ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ 2015-2018: Η άνοδος και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ...

 Γράφουν: Πάνος Σταθόπουλος (Δρ Πολιτικών Επιστημών – Μαθηματικός) - Διαμαντής Μπασαντής (Δρ Επικοινωνίας – Συγγραφέας)

Βγήκαμε θεωρητικά σήμερα από το τρίτο μνημόνιο μετά τρία χρόνια μιας νέας οικονομικής προσαρμογής. Το πόσο στοίχησε στην χώρα το τρίτο μνημόνιο εξαρτάται πως το βλέπει κανείς. Οι ευρωπαίοι του EMS μιλάνε κάτι μεταξύ 80 με 200 δις ευρώ! Κυβερνητικός βουλευτής παραδέχτηκε στην Βουλή 35 δις ευρώ! Δεν θα πάρουμε θέση στο ζήτημα των χαμένων δις. Μπορούμε όμως να πάρουμε θέση παρουσιάζοντας πώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε δημοσκοπικά το «πολιτικό κεφάλαιο» του μέσα σε 3½ χρόνια. Πρόκειται για μια πρωτότυπη, επίκαιρη και συνάμα διαχρονική αναφορά της δημοσκοπικής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από την δημοσκοπική κορύφωση του 2015 μέχρι την δημοσκοπική πτώση του 2018 ειδικά για το Εν Άνδρω (και όχι μόνο)... 

Το 2015: Η χρονιά των ανατροπών

Μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 οι δημοσκοπήσεις έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ πρωτοφανή απήχηση και στον Α.Τσίπρα δημοτικότητα, αλλά και εμβέλεια πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που μόνο ο Καραμανλής είχε μετά τις εκλογές του 2004. Όμως οι δημοσκοπήσεις αμέσως μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 κατέγραφαν μια πολύ διαφορετική εικόνα: κανένας ενθουσιασμός, ούτε κάποιος ευρύτερος περίγυρος υποστήριξης.

Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε και τον Σεπτέμβριο σχεδόν με το ίδιο ποσοστό και διαφορά έναντι της ΝΔ, οι έρευνες. Ήταν πλέον σαφές ότι ο Α. Τσίπρας εξασφάλιζε απλά μόνο ανοχή για να συνεχίσει την κυβερνητική του θητεία. Άλλωστε σχεδόν ένα εκατομμύριο ψηφοφόροι του Ιανουαρίου δεν πήγαν να ψηφίσουν τον Σεπτέμβριο. Η τόσο μεγάλη αποχή μιλούσε μόνη της.

Αλλά και το εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ είχε μεταβληθεί κατά το 1/3 μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2015. Οι ψηφοφόροι της «αντιμνημονιακής δυσαρέσκειας» αποχώρησαν και τους διαδέχτηκαν «ευρωπαϊστές» που ενέκριναν την «Kolotoumpa» μετά το δημοψήφισμα. Παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, δεν είχαν δημιουργηθεί ουσιαστικές συνθήκες κυβερνητικής αλλαγής. Το σπέρμα όμως μιας υποβόσκουσας απόστασης υπήρχε πλέον.

Τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές αναδείχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ ένα νέο πρόσωπο σε συνθήκες «εσωτερικής ανατροπής»: ο Κ. Μητσοτάκης. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις τότε έδειξαν πως η ΝΔ με τον νέο αρχηγό πήρε αμέσως προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου και ο Μητσοτάκης ως καταλληλότερος πρωθυπουργός. Κάτι που φάνταζε εξωπραγματικό για το κόμμα αυτό λίγους μόνο μήνες μετά από εκλογές.

Πτώση ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Ιούνιο 2017

Μετά το αρχικό προβάδισμα της, η ΝΔ συνεχίζει να αυξάνει τη διαφορά υπεροχής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να αυξάνει την εμβέλειά της. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλά χάνει διαρκώς σε εκλογική επιρροή, οδηγώντας στο συμπέρασμα: «ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά η ΝΔ δεν καρπώνεται».

Σωστό, αλλά επιφανειακό. Η ΝΔ στόχευε στην επιστροφή των παραδοσιακών ψηφοφόρων της. Τους ψηφοφόρους της που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ λόγω ΕΝΦΙΑ, αλλά και της γενικότερης αποστροφής που δημιουργούσαν στα τέλη του 2014 τα «κωλύματα» του Α. Σαμαρά και η συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Υπήρχαν όμως και άλλοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκατέλειπαν. Κι αυτοί ήταν κυρίως νέοι ηλικιακά που δεν είχαν όμως στις επιλογές τους τη ΝΔ.

Κάτι που συνέβαινε παντού στην Ευρώπη σε μία μάλλον καθολική τάση των νέων ηλικιών να αποστασιοποιούνται, σε εποχή κρίσης, από τα «κατεστημένα» κόμματα. Παρόλα αυτά, στα τέλη του 2016 καταγράφεται μια κινητικότητα υπέρ της ΝΔ η οποία καταγράφηκε ιδιαίτερα την άνοιξη του 2017 όταν η κυβέρνηση είχε μπλέξει για άλλη μία φορά την επικοινωνία με την πολιτική και δυσκολευόταν να κλείσει την τότε αξιολόγηση με τους δανειστές.

Μέχρι τον Ιούνιο 2017 όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έδειξαν τη ΝΔ στην ψηλότερη πρόθεση ψήφου και τον ΣΥΡΙΖΑ στη χαμηλότερη για όλη την περίοδο 2016-2017.                     

Μείωση της ψαλίδας στο δεύτερο εξάμηνο του 2017:

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ο ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνει στοιχειωδώς τους ψηφοφόρους του. Η ψαλίδα μειώνεται, αλλά αυξάνεται ο δείκτης δικομματισμού. Παρατηρείται δηλαδή τάση απομάκρυνσης από μικρότερα κόμματα που προϊδεάζει ακόμα και για 5κομματική εκδοχή της επόμενης Βουλής.

Στην εξέλιξη αυτή παίζει αναμφισβήτητο ρόλο η ίδρυση του ΚΙΝΑΛ που δημιουργεί προσδοκίες και συνεπάγεται ένα «συμμαζεμένο» (όχι τόσο πολυδιασπασμένο) κομματικό σύστημα. Μια τέτοια εξέλιξη ευνοεί τη ΝΔ γιατί μία 5κομματικη Βουλή οδηγεί πιθανότατα στην αυτοδυναμία το προπορευόμενο κόμμα.

Τα ποσοστά που απεικονίζονται είναι ο μέσος όρος των εκτιμήσεων που έχουν δημοσιεύσει οι εταιρείες MRB, MetronAnalysis και Marc. Προστέθηκαν επίσης στοιχεία των εταιρειών Pulse, Alco και Κάπα-Research στα οποία υπολογίστηκε η ίδια αναγωγή που κάνουν οι τρεις πρώτες εταιρείες. Έχουμε επομένως μία μέση απεικόνιση όλων των γνωστότερων εταιρειών που δημοσιεύουν συχνά ευρήματα πρόθεσης ψήφου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται πως πλέον γίνεται κομπάρσος των εξελίξεων. Και «αποκαλύπτει» το θέμα Novartis. Όμως ο τρόπος που στήθηκε και ιδίως ο τρόπος που παρουσιάστηκε (ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους») δεν βοήθησε να γίνει πιστευτό και, πολύ περισσότερο, να αποφέρει πολιτικά ή δημοσκοπικά κέρδη. Η «ανατροπή» που περίμενε η κυβέρνηση δεν ήρθε.

Το Σκοπιανό επισκιάζει το πρώτο εξάμηνο του 2018:

Το πρώτο εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκε μια κοινή γνώμη αντίθετη στην προωθούμενη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Οι πολίτες αρχικά αιφνιδιάστηκαν αντιδρώντας αυθόρμητα αρνητικά. Η επιθετική αντίδραση της κυβέρνησης τους έκανε πιο αρνητικούς.

Μέχρι σήμερα δεν αντιλαμβάνονται τους λόγους για τους οποίους, τόσο βιαστικά και χωρίς κάποια εθνική συνεννόηση, η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει το θέμα χωρίς «ορατό» όφελος, δεδομένου ότι η συμφωνία αυτή όπως προσλαμβάνεται από την ελληνική κοινή γνώμη αναγνωρίζει οφέλη μόνο στην άλλη πλευρά.

Υπάρχει μια μειοψηφία του 25-30% που στηρίζει την συγκεκριμένη συμφωνία. Σε αυτό συνέβαλε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησης δεν ήταν καθόλου πειστικοί, ούτε στην αρχή, ούτε στη συνέχεια. Υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι η εκλογική συμπεριφορά στο επίπεδο της πρόθεσης ψήφου που μετρούν οι δημοσκοπήσεις λειτουργεί σαφώς εις βάρος των δύο κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας. Τουλάχιστον για την ώρα.

Ποσοτικά, πριν την μεγάλη πυρκαγιά στο Μάτι, η διαφορά των δύο κομμάτων ανοίγει. Αλλά χωρίς η συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να μειώνεται. Οριακά ο ΣΥΡΙΖΑ κινιόταν γύρω στο 18-19%. Κι έδειχνε τάσεις λίγο αυξητικές. Όμως πλέον έχει εξαφανιστεί ο περίγυρος του (εκτός της συσπείρωσης). Αυτοί που θα μπορούσαν να επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ ή και οι «αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ» οι οποίοι (υποτίθεται πως ίσως κάποια στιγμή «θα επανέλθουν ανατρέποντας τα δεδομένα», σύμφωνα με τις απλοϊκές αναλύσεις).

Το κακό με αυτή την υπόθεση είναι πως οι αναποφάσιστοι είναι αναποφάσιστοι γιατί δεν έχουν επιλέξει τι ακριβώς θα κάνουν. Αλλά οι μετρήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται πλέον να περιλαμβάνεται στις επιλογές τους. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τους ΑΝΕΛ που ποτέ άλλοτε δεν βρέθηκαν τόσο μακριά από το όριο του 3%.

Εκτός όμως από το Σκοπιανό, υπάρχουν και τα θέματα της οικονομίας, ιδίως το μείζον γεγονός ότι ετοιμαζόμαστε να βγούμε από τα μνημόνια. Δεν είναι αυτό «επιτυχία» που θα πιστωθεί στην κυβέρνηση; Η απάντηση είναι ότι το θέμα αυτό έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από την «τελετή της γραβάτας». Όσοι ήταν να «ενθουσιαστούν» το έχουν κάνει ήδη και είναι σαφές ότι η μεγάλη πλειοψηφία παραμένει τουλάχιστον επιφυλακτική και απαισιόδοξη για την πορεία της χώρας μετά τα μνημόνια. Η κυβέρνηση επομένως δεν κερδίζει για την ώρα ούτε από το μέτωπο αυτό.

Η καταστροφή στο Μάτι

Στις 23 Ιουλίου προκύπτει νέο γεγονός που θα έχει κατά τα φαινόμενα καταλυτική επιρροή. Η καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι δεν έχει αποτιμηθεί ακόμα με δημοσκοπήσεις, αλλά μάλλον αντιλαμβάνεται κανείς τις συνέπειες.     Εμπειρικά γνωρίζουμε ότι τα ακραία φυσικά φαινόμενα που συνδυάζονται με ανθρώπινες τραγωδίες αποτελούν συνήθως στην πολιτική σημεία καμπής. Υπάρχουν παραδείγματα που ακόμα και «στριμωγμένες» κυβερνήσεις, όταν μπόρεσαν να ανταποκριθούν, δίνοντας την εντύπωση ότι κάτι έκαναν έχοντας τον έλεγχο της διαχείρισης, τελικά βγήκαν κερδισμένες.

 

Είναι προφανές πως ο "λογαριασμός" χρεώνεται γελοιογραφικά προσωπικά στον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μένει να δούμε και τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί στην Ελλάδα ο σεισμός του 1999 που βοήθησε την κυβέρνηση Σημίτη να ανακάμψει, και διεθνώς η περίπτωση της Γερμανίας στις πλημύρες του 2002 που έδωσε την δυνατότητα στο σοσιαλιστικό κόμμα να καλύψει διαφορά δέκα μονάδων στις δημοσκοπήσεις. Όταν όμως στη γενική αίσθηση πλέον είναι πως η κυβέρνηση έχασε κάθε έλεγχο στη διαχείριση της κατάστασης επί 10 ολόκληρες μέρες και τώρα προσπαθεί απλώς να απομακρυνθεί όπως-όπως από αυτή την υπόθεση αποσιωπώντας τα πάντα τότε ο πολιτικός αντίκτυπος θα είναι καθοριστικός και μοιραία η απόδοση ευθυνών θα γίνει βασικό κριτήριο της ψήφου.

Δημοσκοπήσεις για την ώρα μπορεί να υπάρχουν και να δείχνουν μικρές ή μεγάλες διαφορές. Όμως, αυτό που θα κριθεί είναι το αποτύπωμα της καταστροφής στην κοινή γνώμη και θα μετρηθεί δημοσκοπικά τον Σεπτέμβριο.

Αν όμως πρέπει να πούμε κάτι είναι πως έχει ο αρνητικός αντίκτυπος διαπέρασε όλη την ελληνική κοινή γνώμη και αποτυπώθηκε σε όλα τα media. Η προσπάθεια μεταφοράς ευθυνών στο πουθενά ή σε αυτούς που κυβέρνησαν πριν 20 και 30 χρόνια απέτυχε. Η επίθεση κατά των δημοσιογράφων απέτυχε. Έχει ήδη διαμορφωθεί ένα συσσωρευμένο αρνητικό φορτίο. Ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για την ελληνική πολιτική σκηνή…

Σημείωση: Με τον Πάνο Σταθόπουλο έχουμε συνεργαστεί από το 2004 μέχρι σήμερα, εδώ και στο εξωτερικό, για θέματα δημοσκοπήσεων. Πριν λίγο καιρό με την ευκαιρία της τυπικής ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου ξεκινήσαμε μια συζήτηση με θέμα την δημοσκοπική άνοδο και πτώση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτά τα χρόνια των απίστευτων ανατροπών. Δημοσιεύω σήμερα στο Εν Άνδρω τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης υπό μορφή κειμένου...  Δ. Μπ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με την καταβαράθρωση του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται ο κύκλος ξεβρακώματος του ελληνικού πολιτικού προσωπικού! Προηγήθηκαν οι εξίσου αποτυχημένοι ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, με τους πρώτους να μην καταφέρνουν (και ευχόμαστε ολόψυχα να μην τα καταφέρουν ΠΟΤΕ) να ξανασταθούν στα πόδια τους (βλέπετε τους αφαίμαξε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως κι εκείνοι είχαν διδάξει παλαιότερα...) ενώ οι δεύτεροι παίζοντας χωρίς αντίπαλο στο προς τα δεξιά γήπεδο δεν δυσκολεύτηκαν ιδιαίτερα να εισπράξουν μέρος (καθώς είναι ανίκανοι και αναξιόπιστοι να πείσουν το σύνολο) των δυσαρεστημένων- εξαπατημένων ψηφοφόρων. Το μέλλον διαγράφεται ΟΙΚΤΡΟ, όσο συνεχίζουμε σαν πολίτες να ξαναψηφίζουμε όλους αυτούς που τόσο πρόσφατα εκπαραθυρώσαμε κλωτσηδόν από την εξουσία. Να υπενθυμίσουμε ότι:
1) Τα φάγανε με τα παρεάκια τους (και όχι μαζί τα φάγαμε, όπως προσπάθησε να μας πείσει ο ακατονόμαστος)
2) Μας έριξαν στο στόμα των διεθνών κερδοσκόπων (βλ. απατεώνων) και μας ξεφτίλησαν οικονομικά και ηθικά
3) Δεν έθιξαν στο ελάχιστο τους κάθε απόχρωσης ημέτερους, είτε αυτοί ήταν Δημόσιοι Υπάλληλοι άνευ προσόντων, είτε επιχειρηματίες λαμόγια.
4) Δεν ντράπηκε κανείς τους να φτωχοποιήσει κάθε συνταξιούχο, υπάλληλο, επιχειρηματία (με κολπάκια ΠΑΝΤΑ οι ημέτεροι βρήκαν σανίδα σωτηρίας ή ενημερώθηκαν εγκαίρως να ξεφορτωθούν ό,τι θα έχανε την αξία του ή θα κατέληγε βαρίδι για την ζωή τους).
Παραδόξως οι Συριζαίοι άντεξαν στην εξουσία περισσότερο από τους προηγούμενους αν και στις εξόχως μελανές στιγμές τους έχουν την καταπάτηση της θέλησης του 60% των πολιτών σε κείνο το δημοψήφισμα-παρωδία.......ίσως αυτό δείχνει το πόσο τότε που ήταν φρέσκα τα καμώματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ο κόσμος δεν ήθελε να τους ξαναδεί στην εξουσία.
Στο σύνολό τους πλέον έχουν επιβεβαιώσει όσα τους σέρνει (λες και τους έβλεπε μπροστά του) ο Παπαδιαμάντης:
"Η αργία εγέννησε την πενίαν.
Η πενία έτεκεν την πείναν.
Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν.
Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν.
Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν.
Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν.
Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου."

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολλοί άνθρωποι κατέχουν τον εγκέφαλο τους με δάνειο για χρήση, που σε περίπτωση κακής χρήσης, ανίκανος να επωφεληθεί από τη δυνατότητα που του χορηγείται, διατρέχουν τον κίνδυνο ότι από πάνω, ο Διαχειριστής, μπορεί δραστικά να παρεμποδίσει την κατάσχεση του εναπομένοντος υπολείμματος.
Προσεξέ το κ.διαχειριστή του Εν Άνδρω, αρχίζεις και το χάνεις....τον εγκέφαλο σου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα διαχειστιστικό του συστήματος αριστερό κόμμα. Τάσεις μπορεί να έχει στο εσωτερικό του αλλά ουδέποτε ως κόμμα εξήγγειλε κάποια επανάσταση. Εφάρμοσε μνημόνια κι έχει αποδεχτεί το μεταμνημονιακό πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο το οποίο συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Στο βαθμό που δεν αντιμετωπίζεται με την πραγματική του πολιτική ταυτότητα αλλά με αυτόν τον αντικομουνιστικό οχετό είναι το λιγότερο εγκληματικό και αυτοχειρία για την υπόλοιπη αριστερά να μην σηκώνει μέτωπο σε αυτή την πρωτόγονη αντικομουνιστική πολιτική χυδαιότητα.
Τα παραδείγματα του πρωτόγονου αυτού αντικομουνισμού είναι άπειρα. Πλήθος άρθρων και σχολίων, μοίρασμα ασφαλίτικης αντικομμουνιστικής βιβλιογραφίας από εφημερίδες, πολιτικές ανακοινώσεις κομμάτων και οργανώσεων κ.ο.κ.
Αυτές τις μέρες ο δεξιός Τύπος επιτίθεται με όσα μέσα διαθέτει και το ΕΝ ΑΝΔΡΩ μη θέλοντας να χάσει από το μοίρασμα της πίτας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο δεν χάνει την ευκαιρία... (διαγράφεται μια ύβρις)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ Δ. Μπ.
Είναι να απορεί κανείς με το συμπέρασμα σας. Μάλλον χρειάζεται μετάφραση από τα ελληνικά στα... ελληνικα. Αδυνατούμε να καταλάβουμε πως καταλήγετε σε μια ανάλυση για τις δημοσκοπήσεις στην εποχή του μνημονίου (μέρος της οποίας είχε παρουσιαστεί και στο Ευρωκοινοβούλιο παλαιότερα με επίσημη πρόσκληση των ΠΡΑΣΙΝΩΝ) σε τέτοια "παλαβά" συμπεράσματα μας αφήνει άναυδους...
Για ξαναδιαβάστε το κείμενο...
ΥΓ Το ΒΕΡΟΣ σημαίνει πως είστε από την Βέροια; Ή, ότι είστε ρατσιστής και φασίστας που μισεί όποιον δεν είναι βέρος;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 6 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro