Τρία τα εγκριθέντα αιολικά πάρκα στην Άνδρο. Ποιές όμως οι ακριβείς θέσεις τους;
Σε συνέχεια της συζ'ητησης που ανοίξαμε για τις ανεμογεννήτριες και το τι έχει ή δεν έχει κάνει ο Δήμος Άνδρου επανερχόμαστε με αναφορά και παλαιότερο δημοσίευμα μας (19/12/2014), που αναφερόταν για έγκριση τριών αιολικών πάρκων στην Άνδρο και δίνουμε τόσο τις νεώτερες πληροφορίες γύρω από από το θέμα, ενώ παρουσιάζουμε πάλι τις πληροφορίες που είχαμε δώσαμε τότε.
Πριν προχωρήσουμε να πούμε πως συστηματικοί αναγνώστες του Εν Άνδρω μάς έστειλαν στοιχεία των αδειοδοτήσεων και μάς επισήμαναν πως η απορριφθήσα περιοχή του Πετάλου, αλλά και η εγκριθήσα περιοχή Γκοράκι γειτονεύουν! Αυτό δεν το ξέρουμε και πρέπει να μας το επιβεβαιώσουν οι μηχανικοί του Δήμου Άνδρου. Επίσης, μάς τόνισαν πως η περιοχή στο Βιτάλι γειτονεύει και αυτή με την περιοχή της Πλούσκας! Και αυτά τα στοιχεία δεν μπορέσαμε να τα επιβεβαιώσουμε. Και σε αυτή την περίπτωση οι υπεύθυνοι του Δήμου που έχουν τους φακέλους πρέπει να μάς ενημερώσουν ώστε να μάθουμε όλα τα στοιχεία.
Είναι καιρός να μάς ξεκαθαρίσουν οι ειδικοί και οι αρμόδιοι σε ποιες περιοχές υπάρχουν αδειοδοτήσεις και τι προβλέπεται να γίνει στο νησί μας. Για να μην παραπληροφορούμαστε ακόμα και μεταξύ μας. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα λένε πως από την έγκριση των τριών αιολικών πάρκων έχουν περάσει 16 μήνες και δεν έχει γίνει κάτι. Και κανείς δεν ξέρει το πότε και αν γίνει κάτι. Επιπλέον οι χάρτες των αδειοδοτήσεων επισήμως ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ! Με αποτέλεσμα ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ τις ακριβείς τοποθεσίες των εγκρίσεων και να αποπροσανατολιζόμαστε! Κάποιος, λοιπόν, πρέπει επισήμως και με χάρτες να μάς ενημερώσει για το τι θα γίνει και για το που προβλέπεται ότι θα γίνει...
Με βάση τα στοιχεία των εγκρίσεων του 2014 γράφαμε (εν Άνδρω - 18/12/2014):
"Τρια, από τα τέσσερα αρχικά προβλεπόμενα, αιολικά πάρκα στην Άνδρο εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΚΑ οι περιβαλλοντικοί όροι, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας και του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου. Θα περιλαμβάνονται 23 μεγάλες ανεμογεννήτριες σε τρεις διαφορετικές περιοχές, συνολικής ισχύος 52,9 MW".
Σύμφωνα με τα δεδομένα του φακέλου οι θέσεις των αιολικών πάρκων είναι "δύο κοντά στην ευρύτερη περιοχή του Μακροτάνταλου και μια ανατολικότερα κοντά στο Βιτάλι". Στη θέση Σκούμπι προβλέπονται 4 ανεμογεννήτριες ισχύος 9, 2 MW, στη θέση Καφούτσι 12 ανεμογεννήτριες, ισχύος 27,6 MWκαι στη θέση Γκοράκι 7 ανεμογεννήτριες, ισχύος 16,1 MW'.
Δεν εγκρίθηκε η μεγαλύτερη προβλεπόμενη εγκατάσταση της Άνδρου, στο Πέταλο, ισχύος 36,8 MWγια λόγους προστασίας της ορθιθοπανίδας. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000. Εκεί ζουν και προστατεύονται τα πουλιά μαυροπέτριτης, χρυσόγερακο, σπιζαετός, φιδαετός, αετογερακίνα. Ως προς το Βιτάλι υπάρχει ειδική μνεία στην απόφαση για την προστασία από επιχωματώσεις μιας και μια εκ των ανεμογεννητριών είναι κοντά σε προστατεύομενη περιοχή ΖΕΠ.
Με βάση την απόφαση στην Άνδρο θα κατασκευαστεί υπόγεια γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης ισχύος 150 ΚV, μήκους περίπου 99 χιλιομέτρων. Ακολουθεί υποθαλάσσια γραμμή μήκους 65 χιλιομέτρων που από την Άνδρο καταλήγει στην περιοχή Άγιος Νικόλαος – Ραφήνας. Από εκεί θα συνεχίσει υπόγεια μέχρι το ΚΥΤ Παλλήνης.
Στην ίδια απόφαση περιλαμβάνονται αιολικά πάρκα στην Τήνο, την Νάξο και την Πάρο, 72 ανεμογεννητριών και συνολικής ισχύος 165,6 MW. Την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων υπογράφει ο υπουργός Γ. Μανιάτης ΥΠΕΚΑ με ημερομηνία 18/12/14.
Για την εγκατάσταση και την μεταφορά θα υπάρχουν ετήσια έσοδα για τον Δήμο Άνδρου για τα οποία θα γίνει σχετική ενημέρωση.
Οι όροι γύρω από τις ανεμογεννήτριες της Άνδρου είναι εξαιρετικά αυστηροί όσον αφορά την πυρασφάλεια. Επίσης, προβλέπεται ενίσχυση της δασικής φύτευσης και διάνοιξη δρόμων που θα πρέπει μετά να διευθετηθούν και να παραμείνουν χωμάτινοι σύμφωνα με τις προδιαγραφές των δασικών δρόμων.
Με βάση τους αυστηρούς όρους αυτής της εγκατάστασης, ιδίως σε θέματα πυρασφάλειας, μάλλον θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οποιαδήποτε χωροθέτηση άλλων δραστηριοτήτων με περιβαλλοντική όχληση. Επισημαίνουμε αυτό το σημείο γιατί στην περιοχή του Μακροτάνταλου ερευνάται αυτή την εποχή και μια θέση για χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο".
Η τελευταία προειδοποίηση για την ερευνόμενη θέση ΧΥΤΥ Άνδρου δεν εισακούσθηκε από την διοίκηση του Δήμου Άνδρου και επιχειρήθηκε η προσπάθεια για χωροθέτηση στον Καμπανό, που κατέληξε άδοξα και για άλλους λόγους όπως έχουμε γράψει κατ' επανάλληψη...
«εν Άνδρω»