ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ: Με θετικό πρόσημο ο Γ. Χατζημάρκος. Προηγείται η ΝΔ σε Κυκλάδες - Δωδεκάννησα
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου περιλαμβάνει Κυκλάδες και Δωδεκάννησα.
Με βάση τις τελευταίες εκλογές (Σεπτέμβρης 2015) το Νότιο Αιγαίο ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ για την Βουλή και ΝΔ για την Περιφέρεια. Αναλυτικά, στις Κυκλάδες ψήφισαν 66.640 και έλαβαν ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 33.68% (ψήφους 21.746) και ΝΔ ποσοστό 31.28% (ψήφους 20.200). Στα Δωδεκάννησα ψήφισαν 92.201 και έλαβαν ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 34,54% (ψήφους 30.819) και ΝΔ ποσοστό 28,13% (ψήφους 25.096).
Τα ποσοστά της δημοσκόπησης που παρουσιάζουμε εδώ και για τις δύο περιφέρειες/νομούς σήμερα είναι ΝΔ 24.9% και ΣΥΡΙΖΑ 16,4%. Δηλαδή η ΝΔ υπολείπεται των ποσοστών της του 2015 κατά 3%-7%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατά 15%-19%! Προχωρώντας προς τις εκλογές θα αυξάνουν οι συσπειρώσεις. Αλλά θα κατανέμονται και οι αναπόφασιστοι αναλογικά. Κάτι που σημαίνει πως μαθηματικά και πολιτικά πως είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να ανατραπεί το προβάδισμα της ΝΔ. Μένει να δούμε που θα "κάτσει" η διαφορά.
Ως προς τις εκλογές για την Περιφέρεια να σημειώσουμε πως ο Γ. Χατζημάρκος είχε 35,70 στον πρώτο γύρο έναντι 32,17% του Γ. Μαχαιρίδη (που ήταν κι ο προηγούμενος Περιφερειάρχης) και στον δεύτερο γύρο έφτασε στο 56,86% έναντι 43,14%. Με βάση τα σημερινά ποιοτικά ποσοστά της δημοσκόπησης είναι αναλογικά μπροστά. Κάτι που του δίνει σχετικό προβάδισμα, το οποίο όμως μένει να επιβεβαιωθεί όταν ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες το φθινόπωρο.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Συνήθως οι πολίτες δεν ψηφίζουν θετικά, αλλά αρνητικά. Ψηφίζουν εναντίον κάποιου. Με βάση αυτό το γεγονός οι απαντήσεις για τα κριτήρια επιλογής των εκπροσώπων στο Νότιο Αιγαίο είναι λίαν ενδιαφέρουσες. Ιδίως αν τις συγκρίνουμε με την πρόθεση ψήφου βλέπουμε πόσο αποτυχημένες είναι οι στρατηγικές των κομμάτων και αν πιάνουν τα συνθήματα τους.
Απαντώντας όπως βλέπουμε οι ερωτώμενοι σε τι θα εναντιωθούν με την ψήφο τους στις Εθνικές εκλογές το 40% απάντησε «στο παλιό πολιτικό και οικονομικό προσωπικό», το 38% «στην ακροδεξιά», το 36% «στην κυβέρνηση και την Αριστερά», το 34% «στην συμφωνία με τα Σκόπια», το 28% «στην ανοχή στους μετανάστες» και «στην ανοχή στη βία» και το 25% «στο μνημόνιο και την επιτροπεία»!
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: η αντίθεση στο παλιό σύστημα έρχεται πρώτη. Μόνο που δεν την εισπράτει ο ΣΥΡΙΖΑ, που πρόλαβε κι έγινε μέσα σε τέσσερα χρόνια μέρος του παλαιού όπως φαίνεται και στην "πρόθεση ψήφου". Ποιος την εισπράττει; Θα φανεί. Πάντως είναι ενδεικτικό πως από εκεί και κάτω οι αντιθέσεις μοιράζονται. Η αντίθεση στην ακροδεξιά συμβαδίζει με την αντίθεση στην αριστερή κυβέρνηση! Η συμφωνία με τα Σκόπια δεν είναι στην πρώτη γραμμή στο Νότιο Αιγαίο! Αλλά δεν είναι αμελητέα! Οι μετανάστες και η βία ακολουθούν. Τέλος ο αντιμνημονιακός αγώνας που "δοξάστηκε" και έφτιαξε "νέους" πολιτικούς και ανέδειξε "νέα" κόμματα περιορίζεται πολύ. Από εκεί και κάτω είναι εμφανής η αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης που επισείει τον μετεμφυλιακό "μπαμπούλα" (15%) 70 ολόκληρα χρόνια μετά το τέλος του Εμφυλίου! Και του ΚΚΕ που επισείει τον "μπαμπούλα" της Δύσης, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ (7%)! Η Ελλάδα του 2015 με του 2018 σα να είναι άλλη χώρα.
Στην ερώτηση «Εάν την επόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές εσείς ποιο κόμμα είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;», που διερευνά την πρόθεση ψήφου στο Νότιο Αιγαίο η Νέα Δημοκρατία προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 9,3 μονάδες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθεί με 8,8 μονάδες η Χρυσή Αυγή, το Κίνημα Αλλαγής με 6,6 μονάδες και το ΚΚΕ με 4,7.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Θυμίζουμε πως στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ στις Κυκλάδες ήρθε πρώτος με 35,12% και η ΝΔ δεύτερη με 31,59% και στα Δωδεκάνησα πρ'ωτος με 33,26% και η ΝΔ δεύτερη με 32,59%! Και στις δύο τετραεδρικές περιοχές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλέξει από 3 βουλευτές και η ΝΔ από έναν. Σήμερα είναι εμφανής η εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Νότιο Αιγαίο, χωρίς όμως να έχει κερδίσει πολλά για την ώρα η ΝΔ. Πάντως είναι προφανές πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάψει πια να εκπροσωπεί το "νέο" και κατάφερε να έχει μείνει πολύ πίσω και από το "παλαιό"!
Η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ στην παράσταση νίκης, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις, είναι συντριπτική υπέρ της ΝΔ. Το 65% την θεωρεί επόμενη κυβέρνηση έναντι 26% που θεωρεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Ο Γ. Χατζημάρκος αξιολογήθηκε σε έξι τομείς δραστηριότητας του. Θετική άποψη για το έργο του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου έδωσε το 53% του δείγματος έναντι 47% που έδωσαν αρνητική άποψη. Στους τέσσερις από τους έξι που είχε άμεση εμπλοκή είχε θετικό πρόσημο. Στους δύο τελευταίους που εμπλέκονται οι Δήμοι και η κυβέρνηση είχε αρνητικό πρόσημο.
Σημειώνεται ότι στην ερώτηση «ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο» στην δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας, που δημοσιοποίησε η «Δημοκρατική» της Ρόδου τον Δεκέμβριο του 2017 το 50% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει θετικά. Η έκφραση αρνητικής άποψης για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου περιορίστηκε τότε στο 30%. Τον Μάρτιο του 2018 απαντώντας στην ίδια ερώτηση το 51% των ερωτηθέντων είχε απαντήσει θετικά, ενώ το 39% αρνητικά! Σήμερα Ιούλιος του 2018 τα ποσοστά είναι 53% θετική γνώμη 47% αρνητική γνώμη.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ: Είναι προφανές πως όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνουν οι εκατέρωθεν συσπειρώσεις. Έτσι βελτιώνει και τα ποσοστά του ο Γ. Χατζημάρκος, αλλά συσπειρώνονται και οι αντίπαλοι του. Και μειώνεται το θετικό ισοζύγιο που είχε. Όταν θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες τότε θα καταγραφεί η τελική δυναμική προσώπων και οι εξ αυτών διατυπούμενες προτάσεις. Μέχρι τότε κρατάμε το γεγονός πως παρά την φθορά της 4ετούς διοίκησης ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος δείχνει να εξακολουθεί να κερδίζει την κοινή γνώμη ως προς το έργο του και είναι να ανθεκτικός στις γνώμες ως προς το πρόσωπο του.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η δημοσκόπηση της Καπα Research στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διενεργήθηκε στο διάστημα από 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2018, σε δείγμα 657 ατόμων, άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011. Το μέγιστο σφάλμα αυτής υπολογίζεται στο 3,8%. Η ανάλυση της δημοσκόπησης είναι του Εν Άνδρω. Πηγή των στοιχείων της έρευνας η εφημερίδα Δημοκρατική της Ρόδου (www.dimokratiki.gr)
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"