Η συνομωσία της σιωπής και "ο χορός της βροχής"...

Του Κυριάκου Θωμά

π. Δημάρχου Υδρούσας, π. Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, Οικονομολόγου (ΟΠΑ)

Φωτογραφία αρχείου. Τώρα οι καθημερινές διακοπές στη Χώρα ξεκινούν στις 10:30 το βράδυ μέχρι τις 7:00 το πρωί. Κι ο χορός της σιωπής καλά κρατεί. Ίσως όμως χρειαστεί προσεχώς και ο "χορός της βροχής"...

Την άνοιξη του 2024, όταν ο Δήμος έκανε την μεγάλη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, τόνισα ότι είναι αδιανόητο να μην προβλέπονται χρήματα για την ύδρευση. Ζήτησα από τους δημοτικούς συμβούλους  να μην ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και να ζητήσουν να επιστρέψει( προς ψήφιση ο προϋπολογισμός)  με χρήματα για την ύδρευση. 

Στο δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου επικρατεί το στρατιωτικό "αποφασίζωμεν και διατάσσομεν" της προέδρου Αθηνάς Τσατσομοίρου! Θεωρεί πως διευθύνει στράτευμα κι όχι πολιτικό σώμα. Κλείνει μικρόφωνα όποτε θέλει. Μετρά τον χρόνο όπως θέλει. Και λόγω αδυναμίας επιχειρημάτων και παντελούς άγνοιας νόμων και κανονισμών μετατρέπει ένα πολιτικό σώμα σε βουβό ακροατήριο. Το βίντεο αποδεικνύει του λόγου το αληθές...

«Η απάντηση» που πήρα ήταν να κλείσει το μικρόφωνό μου γιατί είχα λέει μιλήσει πολύ! Για «την ιστορία είχα μιλήσει λιγότερο από 2 λεπτά όπως φαίνεται και στο βίντεο που στέλνω! Προφανώς όταν κάποιος λέει ενοχλητικά πράγματα για την διοίκηση του Δήμου θεωρείται χάσιμο χρόνου. Και έτσι η πρόεδρος Τσατσομοίρου έκλεισε με εντελώς άγαρμπο και αντιδημοκρατικό τρόπο το μικρόφωνο. Φυσικά οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ψήφισαν κανονικά «σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

Η τοποθέτηση μου - πέρα από το πρακτικό της κομμάτι - ήθελε να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος  και να αφυπνίσει την διοίκηση. Δυστυχώς ουδείς κατάλαβε τίποτα. Και φτάσαμε σήμερα που κόβεται το νερό κάθε βράδυ στην Χώρα επί ενάμιση μήνα! Και το χειρότερο ο Δήμος να μην κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ. Απλά μια ανακοίνωση ότι κάθε βράδυ θα κόβεται το νερό. Και η ζωή συνεχίζεται. Σαν να μην «τρέχει τίποτα ». Σαν να αγνοεί ο Δήμος ότι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ είναι αυτός και παριστάνει κάποιον εκφωνητή που απλά  μεταφέρει την είδηση.

Όλο το καλοκαίρι «βγήκε» κατά τύχη, γιατί υπήρχε υποδομή από την προηγούμενη διοίκηση η οποία ως ένα σημείο άντεξε. Γιατί κάποιοι τοπικοί πρόεδροι  έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και δούλεψαν με μεράκι για το χωριό τους.  Όμως όλα αυτά έφτασαν στα όρια τους

Τι άλλο έγινε όλο το καλοκαίρι; Ανεξέλεγκτα ο Δήμος μετέφερε νερό χωρίς κανένα σχέδιο. Χωρίς κατάλληλα βυτία πόσιμου νερού, χωρίς μικροβιακή ανάλυση των σημείων απ’ τα οποία έπαιρνε νερό.  Ευτυχώς κατά τύχη αποφύγαμε τα χειρότερα….

Κατάφερε όμως χωρίς κανένα λόγο ο Δήμος και ο Δήμαρχος και άφησαν για μέρες χωρίς νερό τα Αποίκια και τις  Στενιές. Στην πρώτη περίπτωση έκανε μια ολόκληρη εβδομάδα για να αλλάξει μίαν αντλία και στην δεύτερη λόγω ερασιτεχνισμών Δημάρχου και αρμόδιου αντιδημάρχου, μέχρι να αποφασίσουν να απευθυνθούν σε ιδιώτες επαγγελματίες και ουσιαστικά να λυθεί σχεδόν αυθημερόν το πρόβλημα.

Θα μπορούσε ο Δήμος όλο αυτό το διάστημα να είχε λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης; Προφανώς όχι, αν θα μπορούσε τότε «δεν θα ήταν πρόβλημα». Η αντιμετώπιση του ζητήματος της ύδρευσης είναι σύνθετο θέμα, πολυδάπανο και μακροχρόνιο. Από κάπου όμως θα πρέπει να ξεκινήσει. 

Τι θα μπορούσε να είχε κάνει ως τώρα ο Δήμος;

Καταρχάς να πει την αλήθεια στους πολίτες. Που ακριβώς  βρισκόμαστε. Αντί κάθε φορά να ρίχνει ένα πυροτέχνημα για αλλαγή δικτύου ύδρευσης σε Χώρα, Στενιές, προμήθεια αφαλατωτών κτλ. να πει με παρρησία που ακριβώς βρισκόμαστε. Το θέμα όμως είναι πως φοβάται να πει την αλήθεια ο Δήμος. Κι ακόμα πως δεν ασχολείται κανείς. Την αλήθεια που δεν την ξέρουν ούτε οι υπεύθυνοι την αλήθεια, αφού δεν φαίνεται να ασχολείται κανένας να την μάθει!

Θα έπρεπε και θα μπορούσε ο Δήμαρχος να είχε καλέσει ειδικούς και να είχε εκπονήσει ένα βραχυχρόνιο και έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό. Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να παρουσιαστεί στην κοινωνία. Μια κοινωνία που επιδεικνύει υπομονή κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος. Την ευκαιρία όμως αυτή ο Δήμος δεν «εκμεταλλεύεται»  για να δώσει λύσεις. Την σπαταλά και πολύ φοβάμαι ότι το μέλλον δεν θα είναι εύκολο.

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος;

Θα μπορούσε να είχε ενοικιάσει βυτία κατάλληλα για την μεταφορά νερού και η οποία να συνεχίζονταν και σήμερα σε σημεία που έχουν μεγάλο πρόβλημα όπως η Χώρα. Θα έπρεπε να είχε βρει κατάλληλα σημεία και μετά από έλεγχο της υγιεινής τους να μεταφέρει νερό. Να είχε φτιάξει μια συνεργασία με ιδιώτες υδραυλικούς, μηχανήματα έργου κτλ. που να τους καλεί όποτε απαιτείται. Και όχι οι υπεύθυνοι να τρέχουν πανικόβλητοι όποτε υπάρχει πρόβλημα. Θα μπορούσε να είχε εξεταστεί η δυνατότητα αφαλάτωσης τουλάχιστον για κάποιες περιοχές του νησιού. Και πολλά άλλα!

Δυστυχώς τίποτα δεν έχει γίνει ως σήμερα. Το νησί έχει αφεθεί στην τύχη του. «Στο σε λίγο θα αρχίσει να βρέχει». Θα βρέξει όμως, πότε θα βρέξει και θα βρέξει αρκετά; Μ αυτήν την λογική δεν χρειάζεται να υπάρχει ο Δήμος, το δημοτικό συμβούλιο. Ας τα αφήσουμε στην τύχη και βλέπουμε. Το επόμενο καλοκαίρι, είναι όμως πάρα πολύ κοντά. Και τα δύο απ’ τα σπουδαιότερα θέματα του νησιού, η ύδρευση και τα σκουπίδια, η διοίκηση του Δήμου ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΓΓΙΞΕΙ! Δυστυχώς όμως αυτά τα προβλήματα έχουν έρθει για να μείνουν…

Ίσως μια "λύση" θα ήταν να «διδαχθούμε» από τους ινδιάνους της Αμερικής και να αρχίσουμε τον "χορό της βροχής"!

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Επιτέλους ο δήμαρχος σκέφτηκε και κάτι έξυπνο απλώνει σωλήνες να φέρει νερό από τις Στενιες στη Χώρα που ζορίζεται. Ελπίζω οι κάτοικοι των Στενιων να μην του φέρουν εμπόδια.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς το νησί ψήφισε το "εμπρός πίσω". Το πίσω της αδράνειας, του μη προγραμματισμού του αυτοφωτογραφιζόμεμου πολιτικού προσωπικού. Δεν τους βλέπουν τώρα, τους είχαν ξαναδεί απο το 2014 μεχρι το 2019. Αυτό το λάθος το έκανε το μισό νησί και τώρα υποφέρουμε όλοι. Οσο για τους διοικούντες (και δεν εννοώ τους τοπικούς προέδρους που με όσα μέσα τους δίνει η διοίκηση παλεύουν) ΟΝΕΙΡΟ ΖΟΥΝ ΜΗ ΤΟΥΣ ΞΥΠΝΑΤΕ. Υπομονή θα βρέξει αλλά και πάλι νερό δε θα έχουμε. Γιατί δεν ειναι αυτό το πρόβλημα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στη χώρα κόβουν το νερό...στο Γαύριο τρέχει θάλασσα από τις βρύσες και τα έχει καταστρέψει όλα...
Λιτανείες κάνουν μόνο για τις βροχές ή για να σωθούμε και από επικίνδυνους δημάρχους??????

This comment was minimized by the moderator on the site

Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά μέχρι τέλος του μήνα βροχές δεν έχει.
Ετοιμαστείτε για παροχή νερού 2-3 ώρες ημερησίως.
Όλο το καλοκαίρι ο δήμαρχος αντί να εκπονεί μελέτες για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έτρεχε από πανηγύρι σε πανηγύρι και από φωτογράφιση σε φωτογράφιση.
Φαίνεται είναι πολύ πιο άξιοι οι δήμαρχοι των διπλανών νησιών που έχουν μονάδες αφαλάτωσης.
Αλλά είπαμε, στα σοβαρά νησιά με τους σοβαρούς δημάρχους γίνονται σοβαρά έργα.
Εδώ περιοριζομαστε να αποκαλούμε έργο την αλλαγή βάνας και να στέλνουμε βυτία να μεταφέρουν νερό από την μια δεξαμενή υδροδότησης στην άλλη.
Μιλάμε για μελετημένα πράγματα...