Κυρώσεις & Αντι-κυρώσεις: Ο οικονομικός αντίκτυπος στην Ελλάδα
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΑΚΡΑ
Εκδόθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση λίστα των μη φιλικών κρατών, που έχουν προχωρήσει σε εχθρικές ενέργειες προς ρωσικές εταιρείες και Ρώσους πολίτες. Στις μη φιλικές χώρες περιλαμβάνονται:
- ΗΠΑ
- Καναδάς
- Τα κράτη-μέλη της ΕΕ (και η Ελλάδα)
- Η Μεγάλη Βρετανία
- Η Ουκρανία
- Το Μαυροβούνιο
- Η Ελβετία
- Η Αλβανία
- Η Ανδόρα
- Η Ισλανδία
- Το Λιχτενστάιν
- Το Μονακό
- Η Νορβηγία
- Το Σαν Μαρίνο
- Η Βόρεια Μακεδονία
- Η Ιαπωνία
- Η Νότια Κορέα
- Η Αυστραλία
- Η Νέα Ζηλανδία
- Η Σιγκαπούρη
Όπως βλέπουμε από τον πίνακα απουσιάζουν χώρες όπως η Τουρκία, το Ισραήλ, η Κίνα, η Ινδία, όλη η Κεντρική και Νότιος Αμερική, σχεδόν όλη η Ασία και η Αφρική. Άρα, ο «παγκόσμιος αποκλεισμός» που εξήγγειλε η ΕΕ αφορά τα κράτη-μέλη της, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και αρκετά ακόμα ευρωπαϊκά κράτη.
Σύμφωνα με το ρωσικό διάταγμα, οι Ρώσοι πολίτες και εταιρείες, το ίδιο το κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι του που έχουν υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα προς ξένους πιστωτές από τον κατάλογο των μη φιλικών χωρών θα μπορούν να τις πληρώνουν σε ρούβλια!!! Η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατ. ρούβλια το μήνα (ή παρόμοιο ποσό σε ξένο νόμισμα).
Προφανώς η Ρωσία πληρώνοντας με ρούβλια τις διεθνείς υποχρεώσεις της οδηγεί όλους τους μεγάλους συναλλασσόμενους και χρεώστες της μέχρι σήμερα με ρούβλια ακυρώνει ουσιαστικά όλες τις πληρωμές της. Κάτι που οδηγεί πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχουν επενδύσει στο χρέος της (από 120 μέχρι 260 δις ευρώ) και πολλές χιλιάδες εταιρείες (μόνο οι γερμανικές που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία είναι κοντά 3.500) στα όρια της χρεωκοπίας!
Μετά τις κυρώσεις που επιχειρούν να διαλύσουν την οικονομία της και να την βγάλουν από το διεθνές οικονομικό σύσρημα – μετά την εισβολή της στην Ουκρανία – επιχειρεί κι αυτή να βγει από το διεθνές οικονομικό σύστημα χρεώνοντας του τα χρέη της και τις υποχρεώσεις της. Πόσες ελληνικές επιχειρήσεις και σε τι ύψος έχουν λαμβάνειν από την Ρωσία; Δεν ξέρουμε. Μένει να μάθουμε και να το αισθανθούμε προσεχώς…
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΓΑΘΑ
Η εκρηκτική αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου μπρεντ, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τη ραγδαία άνοδο σε εμπορεύματα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, κατά τη διάρκεια του πολέμου, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα ακρίβειας, που αποτυπώνεται και στις τιμές βασικών αγαθών αλλά και των καυσίμων.
Αναλυτικότερα όπως γράφει η οικονομική εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ η λίστα της ακρίβειας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στα εξής προϊόντα:
- ελληνικός καφές έως 32%,
- χαρτικά έως 26%,
- αλεύρι έως 18%,
- απορρυπαντικά έως 11%,
- κατεψυγμένα λαχανικά έως 10%,
- δημητριακά έως 8%,
- αλλαντικά 8%,
- ρύζι και όσπρια 6%,
- ψωμί τοστ 3%,
- σαπούνι 9%,
- μέλι 3%,
- καθαριστικά τζαμιών 7%,
- σαμπουάν 3,5%,
- ελιές συσκευασμένες 10%,
- οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες 4,5%,
- μπισκότα 6%,
- φρυγανιές 5%,
- ηλιέλαια έως 11% και πολλά άλλα.
Επίσης, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές στα σιτηρά, η οποία φτάνει ακόμη και το 100% σε σχέση με πέρυσι, αναμένονται νέες ανατιμήσεις στο ψωμί, σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσει ακόμη και το 10%. Eίναι χαρακτηριστικό ότι η ευρωπαϊκή τιμή στα σιτηρά ανέβηκε επιπλέον 14% χθες, αγγίζοντας την τιμή-ρεκόρ των 424 ευρώ τον τόνο.
Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΡΙΣΗ
Η ρωσική και ουκρανική τουριστική αγορά είχαν προγραμματιστεί για φέτος από την Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία για την Ελλάδα από 600.000 έως 830.000 αεροπορικές θέσεις. Όλες αυτές χάνονται.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι Ρώσοι επισκέπτες στην Ελλάδα είχαν φτάσει και το 1,3 εκατομμύρια, ενώ από την Ουκρανία την περυσινή χρονιά έφτασαν τους 130.000 οι επισκέπτες. Όλες χάθηκαν με τον πόλεμο. Πλήττονται κυρίως Βόρεια Ελλάδα και Κρήτη. Πλήττεται καίρια και η Κύπρος.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η Ρωσία επέβαλε αντι-κυρώσεις με την απαγόρευση πώλησης δημητριακών σε ΕΕ και ΗΠΑ, οδηγώντας σε εκτίναξη τιμών τα βασικά ήδη διατροφής. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.
Αν και η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής κάνει εισαγωγές μαλακού σταριού, το οποίο λόγω της πολεμικής κρίσης και της επερχόμενης έλλειψης ή διαφοροποίησης των εισαγωγών διεθνώς έχει ήδη αυξηθεί η τιμή του. Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές του αλευριού ήδη αγγίζουν το 80%. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η Ελλάδα έχει χαμηλά αποθέματα σιταριού τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού για διάστημα 30-45 ημερών.
ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ
Γράφει το iefimerida.gr "με την τιμή του φυσικού αερίου να εκτοξεύεται σε εξωπραγματικά επίπεδα, το πετρέλαιο να «καίει» και το ηλεκτρικό ρεύμα να «υπόσχεται» πολλαπλά ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μόνο και μόνο μετά τις πληροφορίες περί ευρωπαϊκού εμπάργκο και στα ρωσικά καύσιμα, οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι στην παρούσα φάση τουλάχιστον, οι οικονομικές κυρώσεις δεν μπορούν να καλύψουν και το πεδίο της Ενέργειας χωρίς τεράστιες ζημιές και στην ίδια την Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα, σχεδόν το 42% του όγκου των ρωσικών εξαγωγών έχει κατεύθυνση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σοκ για τα νοικοκυριά (της Ευρώπης και της Ελλάδας) είναι ήδη πολύ ισχυρό."
Και συνεχίζει ο Γιώργος Παππούς: "Τα στοιχεία δείχνουν ότι μέσα σε αυτές τις 8 πρώτες ημέρες του Μαρτίου, ημέρες πολέμου, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται κατά μέσο όρο σε πολύ υψηλότερα από αυτά του Δεκεμβρίου, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν ως ο πιο δύσκολος μήνας. Με τη σημερινή εκτίναξη της μέσης τιμής στα 426,90 ευρώ/ MWh, η μέση τιμή σε αυτό το 8ήμερο διαμορφώνεται στα 317,75 ευρώ, δηλαδή 35% παραπάνω από τη μέση τιμή των 235,38 ευρώ του Δεκεμβρίου! Στα πιο “γκρίζα” σενάρια, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1- 1,5 δισ ευρώ από το ελληνικό κρατικό ταμείο έτσι ώστε να καλυφθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους."