Δημοτικό Συμβούλιο: καινοτομίες, εγκρίσεις και... πρώτο σκόνταμα!
Ήταν ένα διαφορετικό δημοτικό συμβούλιο. Με κάποιο κανονισμό, με αρκετές καινοτομίες, με εγκρίσεις σε σοβαρά θέματα , αλλά και μια έκπληξη στο τέλος: το σκόνταμα σε μια "ασόβαρη" αναβολή στο πουθενά! Στα του κανονισμού έγινε προσπάθεια τήρησης του. Στις καινοτομίες η σταθερή παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων στα συμβούλια. Στις εγκρίσεις η έγκριση της παραλαβής της μελέτης ύδρευσης του Αγίου Πέτρου, η οποία αναμένεται να προωθειθεί άμεσα για χρηματοδότηση (της τάξεως των 800.000 ευρώ). Και τέλος μια ετερόκλητη και περιστασιακή πλειοψηφία (11-10) που μας επέστρεψε στο παρελθόν ψηφίζοντας τοπικιστικά - και όχι μόνο - μια "ασόβαρη" αναβολή μιας τυπικής προϋπόθεσης για το προχώρεμα του ΧΥΤΥ Άνδρου.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες παρόντες σε κάθε συμβούλιο πλέον. Τουλάχιστον αυτοί ξέρουν τους νόμους και δεν πολιτικολογούν ασταμάτητα ακόμα και για τα υποδεκάμετρα
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Ο πρόεδρος Λ. Μπάλλας μετά το πατατράκ της προηγούμενης φοράς μπήκε με αρκετή αποφασιστικότητα για να τηρήσει τον κανονισμό. Ερώτηση: Τον τήρησε; Απάντηση: μερικώς. Πάντως προσπάθησε. Αλλά στο τέλος οι γνωστοί "πρωταθλητές" της "πολιτικολογίας χωρίς σύνορα" τον μπέρδεψαν κι έχασε μερικώς την μπάλα! Για παράδειγμα σε κάθε σχεδόν θέμα ο κ. Καπάκης κατάφερνε και παρέμβαινε με πρόσχημα πως τον φιμώνουν πολιτικά ζητώντας συνεχώς μια δικής του έμπνευσης δημοκρατία όπου "όλα είναι πολιτικά" ξεκινώντας έτσι τα πάντα από την αρχή. Μετέφερε στο συμβούλιο μια ατάκα του ΚΚΕ, την οποία λόγω της άγνοιας των ορίων ο επικεφαλής της ελάσσονος την έχει κάνει καραμέλα.
Τώρα στις καινοτομίες: έρχονται πλέον στο συμβούλιο και εισηγούνται πολλά θέματα οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Που και νόμους ξέρουν. Και εργάζονται βάσει κανονισμών. Τα σοβαρά θεματα τα εισηγούνται οι γνωρίζοντες και αυτοί που τα χειρίζονται. Κι όχι όπως συνέβαινε χρόνια τώρα που τα εισηγειτο ο κάθε πολιτικολογών και συχνά αντιπαρατιθέμενος και με τη λογική σύμβουλος. Είναι μια πρόοδος.
Έτσι τα τεχνικά θέματα έρχεται και τα εισηγείται η Τεχνική Υπηρεσία (Παρλιάρου & Νικολάου). Τα οικονομικά η Οικονομική Υπηρεσία (Χαβιάρου). Τα νομικά η νομική σύμβουλος (Κυρτάτα). Και κάπως έτσι περιορίστηκε η ατέλειωτη πολιτική αντιπαράθεση και υπήρξαν αναφορές σε νόμους, κανονισμούς, προθεσμίες, χρηματοδοτήσεις. Έτσι ίσως κάτι γίνει...
Ο Ισίδωρος Νικολάου εισηγείται το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Δίπλα του η νομική σύμβουλος του Δήμου Κατερίνα Κυρτάτα, που παρενέβη σε πλείστες όσες περιπτώσεις να εξηγήσει τους νόμους και τους κανονισμούς που ορισμένοι αγνοούσαν συστηματικά. Πίσω τους η Ειρήνη Παρλιάρου.
Στο βασικό θέμα της μέρας την παραλαβή της εγκεκριμένης μελέτης για την ύδρευση του Αγίου Πέτρου εισηγήτρια ήταν η μηχανικός Ειρήνη Παρλιάρου. Γνώστης του έργου, των νόμων και των κανονισμών, εξηγούσε επί ώρα στην απορούσα συνεχώς Τασούλα Μαμάη, που και χτες διέκοπτε για να δικαιολογηθεί γιατί αυτή και ο Α. Αντώνογλου δεν είχαν ψηφίσει την πληρωμή της μελέτης. Τελικά η μελέτη - υπό την πίεση της κονής γνώμης - παραλήφθηκε ομόφωνα κι ένα έργο που έχει καθυστερήσει χρόνια φαίνεται πως μπαίνει σε σειρά.
Ο κ. Σουσούδης ήρεμος. Ίσως τον βοήθησε η απόσταση που κράτησε αυτή τη φορά από την πολιτική του κ. Καπάκη.
Θετικός χτες στο συμβούλιο ο κ. Σουσούδης και ειδικά στο τελευταίο θέμα της υλοποίησης των περιβαλλοντικών όρων για την διάνοιξη δρόμου 300 μέτρων προς τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας. Αντιθέτως ο Γ. Καπάκης έπαιξε όπως πάντα το χαρτί του τοπικισμού και της διαίρεσης (υδρουσαίοι εναντίον όλων) και ζήτησε για μια ακόμα φορά αναβολή του έργου μέχρι να αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας για τον ΧΥΤΥ!!! Στην ατέρμονη ομιλία του γύρισε το θέμα κάπου 7 χρόνια πίσω! Αγνόησε την ολοκληρωμένη μελέτη του ΠΕΣΠΑ. Τον στήριξε η Τασούλα Μαμάη που μοιάζει να θέλει κι αυτή να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Και τέλος από κοντά ο Βασίλης Αδάμης.
Η πρόταση τους τέθηκε σε ψηφοφορία κόντρα σε αυτή του δημάρχου -μμε την οποία σημειωτέον συμφώνησε και ο Σουσούδης. Αλλά όχι οι εξ Υδρούσας σύμβουλοι του (Αντώνογλου, Ψωμάς, Ν. Μαμάη) που ακολούθησαν εδώ τον Καπάκη!!! Έτσι η απόφαση με ψήφους 11-10 ήταν - προς μεγάλη έκπληξη - "αναβολή του δρόμου των 300 μέτρων για την Πλούσκα μέχρι να βγει η απόφαση του ΣτΕ"!
Ερώτηση: πότε θα βγει η απόφαση του ΣτΕ; Απάντηση: κανείς δεν ξέρει. Εν τω μεταξύ εκκρεμεί και άλλη απόφαση του ΣτΕ για εκδίωξη του δεματοποιητή και των σκουπιδιών από την Σταυροπέδα. Κάπως έτσι με τέτοια τερτίπια μπορεί η Άνδρος να βρεθεί πάλι με τα σκουπίδια της στους δρόμους για άγνωστο χρονικό διάστημα. Αυτό φυσικά προς ζημία της υγείας των κατοίκων και του τουρισμού του νησιού. Αλλά προς ικανοποίηση των "μαχητών της Πλούσκας" που κυνηγούσαν και κηνυγούν από κάπου αναβολές χωρίς όρια.
Τασούλα Μαμάη, Γιάννης Καπάκης, Βασίλης Αδάμης. Για μια ακόμα φορά πρωταθλητής των ερωτήσεων "σεντόνια" ο Καπάκης. Και για μια ακόμα φορά πρωταθλήτρια στην κουβέντα χωρίς όρια η Τασούλα Μαμάη. Καλύτερος ο κ. Βασίλης Αδάμης που τουλάχιστον έκανε και μια πραγματική ερώτηση προς την τεχνική υπηρεσία.
Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης πως αυτή η ψηφοφορία αποδείχθηκε σημαντικός σκόπελος χτες χάρη στη συμβολή δύο κορθιανών! Την στιγμή που όλοι οι υδρουσαίοι σύμβουλοι όλων των παρατάξεων ψήφισαν με γνώμονα τον τοπικισμό οι δύο Κορθιανοί σύμβουλοι (Γ. Μπακέλας και Σ, Τσαούσης) κι ένας της Χώρας (Β. Αδάμης, υδρουσαίος που εκλέχτηκε στη Χώρα) ψήφισαν μαζί τους. Για τον κ. Αδάμη λογικό: εκλέχτηκε στη Χώρα, αλλά με ψήφους της Υδρούσας. Για τον κ. Τσαούση λογικό: ως νέος και νεαρός πιο πολύ είπε ναι στον αρχηγό του παρά είπε όχι στο θέμα του δρόμου. Ακολούθησε συγκρατημένα τη "γραμμή" της ομάδας και του αρχηγού της, που γέρνει χρόνια τώρα πολιτικά στον τοπικισμό και σε μια αντιπολίτευση χωρίς όρια.
Όμως το πρόβλημα στο συμβούλιο δημιουργήθηκε από την ομάδα του κ. Λοτσάρη η οποία σκόνταψε από απειρία, από άγνοια και από τοπικισμό. Τέσσερις στους 6 ψήφισαν "αναβολή" σε μια προϋπόθεση της μελέτης. Αύριο τι θα ψηφίσουν αυτοί όταν έρθει προς έγκριση το πακέτο της χρηματοδότησης του έργου των 5-6 εκατομμυρίων ευρώ; Πάλι αναβολή; Έχουν συνείδηση πως διοικούν το νησί και δεν μπορούν να παίζουν πολιτικά με τον κ. Καπάκη που με σημαία την Πλούσκα πήρε μόνο 17%. Ήταν τρίτος ακόμα και στην Υδρούσα. Ενώ αυτοί με σημαία την Άνδρο κέρδισαν τις εκλογές και σήμερα διοικούν το νησί. Το έχουν καταλάβει;
Για τους τρεις του Λοτσάρη (Α. Μακρή, Τ. Μπιθικώτση, Ν. Μουστάκας) εμφανές πως το γύρισαν στο τοπικιστικό. Κατανοητή η αδυναμία τους στις πιέσεις που ασκεί πάνω τους το "μαχητικό" 17% του Καπάκη. Όμως ο Γ, Μπακέλας από το Κόρθι τι μπορεί να πει; Προφανώς είναι η παντελής άγνοια του θέματος και η έλλειψη κάθε πολιτικής αντίληψης για το τι θέλει το Κόρθι. Να τον πληροφορήσουμε λοιπόν (μιας και το αγνοεί) πως αν απορριφθεί η Πλούσκα την οποία στήριξε χτες (και επειδή ο Καμπανός έχει τις ανεμογεννήτριες και δεν μπορεί να εγκριθεί) η επόμενη θέση χωροθέτησης είναι στο Κόρθι! Ας εξηγήσει λοιπόν ο κ. Μπακέλας στους Κορθιανούς τοπικιστές (γιατί όλοι έχουν τους τοπικισμούς και τους τοπικιστές τους σε αυτό το μικρό νησί) γιατί στηρίζει τον Καπάκη και την Τασούλα Μαμάη, που δεν θέλουν να προχωρήσει μια μελέτη 7 χρόνων, την οποία ξεκίνησε ο Κορθιανός δήμαρχος Άνδρου Γιάννης Γλυνός! Ας εξηγήσει επίσης στους συντοπίτες του, τον κ. Τρανάκο και στον κ. Τηνιακό, με ποια κριτήρια ψήφισε ότι ψήφισε.
Είναι κακός σύμβουλος η έπαρση και η αμετροέπεια των ψήφων που πήρε. Αυτές τον οδήγησαν να συγκρουστεί και με τον δήμαρχο από το τέλος Αυγούστου όταν έμαθε πως δεν θα τον έκανε αντιδήμαρχο στην αρχή όπως αυτός ήθελε. Ο δήμαρχος έκρινε πως ήταν ακόμα άπειρος να αναλάβει τη θέση. Κι ο Μπακέλας έκκρινε να βγει πολιτικά... στο "αντάρτικο"! Έτσι μόνο εξηγείται η χτεσινή ψήφος του.
Το πρόβλημα πλέον του κ. Λοτσάρη είναι πως πρέπει να συνηθίσει πως για την ώρα θα έχει πλέον 8 συμβούλους. Με αυτούς πρέπει να διοικήσει. Έχασε πολύ νωρίς - όπως φαίνεται - τον πρώτο. Ας αναλογιστούν όλοι στο ΔΣ πως η Άνδρος έχει μια ιστορική ευκαιρία (με τις πραγματικές στηρίξεις που έχει σε όλα τα επίπεδα σήμερα) να προχωρήσει. Αν χάσει και αυτή την 4ετία οι αποστάσεις της από τους άλλους θα είναι χιλιόμετρα. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε τι θα πράξουν όλοι στο ΔΣ μπροστά στην επερχόμενη τις επόμενες εβδομάδες αίτηση χρηματοδότησης των εκατομμυρίων ευρώ για τον ΧΥΤΥ ώστε να λυθεί το μέγα πρόβλημα των σκουπιδιών, αλλά και της καταστροφής του Στρόφιλα. Τα ψέματα τελείωσαν. Αυτοί που δεν θέλουν την δεδομένη. εγκεκριμένη, νόμιμη και υπο χρηματοδότηση λύση συγκροτούν πολιτικά ένα μπλοκ του 17%. Τόσο πήρε η Άνδρος της Ζωής του κ. Καπάκη. Οι άλλοι που ψήφισαν σε ποσοστό 83% κόντρα στις αιώνιες αναβολές και στην χωροθέτηση στο πουθενά τι λένε;
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"