Συμπεράσματα από την συζήτηση και την απόφαση της Αποκεντρωμένης για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας
Αποστάσεις μεταξύ του προτεινόμενου ΧΥΤΥ και των σημείων περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως τις καταγράφει η μελέτη του Δήμου Άνδρου
Από το σύνολο 11 σελίδων πρακτικών της συζήτησης για τον ΧΥΤΥ στην Πλούσκα προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Το πρώτο είναι πως για πρώτη φορά η συζήτηση δεν κινήθηκε στις γνωστές τοπικού χαρακτήρα πολιτικές αντιπαραθέσεις και στην άκαρπη συνθηματολογία με την οποία έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια λόγω των έντονων προσωπικών φορτίσεων, αλλά και των πολιτικών παιχνιδιών που έχουν παιχτεί από πολλές μεριές.
Για πρώτη φορά τα ζητήματα που έθεσαν οι δύο καθηγητές για την Πλούσκα συζητήθηκαν με ειδικούς και τεχνικούς παράγοντες και τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα. Και για πρώτη φορά μια επιτροπή ασχολήθηκε με την ανάλυση τους, ενώ ορισμένοι γνώστες επιχείρησαν την αντίκρουση τους, τόσο σε επιστημονικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο τεχνικής εμπειρίας. Καλές οι εντυπώσεις, αλλά ακόμα καλύτερες οι σοβαρές προσεγγίσεις σε ζητήματα επιστημονικά και τεχνικά από ειδικούς και όχι από πολιτικούς. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει κάποτε. Έγινε ένα βήμα πριν το τέλος μιας μακράς διαδικασίας.
Από τις κατ' αρχήν εκατέρωθεν τοποθετήσεις πολλά ήταν αναμενόμενα. Αναμενόμενα αυτά που είπαν ο δήμαρχος, ο σύμβουλος του, ο μελετητής του έργου, οι δύο καθηγητές και οι εκπρόσωποι των κατοίκων. Η αντιδήμαρχος Υδρούσας αν και παραβρέθηκε δεν πήρε το λόγο.
Από όσα λέχθηκαν δύο σημεία είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Την πρώτη ημέρα ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση μεταξύ των δύο καθηγητών/συμβούλων των κατοίκων της Υδρούσας με τους τεχνικούς και τους επιστήμονες της Περιφέρειας. Την δεύτερη μέρα ενδιαφέρον είχε η κριτική μεταξύ των αρμοδίων της Αποκεντρωμένης και της Περιφέρειας των στοιχείων και των επιχειρημάτων που κατατέθηκαν για τις υδρογεωλογικές και περιβαλλοντικές αμφισβητήσεις της περιοχής.
Από τις δύο αυτές συζητήσεις καθένας μπορεί κανείς να βγάλει ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Σε προσεχές δημοσιεύμα μας θα παραθέσουμε μερικά από τα τεχνικά στοιχεία και όσα πληροφορηθήκαμε προσωπικά για το θέμα από πηγές μας στην Αποκεντρωμένη διοίκηση. Αν αυτές οι επιστημονικές συζητήσεις και οι τεχνικές κριτικές μεταξύ των ειδικών είχαν γίνει νωρίτερα και δημόσια σήμερα όλα θα ήταν σήμερα σε πολύ καλύτερη μοίρα και ολοι θα είχαμε καλύτερη πληροφόρηση.
Δυστυχώς όμως δεν έγιναν. Ο σοβαρός διάλογος μεταξύ ειδικών έιχε χαθεί από το τραπέζι από την στιγμή που επικράτησαν πολιτικά παιχνίδια, εκατέρωθεν συναισθηματικές κορώνες, εκλογικοί συσχετισμοί και έντονο παρασκήνιο. Κάτι για το οποίο πολλοί, αρμόδιοι, που έχουν κεντρικό ρόλο, δεν μπορούν να καυχώνται.
Μετά από δύο μέρες συζήτηση το Συμβούλιο, που έχει και τον τελευταίο λόγο για την μελέτη: «…γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της αναβολής του θέματος... προκειμένου να ζητηθεί από την Υπηρεσία η εναρμόνιση των δυναμικοτήτων με το νέο ΕΣΔΑ, η προσκόμιση υδρογεωλογικής Έκθεσης σχετικό με την τρωτότητα του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής ενδιαφέροντος και η προσκόμιση των απαραίτητων γνωμοδοτήοεων, όπως επίσης και η προσκόμιση των βεβαιώσεων που ελλείπουν και αναφέρονται στην εισήγηση. Η Υπηρεσία θα ζητήσει τα παραπάνω με σχετική αλληλογραφία, ως προς την προσκόμιση ελλειπουσών απαραίτητων γνωμοδοτήσεων / βεβαιώσεων και θα θέσει εύλογη προθεσμία για να επανέλθει με νεότερη εισήγηση».
Τι μας λένε πρακτικά τα παραπάνω;
- Το όλο θέμα πάει πίσω μερικούς μήνες. Κατά την άποψη των ειδικών περίπου 3-4 μήνες. Ανάλογα με την αποτελεσματικότητα του Δήμου Άνδρου.
- Η Έκθεση που ζητείται είναι καθαρά τεχνική και δεν περιέχει γεωτρήσεις, όπως μας εξήγησαν από την Αποκεντρωμένη. Αυτές προβλέπονται σε επόμενη φάση. Η Έκθεση θα περιέχει παρατηρήσεις επί της επιφάνειας του χώρου και συγκρίσεις με στοιχεία από τις υπάρχουσες γεωτρήσεις στην περιοχή. Κάτι που επιταχύνει τις διαδικασίες.
Που είμαστε σήμερα και τι περιμένουμε;
- Όπως έχουμε γράψει ξανά: ένα σκαλί πριν το τέλος. Αν η τελική Έκθεση εγκριθεί τότε θα υπογραφεί η μελέτη και θα δοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι και η αδειοδότηση. Δεν θα υπάρξει εμπλοκή του υπουργείου Περιβάλλοντος. Αν δεν εγκριθεί η έκθεση τότε η μελέτη γυρίζει πίσω. Κάτι που με βάση τα πρακτικά της συζήτησης που έχει γίνει στην Αποκεντρωμένη μοιάζει μάλλον δύσκολο. Αλλά πάλι κανείς δεν ξέρει.
Βεβαίως σε περίπτωση θετικής απόφασης του Συμβουλίου οι αντιδρώντες κάτοικοι θα προσφύγουν στο ΣτΕ. Και αυτό θα κρίνει τις διοικητικές πράξεις και τα επιχειρήματα. Και ή θα δώσει πράσινο φως στην μελέτη ή θα σταματήσει το έργο μέχρι την τελική απόφαση του σε 2-3 χρόνια. Μια τέτοια εξέλιξη με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει δύσκολη. Ας περιμένουμε για θα δούμε...
"Εν Άνδρω"