Πολιτικοί πρόσφυγες: ποιο είναι πραγματικά το θέμα σήμερα...
Το προσφυγικό θέμα και της λαθρομετανάστευσης είναι δύο θέματα που μπλέκονται. Η Άνδρος ήδη συμμετέχει στο πρόβλημα με την αποστολή του 115 σκάφους του λιμεναρχείου Άνδρου στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας στη Χίο.
Κάποιοι αναγνώστες γράφουν και ξαναγράφουν σε σχόλια απίστευτα πράγματα σχετικά με την προσφυγική κρίση που βιώνει η χώρα στα ανατολικά της σύνορα. Για παράδειγμα, κάποιος έγραψε για έλευση «1500 λαθρομεταναστών στην Άνδρο»! Άλλος ευφάνταστος είδε «τρία αυτοκίνητα του υπουργείου Εσωτερικών να ψάχνουν στην Άνδρο για καταλύματα»… με το μάτι! Τρίτος κατηγορεί τον πρόεδρο του Απροβάτου πως «φέρνει λαθρομετανάστες στο χωριό»!
Δεν μπορούμε να σχολιάζουμε ή να απαντούμε σε φήμες. Δεν έχει νόημα. Άρα δεν μπορούμε να ενημερώσουμε για κάτι που είναι φήμη. Αν υπάρξει σχετική είδηση με στοιχεία τότε θα ενημερώσουμε.
Εν τω μεταξύ το μόνο που ξέρουμε είναι πως η κυβέρνηση αναζητά τόπους να στείλει πολιτικούς πρόσφυγες από την Συρία (όχι οικονομικούς λαθρομετανάστες από άλλα μέρη) για προσωρινή εγκατάσταση σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αυτοί θα είναι προφανώς Σύριοι πολιτικοί πρόσφυγες (κυρίως οικογένειες) όπου, όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, θα επιδοτηθούν από την ΕΕ για την διαμονή τους (8-10 ευρώ την μέρα το άτομο – για τετραμελή οικογένεια 1000-1200 ευρώ τον μήνα) όπου μείνουν, θα έχουν ΑΜΚΑ ώστε να μπορούν να εργαστούν. Η επιδότηση τους θα ισχύει από την ΕΕ μέχρι να τελεσιδικήσει το πολιτικό άσυλο. Η πλειονότητα τους είναι χριστιανοί ορθόδοξοι. Θα κατανεμηθούν σύμφωνα με το υπουργείο ανά 200-400 άτομα σε πολλά μέρη της ελληνικής επαρχίας. Αυτά δηλώνει η κυβέρνηση, η οποία έχει έρθει σε επαφή και είναι σε διάλογο με πολλούς δημάρχους και περιφερειάρχες, με επιχειρηματίες που έχουν καταλύματα καθώς και με πολλές τοπικές κοινωνίες.
Το αν θα έρθουν στην Άνδρο ή σε άλλα νησιά είναι μια κυβερνητικά απόφαση και είναι προς εξέταση. Και βεβαίως αυτή η απόφαση – όπως λέχθηκε κατ’ επανάληψη από κυβερνητικούς παράγοντες – δεν θα παρθεί κόντρα στις τοπικές κοινωνίες, αλλά σε διάλογο με αυτές.
Αυτά τα γενικά για την ώρα. Όλα τα άλλα που γράφονται και λέγονται είναι κουβέντες. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πως θα εξελιχθεί πανελληνίως ένα μεγάλο και διεθνές θέμα, που αφορά την ΕΕ και την Ελλάδα. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παρέμβει ή να το λύσει ο δήμαρχος Άνδρου, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ή ο πρόεδρος του Απροβάτου!!! Ή, ακόμα και όποιος άλλος άσχετος ή σχετικός τοπικός παράγοντας αναφέρεται. Πρόκειται για θέμα διεθνούς πολιτικής και κυβερνητικών αποφάσεων. Και το κυριότερο είναι και θέμα διαλόγου (όταν προκύψει) με τις τοπικές κοινωνίες, όπως δηλώνουν επισήμως οι υπουργοί και όπως έδειξαν οι μέχρι σήμερα τοπικές αντιδράσεις (θεμιτές ή όχι).
Αυτά τα λίγα και επεξηγηματικά και άλλο ουδέν...
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»