Μια βροχή μας σώζει... SOS για το νερό και στην Άνδρο

  

Ακόμα τρέχει νερό κάτω από το γεφύρι του Λέοντα. Όμως η ροή έχει πέσει σημαντικά και αν συνεχίσει η ανομβρία δεν ξέρουμε τι θα γίνει (φωτ. Εν Άνδρω).

Το νέο χωρίς περιστροφές και προλόγους: Το υδρολογικό μέλλον της Άνδρου είναι επίφοβο και διατρέχει κινδύνους. Τι σημαίνει αυτό; Αν και φέτος τον χειμώνα δεν βρέξει καλά στο νησί, θα υπάρξουν άμεσα σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας.

Την σημαντική αυτή διαπίστωση κάνει ο κ. Ηλίας Νοκας, προϊστάμενος Υδάτων περιοχής Κυκλάδων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υστέρα από εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις όχι μόνο στην Άνδρο, αλλά και στα υπόλοιπα κυκλαδονήσια.

Ο περσινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα «φτωχός» σε βροχοπτώσεις, ενώ δεν χιόνισε ούτε μια φορά. Τα πρώτα δείγματα σχετικής μείωσης του νερού έγιναν ορατά την άνοιξη, ενώ το καλοκαίρι η κατάσταση ήταν περίπου οριακή.

Ήδη αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσουργοί και απλοί κάτοικοι των ορεινών κυρίως χωριών, έχουν παρατηρήσει και έχουν αναφέρει, ότι έχει μειωθεί ήδη αισθητά η ροη του νερού στις διαφορές μεγάλες και γνωστές πηγές, ενώ στην περιοχή του Κορθίου και συγκεκριμένα  στην περιοχή του Μουσιώνα, αρκετά πηγάδια έχουν περίπου στερέψει.

Κατά τον κ. Νοκα, χρειάζονται πολλαπλές «ποτιστικές» και μεγάλης διάρκειας βροχές για να ανέβει ξανά η στάθμη του νερού στους υπόγειους ταμιευτήρες του νησιού, γιατί αλλιώς κινδυνεύουν πρώτα τα πηγάδια, και μετά οι μικρές γεωτρήσεις.

Στις μεγάλες ακόμα δεν παρατηρείται ανησυχητική μείωση, αλλά στα επόμενα χρόνια και χωρίς ικανοποιητικές βροχές, κινδυνεύουν και αυτές. Είναι παράδοξο πάντως ένα νησί με το αρχαίο όνομα «Υδρουσα» να εγκυμονεί ο κίνδυνος λειψυδρίας.

 

Σε περιόδους ανομβρίας τα πρώτα νερά που μειώνονται μέχρι να εξαφανιστούν είναι τα επιφανειακά. Φθινόπωρο 2015. Το νερό κάτω από το γεφύρι των Αποικίων (φωτ. Εν Άνδρω). 

Οι αιτίες είναι πολλές. Η αλλαγή του κλίματος γενικότερα, ο υπερπληθυσμός τους καλοκαιρινούς μήνες, οι αλόγιστες γεωτρήσεις και το γεγονός ότι πριν από χρόνια όταν προτάθηκε η δημιουργία υδατοδεξαμενων στην Υδρούσα, για την συλλογή του βρόχινου νερού, υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις και στενοκεφαλιά και το έργο δεν έγινε ποτέ.

Βέβαια η Άνδρος είναι σε πλεονεκτική θέση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, λόγω πολλών υπόγειων νερών που διαθέτει ακόμα. Άλλα νησιά, που βρίσκονται νοτιότερα, αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο να… διψάσουν.

Άρα, μια βροχή μας σώζει…

Κ.Χ        

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΥΔΡΟΓΕΩΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΚΑΣ

This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΗ. ΑΦΗΣΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΑΝΟΥΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΑΠ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΣΤΕΝΟΚΕΦΑΛΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΕΡΗΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΛΥΝΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρατηρώντας την φωτο του γεφυριού στον ''Λέοντα''ομολογώ δεν ξέρω που είναι πρόσεξα στο βάθος αριστερά το τσιμέντο,τα έργα των παππούδων μας το κομψοτέχνημα γεφύρι και την τσιμεντένια αηδία των σημερινών.....Όσο για την βροχή μάλλον πρέπει να κάνουμε παρακλήσεις όπως στην Ρόδο.Και κάτι ακόμα για την ανομβρία μιλάμε τι δουλειά έχει η χωματερή;;;;;;;;;;;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Κι εμείς που έχουμε χωράφια τι κάνουμε; Να αρχίσουμε να λέμε κι εμείς ανένδοτα μπας και βρέξει; Μάθετε πως δεν ζουν όλοι στην Αθήνα για να τσακώνονται για νερά που δεν χρειάζονται 10 μήνες τον χρόνο. Μερικοί από εμάς καλλιεργούν χωράφια, έχουν μελίσσια, ελιές. Αν δεν βρέξει δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν είναι για γέλια η κατάσταση. Μάλλον είναι για κλάματα. Το θέμα λοιπόν είναι σοβαρό και δεν είναι για γέλια...

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ 2015: Πότε έμαθαν για τα νερά της Άνδρου αυτοί που διαμαρτύρονται επί 18 μήνες για τα νερά της Πλούσκας; Την 13η Μαρτίου 2015 όταν βγήκε πρώτη επισήμως η Πλούσκα στην σχετική βαθμολογία!!! Πιο πριν δεν ήξεραν τίποτα...
ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΤΟΥ 2016: Πως γίνεται χωροθέτηση πλέον στην Ελλάδα; Με μια μονοήμερη επίσκεψη του ΓΓ του ΥΠΕΣ!!! Με βάση μια βόλτα με αυτοκίνητο ξέρει ο "σούπερ ειδικός" και για νερά και για ποτάμια και τα πάντα. Και έτσι προτείνει π.χ. την 8η θέση - ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟ - πρώτη!!! Αυτό σημαινει "σούπερ επιστήμη" σήμερα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΒΟΥΡΚΩΣΑ!!!!!!!!!!!! Ο ΝΟΚΑΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΣΥΜΜΕΡΙΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ......