωνω πως η σεζον θα διαρκέσει λιγότερο. Εκτός αν ο ορος σεζόν τοποθετηθει σε νεα πλαίσια, πολύς κόσμος που δουλευει απο το σπιτι (work from home) θα προτιμήσει την Ανδρο απο τα αστικά κέντρα, ειδικά την Αθήνα που απέχει μόνο 2 ωρες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Μην ακούσω κανέναν να κλέγεται πάλι .....