CNN Greece: Μηνύσεις κατά Καπάκη, Δούρου, Ψινάκη και υπευθύνων πυροσβεστικής και αστυνομίας για νεκρούς στο Νέο Βουτζά…

 

(Το αφήγημα της κυβέρνησης περί νεκρών λόγω πολεοδομικής αναρχίας στο Μάτι καταρρέει με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά από συγγενείς των νεκρών στον άρτια πολεοδομημένο με 10μέτρους και 15μέτρους δρόμους Νέο Βουτζά! Όπως ήδη έχουμε γράψει στο Εν Άνδρω - ανάρτηση MARE NOSTRUM - οι δύο ζωγράφοι που εκθέτουν αυτές τις μέρες στο Εμπειρικιο Γυμνάσιο Άνδρου είδαν τα σπίτια τους να καίγονται ολοσχερώς και 10 πυροσβεστικά οχήματα να τους δηλώνουν απαθώς: «αναμένουμε οδηγίες!» Και «ανέμεναν οδηγίες» που δεν ήρθαν ποτέ! Και κάηκαν σπίτια και άνθρωποι στον πολεοδομημένο Νέο Βουτζά πολύ πριν καούν στο Μάτι. Αναδημοσιεύουμε την μηνυτήρια αναφορά - που αφορά και γνωστό πολιτικό πρόσωπο της Άνδρου - από το CNN Greece– Εν Άνδρω).

 Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κατατέθηκε η πρώτη μήνυση από συγγενείς θυμάτων της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου που έπληξε την Ανατολική Αττική.

Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκη, των υπευθύνων γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνος, των αρμόδιων και υπευθύνων αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, αρμόδιων και υπεύθυνων αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου για τα τραγικά συμβάντα.

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε από τον δικηγόρο Αντώνη Φούσσα, ο οποίος εκπροσωπεί τρεις συγγενείς δυο θυμάτων, οι οποίοι έχασαν τον σύζυγο, πατέρα και τη μητέρα τους.

Με τη μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα αδικήματα της κατά συρροή κακουργηματικής έκθεσης, της ανθρωποκτονίας εξ αμέλειας, του εμπρησμού δάσους από αμέλεια, των σωματικών βλαβών και ότι αλλά αδικήματα προκύψουν από την έρευνα.

Στη μήνυση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «για τη βιβλική συνολική αυτή καταστροφή, όπως ασφαλώς και για τους δυο ως άνω δικούς μας ανθρώπους, ασφαλώς υπάρχουν τεράστιες ποινικές (και άλλες) ευθύνες των αρμόδιων και επιφορτισμένων κρατικών λειτουργών και οργάνων για τη διαχείριση και αντιμετώπιση παρόμοιων σοβαρών κρίσεων και έκτακτων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιών, σεισμών, πλημμυρών κ.λπ.) και για τον λόγο αυτό σπεύδουμε να καταθέσουμε την παρούσα έγκληση μας παρότι γνωρίζουμε ότι από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ελήφθην σχετική πρωτοβουλία αλλά κρίναμε σκόπιμο ότι πρέπει να υποβάλλουμε κι εμείς την παρούσα έγκληση μας και να δηλώσουμε παράσταση πολιτικής αγωγής ώστε να καταστούμε νομίμως και επισήμως διάδικοι και να κ προσέχουμε από την πρώτη στιγμή να ασκούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας».

Στην μήνυση περιγράφεται το τραγικό ιστορικό της υπόθεσης, καθώςο ένας εκ των δύο θανόντων είχε παντρέψει την 34χρόνη κόρη του, δύο ημέρες πριν από τη φονική πυρκαγιά και η οικογένεια παρέμεινε στην εξοχική της κατοικία στον Νέο Βουτζά μέχρι τη μοιραία ημέρα, όπου έχασε την ζωή του ο πατέρας της νύφης (70χρόνος εκπαιδευτικός), αλλά και η επίσης εκπαιδευτικός 73χρόνη ενοικιάστρια του από κάτω διαμερίσματος.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η πυρκαγιά στο Μάτι ήταν μια εθνική τραγωδία. Η προσπάθεια της επικοινωνιακής διαχείρισης της πυρκαγιάς, ήταν ένα Βατερλό για την Κυβέρνηση.

Προκάλεσε θυμό στους πολίτες γι αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να «μαζέψει» τις αντιδράσεις, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη. Αλλά ήταν ήδη αργά.

Πόσο μάλλον που αυτή η ανάληψη της ευθύνης δεν συνοδεύθηκε απο καμία παραίτηση.

Αυτό που θα μείνει είναι η προσπάθεια συγκάλυψης των νεκρών το βράδυ της Δευτέρας, όταν όλοι φαίνεται ότι γνώριζαν για τους νεκρούς και σιωπούσαν. Αυτό που θα μείνει είναι η δήλωση του Νίκου Τόσκα ότι όλα έγιναν σωστά και δεν βλέπει μεγάλα λάθη στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Αυτό που θα μείνει είναι ο καυγάς του Πάνου Καμμένου με τους πυρόπληκτους και η φράση του, σε ένα επιζώντα που έχασε το σπίτι του, «Αυτά εσύ και ο Πορτοσάλτε τα λέτε μόνο».

Η καθυστερημένη και σχεδόν εν κρυπτώ επίσκεψη του πρωθυπουργού στον τόπο της τραγωδίας, λίγες ημέρες μετά, δεν βοήθησε στην εκτόνωση των αντιδράσεων, ενώ η δήλωση Βαρναρδάκη, οτι δεν μπορεί ένας άνθρωπος μόλις 44 ετών, να φορτωθεί όλα τα βάρη της Μεταπολίτευσης, προκάλεσε μάλλον θυμηδία.

Τελευταία γραμμή άμυνα της κυβέρνησης για τα λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς; Για όλα φταίνε τα αυθαίρετα...

ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΜΑΝΤΡΕΣ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΜΑΝΤΡΕΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ

This comment was minimized by the moderator on the site

«Μπαλάκι ευθυνών» παίζουν η ΕΛ.ΑΣ. με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 87 ανθρώπους.

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. «έδειξε» ως υπεύθυνη την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

«Με την Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν είχαμε επικοινωνία. Μάθαμε περίπου στις 18:10 ότι η φωτιά είχε περάσει τη λεωφόρο Μαραθώνος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της Αστυνομίας, Γιάννης Κατσιαμάκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Μέχρι την ώρα που πέρασε η φωτιά τη Μαραθώνος δεν μας είχαν ενημερώσει για τίποτα», υπογράμμισε εν συνεχεία ο κ. Κατσιαμάκας.

«Αν μας είχαν ειδοποιήσει νωρίτερα, θα είχαν περισσότερο χρόνο αντίδρασης οι κάτοικοι και θα είχαν ειδοποιηθεί να εγκαταλείψουν τα σημεία που τελικά εγκλωβίστηκαν», τόνισε.

Σε ερώτηση για τις καταγγελίες που αναφέρουν ότι οι αστυνομικοί οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στον θάνατο, στέλνοντάς τους πίσω στο Μάτι, ο κ. Κατσιαμάκας υπογράμμισε ότι «από την πρώτη στιγμή η ΕΛ.ΑΣ. ήταν παρούσα σε όλα τα μέτωπα. Είναι ευτύχημα ότι ο ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ. που συντόνιζε τις ενέργειές μας διαμένει στη Νέα Μάκρη επί έτη και γνωρίζει όσο κανείς άλλος τη ρυμοτομία της περιοχής».

«Έδωσε εντολή να μην κατευθύνονται προς τη Νέα Μάκρη οι οδηγοί που κινούνταν επί της λεωφόρου Μαραθώνος και κατευθύνονταν είτε δεξιά προς τη Λούτσα, είτε με αναστροφή προς το Πικέρμι», υπογράμμισε.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΝΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΙΙ

Συγκλονιστική μαρτυρία αστυνομικού- Πως σώθηκαν 1.200 πολίτες «Όταν έκλεισα την Μαραθώνος με τη μηχανή δεκάδες οδηγοί μας έριχναν κατάρες, ούρλιαζαν και φώναζαν. Δεν πίστευε κανείς τους ότι η φωτιά θα περάσει την λεωφόρο»

«Ζήσαμε την κόλαση. Όταν έκλεισα τη λεωφόρο Μαραθώνος με τη μηχανή δεκάδες οδηγοί μας έριχναν κατάρες, ούρλιαζαν και φώναζαν προς εμάς. Ήθελαν να πάνε στο Μάτι και στο Βουτζά για να σώσουν τις περιουσίες τους. Δεν πίστευε κανείς τους ότι η φωτιά θα περάσει τη Μαραθώνος. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τους έλεγα ότι δεν μπορώ να τους αφήσω να περάσουν. Ότι μαίνεται ανεξέλεγκτη φωτιά».

Τα λόγια ανήκουν στον Σταύρο Τσιροζίδη, έναν από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο Μάτι από την πρώτη στιγμή και έσωσαν εκατοντάδες ανθρώπους από τη φονική πύρινη λαίλαπα. Υπολογίζεται ότι οι άνδρες της Τροχαίας και άλλων υπηρεσιών έσωσαν, εκτρέποντας την κυκλοφορία, τουλάχιστον 1.200 ανθρώπους , οι οποίοι επέβαιναν σε τουλάχιστον ισάριθμα αυτοκίνητα. Μιλώντας στο «Έθνος» ο κ. Τσιροζίδης περιγράφει όλα όσα έζησε από τη στιγμή που έφτασε στο Μάτι το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου, μέχρι και τις 3.00 το πρωί της επόμενης ημέρας, όταν όλα πια είχαν τελειώσει.

Τις ημέρες που ακολούθησαν δεν μπόρεσε να κοιμηθεί. Όπως λέει, έκλεινε τα μάτια του και έβλεπε λιωμένα και άψυχα κορμιά. «Στο Μάτι έφτασα περίπου στις 18.05. Ο διοικητής μου ήταν ήδη εκεί. Πήρα εντολή να κάνω εκτροπή της κυκλοφορίας στη Μαραθώνος για να μπορούν να κάνουν τα αυτοκίνητα αναστροφή προς Αθήνα και να μην πάνε προς τη φωτιά που εκείνη την ώρα ήταν στο Βουτζά. Όταν κλείσαμε το ρεύμα της Μαραθώνος και στη συνέχεια τη Φλέμινγκ επικράτησε πανικός. Οδηγοί ζητούσαν να τους αφήσουμε να πάνε στο Μάτι και στο Βουτζά. Μας ζητούσαν να πάνε στις επικίνδυνες ζώνες, που λίγο μετά κάηκαν. Ήθελαν να σώσουν ότι μπορούν. Ένας με χτύπησε με τον προφυλακτήρα του αυτοκινήτου του. Υπήρχαν οδηγοί που δεν έφευγαν με τίποτα. Την ίδια ώρα, βγάζαμε τα αυτοκίνητα που ήταν στο Μάτι και στο Βουτζά. Τους κατευθύναμε προκειμένου να βγαίνουν από το Μάτι και αντί να κάνουν δεξιά, να στρίβουν αριστερά προς Αθήνα. Έτσι απεγκλωβίστηκαν τουλάχιστον 600 οχήματα, ενώ άλλα τόσα θα έμπαιναν στην περιοχή αν δεν τα εμποδίζαμε. Οι άνθρωποι αυτοί σώθηκαν. Ο ίδιος πανικός επικρατούσε στο λιμάνι της Ραφήνας. Ερχόταν με τα καράβια κόσμος από διακοπές και είχε άγνοια για το τι συνέβαινε. Περίπου στις 18.25 ενημερωθήκαμε ότι η φωτιά περνάει τη Μαραθώνος. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και με τον αέρα να φυσάει σαν να είναι χειμώνας».

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός μπήκε μαζί με το διοικητή του στον τόπο, όπου λίγη ώρα αργότερα βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες άνθρωποι: «Μπήκαμε στο Μάτι. Διώχναμε κόσμο από την πλατεία και από τα στενά της Εθνικής Αντιστάσεως. ‘Φύγετε να σωθείτε’, τους λέγαμε. Οι σκηνές ήταν δραματικές. Άλλοι μας ακούγανε και φεύγανε να σωθούν από την κατεύθυνση που τους λέγαμε και άλλοι δεν μας ακούγανε. Υπήρχε κόσμος που ήθελε να ανέβει στο Κόκκινο Λιμανάκι, δηλαδή σε τελείως λάθος κατεύθυνση».

Η φωτιά τελικά έφτασε στο Μάτι και το έκανε στάχτη. Τα όσα περιγράφει ο κ. Τσιροζίδης είναι σοκαριστικά: «Φτάσαμε σε απόσταση 50 μέτρων από το μοιραίο χωράφι. Όλα γύρω μας ήταν καμένα. Δεξιά, αριστερά βλέπαμε καμένες κολώνες της ΔΕΗ, καλώδια να φλέγονται, καμένα σπίτια και αυτοκίνητα. Δυστυχώς σχεδόν όλα τα καμένα αυτοκίνητα που αντικρίσαμε στην περιοχή είχαν πρόσωπο προς το Κόκκινο Λιμανάκι. Ο κόσμος ήθελε να πάει προς τη θάλασσα για να σωθεί και κάηκε. Στις 21.15 φτάσαμε στην πλατεία. Εκεί μας ενημέρωσαν πολίτες ότι λίγο μετά το κάμπινγκ υπάρχει ένα άτομο νεκρό. Πράγματι βρήκαμε άνδρα που είχε πεθάνει από ασφυξία. Τα ρούχα του είχαν καεί λίγο. Κατόπιν, κατεβήκαμε στη Ποσειδώνος. Σταματήσαμε σε ένα ξενοδοχείο. Στην παραλία υπήρχε ένα απανθρακωμένο πτώμα. Αφήσαμε τη μηχανή και αρχίσαμε να ψάχνουμε για εγκλωβισμένους. Με το φακό φτάσαμε στο δρόμο, όπου είχαν εγκλωβιστεί πολλά αυτοκίνητα με κόσμο. Είμαι 18 χρόνια στην Αστυνομία, έχω δει πολλούς διαμελισμένους ανθρώπους σε τροχαία αλλά αυτή η εικόνα πραγματικά δε μπορεί να συγκριθεί με καμία. Άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, απανθρακωμένοι. Καταλάβαινες ότι κάποιοι από αυτοί ήταν μικρά παιδιά και δεν μπορούσες να το πιστέψεις».

Οι θερμοκρασίες ήταν τέτοιες που έλιωσαν οι ζάντες αλουμινίου των αυτοκινήτων: «Υπήρχαν άνθρωποι που δεν πέθαναν από τις φλόγες αλλά από τη θερμοκρασία. Έλιωσαν. Σκεφτείτε ότι είδα ζάντες, οι οποίες έχουν και τιτάνιο, να έχουν λιώσει και να έχουν πάρει υγρή μορφή. Διανοείστε το ανθρώπινο σώμα τι γίνεται σε αυτές τις θερμοκρασίες; Το αλουμίνιο λιώνει περίπου στους 600 βαθμούς».

Η υπηρεσία του μοτοσικλετιστή της Τροχαίας έλαβε τέλος στις 3.00 το πρωί της επομένης. Όταν γύρισε σπίτι κατάλαβε ότι τα άρβυλά του έχουν λιώσει και ότι μόλις είχε φέρει σε πέρας την πιο δύσκολη υπηρεσία της ζωής του. Στη μάχη έπεσαν με το ίδιο σθένος –οικειοθελώς- και τρεις συνάδελφοί

https://netakias.com/2018/08/02/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%85%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D/

This comment was minimized by the moderator on the site

«Από πού να κόψουμε τη Μαραθώνος;» – Η “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ” δημοσιεύει τους διαλόγους των αστυνομικών ασυρμάτων το κρίσιμο 20λεπτο της καταστροφής
Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα τις ηχογραφημένες συνομιλίες από τους ασυρμάτους των αστυνομικών.

Απο τους διαλόγους των αντρών της ΕΛΑΣ στο κρισιμο 20λεπτο που οι φλόγες όρμηξαν στο Ματι με ταχυτητα ακομα και 120 χλμ/ωρα! Απο τους διαλογους διαφαινονται καθαρα δύο βασικά στοιχεία:

Α) Αν ηταν επιχειρησιακα δυνατόν να εφαρμοστεί καποιο σχέδιο οργανωμενης εκκενωσης,

Β) Η καταστροφη εξελίχθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα

Γ) οι πολιτες δεν αποδεχονταν την εντολη των αντρων της ΕΛΑΣ να απομακρυνθούν, βλέπε Συγκλονιστική μαρτυρία αστυνομικού- Πως σώθηκαν 1.200 πολίτες «Όταν έκλεισα την Μαραθώνος με τη μηχανή δεκάδες οδηγοί μας έριχναν κατάρες, ούρλιαζαν και φώναζαν. Δεν πίστευε κανείς τους ότι η φωτιά θα περάσει την λεωφόρο»
Δ) ότι η καταδικαστικη όπως αποδειχτηκε χαραξη της παραλιακής οδου που συνδεει το Κοκκινο Λιμανακι με τη Ν Μάκρη και διασχιζει το Ματι, ακθως και οι δεκάδες μικροι καθετοι δρόμοι που ουσιαστικα έκανα αδύνατο τον αποκλεισμό της από την προσπαθεια πολιτων να διεισδύσουν στο φλεγόμενο Ματι, η να διαφυγουν λανθασμένα προς λάθος κατευθυνση και τελικα να εγκλωβιστούν και να χάσουν την ζωή τους.
Οι αστυνομικοί διευκρινίζουν πάντως ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την εκτροπή της κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη στιγμή που δημιουργήθηκε φραγμός στην (παράλληλη) λεωφόρο Δημοκρατίας, οι οδηγοί των αυτοκινήτων που κινούνταν στην οδό Φλέμινγκ είχαν δυνατότητα –εάν το επιθυμούσαν– να στρίψουν προς το Κόκκινο Λιμανάκι και να συνεχίσουν την πορεία τους προς το Μάτι. Ακόμα, περιγράφουν ότι αρκετοί οδηγοί που είχαν εγκλωβιστεί στον φραγμό επιτίθεντο στους άνδρες της Τροχαίας στα μπλόκα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στα σπίτια τους για να τα σώσουν από τη φωτιά.

Oι διάλογοι των αστυνομικών την ώρα της φονικής πυρκαγιάς:
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ https://netakias.com/2018/08/02/%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%80%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%8C%CF%88%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%BA/

This comment was minimized by the moderator on the site

Όπως έχουν γίνει όλα με αυτή τη συριζοκυβέρνηση.
Στη θεωρία είναι παντογνώστες, στην πράξη όμως ανίκανοι – σε κάθε επίπεδο.
Από τη μια δεν μας έχουν αφήσει φράγκο στην τσέπη μας και τώρα πήραν και ζωές.
Δεν φοράνε ούτε παντελόνια: Μια παραίτηση; – ένα συγνώμη; Πως βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη;
Όλοι εσείς προβατάκια που χάψατε το σανό που σας υπόσχονταν και κάνατε το 4% κυβέρνηση, τώρα τι λέτε;

This comment was minimized by the moderator on the site

Διακατεχόμενη δημόσια δασική έκταση είναι το περιφραγμένο οικόπεδο στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους εικοσιεπτά άνθρωποι από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι.
Αυτό δήλωσε επισήμως κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελος.
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αυτά δήλωσε ο Φάμελος για να σώσει ότι μπορεί από την κυβέρνηση του. Ιδού τι δήλωσε ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης για τον εγκλωβισμό εκατοντάδων διερχόμενων αυτοκινήτων και των χιλιάδων επιβατών στο Μάτι λόγω λαθων αυτών που είχαν την ευθύνη και κοιτάνε να την αποσείσουν από πάνω τους:
"Το μοιραίο λάθος οφείλεται καθαρά σε παντελή έλλειψη συντονισμού. Στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής εμπλέκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής. Η ευθύνη του συντονισμού όλων αυτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του φυσικού φαινομένου ανήκει στην Πολιτική Προστασία, η οποία απέτυχε παταγωδώς να επιτελέσει το έργο της....
Η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί και θα πρέπει απερίσπαστη να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της. Ομως, η πολιτική ευθύνη για το ποιος επελέγη στη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ανήκει, ακέραια, στους αρμόδιους υπουργούς: τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στο υπουργείο του οποίου υπάγονται οι παραπάνω κρατικοί φορείς και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα."
Βασίλης Διγαλάκης καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΓΩΝΙΑ & ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΕΙΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Η Δικαιοσύνη έχει ήδη επιληφθεί και θα πρέπει απερίσπαστη να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο της. Ομως, η πολιτική ευθύνη για το ποιος επελέγη στη θέση του επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το πώς λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός ανήκει, ακέραια, στους αρμόδιους υπουργούς: τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, στο υπουργείο του οποίου υπάγονται οι παραπάνω κρατικοί φορείς και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Βασίλης Διγαλάκης καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Το μοιραίο λάθος οφείλεται καθαρά σε παντελή έλλειψη συντονισμού. Στην αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής εμπλέκονται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία, οι δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής. Η ευθύνη του συντονισμού όλων αυτών κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του φυσικού φαινομένου ανήκει στην Πολιτική Προστασία, η οποία απέτυχε παταγωδώς να επιτελέσει το έργο της.
Βασίλης Διγαλάκης καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Οταν η πυρκαγιά «κατέβηκε» από τον Νέο Βουτζά και πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος, η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων που κινούνταν επί της συγκεκριμένης λεωφόρου. Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αλλά και με βάση την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης (και την αναδημοσίευσή της από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) κάποια στιγμή μετά τις 18.20 και πριν από τις 19.54.

Η εκτροπή αυτή φαίνεται ότι είναι το μεγαλύτερο –από τα πολλά– επιχειρησιακά λάθη που συνέβησαν το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018. Οχι γιατί δεν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της λεωφόρου Μαραθώνος, από τη στιγμή που αυτή είχε παραδοθεί στις φλόγες. Αλλά γιατί, αντί να δοθεί εντολή στους οδηγούς να κάνουν αναστροφή και να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία καιγόταν, κατηύθυναν τους διερχόμενους οδηγούς στο «μάτι του κυκλώνα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών, μεταξύ των οποίων και «επωνύμων», όπως αυτή της πρώην γενικής γραμματέως του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα, αλλά όπως προκύπτει και από την ανάρτηση της Ελληνικής Αστυνομίας, η εκτροπή των αυτοκινήτων γινόταν: από δύο σημεία της λεωφόρου Μαραθώνος. Καθώς οι οδηγοί απληροφόρητοι προσπαθούσαν να φτάσουν στον προορισμό τους, οδηγήθηκαν και από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις προς το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι!
Βασίλης Διγαλάκης είναι καθηγητής και πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης. Εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Δήμαρχος Πεντέλης: Την εντολή εκκένωσης τη δίνει ο Δήμος – Οι δικαστικές αρχές θα βρουν γιατί δεν έγινε στο Μάτι
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Καλά τα λέτε. Πέστε τα εσείς και στον εισαγγελέα. Η μήνυση ΔΕΝ αφορά το Μάτι. Αλλά το Νέο Βουτζά! Και πέστε στον εισαγγελέα από ποιον περίμεναν εντολές οι πυροσβέστες και άφησαν να καεί ο Νέος Βουτζάς.
Απλά πράγματα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro