Κληροδότημα Π. Μουστάκα: Ανοιχτή συζήτηση, ανοιχτές διαδικασίες, πρώτη φορά!!!
Για πρώτη φορά κλήθηκαν οι κάτοικοι της Πίσω Μεριάς να συμμετάσχουν σε ανοιχτή συνέλευση του Κληροδοτήματος Μουστάκα!
Πρώτη φορά στην ιστορία του το Κληροδότημα Μουστάκα στην Πίσω Μεριά κάλεσε τους κατοίκους του χωριού στο οποίο αναφέρεται σε μια ανοικτή συνέλευση-απολογισμό της δράσης του, της περιουσιακής κατάστασης του, της λειτουργίας του. Η ιστορική πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα στην μέχρι σήμερα διαχείριση είναι μια τομή της νέας διαχείρισης των Δημήτρη Λοτσάρη, έπαρχου και του Γιώργου Τρανάκου, προέδρου της τοπικής κοινότητας, με την οποία συμφώνησε ο νομικός Γιάννης Ξανθός που προϋπήρχε. Ο απολογισμός και η συζήτηση με τους κατοίκους ήταν αποκαλυπτική.
Η διαχειριστική επιτροπή και οι συνεργάτες του Κληροδοτήματος. Ο Γ. Τρανάκος διαβάζει τον απολογισμό στη συνέλευση.
Η συνέλευση ξεκίνησε με απολογισμό της περιουσίας του Κληροδοτήματος. Ο Γιώργος Τρανάκος έκανε μια αναλυτική εισήγηση για την ακίνητη περιουσία του Κληροδοτήματος, η οποία απαρτίζεται από καταστήματα και διαμερίσματα στο Κολονάκι. Εξήγησε την κατάσταση καθενός και το μηνιαίο μίσθωμα του. Στα μισθώματα και στις δυσκολίες με αυτά λόγω της κρίσης παρενέβη ο έπαρχος και έδωσε περαιτέρω διευκρινήσεις. Δόθηκαν επίσης εξηγήσεις για την παραχώρηση σημαντικού ανείσπρακτου ποσού από προηγούμενο ενοικιαστή γνωστού καταστήματος στη εφορία ώστε να ελαφρωθεί το Κληροδότημα από τους μεγάλους ετήσιους φόρους (26%).
Ο έπαρχος Άνδρου ζητά τη συμμετοχή των κατοικων στις ανοιχτές συνελεύσεις για όλα τα σημαντικά θέματα.
Στη συνέχεια δόθηκαν μερικά συγκεντρωτικά ποσά για τον ετήσιο τζίρο του Κληροδοτήματος από τον λογιστή Χρήστο Βουραζέρη, τα οποία είχαν ζητήσει και οι κάτοικοι στο σημείο αυτό με ερωτήσεις τους. Ο έπαρχος, στο τέλος, επισήμανε το μέγεθος των εισπράξεων, αλλά και των εξόδων, δίνοντας μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης στον καιρό της κρίσης.
Ακολούθησε μια σύντομη παρουσίαση των υποτροφιών για σπουδές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ του Κληροδοτήματος προς τα παιδιά του χωριού και του Κορθίου. Εδώ υπήρξαν πολλές ερωτήσεις γιατί οι υποτροφίες αφορούσαν πολλούς από τους παρισταμένους. Δόθηκαν αναλυτικά εξηγήσεις επί αρκετή ώρα και για το τι συνέβη και η προηγούμενη διοίκηση διέκοψε το πρόγραμμα μια εξαετία. Και διαβάστηκε ο νέος κανονισμός που εισηγείται η σημερινή διοίκηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο κάτοικος κ. Κακλαμάνης με τις εύστοχες παρεμβάσεις του άνοιξε την συζήτηση από την μεριά του ακροατηρίου.
Στο σημείο αυτό άνοιξε η συζήτηση και μπήκε και το θέμα της διαδικασίας επιλογής των συνεργατών. Με αφορμή την γραμματειακή στήριξη εκφράστηκαν έντονες αντιρρήσεις από αρκετούς για το πώς επιλέγονται οι συνεργάτες. Ο έπαρχος δεσμεύτηκε πως με την παράδοση του κτιρίου του «πανεπιστημίου» τον Οκτώβριο του 2016 θα ανοίξουν οι διαδικασίες για όλους τους συνεργάτες. Κάτι που ανατρέπει την απόφαση που είχε ληφθεί μόλις πριν ένα μήνα στην οποία είχε αναφερθεί το Εν Άνδρω στο ρεπορτάζ «Είπα-ξείπα». Απ’ ότι φαίνεται στο σημείο αυτό η συνέλευση ως όργανο άρχισε πια να θέτει όρους και όρια. Είναι μια πρώτη συνέπεια των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών που ξεκίνησε η νέα διαχειριστική αρχή.
Ο κάτοικος κ. Κοντός παλαιός πρόεδρος της κοινότητας με προσφορά στο Μουστάκειο που παρενέβη στη συζήτηση.
Τέλος, ήρθε η ώρα του μεγάλου θέματος: του κτιρίου του «πανεπιστημίου». Το κτίριο, μια μεγαλεπήβολη ιδέα καθηγητών και πολιτικών, ξεκίνησε το 2006 με προϋπολογισμό 1.400.000 ευρώ υπό την διαχειριστική επιτροπή με πρόεδρο και νομικό σύμβουλο τον πρώην έπαρχο Γιάννη Μαλταμέ. Στην τριμελή επιτροπή διαχείρισης, όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχε ως μέλος και ο δικηγόρος Γιάννης Ξανθός. Ο τρίτος ήταν πάντα ο εκλεγμένος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.
Το κτίριο όταν ολοκληρώθηκε είχαν ξοδευτεί 2.700.000 ευρώ και είχε εξαντλήσει τα αποθεματικά του Κληροδοτήματος δεσμεύοντας με δανεισμό την εκχώρηση των ενοικίων του μέχρι το 2020 σε δύο τράπεζες κάτι που έφερε σε δύσκολη θέση το Κληροδότημα.
Ο δικηγόρος Γιάννης Ξανθός "σύνδεσμος" των παλαιών διαχειριστικών αρχών με την σημερινή.
Την όλη διαδικασία μέχρι το 2010, που τελειώσε το κτίριο, την παρακολουθούσαν δύο νομικοί (Γ. Μαλταμπές, Γ. Ξανθός). Από εκεί και μετά η επιτροπή ήταν διμελής. Ο κ. Γ. Ξανθός, που είναι και ακόμα μέλος, παρέμεινε και έφτασε μέχρι σήμερα ως συνέχεια όλων των προηγούμενων διοικήσεων. Από το 2010 που τέλειψσε το κτίριο μόλις το 2015 κατάφεραν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες παραλαβής του!!
Το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια εξήγησε ο δικηγόρος Γιάννης Ξανθός με παρέμβαση του. Ο Γ. Ξανθός εξήγησε πως τα χρήματα που ξοδεύτηκαν «είναι εκεί στο κτίριο που είναι κληρονομιά της κοινότητας και του Κορθίου». Επιπλέον δικαιολόγησε την αρχική ιδέα γιατί «ξεκίνησε την εποχή των παχιών αγελάδων» όταν τα μισθώματα ήταν μεγάλα και πληρώνονταν κανονικά.
Το "πανεπιστήμιο" όπως είναι σήμερα. Παραμένει πάντα η δυνατότητα για μια σχολή. Ίσως μια γεωργική σχολή.
Είπε πως όλα αυτά τα χρόνια «αν και είχε ενστάσεις ψήφιζε πάντα θετικά χάρη της… ομοφωνίας»!!! Να σημειώσουμε, όμως, πως πριν ένα μήνα ψήφισε αρνητικά στις ανοιχτές διαδικασίες για την ανανέωση της σύμβασης συνεργάτη του Κληροδοτήματος!
Μετά μίλησε ο λογιστής Χρήστος Βουραζέρης λέγοντας πως τα πράγματα με το κτίριο είναι όπως έχουν λεχθεί. Στη συνέχεια άρχισε να εξηγεί πως υπήρξε μια ανάκριση που είχε ξεκινήσει από την ελεγκτική αρχή μετά από ανώνυμη καταγγελία. Το 2014, πρόσθεσε ο Χ. Βουραζέρης, η ανάκριση συνάντησε πολιτικές «δυσκολίες»! Αν καταλάβαμε καλά από τον υπαινιγμό, τοπικός πολιτικός... (!!) …«πίεζε» τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά!!!
Το παράδοξο ήταν πως υπόλογη για τις διαδικασίες που είχαν ακολουθηθεί με το κτίριο ήταν μόνο η διαχειριστική επιτροπή του Κληροδοτήματος από το 2006 μέχρι το 2011, στην οποία μέλος ήταν ο κ. Γ. Ξανθός! Θυμίζουμε πως ο κ. Ξανθός μολις πριν ένα μήνα είχε στηρίξει στην θέση ως συνεργάτη του Ιδρύματος τον κ. Βουραζέρη!!...
Η προτομή του Πέτρου Μουστάκα που άφησε μια μεγάλη περιουσία με τον Κληροδότημα του στην Πϊσω Μεριά και στο Κόρθι.
Η συζήτηση επί όλων των παραπάνω θεμάτων διάρκεσε τρεις ώρες, ήταν κόσμια, προσεκτική και σε μερικά σημεία ζωηρή. Παρενέβησαν πάνω από 10 κάτοικοι από τους περίπου 50 που παραβρέθηκαν στη συνέλευση. Έθεσαν ερωτήματα και εξέφρασαν την αγωνία και την ελπίδα τους για το σημαντικό Κληροδότημα που δώρισε στον ένας σπουδαίος συμπατριώτης τους, ο Πέτρος Μουστάκας. Ένα Κληροδότημα που τους ανήκει και που για πρώτη φορά άνοιξε τις πόρτες τους σε αυτούς κάνοντας μπροστά τους απολογισμό, παρουσιάζοντας προγραμματισμό και ζητώντας να είναι από εδώ και πέρα συμμέτοχοι στις αποφάσεις της νέας διαχειριστικής επιτροπής του.
«Εν Άνδρω»