Πεντάωρη ακρόαση στο ΠΕΣΠΑ - Στις 12/4 απόφαση για την Πλούσκα
Πλήρης αυτή τη φορά η επιστημονική ομάδα του Δήμου Άνδρου. Στο διάδρομο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από αριστερά: ο καθηγητής Γεωλογίας ΑΠΘ Σπύρος Παυλίδης, πρόεδρος Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, ο καθηγητής ΕΜΠ Ανδρέας Ανδρεόπουλος, πρώην ΓΓ για τα Στερεά Απόβλητα, ο Δαμιανός Μπούρκας, ο μελετητής για την Άνδρο - πρόσφατα πέρασε χωρίς προβλήματα την μελέτη του για την Τήνο από το ΠΕΣΠΑ - και η νομικός Αγγελική Καλλία (φωτ. Εν Άνδρω).
Ο ΧΥΤΥ Πλούσκας κρίθηκε μέχρι τώρα στα επί της διαδικασίας και στην επιστημονική παραφιλολογία. Σήμερα ο Δήμος Άνδρου απάντησε και στα δύο. Στα επί της διαδικασίας με νομικό υπόμνημα και με την παρουσία της εγκρίτου νομικού Αγγελικής Καλλία βάζοντας την διοίκηση ενώπιον των ευθυνών της. Και στην επιστημονική παραφιλολογία (που οδήγησε σε 4 υδρογεωλογικές γνωματεύσεις!!!) με επιστημονικό υπόμνημα και με την παρουσία του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ και προέδρου της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας Σπύρου Παυλίδη που έδειξε πως η Πλούσκα είναι απολύτως ασφαλής για ΧΥΤΥ.
Το ρεπορτάζ
Στους διαδρόμους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου βρέθηκαν σήμερα δεκάδες ανδριώτες που περίμεναν ή κατέθεταν επί πέντε ολόκληρες ώρες στο ΠΕΣΠΑ.
Η μακρά διαδικασία ξεκίνησε με το ΠΕΣΠΑ να καλεί μετά από μιάμιση ώρα διαβούλευση τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους. Επικεφαλής ο Λ. Βλάμης. Ακολούθησαν η Μ. Αμολοχίτου, ο Θ. Μανούσος, ο Σ. Πολυκράτης, η Β.Πάνου και αρκετοί άλλοι. Μαζί και ο τεχνικός σύμβουλος τους καθηγητής Γ. Σταμάτης. Οι θέσεις τους γνωστές.
Ακολούθησε η ομάδα των τριών ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων της Υδρούσας. Από καιρό οι τρεις σύμβουλοι έχουν διαχωριστεί πλήρως από την Άνδρο και να έχουν ταυτισθεί με τις σκληρές τοπικιστικές απόψεις μιλώντας για χωροθετήσεις παντού αλλού εκτός Πλούσκας!
Μετά ήταν η δικηγόρος της Μονής Αγίας και η δικηγόρος των κατοίκων του Αγίου Πέτρου. Ακολούθησε η δικηγόρος των Πιτροφού-Ζαγανιάρη που έθεσε το ΠΕΣΠΑ προ των ευθυνών του μιας και ο χώρος της Σταυροπέδας έχει τελικές αποφάσεις και πρέπει να φύγει και ο δεματοποιητής.
Τέλος λίγο μετά τις 13:00 κλήθηκε ο δήμαρχος με τον έπαρχο, τους δύο καθηγητές, την δικηγόρο και τον μελετητή του έργου Δ. Μπούρκα.
Το νομικό υπόμνημα της Αγγελικής Καλλίας τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα στο ΠΕΣΠΑ και όχι μόνο όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις. Η Α.. Καλλία στους διαδρόμους του Αποκεντρωμένης στον Πειραιά (φωτ. Εν Άνδρω)
Το επιστημονικό βαρόμετρο
Μέχρι σήμερα το «επιστημονικό βαρόμετρο» το καθόριζε η περιβόητη γνωμάτευση Γ. Σταμάτη, που μιλούσε για αστοχίες, για επιφανειακές ρυπάνσεις που θα τρέχουν κάθε μέρα, για σεισμούς, για πετρώματα διαπερατά κλπ. Για να την στηρίξει είχε καταθέσει και την «εμπειρία» του στα Ιωάννινα. Αλλά όπως αποδείχτηκε το 2015 τα είπε εντελώς ανάποδα και τότε ο αρμόδιος του ΠΕΣΠΑ τον έβγαλε «στη σέντρα». Παρόλα αυτά η παραφιλολογία στην Άνδρο συνέχιζε.
Σήμερα το κλίμα άλλαξε. Η παρέμβαση του καθηγητή Γεωλογίας του ΑΠΘ Σπύρου Παυλίδη (που πήγε εξέτασε επισταμένα επί τόπου το πεδίο) έδειξε πως η Πλούσκα αποτελείται από αδιαπέραστα πετρώματα (αντίθετα από ότι έλεγε ο Σταμάτης). Επίσης, τόνισε πως ο συγκεκριμένος χάρτης για την περιοχή του ΙΓΜΕ, που χρησιμοποίησε, ήταν παλιός και λανθασμένος. Η εξέταση του πεδίου του Σ. Παυλίδη και οι νεώτεροι χάρτες έδειξαν διαφορετικά στοιχεία. Η Πλούσκα, κατέληξε ο καθηγητής Σ. Παυλίδη είναι θέση εντελώς ασφαλής για ΧΥΤΥ!
Ακολούθως ο καθηγητής του ΕΜΠ Ανδρέας Ανδρεόπουλος και πρώην ΓΓ για τα Στερεά Απόβλητα του ΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε υπόμνημα μιας γνώριζε καλά το χρονίζον θέμα της Άνδρου μέχρι το 2014. Και υποστήριξε πως η λύση που προτείνει η μελέτη είναι σύμφωνη με τους κανόνες για το περιβάλλον και με όλες τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές. Η επιστημονική παραφιλολογία υποχώρησε μπροστά στα δύο πολύ σοβαρά υπομνήματα των καθηγητών σε δύο από τα μεγαλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια.
Κάτοικοι της Άνδρου στον διάδρομο της Αποκεντρωμένης (φωτ. Εν Άνδρω).
Το πολιτικό βαρόμετρο
Το κλίμα μέχρι πριν 15 μέρες έδειχνε αρνητικό για κάθε χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Υπήρχε μια συνέχεια εξωθεσμικών προσκλήσεων (να μιλήσουν στο συμβούλιο οι δύο ΓΓ του ΥΠΕΣ, οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι, οι δικηγόροι διαμαρτυρόμενων κατοίκων, ο τεχνικός τους σύμβουλος, οι τρεις ανεξάρτητοι σύμβουλοι κλπ και από την άλλη μόνο τρεις - ο δήμαρχος, ο έπαρχος και η δικηγόρος). Αυτό το σκηνικό έδειχνε μια προδιάθεση μονόπλευρη που ήταν συνέχεια των μέχρι τώρα πολιτικών πιέσεων του ΓΓ του ΥΠΕΣ.
Όμως το κλίμα άρχισε να αλλάζει σταδιακά. Η αξιολόγηση της κυβέρνησης που τρέχει αυτές τις μέρες οδήγησε σε πιέσεις των ευρωπαίων για να προχωρήσουν οι εκκρεμότητες που έχει η χώρα με τους βιολογικούς και τα απορρίμματα γιατί επικρέμονται μεγάλα πρόστιμα. Κάπως έτσι ο υπουργός κ Φάμελος, που έχει την ευθύνη του θέματος, τηλεφώνησε στο ΠΕΣΠΑ ζητώντας να κλείσει το θέμα της Άνδρου!
Ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Β. Καπετάνιος πήρε το «διπλό μήνυμα». Κατανόησε πως η κυβερνητική γραμμή άλλαξε και «τρέχουμε τώρα». Και είδε πως ο Δήμος Άνδρου με το υπόμνημα έλεγε πως όσοι από την διοίκηση συνέχιζαν «να πατάνε την μπάλα στην εξέδρα» θα ήταν αντιμέτωποι με νομικές και αστικές συνέπειες.
Κατόπιν τούτου ο κ. Καπετάνιος με επιστολή του ακύρωσε την παρουσία του στο ΠΕΣΠΑ, αρνήθηκε κάθε χρήση της εισήγησης του δηλώνοντας: «εγώ μια επίσκεψη έκανα για ένα 24ωρο στην Άνδρο και έκανα και μια συμβουλευτική πρόταση προς τον Δήμο Άνδρου! Δεν θέλω να την λάβετε υπόψη σας». Και κατέληξε: έχετε καθυστερήσει πολύ και πρέπει να τελειώνετε με την Άνδρο!!!
Αυτός που άργησε να πάρει το μήνυμα ήταν ο ΓΓ του ΥΠΕΣ Γ. Καπάκης, ο οποίος μέχρι προχτές συνέχιζε το «επιστολικό συγγραφικό έργο» του με μια νέα πολυσέλιδη αναφορά, την οποία συνυπέγραψαν οι τρεις «ανεξάρτητοι σύμβουλοι» που τον ακολουθούν. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε πως ίσως τον «απέτρεψε» να παραβρεθεί στο ΠΕΣΠΑ ο υπουργός Π. Σκουρλέτης!
Τι μας λένε τα παραπάνω; Πολλά και τίποτα! Περιμένουμε και θα δούμε. Η Άνδρος περίμενε 28 μήνες το ΠΕΣΠΑ. Τι είναι να περιμένει τώρα 15 μέρες;
«Εν Άνδρω»