Ο Αλέξης Τσίπρας και η Ιστορία...
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: PRONEWS.GR
Ο Αμερικανός πρέσβης προέβλεψε πως ο Τσίπρας θα μείνει στην Ιστορία σαν μεγάλος ηγέτης. Κι αυτό γιατί υπέγραψε, όπως εξήγησε, την συμφωνία των Πρεσπών. με την οποία «ανοίγεται ο δρόμος για μια πολυεθνική Θεσσαλονίκη ενταγμένη μέσα στον βαλκανικό της περίγυρό και μια Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη ανάμεσα στην Αλβανία, τα Βόρεια Μακεδονία, το Κόσσοβο, την Σερβία, την Βουλγαρία»!
Δηλαδή, τόσα χρόνια την Θεσσαλονίκη την κρατούσε δέσμια η ονοματολογία; Κι όχι η Βαλκανική ενδοχώρα που έχει μύρια τόσα προβλήματα μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας, μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας, μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, μεταξύ Αλβανίας και FYROMίας, μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων της FYROMίας, μεταξύ Βουλγάρων και FYROMιανών Σλαβομακεδόνων και μεταξύ όλων αυτών και των Τούρκων;…
Αυτά είπε και λάλησε ο κ. Πάιατ κατατάσσοντας τον κ. Τσίπρα στις «δέλτους της Ιστορίας» της Ελλάδας και της Βαλκανικής. Αλλά και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως αποκαλούμε συχνά εμείς τα συχνά υποτιμημένα Βαλκάνια, που τώρα αναβαθμίζονται πλέον σε πολυεθνικές κοινωνίες με… άσβηστα τα εθνικά μίση!
Αλήθεια, πως κατατάσσεται ένας ηγέτης στην ιστορία ως μεγάλος; Ποιοι είναι οι συγγραφείς της ιστορίας, πως την γράφουν και πως την ενσωματώνουν οι λαοί στο συλλογικό τους υποσυνείδητο;
Τα ερωτήματα αυτά σίγουρα δεν έχουν απασχολήσει τον αστόχαστα αμόρφωτο και πάντα ατημέλητο κ. Τσίπρα. Η μέχρι σήμερα πορεία του δείχνει πως κατανοεί την Ιστορία με τον τρόπο όπως ένας μαθητής στο 15μελές ενός Γυμνασίου της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό θεωρεί ιστορικό γεγονός πως μπαίνει χωρίς γραβάτα στο Κρεμλίνο, στον Λευκό Οίκο, στο Βατικανό!
Φυσικά δεν θα πρέπει να έχει διαβάσει Τσόρτσιλ ο αμόρφωτος κ. Τσίπρας. Αν είχε διαβάσει ίσως να τον προβλημάτιζε η φράση του σερ Ουΐνστον: «η Ιστορία θα είναι ευγενική μαζί μου γιατί σκοπεύω να την γράψω ο ίδιος»! Και την έγραψε με τρόπο που πήρε και το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και έφτασε μέχρι σήμερα να αποτυπώνεται σε μοναδικά κινηματογραφική φιλμ όπως το «Δουνκέρκη» και το «Τσόρτσιλ»…
Αν ο Αλέξης είχε διαβάσει Τσόρτσιλ θα είχε προβληματιστεί το πως κράτησε την χώρα του όρθια στις σκοτεινότερες ώρες της Ιστορίας της τάζοντας «μόνο αίμα, μόχθο, δάκρυα και ιδρώτα»! Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας κρατήθηκε ο ίδιος όρθιος τάζοντας «της Παναγιάς τα μάτια»! Αυτά για την Ιστορία…
Ο Αλέξης Τσίπρας - 44 χρονών πια - νομίζει πως η ιστορία γράφεται από τα πρωτοσέλιδα των φιλικά διακείμενων σε αυτόν εφημερίδων, ιστοσελίδων, ραδιοφώνων και καναλιών!
Όμως η Ιστορία μιας εποχής γράφεται από νικητές και ηττημένους. Έτσι γράφτηκε η Ιστορία και οι ιστορίες του ελληνικού εμφυλίου. Και κάπως έτσι δικαιώθηκαν και οι ηττημένοι.
Έτσι έμεινε στην Ιστορία ο ηττημένος στο Βατερλώ Ναπολέων και όχι ο μεγάλος νικητής του, ο βρετανός Ουέλιγκτον, ο οποίος είναι γνωστός μόνο στους ιστορικούς και σε όσους διαβάζουν ιστορία. Κι αυτό γιατί ο θρύλος μιας επανάστασης και η εξάπλωση των ιδεών της μέσα από την εξάπλωση του Ναπολέοντα άντεξε περισσότερο από την λάμψη των νικητών του.
Η Ιστορία στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα είναι γραμμένη με όλες τις απίθανες πράξεις, παραλείψεις, αναιρέσεις και κωλοτούμπες τους. Με όλες τις απίστευτες ατάκες τους που αποκαλύπτουν την πλήρη έλλειψη κάθε εγκύκλιας μόρφωσης τους. Και την απύθμενη άγνοια στοιχειωδών κανόνων διεθνούς πολιτικής, η οποία αποκαλύφθηκε σε κάθε βήμα της 4χρονης διακυβέρνησης τους.
Αξίζει να μάθει ο αδαής περί την ιστορία Αλέξης Τσίπρας πως και την εκστρατεία του Αλέξανδρου στην Ασία διέσωσαν οι μορφωμένοι γραφείς του, που είχε επιλέξει και συνόδευαν τον στρατό του.
Η Ιστορία, λοιπόν, πολύ δύσκολα θα φανεί «ευγενική» προσωπικά και πολιτικά με τον Αλέξη Τσίπρα όσο και αν το λέει ο αμερικανός πρέσβης. Όμως θα φανεί κάπου ευγενική. Και δεν θα είναι καθόλου ευγενικό για την Αριστερά και τους θρύλους της.
Ο κ. Τσίπρας θα είναι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός που θα έχει δικαιώσει τους νικητές του εμφύλιου πόλεμου! Κατάφερε – πέρα από λόγια και αφορισμούς- να διαβεί τον Ρουβίκωνα (όχι τους Ρουβίκωνες) και στο όνομα της περιστασιακής παραμονής του ίδιου και των φίλων του στην εξουσία έστρεψαν την χώρα φιλοδυτικά! Ήδη, έχουν αναδείξει τις δυτικές δυνάμεις (ΗΠΑ & ΕΕ) σε αδιαμφισβήτητες ηγέτιδες και βασική αναφορά της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Μιας χώρας που μέχρι το 2015 κυριαρχούσε η αντιδυτική αμφισβήτηση ή μάλλον η αντιδυτική υστερία!
Ίσως αυτό να εκτιμά ο Αμερικανός πρέσβης. Αλλά ως γνωστό στην διπλωματία άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα κάνουν! Κάπου εκεί προφανώς συναντιέται και Αμερικανός πρέσβης με τον κ. Τσίπρα, που κι αυτός άλλα λέει, άλλα εννοεί και άλλα κάνει!
Απλώς είναι η διαφορά δυναμικού που κάνει την διαφορά. Ο μεν Αμερικανός πρέσβης εκπροσωπεί μια υπερδύναμη και όλοι αναλύουν σοβαρά αυτά που λέει και ψάχνουν αυτά που εννοεί για να δουν τι θα κάνει η Αμερική.
Ο δε κ. Τσίπρας εκπροσωπεί τον αγραβάτωτο εαυτό του και μια κυβέρνηση Πολάκηδων, Γαβρόγλου, Καμένων, που κανείς πια δεν μπορεί να πάρει στα σοβαρά…
Αυτή είναι η πολιτική διαφορά, αλλά και η ιστορική αποτύπωση ενός εκάστου, ότι και αν λέει και όσο και αν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι ο αμερικανός πρέσβης στο περιπλανώμενο και άρτι νεοφερμένο στον δυτικό κόσμο Αλέξη Τσίπρα…
*Ο Διαμαντής Μπασαντής είναι συγγραφέας, δημοσιογράφος και αναλυτής τάσεων της κοινής γνώμης για το πολιτικό τμήμα του Pronews.gr, καθώς και διαχειριστής του ιστότοπου «Εν Άνδρω».