ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΓΡΑΦΟΥΝ: Οι "απάτητες παραλίες" της Άνδρου...
(Λάβαμε δύο σημειώματα από δύο αναγνώστες μας, τον Franjesko Kallis και την Terez Mari που αναφέρονται στην κυβερνητική απόφαση που εκδόθηκε σε ΦΕΚ για τις "απάτητες παραλίες" των Κυκλάδων όπου μέσα τους αναφέρονται και της Άνδρου. Δημοσιεύουμε λοιπόν τον πίνακα των παραλιών που μάς εστάλη μαζί με το πολύ κατατοπιστικό σημείωμα του Φραντζέσκου Καλλιβρούση - Εν Άνδρω)
ΣΩΣΤΕ ΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΜΑΣ
Του Φραντζέσκου Καλλιβρούση
Η ομορφιά και η αγνότητα του φυσικού υποβάθρου του νησιού της Άνδρου , αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά , όχι μέσα από διαφημιστικά άρθρα και σποτ αλλά μέσα από την ίδια την Κυβερνητική νομοθεσία! Πιο συγκεκριμένα στην Υπουργική Απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ την 19 Απριλίου [ https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2024/04/35330_646_2024.pdf ], και αφορά - φέρει τον τίτλο "Όροι και περιορισμοί για τους αιγιαλούς και τις παραλίες υψηλής προστασίας - "Απάτητες παραλίες".
Η Άνδρος εμφανίζεται με 5 εγγραφές , περιοχών Προστασίας (NATURA) , παράκτιων ζωνών και παραλιών οι οποίες κατανέμονται και στις 3 εδαφικές ενότητες. Περιλαμβάνονται:
Η παραλία του Βιταλίου - μαζί με ολόκληρο τον Κεντρικό ορεινό όγκο της Άνδρου - από την περιοχή Υδρούσας και ολόκληρη την παραθαλάσσια Ζώνη με τις βραχονησίδες αλλά και το κεντρικό και Νότιο ηπειρωτικό τμήμα - στις περιοχές Χώρας και Κορθίου (βλ. συνημ. Τμήμα του επίσημου Πίνακα της Υ.Α.)
Οι νομοθετικές υποχρεώσεις που καθορίζει η Υπ. Απόφαση περιλαμβάνουν:
" Στις χαρακτηριζόμενες ως «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
α) Η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,
β) η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,
γ) η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,
στ) η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ