Οι διακοπές συνεχίζονται! Ποια νησιά θα είναι «γεμάτα» κόσμο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. περιμένει η Άνδρος.

Της ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: iefimerida.gr

 

(Κόσμος φεύγει, κόσμος έρχεται. Φεύγουν πολλοί έρχονται λιγότεροι. Οι διακοπές συνεχίζονται και τον Σεπτέμβριο και η Άνδρος είναι στον τουριστικό δρόμο για κάτι καλύτερο. Όπως δηλώνουν παράγοντες της ακτοπλοΐας όλα στο νησί μας θα εξαρτηθούν από την τοπική ανταπόκριση των επιχειρηματιών. Αν παραμείνουν ανοικτοί μέχρι τον Οκτώβριο το νησί έχει δυνατότητες. Έτσι κι αλλιώς τα πλοία θα δουλεύουν ασταμάτητα και τα 4 δρομολόγια την μέρα δίνουν μεγάλες δυνατότητες στην Άνδρο. Όλα θα εξαρτηθούν κατά τους ακτοπλόους από το αν το νησί συνεχίσει να ανταποκρίνεται σε υπηρεσίες και τον Σεπτέμβριο. Ήδη μερικές οργανωμένες παραλίες είναι υπερ-πλήρεις όλες αυτές τις μέρες. Όμως οι επισκέπτες χρειάζονται περισσότερα για την διαμονή τους από τις παραλίες. Είναι ανάγκη οι επιχειρηματίες να επεκτείνουν κι αυτοί την σεζόν. Στο airBNB η Άνδρος με τα 800 περίπου σπίτια προς ενοικίαση για την ώρα υπολείπεται και υπο-αντιπροσωπεύεται στις καταστάσεις τουairDNA  - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

«Επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου καταγράφεται στην Ελλάδα με υψηλές προ-κρατήσεις στα Airbnb, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς. Ο τουρισμός, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα, δεδομένα αναμένεται να καταγράψει επίπεδα ρεκόρ και να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019.

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Παράλληλα, η ζήτηση στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έως τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 232% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021. «Από τις αρχές του 2022 είχαμε αναφέρει ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, γεγονός που επιβεβαιώνεται», τονίζει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E- Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας.

Ακριβότερες 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019 οι τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση

Γαύριο, πρωινή άφιξη. Ακόμα κρατάει κόσμο το νησί σε μια χρονιά που πλησίασε αυτή του 2019, που ήταν η κορυφαία μέχρι σήμερα. Μερικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 2019. Όμως οι περισσότερες κινήθηκαν λίγο πιο κάτω. Οι εισπράξεις δεν δείχνουν ακριβή στοιχεία λόγω της αύξησης των τιμών και συνάμα περιορισμού της οικονομικής δυνατότητας του επισκέπτη.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της AirDNA, ακριβότερες 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019, αλλά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εμφανίζονται οι τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση πανελλαδικά, όπου, για τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 230 ευρώ από τα 209 ευρώ τον Αύγουστο του 2019.

Τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι από 1,4 δισ.€ έσοδα που ξεπερνούν τον τζίρο του 2019 και αποτελούν μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας και της συμμετοχής του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

«Οι πληρότητες σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε Μύκονο και Σαντορίνη άγγιξαν το 95%-97%. Παράλληλα, υψηλές προ-κρατήσεις για πολυτελείς βίλες με ιδιωτική ή και κοινόχρηστη πισίνα στη Μύκονο καταγράφονται και για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου αγγίζοντας το 92% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 85%. Ενώ, στη Σαντορίνη, για πολυτελής εξοχική κατοικία, τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 87%.

Σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφει υψηλές προ-κρατήσεις για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρα μας.

Σαντορίνη και Σκιάθος πρώτες στις προτιμήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Οι υψηλότερες προ-κρατήσεις για το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου καταγράφονται στη Σαντορίνη με 95%, ακολουθεί η Σκιάθος με 89%, η Ύδρα με 88%, η Σκόπελος με 86%, η Νάξος που το φετινό καλοκαίρι καταγράφει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον τόσο από αλλοδαπούς, όσο και από εγχώριους ταξιδιώτες όπου αγγίζει το 82%, η Κύθνος το 79%, αλλά με μικρή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (268 ακίνητα), η Πάρος με 76%, αλλά με 2.902 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, και η Μύκονος με 75% και δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνια μίσθωσης 3.615 ακίνητα.

Όσον αφορά το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου, οι υψηλότερες προ-κρατήσεις καταγράφονται στη Σαντορίνη με 83% και 3.739 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων τα 2.804 στην Airbnb. Ακολουθεί η Νάξος με 74% και δυναμική στον κλάδο 2.411 ακίνητα, η Ύδρα και η Πάρος με 69% και 68% η Σκιάθος και η Σκόπελος.

«Το μοντέλο του τουρισμού αλλάζει και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνεται και παράλληλα αποτελεί «ευκαιρία» τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων», καταλήγει ο κ. Μπάκας.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Φιλε Κώστα οι Big Spenders θέλουν 5αστερα ξενοδοχεία, 10αδες γκουρμέ εστιατόρια και επιλογές νυχτερινής διασκέδασης, μαρίνες της προκοπής για τα σκάφη τους, ελικοδρόμια υψηλών προδιαγραφών, αεροδρόμιο και ένα σωρό άλλες πολυτέλειες... 6 εβδομάδες δούλεψε το νησί και φέτος. Αλλά αν δεν βάλεις λεφτά, δεν βγάζεις λεφτά!

This comment was minimized by the moderator on the site

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Ανδρος είχε μια «κοντή» φουλ τουριστική περίοδο. Στην ουσία όχι πάνω από 4 καλές εβδομάδες όταν άλλα νησιά μετράνε καλούς μήνες και όχι εβδομάδες. Τον Αύγουστο (ειδικά από 10-25) υπήρχε το αδιαχώρητο στο νησί, αλλά χωρίς big spenders τουρίστες. Η πλειοψηφία ήταν Έλληνες που ξόδευαν ως εξής: Πρωί φούρνος και καφές στο χέρι. Στη συνέχεια παραλία με μικρή ή μέτρια κατανάλωση και το βράδυ ή σπίτι, ή σουβλάκι ή πίτσα. Μιλάω για την πλειοψηφία. Κάποια (value for money μαγαζιά) δούλεψαν, κάποια άλλα έκλαιγαν. Δεν βγαίνει έτσι η σεζόν. Τα airBNB δεν μπορούν να καλύψουν την έλλειψη σοβαρών ξενοδοχειακών μονάδων ή αξιοπρεπών rooms to let. Παράπονα ακούστηκαν και για τις δημόσιες υποδομές. Νερό κυρίως (επάρκεια), καθαριότητα στη συνέχεια. Με λίγα λόγια: Φέτος η Ανδρος μάζεψε κόσμο (όχι κατ΄ανάγκη καλό) λόγω φθηνών συγκριτικά με άλλα νησιά ναύλων (για εμάς τους μόνιμους δεν είναι φθηνά αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα) και προσιτών (αλλά όχι πάντα αξιοπρεπών) rooms to let. Αν δεν επενδύσουμε χαρά (= επιμήκυνση τουριστικής περιόδου) δεν πρόκειται να δούμε. Απλά θα παρακαλάμε οι 3-4 εβδομάδες να γίνουν 5 ή 6. Αλλά έτσι δεν θα γίνουμε ποτέ Νάξος ή Τήνος. Συγγνώμη για το μακροσκελές κείμενο και ευχαριστώ για τη φιλοξενία

This comment was minimized by the moderator on the site

Εσύ μας δουλεύρις αλλά όποιος τολμήσει κ σου πει τη γνώμη του τον βρίζεις κ τον προσβάλλεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Για ποιο θέμα μιλάτε αγαπητέ. Δεν κατάλαβα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 1 χρόνο πριν από το χρήστη enandro enandro