Απολογισμός ενός εγκλήματος κατά της Άνδρου

Φωτογραφία της φωτιάς στην χωματερή του Στρόφιλα (διακρίνεται πίσω από τον καπνό ο Στρόφιλας) κατά την ώρα της χτεσινής άφιξης της πυροσβεστικής. Κάηκαν 1800 στρέματα μέσα και γύρω από την χωματερή.

Έχουμε επί 10ετία στυλιυτεύσει το μέγα έγκλημα κατά της Άνδρου, της ιστορίας της, του πολιτισμού της, του περιβάλλοντος της, των κατοίκων της. Έχουμε έρθει επί 10ετία επωνύμως σε αντίθεση με τρεις κατά σειρά δημάρχους για το απίστευτο οικολογικό και ιστορικό έγκλημα που συντελείται στην Σταυροπέδα και στον μοναδικό Στρόφιλα. Ότι έγινε όμως την τελευταία 5ετία με πρωτεργάτες τον Θ. Σουσούδη και τον Γ. Καπάκη υπερβαίνει κάθε προηγούμενο και κάθε όριο.

Ο απερχόμενος δήμαρχος που μιλούσε κάποτε για "υγειονομική βόμβα" πέτυχε με πλήρη πολιτική ευθύνη του να πυροδοτήσει αυτή την οικολογική βόμβα με πλήρη ανοχή και απόλυτη πολιτική συνευθύνη του Γ. Καπάκη, επικεφαλής του συνδυασμού "η Άνδρος της ζωής μας". Η ανάπλαση της παλιάς χωματερής της Σταυροπέδας - έργο αξίας ενός περίπου εκατομμυρίου ευρώ που είχε φέρει η προηγούμενη διοίκηση - έγινε. Και αμέσως μετά με ευθύνη και ενοχή του κ. Σουσούδη και την πλήρη ανοχή και ενοχή του κ. Καπάκη άνοιξαν δίπλα στην ανάπλαση δύο νέες χωματερές! Η μια δίπλα στον δεματοποιητή και η άλλη ακριβώς δίπλα στον μοναδικό στην Ευρώπη αρχαιολογικό χώρο του Στρόφιλα.

Χτεσινή φωτογραφία. Για την κατάσβεση της φωτιάς χρησιμοποιήθηκαν 10-12 οχήματα της πυροσβεστικής και των δασοπυροσβεστών και 25 άνδρες και από τα δύο σώματα.

Την πλήρη και απόλυτη καταστροφή ολοκληρώνει εδώ και 10 μήνες μια ατέλειωτη φωτιά που καίει συνεχώς στη νέα χωματερή του Στρόφιλα και εξαπλώνει διοξίνες στα δύο γειτονικά χωριά (800 & 1100 μέτρα) και στην Χώρα και στην ευρύτερη περιοχή της. Ο γιατρός Σουσούδης απλώς δεν κάνει τίποτα. Ποτέ δεν έκανε τίποτα πέρα από το να γράφει και να περιγράφει με τους φίλους του "τους άθλους του στο facebook της ζωής του! Και ποτέ έστειλε (ούτε χτες εστειλε) χώμα και μηχανήματα επιχωμάτωσης. Ποτέ δεν είχε κανένα σχέδιο ο κ. Σουσούδης. Απλώς ήθελε να επανεκλεγεί "για να ολοκληρώσει το έργο του"!!!

Ο πυροσβέστης Καπάκης ως αντιπολίτευση δεν έχει πει ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ επί 5ετία για το οικολογικό, πολιτιστικό, υγειονομικό έγκλημα. Περί άλλων τυρβάζει μιλώντας για "περιβαλοντικό έγκλημα" που κατά τη γνώμη του μπορεί να γίνει στην Πλούσκα. Όπως μίλαγε ως ΓΓΠΠ για την Κινέτα και έγινε ολοκαύτωμα το... Μάτι!

Χτεσινή φωτογραφία. Το καψαλισμένο και καμένο σε πολλά σημεία οροπέδιο του Στρόφιλα. Αντί να αποτελεί κόσμημα της ιστορίας και του πολιτισμού της Άνδρου και πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο είναι αναφορά θλίψης για την κατάντια ιδιώς κατά την τελευταία 5ετία. Ας ελπίσουμε πως κάτι θα αλλάξει... 

Η χτεσινή φωτιά που έκαψε τον Στρόφιλα και γύρω στα 1800 στρέματα είναι απλώς η κατάληξη αυτής της πενταετίας που πέρασε χωρίς διοίκηση και χωρίς αντιπολίτευση. Το ότι έχασαν και οι δύο (ο Σουσούδης οριακά κι ο Καπάκης συντριπτικά τις εκλογές) για όσα δεν έκαναν απλώς φορτώνει μεγαλύτερες ευθύνες σε αυτόν που κέρδισε γιατί πλέον η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η εξαγγελία του κ. Λοτσάρη πως ο δεματοποιητής θα φύγει από την Στραυροπέδα και πως ο Στρόφιλας θα μπει μπροστά να αναδειχθεί είναι απαραίτητο να ξεκίνήσει από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του. Το τρίγωνο της αμαρτίας (ΧΥΤΥ, ανακύκλωση, διαχείριση σκουπιδιών) που έδρασε επί χρόνια γύρω και μέσα από την Σταυροπέδα πρέπει να τελειώσει. Αλλιώς τα συμφέροντα και τα μικροσυμφέροντα γύρω από αυτό θα τελειώσουν την Άνδρο.

Είναι παρήγορο που ο κ. Λοτσάρης πήγε χτες το απόγευμα αυτοπροσώπως να δει την κατάσταση στον χώρο. Φυσικά να τονίσουμε πως δεν πήγε κανένας άλλος. Ο κ. Σουσούδης κι ο κ. Καπάκης αμφιβάλουμε αν έχουν πάει ποτέ εκεί τα πέντε τελευταία χρόνια. Αυτό είναι το "ενδιαφέρον" τους για την "Άνδρο της ζωής τους"!Και κατέθεσαν αυτό το "ενδισαφέρον" τους γενικολογώντας, αοριστολογώντας και ψευδόμενοι και προεκλογικά και για την Σταυροπέδα και για τον Στρόφιλα. Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις συνυποψηφίους που τόλμησαν κι είπαν αλήθειες...

Όμως και ο κ. Λοτσάρης δεν πρέπει να μείνει στο χτεσινό ενδιαφέρον του και στην χτεσινή ενημέρωση που είχε επί τόπου από τον επικεφαλής της πυροσβεστικής, που του επισήμανε πως χωρίς την άμεση παρέμβαση του Δήμου Άνδρου με επιχωματώσεις δεν σβήνει η φωτιά στη χωματερή. Πρέπει να έχει έτοιμα τα πλάνα του και ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της υπόσχεσης του ώστε κατά τους πρώτους μήνες της τετραετίας του να ξεκινήσει η μεταφορά του δεματοποιητή και να υπάρξει επιτάχυνση του νέου ΧΥΤΥ για τον οποίο όλα πλέον έχουν εγκριθεί.

Το έγκλημα σε βαρος της Άνδρου και της κοινωνίας της, της ιστορίας της και του πολιτισμού της, του τουρισμού και της οικονομίας της και της υγείας των κατοίκων της πρέπει να σταματήσει το γρηγορότερο.

Δ. Μπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

γιατι τόσο προκλητικό απο μέρους σου κόψιμο του σχολίου μου...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ
Το σχόλιο σας σχολιάζε κάτι που δεν συνέβη ποτέ. Δεν απαντήσαμε στην καύση των σκουπιδιών, απαντήσαμε στο ΚΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ!
Είτε δεν το καταλάβατε είτε κάνετε πως δεν το καταλάβατε. Το σχολιο σας συνεπως σχολίαζε και μάλιστα κάτι ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ!!!
Άρα δεν είχε θέση στον διάλογο γιατί ήταν ένα ακόμα ΑΝΩΝΥΜΟ ΤΡΟΛΑΡΙΣΜΑ εναντίον του ΕΝ ΑΝΔΡΩ...
Κατανοητό νομίζω...
Ευχαριστώ πολύ για την κατανόηση σας. Και μην συνεχίζεται να γράφεται και να περιγράφεται άσχετα με όσα γράφονται...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

τι ειναι αυτά τα ..περί ψήφων που γραφεις Διαμαντή μασ, που απαντάς στα σχόλια των συμπολιτών μας ...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Καταλάβατε λάθος δεν απαντήσαμε εδώ για την καύση των σκουπιδιών (είχαμε αοαντήσει νωρίτερα μιλώντας για το νομικό πλαίσιο). Εδώ απαντήσαμε για την καταδικαστέα πράξη του κάψιμου των σκουπιδιών στην χωματερή που παινεύει μια θλιβερή μειοψηφία....

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΠΙΤΡΟΦΙΑΝΟΣ
Αν κρίνω από τις ψήφους που δεν πήρατε στις εκλογές είστε πολλοί λίγοι στο νησί. Κοντά 90% σας απέρριψε. Αν κρίνω από τα σχόλια σας είστε ελάχιστοι ως αναγνώστες και μικρότατοι ως σχολιάζοντες. Φυσικά δεν ζείτε στην Άνδρο. Ζείτε αλλού γι αλλού. Δείτε μόνο πόσοι διάβασαν το παραπάνω άρθρο, πόσοι το χειροκρότησαν και πόσοι γράφουν ανοησίες σαν κι εσάς.
Όσο για τα συμφέροντα είναι εκεί που πέφτουν λεφτά σε ένα βαρέλι δίχως πάτο: στην Στραυροπέδα. Πόσα πέφτουν ετησίως για να καίγονται με το βοριαδάκι τα σκουπίδια; Ο έρμος ο Στρόφιλας και ο πολιτισμός των 6.000 χρόνων ιστορίας του αναδεικνύουν την Άνδρο. Φυσικά όσα ρυπαρά γράφετε δεν τολμάτε να τα πείτε επώνυμα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

EΥΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΒΟΡΕΙΑΔΑΚΙ....
ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΗΚΑΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ, ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ
ΑΡΑ ΚΥΡΙΕ ΜΠΑΣΑΝΤΗ , ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΤΕ ΕΜΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΑΛΛΑ ...... ΠΕΡΙ ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΟΦΙΛΛΑ,ΕΥΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ...ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΑ ΓΡΑΦΕΤΕ ΠΕΡΙ...''ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΝΔΡΟΥ ''....
ΜΟΝΟΝ ΕΣΥ ΚΙΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΛΛΟΙ...ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΣΕ ΕΝ ΑΚΥΚΛΟ ΕΙΣΑΣΤΕ...ΒΛΕΠΕΤΕ ΚΑΙ ..ΔΙΑΛΑΛΕΙΤΕ..ΠΕΡΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ...
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ 365 ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΤΟΥΤΗ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΙΔΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ, ΣΑΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΘΕΟΥ..
ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ , ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ Η ΙΔΕΑ, ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΥΛΕΣ,ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ, ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ,ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥΗΤ ΤΗΝ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΝΕΕΙ ΕΝΑ ΗΣΥΧΟ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΒΟΡΕΙΑΔΑΚΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑΖΕΙ Ο ΧΩΡΟΣ.
ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ...

This comment was minimized by the moderator on the site

Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο απλά το κόστος κατασκευής και συντήρησης είναι πολύ υψηλό για ένα μέρος όπως η Ανδρος. Για Αθήνα Θεσσαλονίκη και λοιπές μεγάλες πόλεις οσωνουπο δια χειρός Μπόμπολα....

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητά τρολ ότι και να γράφετε ο ΧΥΤΥ της Άνδρου έχει πάρει τον δρόμο του. Για καύσεις κλπ δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Για παραμονή στον ίδιο χώρο της χωματερής ή ΧΥΤΥ δεν υπάρχει νομική βάση. Οι άνθρωποι σας έχασαν πανηγυρικά τις εκλογές με 17%. Τι άλλο μπορείτε να πείτε ή να κάνετε; Όλα όσα λέτε είναι ξαναμασημένο φαγητό. Αφήστε που όσοι μείνατε να τα λέτε λάμψατε με την απουσία σας στις εκλογές.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καύση απορριμμάτων είναι ΝΑΙ, η Λύση για την Ανδρο ! !
Μετά τον ΧΑΔΑ στην ΣΤΑΥΡΟΠΕΔΑ ...αλήθει απου πάμε ....? ? ?
Παρά τα κατά καιρούς προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανακύκλωση σε τοπικό επίπεδο, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απασχολήσει την τοπική κοινωνία είναι τι θα γίνεται με την διάθεση των απορριμμάτων, δηλαδή εκείνων των υλικών που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από την ανακύκλωση. Και αυτό γιατί ο χρόνος ζωής του ΧΑΔΑ μειώνεται όσο αντίστοιχα αυξάνεται ο όγκος των παραγόμενων σκουπιδιών ανά κάτοικο και ανά νοικοκυριό.
Αν κανείς συνυπολογίσει σε αυτό το σκεπτικό ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ίσως η Ανδρος καταφέρει να ανακάμψει,περαιτέρω τουριστικά, τότε γίνεται κατανοητό ότι η τακτική της υγειονομικής ταφής δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' αόριστον.
Αυτό για δύο πρακτικούς λόγους. Πρώτον ο ΧΑΔΑ στην Στυροπέδα έχει θεωρητικά κλείσει, και ο νέος χώρος για ταφή απορριμμάτων,είναι απο πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον αέρα .
Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι, την τελευταία 10ετία η μέθοδος της υγειονομικής ταφής εγκαταλείπεται ως μία πρακτική που κοστίζει πολύ στο περιβάλλον.
Στη Γερμανία έχουν εγκαταλείψει την ταφή εδώ και πολλά χρόνια.
Και αυτό διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τα υπόγεια ύδατα για 50 έως 100 χρόνια μετά το κλείσιμο των ΧΥΤΑ και των ΧΥΤΥ, που κάποιοι επιμένουν ακόμα να τον δημιουργήσουν, τώρα μασ προτείνουν στη θέση Πλούσκα.
Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί ότι η καύση των απορριμμάτων με νέες τεχνολογίες είναι πολύ καλύτερη για το περιβάλλον απ' ότι η ταφή των σκουπιδιών.
Άλλωστε ο χρόνος και το κόστος που απαιτείται για την αποκατάσταση ενός σημείου που υπήρχε ή υπάρχει ΧΑΔΑ είναι πολλαπλάσιος από τις επιπτώσεις της καύσης.
Ποιες οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία μονάδας καύσης και στο δικό μας το νησί ? ?
Η μέχρι σήμερα τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί κυρίως σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, αφορά κατά κύριο λόγο μεγάλα εργοστάσια καύσης, τα οποία χρησιμοποιούν τα απορρίμματα με σκοπό την παραγωγή θερμότητας για νοικοκυριά αλλά και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
Όμως τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν τα παραδείγματα μικρών ευρωπαϊκών Δήμων που ακολουθούν την καύση των απορριμμάτων, αποδεχόμενα τις νέες πρακτικές και γυρίζοντας την πλάτη στην παλιά τακτική της ταφής.
Μπορεί όμως η Ανδρος,αλήθεια, να υποστηρίξει τη λειτουργία μίας τέτοιας μονάδας ? ?
Η απάντηση έρχεται αρχικά από το Isle of White του Ηνωμένου Βασιλείου, μίας περιοχής η οποία παράγει σχεδόν τις ίδιες ποσότητες απορριμμάτων με αυτές της Ανδρου, φθάνοντας, χονδρικά με + και - τους 30.000 τόνους ανά έτος.
Από τη διαδικασία καύσης προκύπτει μία συνολική ετήσια παραγόμενη ενέργεια της τάξης των 15,7 Gwh, που διοχετεύεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά της περιοχής.
Αντίστοιχη περίπτωση, αν και με μεγαλύτερα μεγέθη, εντοπίζεται στο Sarpsborg της Νορβηγίας, όπου λειτουργεί μονάδα καύσης χωρητικότητας 78.000 τόνων ανά έτος και παραγόμενης ετήσιας ενέργειας 256 GWh.
Επιπλέον, πέραν της ποσότητας των εισερχόμενων απορριμμάτων θα πρέπει να ακολουθήσει ο χαρακτηρισμός των απορριμμάτων ως καύσιμο, ώστε να γίνει γνωστή η θερμογόνος ικανότητα των σκουπιδιών καθώς και η φυσικοχημική τους σύσταση.
Τέλος, βασικότερη προϋπόθεση για ένα τέτοιο εγχείρημα αποτελεί ο καθορισμός του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας, καθώς μέχρι σήμερα η Ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει λεπτομερώς το πώς μπορούν, κάτω από ποιες προϋποθέσεις και με ποιες υποχρεώσεις να λειτουργήσουν τέτοιες μονάδες.
Είναι βασικό μειονέκτημα ότι, μέχρις στιγμής, δεν καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας μίας τέτοιας μονάδας.
Δηλαδή με τι αριθμό προσωπικού, με τι κόστος παραγωγής αλλά βασικά πως η παραγόμενη ενέργεια μπορεί να διανεμηθεί ή να πωληθεί με στόχο την βιωσιμότητά της.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι, όταν πάς να δημιουργήσεις μία τέτοια υποδομή, θα πρέπει πρώτα να έχεις διασφαλίσει, ότι μπορεί να λειτουργήσει και στο μέλλον.
Η ιδανική τοποθεσία για δημιουργία μίας τέτοιας εγκατάστασης είναι εντός του υφιστάμενου χώρου, όπου λειτουργούσε ο ΧΑΔΑ ΑΝΔΡΟΥ και σήμερα είναι το οικόπεδου που βρίσκεται ο αποδεματοποιητής,στην θέση της Σταυροπέδας και ενοέιται εκτός του αρχαιολογικού χώρου, ώστε να μην ενοιχληθεί στο μέλλον, η όποια αξιοποίηση του.
Η μονάδα που προτείνεται και η οποία δεν θα ξεπερνά ως μέγεθος τα 3 -4 κοντέινερ, θα είναι χωρητικότητας 9.000 τόνων, ανά χρόνο, ενώ μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιτευχθεί η μείωση του όγκου των εισερχόμενων υπολειμμάτων με παραγωγή παραπροϊόντων (υπολειμματική και ιπτάμενη τέφρα) περίπου στο 30% της εισερχόμενης ροής.
Μία τέτοια μονάδα θα αποτελείται από δύο θαλάμους.
Στον πρώτο θα εγκατασταθεί σύστημα αποτέφρωσης κινούμενων εσχαρών με την εκτιμώμενη θερμογόνο δύναμη του υπολείμματος να ανέρχεται στα 12.500 kJ ανά κιλό.
Η θερμοκρασία στον πρώτο θάλαμο, δηλαδή της καύσης, θα κυμαίνεται από 850 έως 1.000 βαθμούς κελσίου.
Παράλληλα προβλέπεται και η λειτουργία δεύτερου θαλάμου καύσης στον οποίο θα καταστρέφονται οι οργανικού ρύποι του Διοξειδίου του Άνθρακα και της οσμής.
Τα οφέλη
Οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ελαττωθούν οι αρνητικές συνέπειες της καύσης στο περιβάλλον. Έτσι στα βασικά στοιχεία δημιουργίας μίας τέτοιας μονάδας, είναι.
• Η αποφυγή ή μείωση της ρύπανσης του αέρα και των υπόγειων υδάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αποβλήτων.
• Η αποφυγή οσμών και αέριων ρύπων μέσω πυρκαγιών που μπορούν να συμβούν στο χώρο διάθεσης των αποβλήτων.
• Η μείωση εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα και οργανικών ρύπων.
• Η χρησιμοποίηση αποβλήτων για ενεργειακή αξιοποίηση και η αποφυγή απόρριψης αποβλήτων στο έδαφος.
• Η πλήρης απουσία παθογόνων παραγόντων στα προϊόντα, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται.
• Η αποτροπή εκπομπής μεθανίου, αερίου, που είναι 21 φορές ισχυρότερο από το Διοξείδιο του Άνθρακα, καθώς και άλλων αέριων ρύπων από τους ΧΥΤΑ.
• Η εκπομπή λιγότερων ρύπων για την παραγωγή ενέργειας σε σχέση με ρυπογόνα καύσιμα.
Τέλος να σημειώσουμε και για τους αδαείς και ...ύποπτα περιφερόμενους μάγους, για την δημιουργία ΧΥΤΥ στην Ανδρο ---- και δεν μας νοιάζει για ποιά περιοχή το ζητούν ---- ότι αυτό, δεν είναι η λύση, αλλά η καταστροφή του νησιού μας, εάνς δρόμος χωρίς τέλος σε βα΄ρος του περιβάλλοντος μας και απλά να πούμε εδώ, ότι ήδη, σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν 400 μονάδες καύσης με τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον ενώ μέχρι το 2021 αναμένεται να λειτουργήσουν 100 νέες μονάδες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε ενόχλησε η λέξη...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Όλο το σχολιο περικόπηκε γιατί δεν έχει θέση εδώ αυτή η άθλια επιχειρηματολογία...
ΥΓ Αλήθεια από όλο το έργο του Εν Άνδρω για την Άνδρο επί τόσα χρόνια εσύ τι βρήκες να πεις; Μια αθλιότητα. Αυτό δείχνει το δικό σου ήθος...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Την ιδανική συνταγή της καύσης για τα απορρίμματα αποκαλύπτει εκπρόσωπος του γαλλικού ομίλου Suez, με αναφορές στο βασικό υλικό της αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.«Ενεργειακά είναι πιο ενδιαφέρον να καεί αυτό που μένει μετά την ανακύκλωση σε σχέση με το μεικτό σκουπίδι, το σύμμεικτο, αυτό στο οποίο δεν έχει γίνει διαλογή για ανακύκλωση» δηλώνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα των αποβλήτων, του τμήματος της εταιρείας Suez για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κεντροανατολική Ευρώπη, Αλεξάνδρα Μπουργκουάν (Alexandra Bourgoin).

Σημείο - κλειδί στη φράση της είναι η πρώτη ύλη που θα μπει στον φούρνο ώστε να παραχθεί η περισσότερη δυνατή ενέργεια, ηλεκτρική και θερμική. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητο είναι να τηρηθεί η συνταγή κατά γράμμα, και για τον λόγο αυτόν, όπως λέει, «είναι σημαντικό να έχει γίνει μια πρώτη ανακύκλωση πριν τη συλλογή των απορριμμάτων για να ξέρουμε τι προϊόν είναι αυτό και να έχει την ίδια σύσταση κάθε φορά».

Η ενέργεια είναι το ζητούμενο και για άλλους ειδικούς της καύσης στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον ειδικό στον τομέα των αποβλήτων, υπεύθυνο ανάπτυξης, καινοτομίας και αγοράς του επίσης γαλλικού ομίλου Veolia, Γκιγιόμ Γουαλέρ (Guillaume Wallaert), μια οικογένεια παράγει κατά μέσο όρο δέκα κιλά οικιακά απόβλητα την εβδομάδα αφού διαχωριστούν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Με την ενέργεια που παράγουν δέκα κιλά από αυτά τα απορρίμματα μπορεί κάποιος να κάνει ντουζ επτά φορές από πέντε λεπτά την κάθε φορά, να φορτίσει τον φορητό του υπολογιστή τρεις ώρες κάθε μέρα για δύο μήνες, να έχει θέρμανση στο σπίτι του για τουλάχιστον 8 ώρες. Αν το δει κανείς συνολικά, η καύση αυτού του είδους των απορριμμάτων από επτά νοικοκυριά εξασφαλίζουν τη θέρμανση ενός σπιτιού.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση της Γαλλικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στόχος της αποστολής ήταν η επίσκεψη σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων και η υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Τα υπέρ και τα κατά της καύσης

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καύσης ο κ. Γουαλέρ τονίζει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 90% και του βάρους τους κατά 70%. Η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα άμεσα, δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία, μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλους όγκους σκουπιδιών, δεν απαιτείται πολύς χώρος για την κατασκευή της μονάδας, υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία, δεν παράγεται μεθάνιο, η διαδικασία ανάκτησης της ενέργειας ισοδυναμεί με μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ ανακτώνται ο σίδηρος και τα μέταλλα που περιέχουν τα σκουπίδια.

Στα μειονεκτήματα της καύσης περιλαμβάνονται το κόστος της επένδυσης, η μακροχρόνια δέσμευση σε αυτήν, το γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλη για μικρές ποσότητες απορριμμάτων, το ότι είναι μια διαδικασία προσαρμοσμένη στους περισσότερους τύπους απορριμμάτων αλλά όχι σε όλους, η δημιουργία υπολείμματος, στάχτης και η έλλειψη μεγάλων ποσοστών κοινωνικής αποδοχής.

Οι μέθοδοι της καύσης

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους της καύσης, ή αλλιώς θερμικής επεξεργασίας (waste to energy), η κ. Μπουργκουάν επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο σήμερα, 84% των μονάδων που λειτουργούν χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία ενός κλιμακωτού φούρνου (stepped grade), δηλαδή μιας μονάδας καύσης με σκάλες. Τα σκουπίδια οδηγούνται σταδιακά στη φωτιά ενώ στο πρώτο σκαλοπάτι ξεκινά η θέρμανσή τους ώστε να απαλλαγούν από το οργανικό τους φορτίο και την υγρασία. Στα τελευταία σκαλοπάτια της διαδικασίας, τα απορρίμματα έχουν αποξηρανθεί εντελώς και σιγά- σιγά καίγονται.

Μια δεύτερη μεθοδολογία καλύπτει 12% των μονάδων παγκοσμίως και φέρει την ονομασία ρευστοποιημένο κρεβάτι (fluidized bed). Τα απορρίμματα, αφού προετοιμαστούν κατάλληλα εισάγονται σε έναν κλειστό χώρο, πάνω σε πολύ ζεστή άμμο. Η μέθοδος είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα για εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα που έχουν μια μεγαλύτερη ενεργειακή αξία.

Υπάρχουν όμως και άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πιλοτικό επίπεδο όπως η πυρόλυση και η αεριοποίηση και μαζί καλύπτουν περίπου 4% της αγοράς. Και γι΄ αυτές τις τεχνολογίες χρειάζεται μια προετοιμασία των απορριμμάτων πριν μπουν στον φούρνο ενώ το παράγωγο είναι ένα αέριο που υφίσταται καθαρισμό ώστε να οδηγηθεί και εκείνο στην καύση για την παραγωγή επιπρόσθετης ενέργειας.

Σύμφωνα με την κ. Μπουργκουάν, εκτός από την πρώτη τεχνολογία στην οποία τα σκουπίδια μπαίνουν στον φούρνο χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, οι υπόλοιπες τεχνολογίες απαιτούν κάποιου είδους επεξεργασία στα σκουπίδια.

Και πώς προστατεύεται το περιβάλλον;

Τα πλεονεκτήματα μιας διαδικασίας καύσης που προϋποθέτει την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση παραπέμπουν στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αφού τα ανακυκλώσιμα που συγκεντρώνονται παράγουν νέα υλικά προς αξιοποίηση.

Και δεν είναι πια απλώς ζήτημα προτίμησης αλλά υποχρέωσης αφού ο κ. Γουαλέρ επικαλείται την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που απεικονίζεται παραστατικά στην χαρακτηριστική αντίστροφη πυραμίδα, θέτει ως βασική προτεραιότητα την πρόληψη της δημιουργίας σκουπιδιών και τη μείωση των ποσοτήτων τους μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Ακολουθούν η κάθε είδους ανάκτηση υλικών και ενέργειας και στο τέλος ένα μικρό ποσοστό θα πρέπει να καταλήγει στο περιβάλλον. Και όταν τελικά οι στόχοι μεταφράζονται σε νούμερα, οι οδηγίες προστάζουν ότι η ανάκτηση των απορριμμάτων πρέπει να φτάνει το 65 με 70% και να διαχειριζόμαστε πλέον μόνο ένα ποσοστό 30 με 35%.

Πώς καθαρίζουν οι αέριοι ρύποι;

Σε ό,τι αφορά τους ρύπους, σήμερα τα εργοστάσια καύσης στο Παρίσι εφαρμόζουν ειδικές διεργασίες για τον καθαρισμό των αέριων ρύπων, ώστε διοξίνες και φουράνια να δεσμεύονται με τη βοήθεια χημικών ουσιών και ο καπνός που καταλήγει στον αέρα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος και αβλαβής.

Στο εργοστάσιο της Suez με την ονομασία Issy les Moulineaux, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη μία όχθη του Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού, ο καπνός αντιμετωπίζεται σε τρία στάδια. Αρχικά γίνεται σκόνη μέσω μιας ηλεκτροστατικής διαδικασίας. Στη συνέχεια, διοχετεύεται όξινο ανθρακικό νάτριο και οπτάνθρακας λιγνίτη, που έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν όξινους ρύπους και βαρέα μέταλλα. Αυτά συγκρατούνται σε ειδικά φίλτρα. Τέλος ειδικοί καταλύτες ενισχύουν τη δράση κατά των διοξινών και συγκεντρώνουν τα οξείδια του αζώτου. Αυτός ο εξοπλισμός εγγυάται, σύμφωνα με τους ειδικούς του εργοστασίου, την εξάντληση των καυσαερίων ώστε οι συγκεντρώσεις τους να είναι δύο φορές χαμηλότερες από τους υπάρχοντες κανονισμούς.

Το τελικό στερεό υπόλειμμα της όλης διαδικασίας (εκτός από ένα ποσοστό περίπου 15% που γίνεται υλικό που χρησιμοποιείται για ασφαλτοστρώσεις) υπολογίζεται σε 4% επί των αρχικών ποσοτήτων σκουπιδιών που εισέρχονται στη μονάδα. Πρόκειται για επικίνδυνο βιομηχανικό απόβλητο και οδηγείται στην ταφή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης της Veolia στη μονάδα Vaus le Penil, έξω από το Παρίσι, ουδετεροποιεί τα οξέα που παράγονται από την καύση. Παράλληλα εισάγει ενεργό άνθρακα για να απορροφήσει τις διοξίνες και τα φουράνια. Ειδικά φίλτρα συγκρατούν τη μάζα που έχει απορροφήσει τις διοξίνες και την καθαρίζουν. Τα φίλτρα δεσμεύουν όλους τους ρύπους και ο ατμός βγαίνει καθαρός στο περιβάλλον. Ο άνθρακας που μένει περιέχεται στο τελικό υπόλειμμα που και σε αυτή την περίπτωση -εκτός από ένα 20% υλικού για οδοποιία- υπολογίζεται σε ποσοστό 3% και αποθηκεύεται ως επικίνδυνο απόβλητο.

Το μέλλον που θέλουν οι Γάλλοι για τις δικές τους μονάδες

Σήμερα οι κάτοικοι του Παρισιού διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε τρεις κάδους: είτε γυαλί, ανακυκλώσιμα υλικά και υπόλοιπα σκουπίδια, είτε οργανικά υπολείμματα, ανακυκλώσιμα υλικά και υπόλοιπα σκουπίδια. Σε κάποιες, μάλιστα, περιοχές τα σκουπίδια φεύγουν σύμμεικτα από τα παριζιάνικα νοικοκυριά και οδηγούνται στην καύση. Αυτό δεν είναι όμως το μέλλον της διαχείρισης που οραματίζονται. Σκοπός τους για τα επόμενα χρόνια είναι, όπως λέει η κ. Μπουργκουάν, η νέα μονάδα Ivry 2027 σε μικρή, επίσης, απόσταση από την όχθη του Σηκουάνα, να διαθέτει μονάδα κομποστοποίησης για το οργανικό, μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και φυσικά μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης. Πέραν, εξάλλου, από τις προσδοκίες για την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης στην πηγή, ώστε το ανακυκλώσιμο υλικό να είναι περισσότερο καθαρό άρα και πιο αξιοποιήσιμο, η τεχνολογική έρευνα εστιάζεται πια στην αύξηση του ποσοστού της ενέργειας που παράγεται από τις ίδιες ποσότητες σκουπιδιών και στη βελτίωση της ποιότητας του ατμού που βγαίνει από κάθε εργοστάσιο καύσης.

Την ιδανική συνταγή της καύσης για τα απορρίμματα αποκαλύπτει εκπρόσωπος του γαλλικού ομίλου Suez, με αναφορές στο βασικό υλικό της αλλά και το τελικό αποτέλεσμα.«Ενεργειακά είναι πιο ενδιαφέρον να καεί αυτό που μένει μετά την ανακύκλωση σε σχέση με το μεικτό σκουπίδι, το σύμμεικτο, αυτό στο οποίο δεν έχει γίνει διαλογή για ανακύκλωση» δηλώνει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπρόεδρος ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα των αποβλήτων, του τμήματος της εταιρείας Suez για την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κεντροανατολική Ευρώπη, Αλεξάνδρα Μπουργκουάν (Alexandra Bourgoin).

Σημείο - κλειδί στη φράση της είναι η πρώτη ύλη που θα μπει στον φούρνο ώστε να παραχθεί η περισσότερη δυνατή ενέργεια, ηλεκτρική και θερμική. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητο είναι να τηρηθεί η συνταγή κατά γράμμα, και για τον λόγο αυτόν, όπως λέει, «είναι σημαντικό να έχει γίνει μια πρώτη ανακύκλωση πριν τη συλλογή των απορριμμάτων για να ξέρουμε τι προϊόν είναι αυτό και να έχει την ίδια σύσταση κάθε φορά».

Η ενέργεια είναι το ζητούμενο και για άλλους ειδικούς της καύσης στη Γαλλία. Σύμφωνα με τον ειδικό στον τομέα των αποβλήτων, υπεύθυνο ανάπτυξης, καινοτομίας και αγοράς του επίσης γαλλικού ομίλου Veolia, Γκιγιόμ Γουαλέρ (Guillaume Wallaert), μια οικογένεια παράγει κατά μέσο όρο δέκα κιλά οικιακά απόβλητα την εβδομάδα αφού διαχωριστούν τα ανακυκλώσιμα υλικά. Με την ενέργεια που παράγουν δέκα κιλά από αυτά τα απορρίμματα μπορεί κάποιος να κάνει ντουζ επτά φορές από πέντε λεπτά την κάθε φορά, να φορτίσει τον φορητό του υπολογιστή τρεις ώρες κάθε μέρα για δύο μήνες, να έχει θέρμανση στο σπίτι του για τουλάχιστον 8 ώρες. Αν το δει κανείς συνολικά, η καύση αυτού του είδους των απορριμμάτων από επτά νοικοκυριά εξασφαλίζουν τη θέρμανση ενός σπιτιού.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Φορέα Διαχείρισης Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας στο Παρίσι, μετά από πρόσκληση της Γαλλικής Πρεσβείας και σε συνεργασία με το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Στόχος της αποστολής ήταν η επίσκεψη σε μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων και η υιοθέτηση καλών πρακτικών.

Τα υπέρ και τα κατά της καύσης

Παρουσιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καύσης ο κ. Γουαλέρ τονίζει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων κατά 90% και του βάρους τους κατά 70%. Η διαδικασία αυτή αντιμετωπίζει το πρόβλημα άμεσα, δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία, μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλους όγκους σκουπιδιών, δεν απαιτείται πολύς χώρος για την κατασκευή της μονάδας, υπάρχει διαθέσιμη τεχνολογία, δεν παράγεται μεθάνιο, η διαδικασία ανάκτησης της ενέργειας ισοδυναμεί με μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ενώ ανακτώνται ο σίδηρος και τα μέταλλα που περιέχουν τα σκουπίδια.

Στα μειονεκτήματα της καύσης περιλαμβάνονται το κόστος της επένδυσης, η μακροχρόνια δέσμευση σε αυτήν, το γεγονός ότι δεν είναι κατάλληλη για μικρές ποσότητες απορριμμάτων, το ότι είναι μια διαδικασία προσαρμοσμένη στους περισσότερους τύπους απορριμμάτων αλλά όχι σε όλους, η δημιουργία υπολείμματος, στάχτης και η έλλειψη μεγάλων ποσοστών κοινωνικής αποδοχής.

Οι μέθοδοι της καύσης

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους της καύσης, ή αλλιώς θερμικής επεξεργασίας (waste to energy), η κ. Μπουργκουάν επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο σήμερα, 84% των μονάδων που λειτουργούν χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία ενός κλιμακωτού φούρνου (stepped grade), δηλαδή μιας μονάδας καύσης με σκάλες. Τα σκουπίδια οδηγούνται σταδιακά στη φωτιά ενώ στο πρώτο σκαλοπάτι ξεκινά η θέρμανσή τους ώστε να απαλλαγούν από το οργανικό τους φορτίο και την υγρασία. Στα τελευταία σκαλοπάτια της διαδικασίας, τα απορρίμματα έχουν αποξηρανθεί εντελώς και σιγά- σιγά καίγονται.

Μια δεύτερη μεθοδολογία καλύπτει 12% των μονάδων παγκοσμίως και φέρει την ονομασία ρευστοποιημένο κρεβάτι (fluidized bed). Τα απορρίμματα, αφού προετοιμαστούν κατάλληλα εισάγονται σε έναν κλειστό χώρο, πάνω σε πολύ ζεστή άμμο. Η μέθοδος είναι περισσότερο ενδιαφέρουσα για εμπορικά και βιομηχανικά απορρίμματα που έχουν μια μεγαλύτερη ενεργειακή αξία.

Υπάρχουν όμως και άλλες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σε πιλοτικό επίπεδο όπως η πυρόλυση και η αεριοποίηση και μαζί καλύπτουν περίπου 4% της αγοράς. Και γι΄ αυτές τις τεχνολογίες χρειάζεται μια προετοιμασία των απορριμμάτων πριν μπουν στον φούρνο ενώ το παράγωγο είναι ένα αέριο που υφίσταται καθαρισμό ώστε να οδηγηθεί και εκείνο στην καύση για την παραγωγή επιπρόσθετης ενέργειας.

Σύμφωνα με την κ. Μπουργκουάν, εκτός από την πρώτη τεχνολογία στην οποία τα σκουπίδια μπαίνουν στον φούρνο χωρίς προηγούμενη προετοιμασία, οι υπόλοιπες τεχνολογίες απαιτούν κάποιου είδους επεξεργασία στα σκουπίδια.

Και πώς προστατεύεται το περιβάλλον;

Τα πλεονεκτήματα μιας διαδικασίας καύσης που προϋποθέτει την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την ανακύκλωση παραπέμπουν στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων, αφού τα ανακυκλώσιμα που συγκεντρώνονται παράγουν νέα υλικά προς αξιοποίηση.

Και δεν είναι πια απλώς ζήτημα προτίμησης αλλά υποχρέωσης αφού ο κ. Γουαλέρ επικαλείται την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία που απεικονίζεται παραστατικά στην χαρακτηριστική αντίστροφη πυραμίδα, θέτει ως βασική προτεραιότητα την πρόληψη της δημιουργίας σκουπιδιών και τη μείωση των ποσοτήτων τους μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης. Ακολουθούν η κάθε είδους ανάκτηση υλικών και ενέργειας και στο τέλος ένα μικρό ποσοστό θα πρέπει να καταλήγει στο περιβάλλον. Και όταν τελικά οι στόχοι μεταφράζονται σε νούμερα, οι οδηγίες προστάζουν ότι η ανάκτηση των απορριμμάτων πρέπει να φτάνει το 65 με 70% και να διαχειριζόμαστε πλέον μόνο ένα ποσοστό 30 με 35%.

Πώς καθαρίζουν οι αέριοι ρύποι;

Σε ό,τι αφορά τους ρύπους, σήμερα τα εργοστάσια καύσης στο Παρίσι εφαρμόζουν ειδικές διεργασίες για τον καθαρισμό των αέριων ρύπων, ώστε διοξίνες και φουράνια να δεσμεύονται με τη βοήθεια χημικών ουσιών και ο καπνός που καταλήγει στον αέρα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος και αβλαβής.

Στο εργοστάσιο της Suez με την ονομασία Issy les Moulineaux, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη μία όχθη του Σηκουάνα, στο κέντρο του Παρισιού, ο καπνός αντιμετωπίζεται σε τρία στάδια. Αρχικά γίνεται σκόνη μέσω μιας ηλεκτροστατικής διαδικασίας. Στη συνέχεια, διοχετεύεται όξινο ανθρακικό νάτριο και οπτάνθρακας λιγνίτη, που έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν όξινους ρύπους και βαρέα μέταλλα. Αυτά συγκρατούνται σε ειδικά φίλτρα. Τέλος ειδικοί καταλύτες ενισχύουν τη δράση κατά των διοξινών και συγκεντρώνουν τα οξείδια του αζώτου. Αυτός ο εξοπλισμός εγγυάται, σύμφωνα με τους ειδικούς του εργοστασίου, την εξάντληση των καυσαερίων ώστε οι συγκεντρώσεις τους να είναι δύο φορές χαμηλότερες από τους υπάρχοντες κανονισμούς.

Το τελικό στερεό υπόλειμμα της όλης διαδικασίας (εκτός από ένα ποσοστό περίπου 15% που γίνεται υλικό που χρησιμοποιείται για ασφαλτοστρώσεις) υπολογίζεται σε 4% επί των αρχικών ποσοτήτων σκουπιδιών που εισέρχονται στη μονάδα. Πρόκειται για επικίνδυνο βιομηχανικό απόβλητο και οδηγείται στην ταφή.

Στο ίδιο μήκος κύματος, το εργοστάσιο ενεργειακής αξιοποίησης της Veolia στη μονάδα Vaus le Penil, έξω από το Παρίσι, ουδετεροποιεί τα οξέα που παράγονται από την καύση. Παράλληλα εισάγει ενεργό άνθρακα για να απορροφήσει τις διοξίνες και τα φουράνια. Ειδικά φίλτρα συγκρατούν τη μάζα που έχει απορροφήσει τις διοξίνες και την καθαρίζουν. Τα φίλτρα δεσμεύουν όλους τους ρύπους και ο ατμός βγαίνει καθαρός στο περιβάλλον. Ο άνθρακας που μένει περιέχεται στο τελικό υπόλειμμα που και σε αυτή την περίπτωση -εκτός από ένα 20% υλικού για οδοποιία- υπολογίζεται σε ποσοστό 3% και αποθηκεύεται ως επικίνδυνο απόβλητο.

Το μέλλον που θέλουν οι Γάλλοι για τις δικές τους μονάδες

Σήμερα οι κάτοικοι του Παρισιού διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε τρεις κάδους: είτε γυαλί, ανακυκλώσιμα υλικά και υπόλοιπα σκουπίδια, είτε οργανικά υπολείμματα, ανακυκλώσιμα υλικά και υπόλοιπα σκουπίδια. Σε κάποιες, μάλιστα, περιοχές τα σκουπίδια φεύγουν σύμμεικτα από τα παριζιάνικα νοικοκυριά και οδηγούνται στην καύση. Αυτό δεν είναι όμως το μέλλον της διαχείρισης που οραματίζονται. Σκοπός τους για τα επόμενα χρόνια είναι, όπως λέει η κ. Μπουργκουάν, η νέα μονάδα Ivry 2027 σε μικρή, επίσης, απόσταση από την όχθη του Σηκουάνα, να διαθέτει μονάδα κομποστοποίησης για το οργανικό, μονάδα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών και φυσικά μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης. Πέραν, εξάλλου, από τις προσδοκίες για την αύξηση των ποσοστών της ανακύκλωσης στην πηγή, ώστε το ανακυκλώσιμο υλικό να είναι περισσότερο καθαρό άρα και πιο αξιοποιήσιμο, η τεχνολογική έρευνα εστιάζεται πια στην αύξηση του ποσοστού της ενέργειας που παράγεται από τις ίδιες ποσότητες σκουπιδιών και στη βελτίωση της ποιότητας του ατμού που βγαίνει από κάθε εργοστάσιο καύσης.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Καλή η αντιγραφή! Κι ακόμα καλύτερη χωρίς υπογραφή! Και τέλεια η άγνοια του νομικού ελληνικού πλαισίου. Γιατί δεν πάτε στην Γαλλία να τα πείτε. Έδω υπάρχει ΑΛΛΟ νομικό πλαίσιο. Αλλάξτε το πρώτα.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΧΘΕΣ πήγε να δει....ΠΟΥ ήταν τόσους μήνες να δει, να μιλήσει με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής και να σχεδιάσει (ας γελάσω).... Δεν ήταν απλός πολίτης ήταν Έπαρχος (ας ξαναγελάσω) και η απραξία του όπως και η κουτοπονηριά του γύρω από το θέμα υπήρξαν παροιμιώδεις. Ακόμα και ο κακός Έπαρχος Μαλταμπές μπροστά του φαντάζει μεγαλειώδης. Τα πλάνα του .... έπρεπε να είναι ήδη στο τραπέζι και να πιέζει ήδη για την υλοποίησή τους, αφού είναι διαφορετικός και καλύτερος (εδώ γελάμε πολλές φορές πικρά και ειρωνικά) από τους προκατόχους του. Ας μην ξεκινήσει από 1ης Σεπτεμβρίου τις διαδικασίες για απομάκρυνση του δεματοποιητή και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για ΧΥΤΥ στην Πλούσκα και του υποσχόμαστε αμέτρητα αυτόφορα. Αλήθεια εκείνο το άλλο ον, που θα αναλάβει Έπαρχος δεν φόρεσε χθες την τιμημένη στολή του Πυροσβέστη να πάει να φωτογραφηθεί και να δείξει το ενδιαφέρον του; (να έχει και υλικό για τας επομένας εκλογάς)
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Επιτέλους να δούμε με τα δεκάδες αυτόφωρα ποιος δεν έστειλε ποτέ σε αυτόφωρο τον Σουσούδη για όσα έκανε. Είστε δυστυχώς αξιοθρήνητοι...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα