Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2018 πάνω από την Άνδρο (αποκλειστικά ενσταντανέ)
Η πρώτη υπερπανσέληνος του 2018 λίγο μετά την ανατολή της σήμερα το απόβραδο λίγες μόλις ώρες μετά την κορύφωση της (φωτ. Εν Άνδρω)
Η πρώτη υπερπανσέληνος, από τις δύο που θα συμβούν μέσα στον χρόνο, έκανε ήδη την εμφάνιση της πάνω από την Άνδρο. Την φωτογραφίσαμε πάνω από την Χώρα απόψε στις 8:00 το βράδυ 2 Ιανουαρίου. Μόλις 16 ώρες από την στιγμή που κορυφώθηκε το φαινόμενο. Ήταν ένα εκπληκτικό θέαμα πάνω από την φωτισμένη Χώρα μέσα στη νηνεμία του νυχτερινού πελάγους.
Λίγη ώρα αργότερα η υπερπανσέληνος πάνω από την Χώρα κάνει την νύχτα μέσα στο πέλαγος μέρα (φωτ. Εν Άνδρω)
Η υπερπανσέληνος ή υπερσελήνη ή και το «Φεγγάρι του Λύκου» (στα αγγλικά Wolf Moon) είναι το πιο μεγάλο και φωτεινό φεγγάρι. Εμφανίζεται στον ουρανό 7% μεγαλύτερο από το μέσο όρο μίας πανσελήνου, Η υπερσελήνη είναι η πανσέληνος που συμπίπτει με τον περίγειο του φεγγαριού. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.
Ανάμεσα στα σύννεφα ψηλά στον ουρανό πάνω απο το Αιγαίο (φωτ. Εν Άνδρω).
Ο Ιανουάριος θα έχει και δεύτερη πανσέληνο. Η επόμενη πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με μια ολική έκλειψη της Σελήνης. Θα έχει προηγηθεί στις 30 Ιανουαρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, άλλη μια σούπερ-Σελήνη, με το φεγγάρι σε απόσταση 359.000 χιλιομέτρων από τη Γη.
Άλλη μια φωτοαγραφία - λίγο αργότερα - με το φως της υπερσελήνης να χτυπά πάνω στον φάρο (φωτ. Εν Άνδρω).
Να πούμε επίσης πως λίγο μετά, το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου θα κορυφωθεί και η πρώτη βροχή διαττόντων του έτους, οι Τεταρτίδες, αλλά το δυνατό φεγγάρι σχεδόν θα τις «σβήσει».
Ο φάρος Τουρλίτης αναβοσβύνει, αλλά τον "σβήνει" το φως της υπερπανσελήνου που πέφτει πάνω του και στη θάλασσα γύρω του. Το φωτογραφικό στιγμιότυπο αποτελεί λεπτομέρεια της αμέσως προηγούμενης φωτογραφίας (φωτ. Εν Άνδρω).
Οι υπερ-πανσέληνοι στο βόρειο ημισφαίριο κατά τους μήνες του χειμώνα φαίνονται μεγαλύτερες από ό,τι τον υπόλοιπο χρόνο, επειδή αυτή την εποχή του χρόνου η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο. Λόγω αυτού του γεγονότος, η βαρύτητα του Ήλιου έλκει το φεγγάρι πιο κοντά στη Γη. Έτσι, μια χειμωνιάτικη σούπερ-Σελήνη δείχνει μεγαλύτερη και φωτεινότερη από μια καλοκαιρινή- αλλά συχνά είναι πιο δύσκολο να την απολαύσει κανείς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.