Διάλογος: Οι Θοδωρής Μανούσος, Μπάμπης Ανύσης και Kate Chalari γράφουν για τις ανεμογεννήτριες
Μεταφορά φτερωτής: Για να φτάσουν στις κορφές τέτοια μεγέθη με νταλίκες χρειάζονται μεγάλοι δρόμοι για να περάσουν οι νταλίκες. Οι δρόμοι αυτοί δεν υπάρχουν στο νησί. Αν προχωρήσει το έργο θα πρέπει να χαραχτούν νέοι δρόμοι προς τις κορυφές αλλάζοντας την μορφολογία των μεγάλων βουνών της Άνδρου...
Θεωρούμε τις fast track μελέτες εξαιρετικά αμφίβολες και προβληματικές. Μάλλον έγιναν νύχτα και εγκρίθηκαν ξημερώματα! Όμως «η μέρα βλέπει τα καμώματα της νύχτας και γελά». Ή, ίσως στην περίπτωση μας να θλίβεται. Η αποκάλυψη του χάρτη με τις ανεμογεννήτριες δεν αφήνει περιθώρια για πολλές ερμηνείες.
Δεν μιλάμε για παρέμβαση κάπου στο νησί. Μιλάμε για επέμβαση στα κυριότερα και εμφανέστερα μέρη του νησιού. Μιλάμε για μεγάλους δρόμους που θα διανοιγούν προς τις δύσβατες βουνοκορφές. Το πλήθος των ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της Κεντρικής Άνδρου και οι νέοι μεγάλοι δρόμοι θα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κάτι πρέπει να γίνει.
Ξεκινάμε λοιπόν ένα διάλογο σήμερα με δύο κείμενα που λάβαμε από αναγνώστες μας: τον κ. Θόδωρο Μανούσο και τον κ. Μπάμπη Δ. Ανύση. Όποιος θέλει επώνυμα μπορεί να πει την γνώμη του. Θυμίζουμε ακόμα μια φορά πως περιμένουμε τις θέσεις των αρμοδίων εδώ και δεκαπέντε μέρες. Αναρωτιόμαστε αν υπάρχουν αρμόδιοι; Και το κυριώτερο τι έκαναν και τι θα κάνουν στο θέμα; Τι ίδια ερωτήματα θέτει με υπηρεσιακές επιστολές προς τον Δήμο Άνδρου εδώ και ένα χρόνο και ο Έπαρχος Άνδρου; Ακούει κανείς;
Εν Άνδρω
(α) ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ: ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΟΫΣΚΑ!!!
Αγαπητό Εν Άνδρω,
Όσον αφορά στο θέμα των ανεμογεννητριών διαπιστώνω πως, σε αντίθεση με την Άνδρο, οι Δήμοι Τήνου και Πάρου κινήθηκαν δυναμικά. Συζήτησαν το θέμα σε Δημοτικά Συμβούλια και αποφάσισαν δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς και την εντατικοποίηση της συνεργασίας τους με τον δικηγόρο για την άσκηση Αίτησης Ακύρωσης και Αναστολής κλπ.
Επικρατεί δυστυχώς ένα χάος με τις Ανεμογεννήτριες και είμαστε βέβαιοι ότι είναι εσκεμμένο. Η κάθε εταιρεία, όποτε θέλει, συντάσσει μια μελέτη για αιολικό πάρκο, τη στέλνει στη ΡΑΕ για έγκριση και μετά στα Δημοτικά Συμβούλια των περιοχών ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Βλέπουμε λοιπόν μέσα από εκατοντάδες ΑΔΑ Δημοτικών Συμβουλίων της χώρας, άλλα να αμύνονται και άλλα να αποδέχονται αυτές. Πολλές φορές, με το πρόσχημα ότι Υπουργείο επικαλείται είτε τεχνικούς λόγους, όπως αναφέρατε, είτε Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παραγωγή ενέργειας (Ελλάδα γύρω στο 20%) , κάποιοι επιτήδειοι δρομολογούν προς ίδιον όφελος καταστάσεις δραματικές για τον τόπο τους.
Είχαμε την ευκαιρία πριν λίγο καιρό να εκφραστούμε κατά τη σύνταξη του Χωροταξικού Σχεδιασμού. Εκφραστήκαμε όμως, όπως έκαναν τα άλλα νησιά;
Συνεχίζοντας τα περί χάους, παραδειγματικά αναφέρω την απεικόνιση αιτήσεων για ΑΠΕ επάνω στο χάρτη της ΡΑΕ για συγκεκριμένη περιοχή, για την οποία υπάρχουν 3 αιτήσεις (ΠΕΤΑΛΟ) που έχουν ανακληθεί (από τρεις διαφορετικές εταιρείες), μία άλλη εταιρεία με άδεια παραγωγής και μία αρνητική εισήγηση το 2011 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕΧΩΣ) Αρ. Πρωτοκολ. 69758/6266 και τρία χρόνια αργότερα μια άλλη αρνητική Εισήγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ (Α.Π. οικ. 177360). Τελικά ο χορός καλά κρατεί!
Οι τρεις ανακληθείσες αιτήσεις είναι των εταιρειών:
1)ΑΑ=Γ-01674, ΑΜ=ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ, Εταιρεία=ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΕ, ΕΠΟ=ΟΧΙ, Ισχύς (MW)=38.0
2)ΑΑ=Β-00146, ΑΜ=ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ, Εταιρεία=ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ, ΕΠΟ=ΟΧΙ, Ισχύς (MW)=20.0
3)ΑΑ=Γ-04485, ΑΜ=ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ, Εταιρεία=ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΕΡΒΟΥΝΙΟΥ Α.Ε., ΕΠΟ=ΟΧΙ, Ισχύς (MW)=42.0
Η Αίτηση με άδεια Παραγωγής είναι:
ΑΑ= Γ-01400, ΑΜ= ΑΔ-01700, Εταιρεία= ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΕΤΑΛΟ Α.Ε., ΕΠΟ= NAI, Ισχύς (MW)=36.0, Κατάσταση =ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, Κωδικός Κατάστασης= 1.1, Θέση= ΠΕΤΑΛΟ-ΒΑΣΙΛΙΚΟ-ΒΙΓΛΑ-ΒΟΡΕΙΝΗ ΣΠΗΛΙΑ
Ακριβώς το αντίστοιχο συμβαίνει και με την Κουβάρα. Τα πράγματα φυσικά περιπλέκονται επειδή δεν δημοσιοποιείται η χρονική αλληλουχία των προηγούμενων χειρισμών, με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές αυτό που ισχύει σήμερα. Κατανοώ τους εκάστοτε Δημάρχους που δεν προλαβαίνουν να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις καταιγιστικές αλλαγές και για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η ύπαρξη Δικηγόρου μέσω επίσημης Ανάθεσης και καταρτισμένου τεχνικού συμβούλου.
Η άποψη και επιθυμία μας είναι να δούμε σωστές και νόμιμες αποφάσεις εντός του 2016 που να βάζουν το θέμα των αιολικών πάρκων στην Άνδρο στη σωστή του βάση. Τέλος να μην ξεχνάμε και άλλα σημαντικά θέματα, όπως τη Διαχείριση Αποβλήτων,τη Χωροθέτηση ΧΥΤΥ και άλλων βασικών υποδομών, θέματα που σε ορισμένες περιπτώσεις συσχετίζονται.
Τα θέματα είναι αλληλένδετα, μας αφορούν άμεσα και απαιτούν τη συμμετοχή όλων μας. Εάν δεν προστατέψουμε τον τόπο μας εμείς οι ίδιοι από αυτήν τη χιονοστιβάδα, τότε ποιον περιμένουμε να μας προστατέψει;
Δυστυχώς όσο περισσότερο μπαίνει κανείς στο βάθος της λεπτομέρειας των πραγμάτων, τόσο συνειδητοποιεί ότι είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων. Τέλος, έχει μεγάλη ευθύνη ο Δήμος Άνδρου για την πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, ώστε να μην λαμβάνονται καθοριστικές για τη ζωή μας αποφάσεις, ερήμην μας.
(β) ΜΠΑΜΠΗΣ Δ. ΑΝΥΣΗΣ (μέλος Τ.Σ. Λαμύρων-Υψηλού) : ΜΕ ΘΛΙΒΕΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Βεβαίως και δεν γνώριζα τίποτε για τις fast track αποφάσεις. Θλίβομαι γι΄αυτές, Όμως περισσότερο με θλίβει η αδιαφορία και η σιωπή του κόσμου. Κανονικά τώρα που το μάθαμε θα έπρεπε όλοι να είχαμε διαμαρτυρηθεί. Να ρωτήσουμε τι έγινε και τι θα γίνει. Διότι δεν νομίζω να υπάρχει ούτε ένας που να θέλει όλες αυτές τις ανεμογεννήτριες στα βουνά μας. Παραλείπω όλα τα επιχειρήματα και λέω μόνον αυτό:
Έστω ότι όλα πάνε καλά και μας πετάνε κι εμάς ένα κομμάτι ψωμί να φάμε για να μη φωνάζομε, πχ φθηνό ρεύμα.
Πιστεύει κανείς ότι όταν οι ανεμογεννήτριες πάψουν κάποτε να λειτουργούν, ότι τα πέδιλα των 150 ανεμογεννητριών θα φιλοτιμηθεί κανείς να τα βγάλει;
Το πέδιλο της ανεμογεννήτριας για το οποίο γράφει ο Χ.Δ. Ανύσης.
Αποκλείεται. Μιλάμε να τεράστια πέδιλα, πιστεύω ότι πρόκειται για 1.000.000 κυβικά μπετόν στα βουνά μας. Αυτά θα μείνουν για πάντα μπηγμένα στη γη μας. Δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος να φύγουν. Πιο πολύ κοστίζει η αφαίρεσή τους από την κατασκευή τους. Και για να προβληματίσω θα παραθέσω και την απάντηση ινδιάνου αρχηγού στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Το 1854, το αμερικάνικό κράτος, ζήτησε να αγοράσει τη γη των Ινδιάνων στο Σηάτλ. Ο αρχηγός τους απάντησε τα εξής:
"Ο Μεγάλος Αρχηγός της Ουάσινγκτον μας στέλνει μήνυμα πως θέλει να αγοράσει τη γη μας.....
Πώς μπορεί κανείς να πουλά ή να αγοράζει τον ουρανό ή τη ζεστασιά της γης;
……Η ιδέα μας φαίνεται περίεργη. Επειδή ακριβώς δε μας ανήκουν ούτε η δροσιά του αέρα, ούτε και η διαύγεια του νερού. Κάθε λαμπερή πευκοβελόνα… Κάθε αμμουδερή ακρογιαλιά. Κάθε κομματάκι ομίχλης… Κάθε ξέφωτο στα σκοτεινά δάση.
.......Στη μνήμη του λαού μου, κάθε βούισμα εντόμου, είναι ιερό. Το ελάφι, το άλογο, ο μεγάλος αετός είναι τ’ αδέλφια μας. Οι απότομες, ψηλές κορυφές, τα καταπράσινα λιβάδια, η ζεστασιά του αλόγου, ο άνθρωπος, όλα ανήκουν στην ίδια οικογένεια".
Δεν έχομε, λοιπόν, δικαίωμα να συναινέσουμε και να γεμίσουμε τα βουνά μας με τσιμέντα και φτερούγες. Αλλά ούτε με τη σιωπή κάνομε τίποτε, ούτε και με τα ανώνυμα σχόλια.
(γ) KATE CHALARI: ΟI ANEMOΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ
Εφιαλτικό το μέλλον της Άνδρου και μαζί με τους κυρίους: Θοδωρή Μανούσο και Μπάμπη Ανύση, αναρωτιέμαι κι εγώ που είναι οι κάτοικοι, που είναι ο Δήμος;
Γιατί τόση αδιαφορία;
Δυο παραδείγματα παραθέτω.
α) Το μέλλον της Άνδρου εάν τα αιολικά πάρκα γεμίσουν τα βουνά της. Ιδού τι έπαθαν πρόσφατα στην Ρόδο.
Με αφορμή την ανακοίνωση της ΔΕΗ για το μπλακάουτ στην Ρόδο...
Οι διακοπές οφείλονται κατά βάση στα χαμηλά φορτία σε συνδυασμό με τα προβλήματα ευστάθειας του Δικτύου που προκαλεί η λειτουργία Ανεμογεννητριών (Α/Γ)
- εγκατάσταση ειδικών διατάξεων, που θα αντισταθμίζουν τις επιπτώσεις από τις Α/Γ
- δαπάνες δεκάδων εκατομμυρίων, ενίσχυσης του Δικτύου
- η κατασκευή και λειτουργία της νέας μονάδας, γίνεται για την ασφάλεια εφοδιασμού του νησιού, με επιβάρυνση της [ΔΕΗ]
κοινώς, τις πληρώσαμε και τις πληρώνουμε, δεν ηλεκτροδοτούν, κάνουν ζημιά στα δίκτυα, και ούτως ή άλλως πρέπει να έχουμε συμβατική ηλεκτροδότηση για να έχουμε ρεύμα.Η συνέχεια του άρθρου στην ιστοσελίδα:http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2016/04/blog-post_13.html
β) Μερικοί πιστεύουν ότι αν τσιμενταριστούν τα βουνά τις Άνδρου θα έχουμε φτηνό ρεύμα και ανάπτυξη.
Ιδού το παράδειγμα της Καλιφόρνιας στης Η.Π.Α
Κυριακή, 17 Απριλίου 2016
Γιατί αυξάνουν τα μπλακάουτ και οι εισαγωγές ρεύματος στην Καλιφόρνια με τόσες πολλές ΑΠΕ;
Η συνέχεια για όποιον ενδιαφέρεται στην ιστοσελίδα:http://archaeopteryxgr.blogspot.gr/2016/04/blog-post_17.html
Ευχαριστώ το Εν Άνδρω για την φιλοξενία.