Έγινε προσφυγή για τα τέλη παραλιών λόγω πρόχειρων χειρισμών του Δήμου Άνδρου
Η επίμαχη παραλία στο Νειμποριό που τα τέλη χρήσης της ανέβηκαν 100%
Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν τα τέλη για τους αιγιαλούς και τις παραλίες από παραλείψεις, αδεξιότητες και προχειρότητες της διοίκησης. Επιχειρηματίας του Νειμποριού προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Αρχή κι αν κερδίσει την προσφυγή όλες οι αποφάσεις της διοίκησης περί αυξήσεων πάνε περίπατο και όλα ξεκινάνε από την αρχή. Κάτι που σημαίνει πως ο Δήμος Άνδρου όχι μόνο δεν θα αυξήσει τα έσοδα του, αλλά θα τα δει να μειώνονται μιας και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου θα εισπράξει αυξημένο μερίδιο.
Ααλά ας πάρουμε τα πραγματα από την αρχή:
(α) H ανακοίνωση του Δήμου Άνδρου με θέμα «Απευθείας εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού – παραλίας» στην οποία περιέχονται όλες οι οδηγίες για τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων που επιθυμούν να κάνουν απευθείας εκμίσθωσης τμήματος αιγιαλού- παραλίας, είχε ημερομηνία 6/5/2016! Στην παραπάνω ανακοίνωση οριζόταν ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων η Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 χωρίς κάποια άλλη πληροφορία. Δηλαδή ο επιχειρηματίας δήλωνε τα τετραγωνικά που ήθελε να χρησιμοποιήσει υπολογίζοντας τις περσινές τιμές.
(β) Η απόφαση της αύξησης των τελών χρήσης των παραλιών πάρθηκε από την οικονομική επιτροπή του Δήμου Άνδρου συνεδρίασε στις 19/5 και ώρα 9.00 πμ. Δηλαδή, αύξησαν τα τέλη έξι ημέρες μετά την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων!! Απίστευτό, πρώτα ορίζουν την διαδικασία και μετά τις νέες τιμές. Κάτι που εξέπληξε ακόμα και τους αρμόδιους της επιβλέπουσας αρχής όταν τους το είπε ο επιχειρηματίας. Οι τιμές για την χρήση της παραλίας με βάση την υπ αριθμό 50/2016 απόφαση της οικονομικής επιτροπής για τον Νειμποριό διπλασιάστηκαν, εκ των υστέρων, από 6 σε 12 € το τετραγωνικό!!! Δύο ώρες μετά την οικονομική επιτροπή (στις 13:00) εντός της ίδιας μέρας (19/5) το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε χωρίς να υπάρχει κάποια εισήγηση να αποφασίσει για την αύξηση!! Κάπως έτσι στα γρήγορα και πρόχειρα, χωρίς μελέτη και εισήγηση πάρθηκε απόφαση για ένα σοβαρό οικονομικό θέμα που αφορά τον οικονομικό προγραμματισμό του τουρισμού στο νησί μας....
(γ) Στις 23 Μάιου ο επιχειρηματίας κατέθεσε αίτημα στον Δήμο Άνδρου όπου ζητούσε για τα 60 τμ το 3817/2016 σχετικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτό αναφέρεται στην απόφαση της οικονομικής επιτροπής, για να λάβει γνώση του περιεχομένου του. Η έκπληξη του ήταν μεγάλη όταν ο αρμόδιος υπάλληλος του είπε πως η αίτηση του ήταν εκπρόθεσμή και δεν γινόταν δεκτή. Στο τέλος μετά από επιμονή του ιδίου η αίτηση πρωτοκολλήθηκε, και έλαβε τον αριθμό 3597/ 23-5-16. Ο επιχειρηματίας απαίτησε έγγραφή απάντηση όπως ορίζουν οι νόμοι του ελληνικού κράτους. Στη συνέχεια επικοινώνησε με την Κτηματική Εταιρεία του δημοσίου για να μάθει την διαδικασία. Εκεί τον διαβεβαίωσαν ότι οι παραλίες υπάγονται στους δήμους μέχρι 31/5. Άρα κακώς δεν είχαν κάνει δεκτή την αίτηση του. Επίσης, όπως έμαθε σε περίπτωση σύμβασης με τον Δήμο (μέχρι τις 31/5) τα ποσοστά του μισθώματος διανέμονται 70 % στο δήμο και 30% στην Κτηματική. Όμως αν η σύμβαση καθυστερήσει (από οποιόνδηποτε λόγο ή από ενστάσεις) και γίνει μετά την 1/6 οι παραλίες υπάγονται στην Κτηματική υπηρεσία και το μίσθωμα διανέμεται 50% στον Δήμο και 50% στην Κτηματική. Άρα ο Δημός χάνει χρήματα.
(δ) Ο επιχειρηματίας μετά απο αυτά προσέφυγε τελικά στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου και ζητά την ΑΚΥΡΩΣΗ της από 19/5/2016 απόφασης 99/2016 του Δημοτικού Συμβουλίου και της από 19/5/2016 απόφασης 50/2016 της Οικονομικής Επιτροπής. Και επίσης κατέθεσε αίτηση στην Κτηματική υπηρεσία Κυκλάδων για τη χορήγηση δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού. Αυτό φυσικά αποβαίνει σε βάρος του Δήμου Άνδρου καθώς μειώνονται τα έσοδα του από 70% σε 50 %. Και αν η απόφαση ΑΚΥΡΩΘΕΙ θα συμπαρασύρει και όλες τις άλλες αιτήσεις που έχουν γίνει με αποτέλεσμα ο Δήμος αντί να αυξήσει τα έσοδα του θα τα δει να μειώνονται!
Τι καταλαβαίνετε από τα παραπάνω;
- Ότι οι οικονομικές αποφάσεις παίρνονται πρόχειρα και στο πόδι. Ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα και εισήγηση. Πρώτα βάζουν τους επιχειρηματίες να ζητάνε τετραγωνικά και μετά τους ανακοινώνουν πόσο κοστίζουν! Κάτι που αντίκειται σε κάθε έννοια καλής διαχέιρισης και επιχειρηματικού προγραμματισμού.
- Οι προθεσμίες για τον Δήμο Άνδρου είναι σχετικές. Λήγουν όποτε θέλουν οι διοικούντες. Και όχι όποτε λένε οι εγκύκλιοι και οι νόμοι.
- Αν ακυρωθεί η βιαστική απόφαση της οικονομικής επιτροπής και η απόφαση του ΔΣ ακυρώνεται για όλους μαζί τους αιτούντες. Και όλα ξεκινούν από την αρχή. Κάτι τέτοιο σημαίνει απώλεια εσόδων από τον Δήμο Άνδρου, καθώς το δημόσιο θα εισπράξει από μόνο το 50% των εσόδων. Ποιος είναι υπεύθυνος για όλο αυτό τον αλαλούμ στον προγραμματισμό του Δήμου; Και βεβαίως ας μας πει κάποιος, αν καταπέσει η απόφαση της οικονομικής επιτροπής, ποιος έχει την πολιτική ευθύνη;
«Εν Άνδρω»