Για τα καίρια προβλήματα της Άνδρου. Μια συνέντευξη του επάρχου στον Β. Πομόνη και στον ΑΣΤΕΡΑ radio.
Φωτογραφία από την ραδιοφωνική συνέντευξη στο στούντιο του ΑΣΤΕΡΑ. (φωτ. ΑΣΤΕΡΑΣ).
(Αναδημοσιεύουμε συνέντευξη του επάρχου Άνδρου στον ραδιοσταθμό ΑΣΤΕΡΑΣ radioστις 19 Ιανουαρίου 2018 στην εκπομπή του Βασίλη Πομόνη. Η συνέντευξη έχει ήδη δημοσιοποιηθεί ραδιοφωνικά και από άλλα ΜΜΕ. Όμως εδώ είναι σε γραπτή μορφή και δημοσιεύεται με την άδεια του κ. Πομόνη. Ο κ. Πομόνης μάς δήλωσε πως θα συνεχίσει τις συνεντεύξεις και με άλλα πρόσωπα της Άνδρου. Στο μέτρο που θα σταλούν εντύπως θα αναδημοσιεύσουμε τις πιο ενδιαφέρουσες ή πιο κομβικές για το νησί μας – Εν Άνδρω).
Φωτογραφία από το site του ΑΣΤΕΡΑ
Βασίλης Πομόνης: Φίλες και Φίλοι καλημέρα, από εχθές το βράδυ εμείς έχουμε να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, από τις 10.00 που τέλειωσε η εκπομπή και σήμερα έχω πραγματικά την χαρά να φιλοξενώ έναν φίλο, έναν νέο άνθρωπο ο οποίος ασχολείται με την πολιτική και είναι αυτό ένα δείγμα που, ενθαρρυντικό για τον τόπο μας οι νέοι άνθρωπου πρέπει να ασχοληθούν με την πολιτική, οι παλιοί λίγος πολύ τα κάνανε ή τα κάναμε όπως γνωρίζετε. Και επομένως με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να απευθύνω και από την πλευρά μου μία πρόσκληση σε όλους τους νέους ανθρώπους να φύγουν από τον καναπέ, από το βόλεμα, από την εύκολη κριτική του καφενείου και να μπουν στον στίβο, τον μαχόμενο της πολιτικής, εννοώ αυτής που διαμορφώνει τις καταστάσεις και το μέλλον, το παρόν και το μέλλον των τόπων για να μην κλαίμε μετά για το παρελθόν. Με αυτά τα ολίγα καλωσορίζω και εγώ τον φίλο Δημήτρη Λοτσάρη. Ο κ. Έπαρχος Άνδρου είναι από εδώ και πέρα γιατί τους θεσμούς πάνω απ΄ όλα πρέπει να τους τιμούμε και εγκαινιάζουμε με την παρουσία του μία σειρά εκπομπών, εμείς θα προσπαθήσουμε σαν Αστέρας να φέρουμε και πολιτικούς του τόπου μας κοντά σας και με τις ερωτήσεις μας, με αυτά που εσείς θα μας ζητήσετε να τους ρωτάμε να ενημερώσουμε και να ενημερώσουνε όσο είναι δυνατόν. Κύριε Έπαρχε καλωσορίσατε, καλημέρα και καλή χρονιά και καλή δουλειά να έχετε.
Για τους τοπικισμούς
Δημήτριος Λοτσάρης: Καλημέρα, καλή χρονιά, χρόνια πολλά σε όλους τους συντοπίτες μας, ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση που με χαρά την αποδέχτηκα και ευχαριστώ πολύ για την προσπάθεια που κάνετε και εσείς κ. Βασίλη και ο Μιχάλης, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της επικοινωνίας κάτι που το έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά σ΄αυτό τον τόπο και είναι σημαντικό να μιλάμε και να αναδεικνύουμε πράγματα που μας ενώνουν και όχι πράγματα που μας χωρίζουν και αυτό το λέω ορμώμενος από τον γεωγραφικό διαχωρισμό που υπάρχει στο νησί, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει και στο ανθρώπινο δυναμικό του νησιού και εύχομαι ο σταθμός σας να ακούγεται σύντομα σ΄όλο το νησί και πέρα από το νησί.
Βασίλης Πομόνης: Αγγίζετε θέμα που είναι πραγματικά επίκαιρο που θα σας το ρωτούσα χαίρομαι πάρα πολύ, το εκτιμώ δηλαδή αυτό το ότι κάνετε ένα βήμα είναι σημαντικό. Ήθελα λοιπόν να ξεκινήσουμε λίγο από τα δύσκολα, να κάνουμε δηλαδή, μια και το βάλατε εκεί, και είναι πολύ σημαντικό ότι μπαίνετε εσείς στα δύσκολα, Τι άποψη έχετε δυστυχώς ή ευτυχώς δυστυχώς θα έλεγα εγώ, βλέπω τελευταία ότι υπάρχει από κάποιους κύκλους μία προσπάθεια επαναδιαίρεσης του νησιού το οποίο με πολύ κόπο καταφέραμε κάποιοι άνθρωποι, καταφέρανε όλοι, καταφέραμε όλοι οι Ανδριώτες το φέρουμε και να το αισθανόμαστε ως ένα, εγώ βεβαίως έχω ζήσει ως παλαιότερος εκείνους τους ομηρικούς καβγάδες μεταξύ Μπατσίου Γαυρίου όταν επρόκειτο να γίνει ένας Δήμος έξω, όμως απεδείχθη τελικά ότι αυτά ήταν αστεία πράγματα γιατί μια χαρά πήγε ο Δήμος ως Δήμος και συνεπώς μια χαρά μπορεί να πάει και σαν ενιαία ενότητα όλο το νησί. Άρα θα ήθελα να πείτε πραγματικά και ειλικρινώς όσο είναι δυνατόν την άποψή σας σχετικά με αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να επαναδιαιρέσουν το νησί κ. Λοτσάρη.
Δημήτρης Λοτσάρης: Πολιτικά ανδρώθηκα την εποχή της συνένωσης του Γαυρίου με το Μπατσί, το έζησα από κοντά, νομίζω πια δεν υφίσταται αυτός ο διαχωρισμός και θεωρώ ότι αυτό είναι από τα σημαντικά καλά της εξέλιξης που έχει η Αυτοδιοίκηση. Πραγματικά πιστεύω στο ενιαίο του νησιού και δηλώνω ευτυχισμένος γιατί αυτό που αισθάνομαι μέσα μου κάθε φορά που βρίσκομαι στην Πίσω Μεριά, στα Κοχύλου, στα Συνετί, στην Βουρκωτή, στην Άρνη στο Πάνω Γαύρο, στον Αμμόλοχο και στο χωριό μου στον Φελλό έχω μέσα μου την ίδια αγωνία και το ίδιο νοιάξιμο για όλα τα σημεία αυτά που προανέφερα και νομίζω ότι έχει αρχίσει αυτό το πράγμα να επεκτείνεται και καλώς επεκτείνετε και νομίζω ότι αυτό είναι και η λύση που θα οδηγήσει στην επίλυση σοβαρών θεμάτων γιατί το σημαντικό πρόβλημα που δεν έχουμε εντοπίσει είναι ότι όταν θα λυθεί ένα σοβαρό πρόβλημα όπως του ΧΥΤΥ, ή όπως το Λιμάνι ή όπως η Τουριστική Προβολή ουσιαστικά τους καρπούς αυτών των λύσεων θα τους καρπωθεί όλο το νησί. Να πω όμως, χωρίς να έχω εντοπίσει τους κύκλους, αλλά να έχω εντοπίσει το γεγονός, ότι υπάρχει μία διέγερση σ΄αυτόν τον διαχωρισμό, να πω ότι είναι ο δρόμος που οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού αυτό το πράγμα. Δεν έχουμε να χωρίσουμε. Και να πω επίσης ότι αυτός ο διαχωρισμός πέρα από την γεωγραφική του διάσταση, είναι ένας διαχωρισμός που βολεύει και καλλιεργήθηκε χρόνια σαν μια σημαντική δικαιολογία σε σχέση και με εκλογικές διαδικασίες αλλά και σε σχέση με οικονομικά συμφέροντα.
Για το λιμάνι του Γαυρίου
Βασίλης Πομόνης: Συμφωνώ απόλυτα, απόλυτα συμφωνώ και μια και τα βάλατε τα πράγματα ήθελα να σας ρωτήσω μιλήσατε για δύο μεγάλα έργα που μας προβληματίζουν όλους, το ΧΥΤΥ που παρακολουθούμε όσοι ενδιαφερόμαστε και την προσπάθεια και τις θέσεις σας οι οποίες είναι ανοιχτές κατά την άποψή μου και ξεκάθαρες, είπατε όμως και για το Λιμάνι. Με το λιμάνι τι γίνεται; Υπάρχει, οπωσδήποτε το συζητάμε όλοι και το βλέπουμε τι γίνεται με χίλιους κόπους βάλαμε εκείνα, το στέγαστρο και τα πλαϊνά που φυλάνε τον κόσμο, εκεί στο Γαύριο λέω, στον σταθμό της αναμονής να μην τρώμε την βροχή και το κρύο. Αλλά τα υπόλοιπα τι γίνεται και ένα λιμάνι εξαιρετικό μπορούσε χίλια πράγματα να κάνει; Τι γίνεται με αυτό το πράγμα; Πρώτα απ΄όλα για να μην σας αδικούμε. Περνάει είναι από την δική σας αρμοδιότητα ή δεν είναι και εάν δεν είναι τι μπορείτε να κάνετε;
Δημήτρης Λοτσάρης: Η διαχείριση του λιμένα και μικροπαρεμβάσεις είναι καθαρά θέμα του Λιμενικού Ταμείου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Άνδρου - Τήνου, ως προς τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου έχει εμπλοκή η Περιφέρεια σημαντική, δυστυχώς τα οικονομικά δεδομένα της χώρα δεν μας αφήνουν πολύ αισιόδοξους στην επέκταση της τρίτης φάσης έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, στον οποίο κατά μεγάλο κομμάτι εγώ δεν συμφωνώ, γιατί ναι μεν δίνει μία λύση ως προς την οδική πρόσβαση με τον Περιφερειακό.
Βασίλης Πομόνης: Συγνώμη να το κάνουμε λίγο ψηλά, γιατί είναι πολλοί που δεν ξέρουν ποια είναι αυτή η φάση. Τι προβλέπει χοντρά χοντρά.
Δημήτρης Λοτσάρης: Η τρίτη φάση χωρίζεται σε δύο στάδιο πρώτα στην οδική πρόσβαση και στο λιμενικό έργο, ως προς την οδική πρόσβαση προβλέπει τον Περιφερειακό του Γαυρίου.
Βασίλης Πομόνης: Αυτόν δηλαδή που θα πάει περίπου από το ξενοδοχείο το Άνδρος Holiday και θα βγει να γυρίσει, μάλιστα
Δημήτρης Λοτσάρης: Υπάρχει και το λιμενικό έργο όπου ουσιαστικά είναι η συμπλήρωση της δεύτερης φάσης μέχρι τον λιμενοβραχίονα
Βασίλης Πομόνης: Α, εκεί που είναι η λιθοριπή σήμερα η έξοδος;
Δημήτρης Λοτσάρης: Έχει γίνει μία μεγάλη κουβέντα και σε συναντήσεις που είχα και με τους καπεταναίους που είναι και οι χρήστες γιατί το έχω σαν αρχή μου αυτό να ρωτάμε τον χρήστη γιατί πέρα από τον μελετητή πρέπει να ξέρουμε και την λειτουργία γιατί ο μελετητής βλέπει ένα χαρτί κάποια δεδομένα αλλά δεν έχει ζήσει την πραγματική λειτουργία και τους καιρούς τους δύσκολους που έχουμε εκεί έχει προκύψει ένα θέμα στο ότι ήταν κάθετος ο μελετητής που είχε αναλάβει την ολοκλήρωση της τρίτης φάσης ως προς την μελέτη ότι η σαθρότητα του εδάφους δεν επιτρέπει το να γίνει μόλος ο λιμενοβραχίονας που θα ήταν και η οριστική λύση διότι ουσιαστικά…
Βασίλης Πομόνης: Για να μπορούν να δένουν τα βαπόρια και από μέσα και απ΄ έξω;
Δημήτρης Λοτσάρης: Πραγματικά και με αρκετή απειρία δική μου τότε θα έλεγα, δεν πίεσα όσο θα έπρεπε. Μπορώ όμως να πω ότι το τελικό σχέδιο που έχει βγει δεν επηρεάζει και δεν απορρίπτει αυτό το σχέδιο ως προς τον λιμενοβραχίονα. Και με την προοπτική ας προχωρήσει έστω αυτή στιγμή να λύσουμε το οδικό και παράλληλα να τρέξουμε το υπόλοιπο. Το βασικό επιχείρημα του μελετητή ήταν η σαθρότητα του εδάφους. Βέβαια η ανταπάντηση…
Βασίλης Πομόνης: Του βυθού δηλαδή
Δημήτρης Λοτσάρης: Αλλά η ανταπάντηση που του είχα ήταν ότι εδώ φτιάχνονται λιμάνια στους ωκεανούς δεν μπορούμε να φτιάξουμε στην Άνδρο; Και είχε βάλει την παράμετρο κόστος. Που όταν μελετάς ένα έργο ψάχνεις την ιδανική λύση και τα χρήματα εάν είναι να γίνει σωστό έργο ας γίνει και μετά από 5 – 10 χρόνια αρά αρκεί να γίνει σωστό. Το εντυπωσιακό στο θέμα των λιμανιών επειδή το έχω παρακολουθήσει λίγο είναι ότι από την ημέρα που ουσιαστικά ξεκινάει το έργο ο μέσος χρόνος ολοκλήρωσης στην Ελλάδα για ένα λιμάνι είναι 14 χρόνια. Οπότε,
Βασίλης Πομόνης: Έχω μείνει άφωνος
Δημήτρης Λοτσάρης: Ναι, Και εγώ όταν το άκουσα. Οπότε είναι σημαντικό να δώσουμε βάση ως προς το να ξεκινήσει σωστά και μην εγκλωβιστούμε στην κορδέλα όπως πολλοί
Βασίλης Πομόνης: Ναι γιατί εμείς έχουμε ένα λιμάνι να κάνουμε την δουλειά μας, μπορεί αυτό να προχωράει και να τελειώσει όποτε τελειώσει
Για την κρουαζιέρα
Δημήτρης Λοτσάρης: Επίσης κάτι άλλο σε σχέση με το λιμάνι. Ακούω πολλές φορές το επιχείρημα σε σχέση με την κρουαζιέρα ότι δεν έχουμε λιμάνι. Θέλω να δηλώσω ότι ο μεγαλύτερος προορισμός της Ελλάδος που είναι η Σαντορίνη για τον τουρισμό της κρουαζιέρες δεν έχει ούτε λιμάνι, ούτε καν δέστρες. Τα καράβια είναι αρόδο και είναι ο πρώτος προορισμός. Τι θέλω να πω. Ότι η κρουαζιέρα στο νησί μπορεί να αναπτυχθεί όταν σχεδιάσουμε την υποδομή και τι προσφέρουμε για να έρθει ο άλλος να δει, όταν σχεδιάσουμε την οικονομία μας και το δίκτυο το συγκοινωνιακό ώστε να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε και αυτό μπορεί να γίνει με δύο δέστρες. Βέβαια είναι σημαντικό αυτό να ξεκινήσει όταν εμείς θα είμαστε έτοιμοι. Γιατί πολύ εύκολα αυτό μπορεί να γυρίσει και μπουμερανγκ.
Βασίλης Πομόνης: Βεβαίως γιατί ο ευχαριστημένος πελάτης στέλνει άλλους δύο, ο δυσαρεστημένος διώχνει άλλους δέκα. Έτσι έχει παρατηρηθεί και καταγραφεί ότι αυτό το πράγμα γίνεται. Συνεπώς όταν έρθει ο άλλος και δεν βρει θα διώξει δέκα που δεν θα έρθουν. Άρα πολύ σωστό είναι ότι πρέπει να ετοιμάσουμε την υποδομή. Σωστό είναι αυτό το πράγμα. Που είναι το πρόβλημα λοιπόν και δεν έχουμε την υποδομή λέτε; Για την κρουαζιέρα μιλάμε μια και τοποθετήθηκε το θέμα εκεί.
Δημήτρης Λοτσάρης: Το πρόβλημα της κρουαζιέρας θεωρώ ότι δεν υπάρχει η οργάνωση ως προς την κοινωνία και δεν έχει υπάρξει και ο εντοπισμός του πόσο εύκολο είναι αυτό το πράγμα να αναπτυχθεί.
Βασίλης Πομόνης: Δηλαδή δεν έχει γίνει προσπάθεια προσέλκυσης δεν έχουν χτυπήσει τους κατάλληλους.
Δημήτρης Λοτσάρης: Και να προσθέσω και κάτι άλλο, είναι και καλή η περίοδος. Με την έννοια ότι επειδή είναι συγκεκριμένος ο τουρισμός που κάνει η κρουαζιέρα και επειδή πολλοίς κόσμος έχει επανέλθει στους ίδιους προορισμός μία και δύο και τρεις φορές και οι ίδιες οι εταιρείες πια ψάχνουν καινούριους προορισμούς. Είναι πολύ σημαντικό. Αλλά επειδή πήγαμε στο λιμάνι, προχωρήσαμε στην κρουαζιέρα, εγώ θα ήθελα να επανέλθουμε στον ΧΥΤΥ.
Βασίλης Πομόνης: Το άφηνα για μετά. Αυτά που δυσκολεύουν σας τα αφήνω για πιο πίσω
Δημήτρης Λοτσάρης: Και πως το συνδέω, το συνδέω στο ότι κομμάτι της προετοιμασίας για να μην γυρίσει μπουμερανγκ είναι και η εικόνα που θα παρουσιάσουμε με τα σκουπίδια μας όταν θα έλθει ο επισκέπτης. Το μεγάλο κέρδος της κρουαζιέρας δεν είναι η επίσκεψη κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας όσο το ερέθισμα για να έρθει ο άλλος διακοπές μόνος του μετά στον προορισμό. Άρα είναι πολύ πιο σημαντικό να προετοιμαστούμε και να είμαστε σωστοί σε όποιους και σε όσους έρθουν παρά να πούμε ποσοτικά ότι φέραμε τόσες αφίξεις, να πανηγυρίζουμε εμείς οι Αυτοδιοικητικοί και επιμένω στο αυτοδιοικητικό διότι δεν δηλώνω πολιτικός δηλώνω Αυτοδιοικητικός, μας αρέσει να εντυπωσιάζουμε και να λέμε διάφορα στατιστικά στοιχεία αλλά ουσιαστικά είναι να μετρήσουμε το αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα πρέπει να είναι να είναι να είμαστε έτοιμοι να του δώσουμε θετικό πρόσημο.
Για τον ΧΥΤΥ της Άνδρου
Βασίλης Πομόνης: Μία και το βάλαμε το θέμα στο ΧΥΤΥ για να πάμε να το δούμε όπως το έλεγε και ο Κηλαϊδόνης. Φταίμε και εμείς φταίτε και εσείς φταίνε και οι άλλοι. Φταίει ο Χοντρός, φταίει ο λιγνός, φταίει και ο Χατζηπετρής τελικά. Ποιος φταίει κατά την άποψή σας; Εντάξει το κράτος σίγουρα φταίει, το ότι κάποτε δεν εκχωρήθηκε από τους Δήμους, γιατί αυτό το έζησα ήμουν Νομικός Σύμβουλος τότε του Δήμου Υδρούσας, το ότι δεν εκχωρήθηκε στην Νομαρχία η αρμοδιότητα και θα είχε τελειώσει η υπόθεση και το λέω μετά λόγου γνώσεως γιατί μόνον ο Δήμος Υδρούσας τότε εκχώρησε στην Νομαρχία το δικαίωμα να αποφασίσει για τον λογαριασμό του, όπως κάνανε οι Ναξιώτες και τελειώσανε, εμείς λοιπόν εδώ δεν τα εκχωρήσαμε, μας έφαγε 10-15 χρόνια, είμαστε όμως σ΄ένα σημείο που με αίμα, με κόπο, με κόστος και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε σε όλους όσοι συμμετέχετε σ΄αυτή την υπόθεση με απόφαση δηλαδή ναι να πάνε εκεί, κάπου έπρεπε να πάνε, τι γίνεται; Παρακολουθούμε κάποιες ανακοινώσεις σας όσον αφορά στο ότι έχει τελματώσει αυτό και εάν έχει τελματώσει κάποιος έχει ευθύνη και σ΄αυτή τη χώρα τις ευθύνες ο νόμος μας επιτρέπει να τις αναζητήσουμε, όποιος και εάν είναι αυτός που τις έχει.
Δημήτριος Λοτσάρης: Το βασικό στοιχείο για να επιλυθεί ένα πρόβλημα είναι να συνειδητοποιήσεις το πρόβλημα. Επίσης το βασικό στοιχείο για να μπορέσουμε να φτάσουμε στην επίλυση είναι καταλαβαίνοντας και συνειδητοποιώντας το πρόβλημα να αναγνωρίσουμε την σπουδαιότητα της λύσης. Τι εννοώ, παγκοσμίως η διαχείριση των απορριμμάτων και η χωροθέτηση των ΧΥΤΥ και ιδίως σε πιο ανώριμες κοινωνίες, όχι τώρα πια παγκοσμίως αλλά πιο παλιά ίσχυε, είναι από τα δυσκολότερα θέματα. Η θεωρία όχι εδώ και οπουδήποτε αλλού, όχι στην πόρτα μας, όχι στην γειτονία μας είναι κάτι που έχει ταλανίσει πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αυτό που θέλω να πω σε σχέση με τον ΧΥΤΥ είναι ότι όποια απόφαση και να παρθεί, όπως και να δρομολογηθεί λύση αυτό πρέπει να είναι μέσα από μία συντεταγμένη διαδικασία μέσα, από μια συντεταγμένη μελέτη και όχι μέσα από…
Βασίλης Πομόνης: Κραυγές….
Δημήτρης Λοτσάρης: Όχι από κραυγές, από γνωριμίες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις
Βασίλης Πομόνης: Οι κραυγές είναι και οι γνωριμίες και οι κραυγές από τις γνωριμίες προέρχονται. Άμα δεν σου επιτρέψει η γνωριμία δεν κραυγάζεις, δεν σε ακούει κανείς
Δημήτρης Λοτσάρης: Το βασικό είναι τις διαδικασίες που τώρα ακολουθούμε έχει ξεκινήσει μία διαδικασία από το 2012, θεωρώ ότι είχε πολλά κενά μπορεί να έχει και ακόμα. Το θέμα είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μία στασιμότητα, εμένα η θέση μου ως προς τον ΧΥΤΥ είναι συγκεκριμένη, δεν έχω μπει ούτε σε θέσεις αν και η πρώτη ως προς την επιλογή είναι η θέση της Πλούσκας, είναι να παρθεί η απόφαση. Τα κενά που προσπαθούν να συμπληρώσει με διάφορες διαδικασίες το ΠΕΣΠΑ που είναι και το αρμόδιο Συμβούλιο που θα εκδώσει ή όχι
Βασίλης Πομόνης: Είναι αυτό που δεν συγκαλείται, για το οποίο έχετε κάνει και την καταγγελία;
Δημήτρης Λοτσάρης: Το οποίο δεν συγκαλείται, δηλαδή είναι, ζήτησε κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Από τον Ιούλιο έχουν σχεδόν όλα και πέρα από τις προβλεπόμενες από τον νόμο ημερομηνίες δοθεί, από τον Οκτώβριο έχουν δοθεί όλα και από τον Οκτώβριο μέχρι και μέσα Γενάρη δεν έχει συγκληθεί το ΠΕΣΠΑ για να πάρει απόφαση. Και θεωρώ ότι αυτό είναι μία μεθόδευση η οποία κάνει κακό μόνο στον τόπο.
Για την συνεργασία με τον δήμαρχο
Βασίλης Πομόνης: Να ρωτήσω κάτι δύσκολο, συνεργάζεστε με τον Δήμο ο οποίος είναι ο πρώτος κατ΄ανάγκη που κινεί την όλη διαδικασία; Συνεργάζεστε; Και όταν λέω συνεργάζεστε δεν εννοώ έτσι απλώς το τυπικό, το καλημέρα, το καλησπέρα, εννοώ ενώνετε τις δυνάμεις σας όπως θα μπορούσατε; Είναι δύσκολη ερώτηση με συγχωρείτε αλλά πρέπει να την κάνουμε. Θα την κάνουμε και στον Δήμαρχο όταν θα έρθει εδώ.
Δημήτρης Λοτσάρης: Και καλά θα κάνετε. Απλώς θα σας πω ότι, εγώ κατ΄αρχήν θέλω να δηλώσω ότι αυτό το θέμα της συνεργασίας ή μη μεταξύ Επάρχων και Δημάρχων υπάρχει στο σύνολο των Επαρχείων και των Δήμων. Και θα τολμήσω να πω, ότι ίσως και οι Δήμαρχοι έχουν κάποιο δίκιο, γιατί το να εκλεγείς Έπαρχος είναι κάτι πολύ πιο εύκολο από το να συγκροτήσεις μία μεγάλη ομάδα, εμάς αυτό το έργο είχε αναλάβει ο Περιφερειάρχης μας ο Γιώργος Χατζημάρχκος και επειδή προέκυψε ο τίτλος του Επάρχου πολλοί αιφνιδιάστηκαν, πολλοί το βλέπουν ανταγωνιστικά. Εγώ θέλω να καταθέσω την προσωπική μου άποψη επί του θέματος, εγώ πάντα είμαι ανοιχτός στην συνεργασία, θεωρώ ότι με τον Θεοδόση δεν τα έχουμε καταφέρει τόσο καλά μέχρι τώρα, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Γιατί νομίζω ότι ο στόχος τουλάχιστον από την πλευρά μου είναι
Βασίλης Πομόνης: Με συγχωρείτε στο «ποτέ δεν είναι αργά», έχω μία ένσταση, διότι άμα έχουν περάσει τριάμισι χρόνια και δεν έχει γίνει τώρα όσο και να ζυγώνουμε αρχίζει και γίνεται αργά
Δημήτρης Λοτσάρης: Και εγώ έχω μία ένσταση στο γεγονός ότι όταν δεν επιτυγχάνονται οι συνεργασίες μπορεί οι βασικοί υπεύθυνοι να είναι τα πρόσωπα, αλλά δεν είναι μόνο. Οι συνεργασίες εμπνέονται, ή αποτρέπονται ή επιβάλλονται και από τις κοινωνίες. Νομίζω όμως ότι έχουμε κάνει σημαντικά και ειλικρινή βήματα. Δεν νομίζω ότι ξεκινήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
Βασίλης Πομόνης: Εμείς ελπίζουμε τουλάχιστον να υπάρξουν αποτελέσματα πάνω σ΄αυτή την προσπάθεια. Και να υπάρξει και προσέγγιση προς το καλό του τόπου. Ο κάθε δεσμός είναι ανεξάρτητος. Έχει τις δυνατότητές του, έχει τις αρμοδιότητές του και βεβαίως το να σέβεται ο ένας θεσμός τον άλλο αυτό είναι πάρα πολύ ουσιώδες.
Δημήτρης Λοτσάρης: Δεν είναι τόσο ανεξάρτητος όσο νομίζετε. Ο Καλλικράτης ουσιαστικά και καλώς για εμένα για να λειτουργήσει επιβάλλει την συνεργασία του Α με τον Β βαθμό Αυτοδιοίκησης. Θα ήθελα όμως να πω ότι οι συνεργασίες και οι λύσεις στα μεγάλα προβλήματα καθορίζονται από την προεκλογική στάση των υποψηφίων να ξέρετε. Εγώ προεκλογικά πιστεύοντας στην συνεργασία πραγματικά είχα μία ενεργά ουδέτερη στάση σε όλα τα δημοτικά ψηφοδέλτια και είχα και τους ευχαριστώ και τους τρεις υποψηφίους την δυνατότητα να πηγαίνω στις συγκεντρώσεις για να μπορώ να δω κόσμο και εγώ και στους τρεις με τον δικό μου ανεξάρτητο τρόπο και να διεκδικώ την ψήφο για εμένα και για την παράταξή μου με πλήρη αξιοπρέπεια. Θα ξέρετε ότι ήταν πολύ εύκολο να ενταχθώ σε μία ομάδα και να με πατρονάρει και να μου έρχονται τσουβαλάτοι οι ψήφοι.
Βασίλης Πομόνης: Α, όχι εγώ νομίζω ότι αυτό που κάνατε ήταν καλύτερο. Δηλαδή συνήθως έτσι κάνανε γενικότερα οι Έπαρχοι μέχρι τώρα όσοι εξελέγοντο. Δηλαδή κρατούσαν μία στάση λίγο απόμακρη. Είναι πολύ καλύτερη ταχτική και βεβαίως δεν σε κάνει υποχείριο του καθενός όταν με την βοήθειά του εκλεγείς. Αυτό είναι το σωστό έτσι πρέπει να γίνεται.
Δημήτρης Λοτσάρης: Και όχι μόνο είναι και πολύ δημοκρατικό γιατί από την στιγμή που πιστεύεις στην συνεργασία όποιος και να βγει από τους υποψηφίους Δημάρχους πρέπει την επόμενη ημέρα να έχεις πεδίο συνεργασίας.
Για το επαρχιακό δίκτυο
Βασίλης Πομόνης: Μια χαρά, για να πάμε, αυτά τα βάλαμε να πούμε και κάτι που νομίζω ότι είναι αποκλειστική δική σας αρμοδιότητα και ενώ ξεκίνησε καλά το βλέπω λίγο να έχει τελματώσει, εάν κάνω λάθος να μου το επισημάνετε, εγώ δεν έχω πρόβλημα. Το καθάρισμα των δρόμων του επαρχιακού δικτύου που μας καταδυναστεύει σαν οδηγούς και σαν ανθρώπους και μόνο καλό κάνει στους φαναρτζήδες, εγώ βέβαια δεν θα έπρεπε να το θίγω το θέμα γιατί έχουμε οικογενειακό συμφέρον από την συγκεκριμένη δουλειά αλλά λέμε. Περνάς και οι ασπαρθιές και τα οτιδήποτε δεν αφήνουν αυτοκίνητο αγρατζούνιστο πρέπει να πηγαίνεις στο κέντρο του δρόμου. Κάνατε μία πολύ ωραία προσπάθεια και μπράβο καθαρίστηκε το επαρχιακό ιδίως προς την πλευρά του Κορθίου, αλλά αυτό σταμάτησε γιατί;
Δημήτρης Λοτσάρης: Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσει ο κόσμος ποιο οδικό δίκτυο είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Βασίλης Πομόνης: Το τόνισα το Επαρχιακό
Δημήτρης Λοτσάρης: Θα ήθελα να μου πείτε πιο σημείο εννοείτε;
Βασίλης Πομόνης: Εγώ λέω το σημείο μετά το Βουνί, ένα σημείο καθαρίστηκε και μετά σταμάτησε
Δημήτρης Λοτσάρης: Έχετε δίκιο. Εκεί είναι κάποια σημεία που είναι να καθαριστούν. Απλώς τα οικονομικά δεδομένα της συγκεκριμένης μελέτης ήταν δεδομένα, να πω όμως το συγκεκριμένο έργο, μπορεί να σας ακουστεί λίγο περίεργο, θεωρώ είναι το σπουδαιότερο έργο που έχει κάνει η Περιφέρεια για το συγκεκριμένο επαρχιακό οδικό δίκτυο που είναι από το Συνετί μέχρι και το Κόρθι.
Βασίλης Πομόνης: Μην προσπαθείτε να με πείσετε είμαι απόλυτα βέβαιος ότι είναι έτσι το πράγμα, όχι το πιστεύω ότι είναι το σπουδαιότερο
Δημήτρης Λοτσάρης: Δεν ξέρετε γιατί είναι το σπουδαιότερο. Αν πούμε για τον καθαρισμό που κάναμε από την Σταυροπέδα μέχρι το λιμάνι ή από την Σταυροπέδα μέχρι την Χώρα εκεί έγινε επί του συνόλου. Τώρα έγινε ουσιαστικά προσπαθώντας να μεγαλώσουμε την ανταπόδοση των διαθέσιμων χρημάτων, προσπαθούσαμε να παρέμβουμε σ΄ένα οδικό δίκτυο το οποίο είχε να καθαριστεί πάνω από 20 χρόνια, αλλά το σπουδαιότερο για εμάς είναι ότι εκεί δώσαμε μεγάλη μάχη μ΄ ένα σύστημα, το λέω μετά λόγου γνώσεων, όπου ουσιαστικά για χρόνια δεν επέτρεπε να γίνουν σωστά οι δουλειές, με κακομαθημένο εργολάβο και…
Βασίλης Πομόνης: Με την δασική Υπηρεσία είχατε προβλήματα;
Δημήτρης Λοτσάρης: Όχι, όχι ήταν πολύ συνεργάσιμη. Και σ΄αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω την κ. Κερετζή η οποία είναι και η μηχανικός της Τεχνικής Υπηρεσίας που πραγματικά είχαμε ένα κοινό πεδίο αντίληψης και αντιμετώπισης των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίσαμε με τον συγκεκριμένο εργολάβο, τελικά το έργο έγινε όπως εμείς θέλαμε και οι ποινές που επιβλήθηκαν στον συγκεκριμένο εργολάβο νομίζω ότι είναι πιο πολύ για το κλειστό κύκλωμα των εργολάβων, θα το έλεγα ως προειδοποιητική βολή.
Για το ραδιόφωνο
Βασίλης Πομόνης: Προς γνώση και συμμόρφωση των άλλων. Κύριε Έπαρχε εμείς έχουμε ακόμα πέντε λεπτά. Εδώ θα μπορούσαμε να κουβεντιάζαμε ώρες, γιατί καλά την πάμε την κουβέντα. Εγώ κάποια πράγματα που ήθελα να ρωτήσω τα ρώτησα, επιφυλάσσομαι για άλλα πράγματα σε επόμενη συνάντηση. Και θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε και επόμενη. Μία μόνο θέλω να σας πω. Ήρθατε πρώτη φορά στο studio, είδατε ότι μια προσπάθεια πραγματικά γίνεται και διαπιστώσατε και ο ίδιος ότι το ραδιόφωνο είναι ζωή για ένα νησί που είναι διασπαρμένο έτσι όπως είναι, το έχουμε ζήσει στο παρελθόν, τι θα λέγατε σχετικά, τι θέση ενισχυτική στους μικρούς σταθμούς θα μπορούσε να πάρει η Περιφέρεια ή να το αντιμετωπίσετε, γιατί αυτή τη στιγμή πρώτη φορά το βλέπετε δεν είστε σε θέση προφανώς να πείτε.
Δημήτρης Λοτσάρης: Εγώ αυτό που μπορώ να πω και από την σημερινή μου εμπειρία αλλά και από την εμπειρία με άλλους συναδέλφους από τα υπόλοιπα νησιά είναι ο σπουδαίος ρόλος και η σπουδαιότητα ύπαρξης αυτών των σταθμών. Με ποιο τρόπο και εάν μπορεί η Περιφέρεια δεν είμαι έτοιμος να σας απαντήσω. Αλλά πραγματικά η πρόθεσή μας είναι να βοηθήσουμε γιατί πραγματικά πιστεύουμε
Βασίλης Πομόνης: Εμείς θέλουμε να το δείτε, δεν θέλουμε να μας απαντήσετε, να το δείτε με πολύ στοργή και στο πνεύμα της ανάγκης που υπάρχει να υπάρχει.
Δημήτρης Λοτσάρης: Στα μνημονιακά χρόνια να ξέρεις αγαπητέ Βασίλη την στοργή την βάζει ο επίτροπος που δικαιολογεί και τις δαπάνες.
Βασίλης Πομόνης: Δημήτρη μου ναι, αλλά ξέρεις ότι η καλή νοικοκυριά κάνει φαγητό ακόμα και από τις λίγες φακές, δηλαδή κάπως το μοιράζει. Άρα θέλω να πω τουλάχιστον στο Νομικό Πλαίσιο για να μην χτυπηθούν αλύπητα αυτοί οι μικροί σταθμοί από όποιων πάει να πάρει, δεν ξέρω πως θα βγει στο τέλος η φόρμουλα, νομίζω μήπως εκεί μπορείτε να παίξετε ένα ρόλο τουλάχιστον να εκμεταλλευτούμε κάπως αυτή την ταλαίπωρη νησιωτικότητα, την οποία όλοι την λένε αλλά όλοι, εκτός της Περιφέρειας, η Περιφέρεια το προσπαθεί το ξέρω πάντα το έκανε και η Νομαρχία παλιά, αλλά όλοι στην κεντρική διοίκηση την νησιωτικότητα την έχουν μόνο καραμέλα και στην πράξη τίποτα. Εκτός εάν κάνω λάθος αλλά νομίζω ότι δεν κάνω λάθος σ΄αυτό.
Δημήτρης Λοτσάρης: Αυτό που θα υποσχεθώ είναι ότι θα εκμεταλλευτώ τον διπλό σου ρόλο του νομικού και του ραδιορφωνικού παραγωγού ώστε να με κατευθύνεις και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Βασίλης Πομόνης: Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εμείς σαν Αστέρας θέλουμε και εγώ προσωπικά θέλω να ευχαριστήσουμε τον κ. Λοτσάρη, τον Έπαρχο Άνδρου που μας τίμησε με την παρουσία του εδώ, νομίζω ότι είμαστε όσο κατατοπιστικοί γινόταν, να δείτε λοιπόν ότι το ραδιόφωνο παίζει ρόλο και ελπίζουμε να είναι γουρλής ως προς το ότι εγκαινίασε αυτή την σειρά της παρουσίας εδώ των πολιτικών παραγόντων του νησιού μας να έρθουν όλοι και να πούμε ό,τι ενδιαφέρει τον κόσμο. Κύριε Έπαρχε εγώ πραγματικά σας ευχαριστώ εγώ τελείωσα, εσείς να κάνετε τον επίλογο.
Δημήτρης Λοτσάρης: Και εγώ σας ευχαριστώ για την υπέροχη φιλοξενία και εσένα Βασίλη και τον Μιχάλη, θα ήθελα να καλέσω τους ακροατές σας όποιοι θέλουν 13.00 κόβουμε στο Επαρχείο την πίτα μας είναι όλοι καλεσμένοι και θα ήθελα να κλείσω με την ευχή το 2018 να είναι μία χρονιά συνειδητοποίησης και έμπνευσης, συνειδητοποίησης της κατάστασης και των σοβαρών προβλημάτων και έμπνευσης για την επίλυση αυτών. Σας ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία.