Γιατί όσα γίνονται στο λιμάνι της Σκύρου να μην μπορούν να γίνουν στα λιμάνια της Άνδρου;
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
(Μιας και ο λόγος περί υποδομών και ποιοτικού τουρισμού και βλέποντας την κίνηση στα 4 λιμάνια της Άνδρου - Μπατσί, Γαύριο, Χώρα, Κόρθι - οι αναγνώστες του Εν Άνδρω που διαβάζουν τι γίνεται αλλού, μας γράφουν και πληροφορούν: "Αγαπητοί κύριοι σας στέλνω το άρθρο αυτό προς ενημέρωση αν τυχόν δεν γνωρίζετε το καταπληκτικό αυτό εγχείρημα της Σκύρου. Γιατί στο όμορφο αυτό νησί - της Άνδρου - δεν μπορούν να γίνουν τα αυτονόητα; " Elisa Bravou Metaxa)
Είναι ένα από τα 116 Ευρωπαϊκά οικολογικά Λιμάνια (ECO PORTS), το τουριστικό του καταφύγιο, αδειοδοτημένο από το Υπουργείο Τουρισμού, είναι το μόνο Δημόσιο τουριστικό Λιμάνι με Γαλάζια σημαία και το μόνο κρατικό μέλος των 86 βραβευμένων Ευρωπαϊκών Μαρίνων Trans Europe marinas!
Απέκρουσε την κατάργηση του το 2013 και την ενσωμάτωση του στον ΟΛΝΕ και από τότε μόνο αναπτύσσεται. Συστέγασε το υπό κατάργηση την ίδια χρονιά τελωνείο Σκύρου και το διέσωσε! Το Λιμάνι εφαρμόζει σχέδιο αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, σχέδιο διαχείρισης καταλοίπων πλοίων, ενώ διαθέτει το μόνο στη Χώρα σε Λιμάνι μικτό σταθμό καυσίμων (2016) για σκάφη & οχήματα με αφορολόγητα καύσιμα για αλιευτικά και τουριστικά.
Έχει διενεργήσει τον πρώτο στη Χώρα διαγωνισμό για Υδατοδρόμιο (2014), έχει εγκαταστήσει τον πρώτο σε Λιμάνι υποθαλάσσιο φωτισμό (2015) και λειτουργεί τον πρώτο σε Λιμάνι συμπιεστή ανακυκλώσιμων συσκευασιών!
Οι στάνταρ παροχές της Μαρίνας του περιλαμβάνουν, παροχή ύδατος, ρεύματος,WIFI, χρήση WC και ντουζιερών (με disco shower!), μόνιμα αγκυροβόλια, βοήθεια με σκάφη, πλυντήρια στεγνωτήρια, γραμματειακή υποστήριξη, σινεμά, ανταλλακτική βιβλιοθήκη, σταθμό καυσίμων, τοπικό δελτίο καιρού κ.α….
Από 2015 μέχρι σήμερα συνεργάζεται με το Τμήμα περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αιγαίου και την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Σκαναβή επικεφαλής του εργαστηρίου περιβαλλοντικής επικοινωνίας και έχει καθιερώσει ετήσια πρακτική άσκηση φοιτητών για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε Λιμάνι! Και από το 2019 με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής!
Αυτή η καινοτομία έχει μετεξελιχθεί σε ένα πρόγραμμα υπό τον τίτλο “SKYROS PROJECT” στο οποίο συμμετέχουν όλο και περισσότεροι φοιτητές κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος σε συνέδρια διαγωνισμούς και έρευνες με θέματα από το Λιμάνι και το Νησί. Δύο Τουριστικά παρατηρητήρια, τρία παρατηρητήρια για τον θαλάσσιο τουρισμό, Περιβαλλοντική κατασκήνωση για παιδιά, προβολές & παρουσιάσεις, περιβαλλοντική φροντίδα και εκπαίδευση έχουν τη βάση τους στο Λιμάνι ! Η πρώτη στη Χώρα (2016) Ακαδημία Περιβαλλοντικών εκπαιδευτών διεξάγεται ήδη για 4η χρονιά!
Τα αποτελέσματα εντυπωσιακά ! Συμμετοχές σε συνέδρια στη Θεσσαλονίκη, Νεστόριο, Πάτρα (2015-16-17-18-19) Μύκονος 2016, Κύπρος – Λευκωσία - Λεμεσός 2017, Dubai – Abu Dhabi 2016-2017-2018, Νέα Υόρκη- Βοστώνη 2018, , Αυστρία – Γκρατς 2018, Ιταλία – Ρώμη 2018, Ιαπωνία – Κιότο / Τόκυο / Γιοκοχάμα 2019 και παρουσιάσεις του project στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο 2019 και στη Βουλή των Ελλήνων 2019.
Το Λιμάνι έχει κατακτήσει 14 βραβεία, 1 Παγκόσμιο (1ο video για την κλιματική αλλαγή - Marakesh 2016), 1 Ευρωπαϊκό (καλύτερο video Παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος), 7 Χρυσά Εθνικά (3 Τουρισμού – 2 Περιβάλλοντος – 2 Οικόπολις), 2 Αργυρά,1 τιμητικό, 2 Γαλάζιες Σημαίες (2018-2019).
Το αποτέλεσμα; Αύξηση εσόδων 120% στα 7 χρόνια των μνημονίων, αύξηση τουριστικών σκαφών 1400% από το 2012!
www.linariaport.gr - fb: Skyros Port/Λιμένας Σκύρου,
Skyros Project, Linariaport Guest Book
www.skyrosproject.aegean.gr