Ζητούνται σπίτια ή πως οικοδομή πήρε εμπρός στην Άνδρο
Μακροτάνταλο: Ένας μικρός οικισμός πίσω από το κάστρο του Μακροταντάλου στη Βόρεια Άνδρο. Ποιος θα το πίστευε πριν 10 χρόνια;
Την πληροφορία μάς έδωσε φίλος που ολοκλήρωσε τις μετασκευές στο σπίτι του παππού του στα Λειβάδια για να πάει να μείνει σε ένα υπέροχο περιβάλλον μέσα σε έναν από τους καλύτερους μπαξέδες της Άνδρου. Νωρίτερα ταλαιπωρήθηκε προσπαθώντας να βρει σπίτι να νοικιάσει στην Χώρα. Δεν βρήκε τίποτα όπως και δεκάδες άλλοι που ψάχνουν μάταια για σπίτι να νοικιάσουν μήνες ή χρόνια στα τουριστικά μέρη του νησιού που έχουν περάσει στο AirBNB.
Το AirBNB έχει εξαφανίσει τα σπίτια προς ενοικίαση στο νησί. Γύρω στα 850 σπίτια είναι αναρτημένα προς ενοικίαση στην Άνδρο στην πλατφόρμα του AirBNB. Δηλαδή, περίπου 2.500 επισκέπτες την μέρα στους 2,5 μήνες της υψηλής σεζόν (κατά μέσο όρο) μένουν σε αυτά αποφέροντας εισόδημα πολλαπλάσιο από το απλό ενοίκιο. Κάπως έτσι χάθηκαν τα σπίτια προς ενοικίαση από την αγορά της Άνδρου.
Την ίδια ώρα που χάθηκαν τα ενοικιαζόμενα σπίτια από το νησί άρχισε η οικοδομή, η οποία δοκιμάστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, να παίρνει πάνω της. Δεν υπάρχει εργολάβος ή υπεργολάβος αυτή την περίοδο που να μην δουλεύει στο φουλ σε όλο το νησί. Από μετασκευές κι επισκευές μέχρι νεόδμητες κατασκευές έχουν πάρει εμπρός παντού.
Τώρα αυτό το παντού είναι σχετικό μιας και η εξάπλωση των νέων κατασκευών είναι η παραλιακή ζώνη από Μακροτάνταλο μέχρι Απροβάτου. Από Μυρμηγκιές, Πισωλιμιώνα, Φελλό, Βλυχάδα, μέχρι Μπατσί, Στιβάρι, Απροβάτου. Η μία μετά την άλλη ξεπηδούν οι οικοδομές με θέα την θάλασσα: τον Κάβο Ντόρο, τα Γαυριονήσια, τη Γυάρο, την Τζια κλπ.
Μακροτάνταλο: Η όμορφη καλά κρυμμένη - και από τον βοριά - μικρή παραλία κάτω από το κάστρο του Μακροταντάλου λίγες δεκάδες μέτρα από τον μικρό οικισμό. Η Άνδρος αναπτύσσεται σε μέρη που κάποτε δεν σκέφτηκε κανείς...
Η πλειοψηφία όσων χτίζουν είναι ξένοι. Έλληνες εκτός Άνδρου ή Έλληνες του εξωτερικού, ή ακόμα και αλλοδαποί. Χτίζουν εξαιρετικές εξοχικές κατοικίες μιας και η Άνδρος έχει πάρα πολλά πλεονεκτήματα ως νησί, με πρώτο και κύριο την κοντινή απόσταση από την Αττική και την εξαιρετική καθημερινή συγκοινωνία χειμώνα-καλοκαίρι. Ίσως την καλύτερη συγκοινωνία με πλοίο σε όλο το Αιγαίο.
Αυτός είναι και ο λόγος του εστιασμού του οικιστικού κατασκευαστικού ενδιαφέροντος στη δυτική παραλιακή ζώνη της Άνδρου που είναι κοντά στο λιμάνι του Γαυρίου. Επιπλέον δυτικά κυρίως και γιατί εκεί είναι οι βασικές παραλίες του νησιού.
Το ανέκδοτο είναι πως η οικοδομή σε όλο αυτό το μεγάλο παραλιακό μέτωπο των 30 περίπου χιλιομέτρων στηρίζεται σε μπετό δύο εργοταξίων από την περιοχή της Χώρας, που μεταφέρεται επί δεκάδες χιλιόμετρα σε όλο το βασικό οδικό δίκτυο του νησιού!
Πέρα από το αυξημένο κόστος του μπετού επιβαρύνεται ή καταστρέφεται και το κεντρικό οδικό δίκτυο με δεκάδες μεταφορές καθημερινά πρώτων υλών από το λιμάνι προς τα δύο βασικά εργοτάξια της Χώρας και από αυτά πάλι πίσω με μπετονιέρες προς τις δεκάδες νέες οικοδομές στα βόρεια και δυτικά. Το θέμα ενός νέου εργοταξίου πρέπει να προχωρήσει με τον ορισμό μιας βιοτεχνικής ζώνης στη βορειοδυτική Άνδρο.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η Άνδρος αναπτύσσεται από αυτούς που έρχονται από έξω και την ανακαλύπτουν. Η οικοδομή βασικός διαχρονικός οικονομικός παράγοντας του νησιού πήρε εμπρός μετά από μια περίοδο μαρασμού. Τα σπίτια στο νησί είναι πλέον δυσεύρετα ακόμα και για τους μόνιμους κατοίκους που δεν έχουν ιδιόκτητα. Η περιοχή έντονης οικοδομικής δραστηριότητας εντοπίζεται κυρίως δυτικά και σε αποστάσεις κοντινές προς το λιμάνι. Στην οικοδομή ακολουθεί η Χώρα και έπεται το Κόρθι. Το νησί με την ανακάλυψη των σημαντικών πλεονεκτημάτων του και της ομορφιάς του προσελκύει πλέον την προσοχή ολοένα και περισσότερων ανθρώπων…
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"