Έφτασαν οι πρώτες ανεμογεννήτριες του Καμπανού. Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ολλανδία...
Πανοραμική φωτογραφία αεροφωτογραφία του Εν Άνδρω ενός μέρους των 7 αιολικών πάρκων της Εύβοιας. Η επένδυση ήταν των 300.000.000 ευρώ. Ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2019. Τροφοδοτεί το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας με ισχύ 154,1 MW μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Κι ενώ στον Κάβο Ντόρο εγκαινιάζεται σήμερα το έργο των 7 αιολικών πάρκων της Καρυστίας έφτασαν και στην Άνδρο τα χαρτιά για την έναρξη των έργων για το μικρό αιολικό πάρκο με τις πρώτες ανεμογεννήτριες του Καμπανού. Για το έργο αυτό στο Εν Άνδρω έχουμε ήδη γράψει από τις 6/2/2019 όπου σημειώναμε πως:
Ο χάρτης που αποτυπώνεται το μεγάλο αιολικό πάρκο στον Καμπανό
"Το έργο ισχύος 11,5 ΜW θα κατασκευαστεί στη Βόρεια Άνδρο στην περιοχή Μακροτάνταλο-Καμπανός και θα αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες ισχύος 2,3 MW έκαστη. Η παραγόμενη ενέργεια θα μεταφέρεται μέσω του υφιστάμενου εναέριου δικτύου 20.000 V στον υποσταθμό 150/20 kV που βρίσκεται στον Πιτροφό. Είναι η πρώτη κίνηση της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" στην Βόρεια Άνδρο, στα πλαίσια των επενδυτικών σχεδίων της Εταιρείας, που περιλαμβάνουν και ένα ακόμα μεγάλο έργο στον Καμπανό, σε συνεργασία εκεί με ιδιώτη επενδυτή. Το μεγάλο έργο στον Καμπανό πρόκειται να συνδεθεί με υποθαλάσσιο καλώδιο 150kV." (Σημ.:Το οποίο ποντίζει ήδη αυτή την εποχή η ΔΕΗ συνδέοντας το με το Λαύριο).
Μια κοντινότερη λήψη αεροφωτογραφίας του Εν Άνδρω από το αιολικό πάρκο στην Εύβοια.
Για την Άνδρο τώρα ξεκινούν πρακτικά τα ουσιαστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την παράθεση συγκεκριμένων προτάσεων για περιοχές που μπορούν να επιτραπούν ή δεν θα επιτραπούν αιολικά πάρκα. Υπενθυμίζουμε πως τα αιολικά της ΔΕΗ στον Καμπανό έχουν ήδη εγκριθεί και από δημοτικά συμβούλια του νησιού στη δεκαετία του 2000. Όσο για την μέχρι τώρα αντιπολίτευση του "όχι σε όλα", στην οποία διακρίθηκαν μερικοί όλα αυτά τα χρόνια, ήρθε η ώρα της πραγματικότητας. Αυτοί από το Γαύριο που πήγαιναν στο Κόρθι κι έλεγαν εύκολα "όχι" τώρα αναμένεται στον Καμπανό να πουν το ίδιο εύκολα "ναι"! Οι λόγοι προφανείς γιατί εκτός από την "οικολογία του ποδαριού", υπάρχουν και "οι δουλειές του ποδαριού" για μερικούς. Ή, για να το πούμε αλλιώς: η Άνδρος εισήλθε στην εποχή των ανεμογεννητριών και στον Βορρά και στο Νότο. Σκοπός είναι ότι γίνει να γίνει με μέτρο και με προσοχή. Και ιδίως "χωρίς φόβο και πάθος"! Και τα δύο είναι κακοί σύμβουλοι για το νησί μας.
Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα
Όπως όλα δείχνουν και ήδη επιβεβαιώθηκαν και από την χτεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-WWF και γράφτηκε και στη σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Ταμείου για την Φύση η Ελλάδα ακολουθεί την ευρωπαϊκή τάση "για πλήρη απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη". Και θέτει ως ορόσημο το έτος 2028. Στόχος της χώρας "ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή… που θα διευκολύνει τη μέγιστη δυνατή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των τεχνολογιών αποθήκευσης στο ενεργειακό σύστημα, με τρόπο περιβαλλοντικά ασφαλή και κοινωνικά δίκαιο» (πηγή: iefimerida.gr).
Η αιολική ενέργεια στην Ολλανδία: μύθοι και πραγματικότητα
Πανοραμική αεροφωτογραφία του Εν Άνδρω αιολικού πάρκο - με ανεμογεννήτριες νέου τύπου - στις όχθες ποταμού λίγο έξω από το Άμστερνταμ. Φυσικά κανείς δεν μιλά εκεί για "μόλυνση των υδάτων από τις ανεμογεννήτριες", που τόσο επιπόλαια λέγονται εδώ.
Βρεθήκαμε για προσωπικούς λόγους για πέντε μέρες στην Ολλανδία μια χώρα αντιστοίχως μικρή με 17.000.000 κατοίκους. Παραθέτουμε μερικά στοιχεία από την μετάβαση της χώρας στην αιολική ενέργεια γιατί πολλά εξωπραγματικά λέγονται και ακούγονται στην Ελλάδα για το τι γίνεται στην Ευρώπη.
Το ολλανδικό αιολικό πάρκο Gemini στην Βόρεια Θάλασσα.
Η Ολλανδία έχει ένα τεράστιο αιολικό πάρκο ανοικτής θάλασσας, το οποίο θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Το αιολικό πάρκο Gemini διαθέτει 150 ανεμογεννήτριες 4-GW που βρίσκονται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 53 μίλια από τη βόρεια ακτή της χώρας. Η μεγάλη απόσταση από την ακτή έχει το πλεονέκτημα ότι είναι πέρα από τον ορίζοντα, επομένως δεν υπάρχει καμία ορατότητα από την ακτή, αλλά φέρνει επίσης το πλεονέκτημα της αξιοποίησης των ισχυρότερων ανέμων σε αυτή την περιοχή. Το πάρκο έχει χωρητικότητα 600 MW και θα παράγει το εκπληκτικό ποσό 2,6 TWh ηλεκτρικής ενέργειας κάθε χρόνο, το οποίο θα είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει 785.000 ολλανδικά σπίτια.
Μια ακόμα πανοραμική αεροφωτογραφία του Εν Άνδρω από επίγειο αιολικό πάρκο στην Ολλανδία στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας.
Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον κόσμο εξακολουθεί να είναι η Array του Λονδίνου που έχει χωρητικότητα 630 MW. Το πάρκο Gemini θα παράγει το 13% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το οποίο θα αντιπροσωπεύει το 25% της αιολικής του ενέργειας. Η Ολλανδία έχει στόχο να καλύψει το 14% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020, ενώ αυτό το project σχεδόν προσεγγίζει αυτόν το σκοπό.
Καλλιεργούν σε μια χώρα με υψηλή αγροτική παραγωγικότητα ακόμα και πλάι στις ανεμογεννήτριες.
Η χώρα σχεδιάζει επίσης να φθάσει το 16% της ανανεώσιμη ενέργεια μέχρι το 2023 και να καταστεί πόλη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα από το 2050. Το αιολικό πάρκο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι μια συνεργασία μεταξύ της ανεξάρτητης καναδικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές Northland Power, του κατασκευαστή ανεμογεννητριών Siemens Wind Power, του Ολλανδικού ναυπηγείου Van Oord και της εταιρείας επεξεργασίας απορριμμάτων HVC και θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 1,25 εκατομμύρια τόνους. Η Ευρώπη θα δει ακόμη μεγαλύτερα αιολικά πάρκα σύντομα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στα σκαριά δύο ακόμη αιολικά πάρκα, και τα δύο πάνω από 1 GW σε χωρητικότητα, τα οποία θα γίνουν τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Φωτογραφία του Εν Άνδρω: Ανεμογεννήτριες δίπλα στις γραμμές του τρένου και δίπλα σε ατέλειωτες σειρές θερμοκήπια στην Ολλανδία.
Την ημέρα της επιστροφής στην Ελλάδα διασχίζοντας με το τρένο τη διαδρομή από το Ρότερνταμ μέχρι το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ παρατηρήσαμε δεκάδες ανεμογεννήτριες μικρότερου μεγέθους δίπλα σε ατέλειωτες σειρές θερμοκήπια. Ως γνωστόν η Ολλανδία είναι κατά ένα σημαντικό ποσοστό αγροτκο-κτηνοτροφική χώρα. Ήταν συνδεδεμένες μας - όπως μας είπαν με τα θερμοκήπια! Κι ακόμα μας εξήγησαν πως όλα τα τρένα της χώρας ήδη από το 2017 κινούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και συγκεκριμένα από ηλεκτρισμό που παράγεται από αιολική ενέργεια.
Σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Dutch News υπήρχαν ήδη από το 2017 συνολικά 2.200 ανεμογεννήτριες σε ολόκληρη την χώρα. Αυτές οι ανεμογεννήτριες παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες 2,4 εκατομμυρίων νοικοκυριών. Τα τρένα καταναλώνουν περίπου 1,2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που είναι περίπου η συνολική κατανάλωση ενέργειας σε κάθε κατοικία στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Άμστερνταμ. Τέλος, η Ολλανδία προωθεί ενεργά την αιολική ενέργεια, ακολουθώντας άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Δανία και η Σκωτία. Η Σκωτία μάλιστα έχει σχέδια για 100% μηδενική κατανάλωση άνθρακα μέχρι το 2020, μέσω επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της παλιρροϊκής ενέργειας.
Αυτά τα λίγα και πληροφοριακά από την Ευρώπη γιατί στην Ελλάδα διακινούνται τόσοι απίστευτοι μύθοι στο διαδίκτυο λες και ζούμε στην εποχή των ταχυδρομικών περιστεριών...
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"