ΑΝΔΡΟΣ: Επιτέλους... βροχές, κρύο, χειμώνας!!!

Ξεκίνησε από χθες το βράδυ η πρώτη δυνατή χειμωνιάτικη κακοκαιρία στην Άνδρο. Επί πολλούς μήνες είχαμε ανομβρία και από Νοέμβριο ξεκίνησαν κάποιες βροχές στην στεγνή γη που πότισαν τους σχεδόν ξεραμένους από τους καλοκαιρινούς πολυήμερους καύσωνες δρυΐδες. Και τώρα με την πρώτη ουσιαστικά χειμωνιάτικη κακοκαιρία είναι ευκαιρία να γεμίσουν οι υπόγειοι αποταμιευτήρες νερού. Η γεώτρηση/πηγάδι της Αβύσσου, από όπου υδροδοτείται η Χώρα και τα γύρω χωριά, είχε πέσει από τα 8 ή 6 μέτρα βάθος μόλις 1.5!!!  Από αυτή την άποψη η κακοκαιρία μοιάζει με... ευλογία! Και το "επιτέλους" του τίτλου του κειμένου μας έχει μια ανταπόκριση στις διαχρονικές ανάγκες μας και όχι στην πραγματικότητα των προσεχών ημερών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας από Τετάρτη 15/12 μέχρι την Κυριακή 19/12 θα έχουμε βροχές, κρύο και καταιγίδα! Ήδη έβρεχε όλη τη νύχτα από την Τρίτη μέχρι το πρωί της Τετάρτης. Η θερμοκρασία στην Χώρα της Άνδρου δείχνει 10-11 βαθμούς κελσίου, ενώ στα ορεινά χωριά γύρω από την Χώρα δείχνει γύρω στους 7,5 βαθμούς. Με δεδομένη και την αναμενόμενη διάρκεια της κακοκαιρίας είναι η πραγματική αρχή του χειμώνα, που μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί. Βέβαια η κακοκαιρία όσο ευλογημένη κι αν είναι για την γη, τα νερά, τους μπαξέδες και τους κήπους, άλλο τόσο προβληματική είναι για τις μετακινήσεις, το κόστος της ζωής (θέρμανση κλπ) και για την γιορτή των Χριστουγέννων της Χώρας, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή το βράδυ.  

 Με βάση τις προβλέψεις ο καιρός θα φτιάξει από εβδομάδα για λίγες μέρες πριν ξαναχαλάσει. 'Ομως για μια ακόμα φορά θέτουμε τον προβληματισμό για μια κακοκαιρία... μάλλον καλοδεχούμενη! Φίλοι έχουμε ανάγκη τις βροχές για να υπάρξει η γη και εμείς. Έχουμε ανάγκη και τα χιόνια, που θα πέσουν αλλού στην Ελλάδα και τα χρειαζόμαστε και στην Άνδρο. Διαφορετικά αν συνεχιστούν οι χειμωνιάτικες παρατεταμένες καλοκαιρίες τα πράγματα θα γίνουν δύσκολα για όλους το επόμενο καλοκαίρι.

Τέλος να σημειώσουμε - όπως κάθε χρόνο - το χειμερινό τοπίο των συννεφιασμένων βουνών της Άνδρου δίνει την εικόνα, αλλά και μια αίσθηση, αναζήτησης της χειμωνιάτικης θαλπωρής. Την οποία όλοι έχουμε τόσο ανάγκη μετά το ατέλειωτο σκόρπισμα του μεγάλου ελληνικού καλοκαιριού. Κάπως έτσι συμπληρώνεται η ζωή και ο κόσμος και εμπλουτίζεται ο κύκλος της γης: με την εναλλαγή των αντιθέσεων...

Διαμ. Μπασαντής

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αθάνατη Άνδρος! Πανέμορφη και γοητευτική όλες τις εποχές!
Ευάνδρος Άνδρος!!!