Όριο στα ορυκτά καύσιμα το 2022 σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ποια τα περιθώρια και τα όρια της Άνδρου;

 

Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

Την ώρα που στην Ευρώπη αναπτύσσονται μεγάλες πιέσεις οικολογικών κινημάτων, επιστημονικών ινστιτούτων, πολιτικών πρωτοβουλιών, για το τέλος των ορυκτών καυσίμων στην παραγωγή ενέργειας και την στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολτάικά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ) στην Άνδρο κάποιοι ακόμα συζητάνε κατά των ΑΠΕ! Ορισμένοι εμφανίζονται σα να έχουν ξεμείνει στην εποχή του κάρβουνου…

Η είδηση των ημερών:

Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με κάρβουνο

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ανακοίνωσε την Πέμπτη 14/11 ότι θα πάψει να χρηματοδοτεί νέα έργα που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα — μη εξαιρουμένου του φυσικού αερίου — από το 2022, απόφαση που επαινείται για τη συμβολή της στις προσπάθειες αποτροπής της κλιματικής αλλαγής.

Για «ιστορική» απόφαση έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, ο Μπρουνό Λεμέρ. Για «γιγαντιαίο άλμα» μίλησε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο Βέρνερ Χόγερ. «Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο», δεσμεύθηκε ο Χόγερ, σημειώνεται σε ανακοίνωση του θεσμού.

Η ΕΤΕπ, με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι η επενδυτική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το διοικητικό συμβούλιό της, που αποτελείται από αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέκρινε σε ψηφοφορία του τη νέα πολιτική της για τις επενδύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε χθες τη νέα πολιτική της ΕΤΕπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την «μεταβατική ρύθμιση» που προβλέπει «προοδευτική εγκατάλειψη των έργων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων έργων διασύνδεσης [σ.σ. δικτύων αγωγών] και αποθήκευσης αερίου, των λεγόμενων έργων κοινού ενδιαφέροντος».

Πέραν της ανακοίνωσης για τα ορυκτά καύσιμα, η ΕΤΕπ τόνισε πως ευελπιστεί να «αποδεσμεύσει» έως και 1 τρισεκατομμύριο ευρώ που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία. Σύμφωνα με τον ΜακΝτάουελ, το ένα στα δύο ευρώ που θα επενδύει η ΕΤΕπ από το 2025 και μετά θα πηγαίνει σε έργα φιλικά προς το περιβάλλον.

«Επιτέλους, η μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα του κόσμου κάμπτεται μπροστά στην πίεση των πολιτών και αναγνωρίζει ότι η χρηματοδότηση όλων των ορυκτών καυσίμων πρέπει να τερματιστεί», σχολίασε μέσω Twitter ο Κολάν Ρος, στέλεχος της οργάνωσης Φίλοι της Γης, προτρέποντας όλες τις άλλες τράπεζες, δημόσιες και ιδιωτικές, να τη μιμηθούν.

Ωστόσο, οι οικολογικές οργανώσεις επικρίνουν το γεγονός ότι η εφαρμογή της απόφασης αυτής θα γίνει με αργό ρυθμό. «Μολονότι η νέα πολιτική σημαίνει ότι η ΕΕ ουσιαστικά θα τερματίσει την στήριξή της [σε έργα που αφορούν] στον άνθρακα και το πετρέλαιο, η χρηματοδότηση έργων όπως οι αγωγοί μεταφοράς αερίου ως το 2021 και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών υποδομών ορυκτών καυσίμων πέραν του 2021 απειλούν τις δεσμεύσεις της ΕΕ ως προς το κλίμα», σημείωσε η Greenpeace σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σύμφωνα με τις Greenpeace και WWF, 19 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ της νέας πολιτικής επενδύσεων, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Γερμανία. Η αδιαλλαξία ως προς το φυσικό αέριο όμως πάγωσε κάποια κράτη, που ψήφισαν εναντίον, ή απείχαν. Ενώ η Αυστρία και το Λουξεμβούργο απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ότι συμπεριλήφθηκαν οι πυρηνικοί ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί στη νέα πολιτική, κατά τις ίδιες ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS

Η Άνδρος των εξάρσεων ή της λογικής;

Αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη που πλέον κλείνει τις χρηματοδοτικές στρόφιγγες προς το κάρβουνο και το πετρέλαιο και στρέφει προς τις ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολτάικά, υδροηλεκτρικά, γεωθερμία κλπ).

Στην Ελλάδα είναι διακηρυγμένος στόχος μέχρι το 2026-28 να έχουν σταματήσει όλα τα εργοστάσια ενέργειας που δουλεύουν με κάρβουνο (λιγνίτη) και να έχει αυξηθεί η παραγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ πάνω από το 30%, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του περιβάλλοντος.

Στην Άνδρο για πρώτη φορά το φθινόπωρο συγκροτήθηκε επιτροπή μελέτης των ορίων και των αντοχών του νησιού που στις σχεδιαζόμενες ανεμογεννήτριες. Ήδη όπως μετά σχετική έρευνα μας στη ΡΑΕ οι υπό εξέταση ανεμογεννήτριες είναι περίπου 95 σε όλο το νησί.

 

Ο πίνακας της ΡΑΕ με όλες τι συζητούμενες ανεμογεννήτριες στην Άνδρο.

Από αυτές οι 33 είναι του Κοπελούζου – που σύμφωνα με τα σχέδια απλώνουν σε κεντρικά σημεία της Άνδρου. Γι αυτές έχει ασκηθεί προσφυγή εναντίον τους στο Συμβούλιο Επικρατείας και έχουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις από τον Δήμο Άνδρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Από τις υπόλοιπες 62 οι 38 είναι της ΔΕΗ Ανανεώσιμες (μαζί με ξένους επενδυτές) στον Καμπανό. Αυτές έχουν αδειδοτηθεί παλαιότερα και από την ΡΑΕ και από τον Δήμο και από την Περιφέρεια. Δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν σύντομα γιατί χρειάζεται μεγάλη χρηματοδότηση για να ποντιστεί νέα σύνδεση από την Άνδρο στο Λαύριο.

Απομένουν 24 εκ των οποίων οι 11 έχουν εκκρεμότητες (οι 5 του Μυτιληναίου με το ΣΤΕ και έχει αρνητικές γνωμοδοτήσεις και του Δήμου και της Περιφέρειας) και άλλες 6 στο Στενό (που δεν έχουν ακόμα παρά τις αιτήσεις χωρίς εγκρίσεις).

Συνεπώς απομένουν 13 που θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν μέσα στο 2020 (5 Φραγκάκι-Στενό, 5 Μακροτάνταλο, 3 Καλυβάρι). Όλες έχουν όλες τις εγκρίσεις (Δήμου-Περιφέρειας-ΡΑΕ-υπουργείου- ΑΔΜΗΕ) και δεν έχουν εκκρεμότητες.

Μόνο στον ΑΔΜΗΕ έχουν καταβληθεί – σύμφωνα με το ρεπορτάζ – πολλά εκατομμύρια ευρώ για σύνδεση με το δίκτυο και η επένδυση τους είναι επίσης πολλά εκατομμύρια για να αγοραστούν και να τοποθετηθούν σε ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια.

Ανεμογεννήτριες στην Ευρώπη.

Άρα, όλα όσα γράφονται εδώ κι εκεί για 300 ανεμογεννήτριες στην Άνδρο είναι κλασικές ανδριώτικες υπερβολές και εξάρσεις που έχουν στόχο να δημιουργήσουν κλίμα. Όσοι και όσες προωθούν τέτοιες ψευδείς υπερβολές στόχο έχουν μικροπαταξιακές αναστατώσεις σε ένα νησί ήδη ταλαιπωρημένο εδώ και χρόνια από τις αρνήσεις του. Και τίποτα παραπάνω.

(Σκεφτείτε την υπερβολή: 300 ανεμογεννήτριες δεν έχει το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της Ελλάδας στην Κάρυστο που έχει 150 και εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό, αλλά και 300 δεν έχει το μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στη Βόρεια Θάλασσα στην Ολλανδία, που έχει 150).

Η Άνδρος – κατά την γνώμη μας - με τις προτεινόμενες 95 ανεμογεννήτριες είναι πολύ πάνω από τα όρια της. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ακυρώσει τις 33 του Κοπελούζου, που είναι σε κεντρικά σημεία του νησιού. Ακόμα, θα πρέπει από τις υπόλοιπες να εξεταστούν πολύ σοβαρά οι 11 (5 Μυτιληναίου & 6 Φραγκάκι 2), που δημιουργούν όπως φαίνεται προβλήματα.

Απομένουν 51 ανεμογεννήτριες, οι 46 στο Βορρά και οι 5 στο Νότο. Από αυτές οι 13 ξεκινάνε άμεσα. Οι 38 της ΔΕΗ θα ακολουθήσουν όταν βρεθούν χρηματοδότες. Άρα η συζήτηση πρέπει ουσιαστικά να γίνει για τα όρια και τις ανοχές του νησιού μας εδώ και τώρα για τις επερχόμενες τεχνολογίες των ΑΠΕ. Το όριο των 51 είναι αυτό που θα πρέπει να επιμείνουμε.

Φωτορεαλιστική απεικόνιση των ανεμογεννητριών Μυτιληναίου στη Ράχη Κορθίου.

Όμως εδώ συχνά αντί μια σοβαρή συζήτηση (στα πλαίσια της επιτροπής του Δήμου Άνδρου με την συμπαράσταση της Περιφέρειας που θα πιέσει την κυβέρνηση να τηρήσει τα όρια) κάποιοι ξαφνικά εμφανίζονται από το πουθενά τιμητές των πάντων αναδεικνύοντας τους εαυτούς τους "γενικούς εισαγγελείς" απευθύνοντας κατηγορίες κατά πάντων. Παραγνωρίζουν τα πάντα στην Άνδρο. Αγνοούν όλα όσα συμβαίνουν διεθνώς και στην Ελλάδα. Και με την πλήρη άρνηση τους πριμοδοτούν (άθελά τους) τα ορυκτά καύσιμα (κάρβουνο και πετρέλαιο) που ήδη αποκλείστηκαν στην Ευρώπη, η οποία συζητά ακόμα και τον μελλοντικό αποκλεισμό του φυσικού αερίου!!!

Παραγνωρίζουν οι γενικοί κατήγοροι των πάντων την κλιματική αλλαγή για την οποία προειδοποιούν οι περισσότεροι επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Και αποφεύγουν να απαντήσουν: υπάρχει πρόβλημα κλιματικής αλλαγής ή όχι; Υπάρχει δίλημμα μεταξύ των περιβαλλοντικών πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλάδιμιρ Πούτιν με αυτές του Εμανουέλ Μακρόν ή όχι; 

Αν υπάρχει διεθνές περιβαλλοντικό πρόβλημα κι αν υφίσταται ευρωπαϊκό πολιτικό δίλημμα εμείς τι απαντάμε για όλα αυτά στην Άνδρο; Με κραυγές και ψίθυρους, όπως επιδιώκουν ορισμένοι όψιμοι, εντελώς απόλυτοι και εμφανώς εξοργισμένοι;

Ή, με έναν σοβαρό διάλογο που θα θέσει τα όρια και τα περιθώρια της συμμετοχής της Άνδρου στην απαλλαγή της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και στο να επωφεληθεί ως ένα σημείο και το νησί μας από αυτή την κυοφορούμενη αλλαγή που θα συμβεί τα επόμενα χρόνια;

Το πρώτο σημείο αυτού του διαλόγου ήταν και παραμένει – κατά την γνώμη μας – το όριο των ΑΠΕ που αντέχει – χωρίς μεγάλες αλλοιώσεις το νησί – και το που αυτές θα τοποθετηθούν προς όφελος όλων. Όλα τα άλλα είναι «έπεα πτερόεντα» (λόγια του αέρα)…

 «ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ Κ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΕΝ ΑΝΔΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Ο Κ. ΜΑΤΖΩΡΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΟΝ ΤΟΝ ΣΥΧΩΡΕΜΕΝΟ ΓΛΥΝΟ
ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΘΑ ΠΕΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕ ΟΠΩς ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΓΕ ΓΙΑΤΙ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΚΟΡΘΙ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΒΓΑΛΕ ΑΧΝΑ
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΣΑΝ -ΑΜΙΣΘΟΣ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΝΕΙ!!!!!

http://www.sousoudis.gr/index.php/dimotika-symvoylia/item/148-dimotiko-symvoylio-27-07-2015

Όπως θα είδατε στο βίντεο ο Ρήγας που κατέθεσε αυτοβούλως και αυτοπροσώπως ,στην παραπάνω συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, δήλωσε οτι αφού αρχικά υπέγραψαν σαν Δήμος Κορθιου τα παραπάνω συμβόλαια με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων , μετα υπέγραψαν συμβάσεις με εταιρείες αιολικών ( Μπόμπολας ,Μυτιληναίος κλπ ) για να πληρώνουν αυτές κάθε χρόνο τα ενοίκια στους ιδιόκτητες μέσω Δήμου Κορθιου ,απο εξωλογιστικό λογαριασμό της Εθνικής τράπεζας , χρήματα ( αγνωστον πόσα χρήματα , 200 000 ! είπε ο ίδιος ) τα οποία στην συνέχεια αυτός και άλλοι μοίραζαν στους ιδιοκτήτες .
Δηλώνει δηλαδή οτι διακίνησε επι σειρά ετών , σαν αντιδήμαρχος Κορθιου ,εν γνώση φυσικά του Ι.Γλυνου , μαύρο χρήμα , μέσω κρυφού λογαριασμού του Δήμου,χωρίς κανένας να γνωρίζει σήμερα πόσα κεφάλαια ακριβώς διακινήθηκαν με αυτό τον παράνομο τρόπο . Αυτά είπε γινόντουσαν μέχρι το 2010 που ο ίδιος συμμετείχε στον Δήμο Κορθιου . Μετά, ως γνωστόν η νομοθεσία για τα αιολικά άλλαξε , σε σχέση με τις εκτάσεις γης , και οι εταιρείες αιολικών δεν πλήρωναν .
Είναι φανερό οτι τα τοπικά μικροσυμφέροντα αποτελούν για τους εκλεγμένους άρχοντες , προτεραιότητα .
Αν και σύμφωνα με τον σημερινό πρόεδρο του ΔΣ δικηγόρο κο Μπάλα , "έχει παραβιαστεί όλος ο ποινικός κώδικας" , η πρόταση του κου Πομωνη για ακυρότητα όλων των συμβολαίων εκμίσθωσης, με αμφίβολη προϋπόθεση την σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών , δυστυχώς έγινε ομόφωνα αποδεκτή .
Η ταπεινή μας γνώμη είναι οτι γίνεται μια μεθοδευμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών στους ιδιοκτητες των αγροτικών εκτάσεων.
Βέβαια στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες αρνηθούν να υπογράψουν, ο Δημος θα πρέπει να κινηθεί νομικά εναντίον τους ,πράγμα που σημαίνει ατέλειωτους δικαστικούς αγώνες με έξοδα του Δήμου Άνδρου κλπ, κλπ .

http://sagini3.blogspot.gr/2015/08/blog-post.html
Μην ξεχνάτε .
Είπαμε οτι ο Ι.Γλυνος , π.Δήμαρχος Κορθιου και μετά Άνδρου , ήταν ο πρόεδρος της ΜΚΟ ''ΔΑΦΝΗ'' που βασική της επιδίωξη ήταν η προώθηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα νησιά μας .
Προφανώς αυτή είναι η πρώτη καραμπινάτη και ομολογημένη απάτη με πολλούς υπευθύνους που αφορά ανεμογεννήτριες στην χρεοκοπημένη σήμερα Ελλάδα , όπου τα αιολικά βαφτίζονται ...επενδύσεις .
Ερωτηματικό παραμένει ο τρόπος που έγινε η καταγγελία της υπόθεσης στην Εισαγγελία Σύρου .
Λέγεται ότι ίσως έγινε στην Εισαγγελια Συρου , ανώνυμη καταγγελία από κάποιους , οι οποίοι διαπίστωσαν οτι ολα τα παραπάνω αποτελούν προσπάθειες συγκάλυψης της υπόθεσης .
Από εδώ και πέρα λοιπόν αυτό που θα έχει ουσία για την υπόθεση θα είναι οι Εισαγγελικές αποφάσεις και όχι φυσικά οι αναθέσεις έρευνας σε δικηγόρους του Δήμου Άνδρου , που ετσι και αλλιως εχουν περιορισμένες δυνατότητες .
Φυσικά ο Δήμος Ανδρου οφείλει να ενημερώνει τακτικά τους Δημότες του για την πορεία της υπόθεσης στην Δικαιοσύνη.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε τους Κορθιανούς για τις πληροφορίες ως προς τον κ. Μαντζώρο. Πρώτον, ο κ. Μαντζώρος μπορεί να έχει την άποψη του για τις ανεμογεννήτριες που είναι αντίθετη με την δική μας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάνει την δουλειά του στο Λιμενικό Ταμείο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Δεύτερον, είμαστε κι εμείς εκεί παρόντες όταν ο κ. Ρήγας κατηγόρησε - χωρίς να προσκομίσει απτές αποδείξεις - τον Γλυνό. Όπως γράψαμε τότε ο Γλυνός είχε πολιτική ευθύνη για την διαχείριση του θέματος που ανέθεσε την διαχείριση του στον Γ. Ρήγα. Όμως το θέμα το χειρίστηκε πρακτικά ο Γ. Ρήγας! Αμφιβάλουμε - χωρίς απτές αποδείξεις - πως ο λόγος του μπορεί να σταθεί. Έχουμε και τις αμφιβολίες μας γιατί ο κ. Ρήγας είπε αυτά που είπε. Πάντως το θέμα όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Ρήγας το χειρίστηκε αυτός. Άρα εμπλέκεται και ο ίδιος όπως φάνηκε. Έχουμε όμως απορία: πως εκλήφθει η μαρτυρία Ρήγα ως σωστή αλλά και κανείς δεν είπε λέξη για την προσωπική διαχείριση του Ρήγα. Περίεργο ε;
ΥΓ Δημοσιεύουμε δύο κείμενα που στείλατε (Σουσούδη-Μαντζώρου) γιατί είναι επώνυμα. Το τρίτο και ανώνυμο είναι και έχει και πολλές νομικές συνέπειες. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύεται.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟ ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΤΖΩΡΟ ΝΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΗΤΡΙΕΣ Κ. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΑ
ΕΠΡΕΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΑΜΙΣΘΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΕΓΡΑΦΕ

http://sagini3.blogspot.gr/2016/05/blog-post_29.html
Κυριακή, 29 Μαΐου 2016
Καταιγιστικές αναμένονται οι εξελίξεις , σχετικά με το θέμα της παράνομης εκμίσθωσης αγροτικών εκτάσεων στο Κόρθι Άνδρου , από π.δημάρχους και αντιδημάρχους . Εδώ και καιρό η Εισαγγελία Σύρου διεξάγει έρευνες και λαμβάνονται ένορκες καταθέσεις εμπλεκόμενων και μη στην υπόθεση . Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχουν ηδη "ανοίξει" τραπεζικοί λογαριασμοί !!!
Το χρονικό της υπόθεσης
Από το 2001 επι δημαρχίας στον π.δήμο Κορθιου Άνδρου του Ιωάννη Γλυνού (μετέπειτα προέδρου της πράσινης ''ΔΑΦΝΗΣ'' με αδυναμία στις ΑΠΕ.) , καταρτίστηκαν δεκάδες συμβόλαια μακροχρόνιας
ενοικίασης μεγάλων αγροτικών εκτάσεων. Τα συμβόλαια έγιναν από τον συμβολαιογράφο Κορθιου Πέτρο Κασκαμπά , με συμβαλλόμενους απο την μια πλευρά ,τους ιδιόκτητες των εκτάσεων και από την άλλη τον Δήμο Κορθιου . Εξουσιοδοτημένος για την υπογραφή εκ μέρος του Δήμου Κορθιου ήταν ο Ιωάννης Ρήγας εφοριακός, τότε αντιδήμαρχος Κορθίου .
Με τα συμβόλαια αυτά , οι ιδιοκτήτες τους παρείχαν αντι ετήσιου ενοικίου ,το δικαίωμα στον Δήμο Κορθιου να επινοικιαζει μακροχρόνια ( 25 ετία ) σε τρίτους ( με μίσθωμα που αυτός θα επέλεγε ) τις ιδιοκτησίες τους σε ιδιωτικές εταιρείες αιολικών που θα τοποθετούσαν τις ανεμογεννήτριες εντός των ανωτέρων ιδιοκτησιών!
Από την πλευρά του Δήμου εδιδετο η αόριστη υπόσχεση οτι το αρχικό ετήσιο ενοίκιο θα πολλαπλασιαζόταν όταν θα άρχιζε η κατασκευή των ανεμογεννητριών. Όλα τα παραπάνω έγιναν με απόλυτη μυστικότητα , αφού η ελπίδες μελλοντικού πλουτισμού που μοίρασε ο Δήμος κράταγαν τα στόματα των κατοίκων κλειστά . Βεβαίως ουδέποτε ενημερώθηκαν τα επίσημα βιβλία του Δήμου Κορθιου αλλά και μετέπειτα του Δήμου Άνδρου , για τα συμβόλαια αυτά , από τον Ι. Γλυνό. Από τότε τα χρήματα άρχισαν να καταβάλλονται ετησίως κανονικά στους ιδιόκτητες , από τον Ρήγα και άλλους έμπιστους του δημάρχου.
Το 2015 ο συμβολαιογράφος Κορθιου επανήλθε ( 4η φορά) και πάλι εγγράφως στον Δήμο Άνδρου ( δήμαρχος Θ.Σουσουδης ) και ζητούσε επιτέλους την καταβολή των οφειλόμενων στο Ταμείο Νομικών, για τα συμβόλαια που ειχε συντάξει ο ίδιος από το 2001 , από τον νέο δήμαρχο ,αφού ποτέ δεν τα έλαβε όσο ήταν δήμαρχος Άνδρου ο Ιωάννης Γλυνός , (π.δήμαρχος Κορθιου).


http://sagini3.blogspot.gr/2015/05/blog-post_8.html
Σοβαρά ποινικά αδικήματα
Ήταν φανερό πλέον οτι η υπόθεση έπρεπε να διαβιβαστεί άμεσα στην Εισαγγελία Σύρου .
Τα αδικήματα είναι πλέον ομολογημένα , από τον ίδιους τους φυσικούς αυτουργούς.
Μόνον οι Εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν την νομική εξουσία για να διατάξουν έρευνα σε τράπεζες , εφορίες , στα αρχεία ιδιωτικών εταιρειών, να πάρουν ένορκες η ανωμοτί καταθέσεις μαρτύρων και να αποφασίσουν αν συντρέχουν η όχι οι προϋποθέσεις άσκησης ποινικών διώξεων . Η ηγεσία του Δήμου όμως επέλεξε άλλο δρόμο .
Σε μια συνεδρίαση του ΔΣ Ανδρου ο σημερινός δήμαρχος ανέθεσε την υπόθεση στον δικηγόρο Άνδρου κο Β. Πομωνη ο οποίος την διερεύνησε όπως είπε και στην συνεδρίαση του ΔΣ Άνδρου την 27/7/2015 είπε οτι εχει καταθέσει έγγραφη εισήγηση στο ΔΣ όπου ...αποφάνθηκε ότι όλα τα συμβόλαια πρέπει να θεωρηθούν ανύπαρκτα και άκυρα , ότι εχει ευθύνη ο ...συμβολαιογράφος ,για να απεμπλακεί ο Δήμος, που φαίνεται σήμερα οτι ενοικιάζει 34 ακίνητα , και όσοι άλλοι εμπλέκονται στην υπόθεση , με την προϋπόθεση οτι οι ιδιόκτητες θα κληθούν και θα προσέλθουν για να υπογράψουν οτι αποδέχονται την υπαρξη ακυρότητας εξ αρχής !
Τα δε οφειλόμενα στον συμβολαιογράφο, έχουν ...παραγραφεί !
Η παραπάνω εισήγηση του ζητά να γίνει αποδεκτή από την πλειοψηφία του σημερινου ΔΣ Άνδρου.
Παράλληλα ,ο ίδιος ο κος Πομώνης , προτείνει στην εισήγησή του , την δικαστική αναγνώριση στην διεκδίκηση του Δήμου Άνδρου με δυο θετικές δικαστικές αποφάσεις . Μια για την αγωγή της κας Κοδρου εναντίον του Δήμου και μια εναντίον όλων των υπόλοιπων ιδιοκτητών.
Αυτό προτεινει να γίνει με νέα απόφαση -ανάθεση του ΔΣ Ανδρου στον ίδιο η άλλο δικηγόρο επ'αμοιβή φυσικά .
Κάπου ακούγεται στο βίντεο και η απειλή οτι οι ιδιοκτήτες είναι υπόλογοι στις φορολογικές αρχές ,σε περίπτωση που δε έχουν δηλώσει τόσα χρόνια αυτά τα εισοδήματα !!!
Δείτε το βίντεο της συνεδρίασης της 27/7/2015 του ΔΣ Άνδρου . ( από το 0,15,20 έως 2,5,36)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε τους Κορθιανούς για τις πληροφορίες ως προς τον κ. Μαντζώρο. Πρώτον, ο κ. Μαντζώρος μπορεί να έχει την άποψη του για τις ανεμογεννήτριες που είναι αντίθετη με την δική μας. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν κάνει την δουλειά του στο Λιμενικό Ταμείο. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Δεύτερον, είμαστε κι εμείς εκεί παρόντες όταν ο κ. Ρήγας κατηγόρησε - χωρίς να προσκομίσει απτές αποδείξεις - τον Γλυνό. Όπως γράψαμε τότε ο Γλυνός είχε πολιτική ευθύνη για την διαχείριση του θέματος που ανέθεσε την ευθυνη στον Γ. Ρήγα. Όμως το θέμα το χειρίστηκε πρακτικά ο Γ. Ρήγας! Αμφιβάλουμε - χωρίς απτές αποδείξεις - πως ο λόγος του μπορεί να σταθεί. Έχουμε και τις αμφιβολίες μας γιατί ο κ. Ρήγας είπε αυτά που είπε. Πάντως το θέμα όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Ρήγας το χειρίστηκε αυτός. Άρα εμπλέκεται και ο ίδιος όπως φάνηκε. Έχουμε όμως απορία: πως έχει εκλήφθει η μαρτυρία Ρήγα ως σωστή αλλά και κανείς δεν είπε ποτέ λέξη για την προσωπική διαχείριση του θέματος από τον Ρήγα. Περίεργο ε;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλησπέρα σας,
λέγεται ὄτι θά ἀποκλειστούν ἐπενδύσεις ποῦ ἀφορούν τήν ἐξόρυξη φυσικού ἀερίου καί ἀναρωτιέμαι γιατί τόσος θόρυβος γιά τά ''οἰκοπεδα΄΄ τῆς Κύπρου, ἀπό τά ὀποία σχεδιάζουν νά κάνουν ἐξόρυξη φυσικού ἀερίου ;
Καλό ἀπόγευμα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Όπως διαβάσατε για το φυσικό αέριο απλώς λένε λόγια. Αλλά δεν προχωρούν σε πράξεις. Δείτε τι λένε στο τέλος. Πως δεν το αγγίζουν... Άρα στηρίζονται σε αυτό.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Έτσι ο βορράς βιομηχανική ζώνη και σκουπιδοτοπος όπως θέλει ο δήμαρχος και οι χρηματοδότες του...
ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ο Βορρας έχει οριστεί αιολικό πάρκο από το 2008. Με αποφάσεις ομόφωνες του ΔΣ Υδρούσας. Δεν έχει καμία σχέση κανένας δήμαρχος εδώ και 11 χρόνια! Άρα είστε λάθος πληροφορημένος. Ο ΧΥΤΥ της Πλούσκας δεν αφορά το βόρειο μέρος του νησιού, αλλά το κεντρικό. Έχει επιλεγεί με κριτήρια ομόφωνα το 2012. Και οριστικοποιήθηκε το 2015. Δεν αφορά τον σημερινό δήμαρχο.
Προφανώς δεν είστε από την Άνδρο η έχετε να έρθετε πάρα πολλά χρόνια και δεν τα ξέρετε τα πράγματα.
Τέλος ετοιμάζονται τρία "πράσινα σημεία" ένα για κάθε περιοχή όπου θα περνάνε τα σκουπίδια κάθε μέρους. Η Υδρούσα επί 40 χρόνια τα στέλνει στην Χώρα. Μήπως ήρθε ο καιρός να διαχειριστεί τα δικά της;

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 5 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro