Προσκλήσεις για 17 έργα ΧΥΤΥ. Τον Ιανουάριο για Άνδρο και Τήνο...
Από την μεγάλη σύσκεψη των 17 Δήμων όλης της χώρας - ανάμεσα τους και η Άνδρος - με στόχο την πρόσκληση τους για κατάθεση μελετών για την δημοπράτηση ΧΥΤΥ στις περιοχές τους εντός του 2020 με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ήρθε η ώρα της πρόσκλησης και της δημοπράτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο. Η μελέτη της Άνδρου θεωρείται από τις πλέον ώριμες και προκρίθηκε να είναι ανάμεσα στις 17 που θα δημοπρατηθούν το 2020 με σκοπό να ξεκινήσουν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, παρουσία των 17 δημάρχων των περιοχών όπου τα έργα θα δημοπρατηθούν και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2020.
Τα έργα - όπως και της Άνδρου - θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2014-2020, που έχει πάρει επέκταση μέχρι το 2023. Ανάμεσα τους είναι ΧΥΤΥ στα νησιά Άνδρος, Τήνος, Κρήτη, Μύκονος και Κεφαλλονιά. Με την ανακοίνωση αυτή τελειώνει η παραφιλολογία που μιλούσε για καύση απορριμμάτων στα νησιά, καθώς και η παραφιλολογία πως δεν υπάρχουν χρήματα και άλλα τέτοια που αποπροσανατόλιζαν χρόνια τώρα την κοινωνία της Άνδρου.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο δήμαρχος Άνδρου. Από την σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος που κατέληξε στη πρόσκληση εντός του Ιανουαρίου για ένταξη στο ΕΣΠΑ των 17 ΧΥΤΥ σε όλη την Ελλάδα. Άνδρος, Τήνος και Μύκονος είναι μέσα στους 17 Δήμους που ξεκινάνε την διαδικασία ένταξης...
Ήδη το έργο της Άνδρου έχει περάσει με πρωτοβουλία του δημάρχου Δ. Λοτσάρη και από το Τεχνικό Συμβούλιο της Περιφέρειας ως μελετοκατασκευή και είναι πλέον έτοιμο προς ένταξη και δημοπράτηση. Κάτι που σημαίνει πως αν δημοπρατηθεί τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει μέχρι το φθινόπωρο.
Εν τω μεταξύ με άξονα το μεγάλο αυτό έργο αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ θα γίνουν επιπλέον και σημαντικά συνοδευτικά έργα στην Άνδρο. Η αδειοδότηση και η σωστή λειτουργία του έργου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κατασκευή δρόμων, αλλά και τις υποδομές ανακύκλωσης που θα καλύψουν όλο το νησί. Η χρηματοδότηση τους αναμένεται να φτάσει τα 900.000 ευρώ μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Άνδρου στην Περιφέρεια.
Να σημειώσουμε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθει στο συμβούλιο η χωροθέτηση μέρους εγκατάστασης του δεματοποιητή και η δημιουργία "πράσινων σημείων" όπου θα γίνεται η επεξεργασία πριν τον ΧΥΤΥ. Επίσης, οι προϋποθέσεις ανακύκλωσης θα είναι αυστηρές. Αν οι Δήμοι δεν προχωρήσουν σύμφωνα με τον παραπάνω σχεδιασμό θα έχουν πρόστιμα, που φυσικά θα μετακυλήσουν στους δημότες.
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως η Άνδρος αρχίζει να κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Και οι παρατάξεις στο δημοτικό συμβούλιο καλούνται πλέον να αναλάβουν την ευθύνη τους ώστε να απαλλαγή η Άνδρος από το - εδώ και 15 χρόνια - ανοιχτό πρόβλημα των απορριμμάτων της.
"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΣ
Από την σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο. Στο μέσο ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης και ο ΓΓ του υπουργείου Μ. Γραφάκος
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Κ. Χατζηδάκης: Στόχος η δημοπράτηση 17 Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων σε όλη τη χώρα εντός του 2020
Σύσκεψη για τη διαχείριση απορριμμάτων
Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι μέσα στο 2020 να έχουν δημοπρατηθεί σε όλη την Ελλάδα 17 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Αυτό τονίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό την προεδρία του Υπουργού ΠΕΝ, κ. Κωστή Χατζηδάκη, με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλη Γραφάκου, της Ειδικής Γραμματέως Διαρθρωτικών Ταμείων του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κας Νίκης Δανδόλου, υπηρεσιακών παραγόντων, εκπροσώπων Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και μελετητών έργων από 17 περιοχές της Επικράτειας.
Η Σύσκεψη είχε θέμα την επιτάχυνση διαδικασιών έγκρισης της χρηματοδότησης της αδειοδότησης και της δημοπράτησης Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων και την αντιμετώπιση επιμέρους γραφειοκρατικών προβλημάτων. Οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν την πρόοδο των έργων και υπέβαλαν συγκεκριμένα αιτήματα στο ΥΠΕΝ.
Ο κ. Χατζηδάκης, απευθυνόμενος στους μετέχοντες στη σύσκεψη, τόνισε χαρακτηριστικά:
Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας και δεν γίνεται να καθυστερούμε. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε συστηματικά έτσι ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Πολλοί λένε: «να μη χάσουμε τα λεφτά της ΕΕ, άλλοι λένε να μην πληρώσουμε άλλα πρόστιμα». Προσωπικά δεν τα λογαριάζω τόσο όλα αυτά, όσο λογαριάζω το ότι η διαχείριση απορριμμάτων είναι πρώτιστα θέμα εθνικού φιλότιμου, δημόσιας υγείας και Πολιτισμού. Θα είναι μια μεγάλη κατάκτηση όλων μας, αυτές οι μονάδες να δημοπρατηθούν, να γίνουν και να αλλάξει η όψη της κάθε περιοχής. Πρέπει να προχωρήσουμε παντού. Αυτό αφορά στο τι χώρα είμαστε, στο τι χώρα θέλουμε να είμαστε!
Οι εν λόγω Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων αφορούν στις εξής 17 περιοχές:
- Δυτική Θεσσαλονίκη
- Πάτρα
- Βόλος
- Λαμία
- Βόρειος Έβρος
- Λέσβος
- Χαλκίδα
- Λάρισα
- Ηράκλειο
- Αγρίνιο
- Σητεία
- Χερσόνησος
- Μύκονος
- Φωκίδα
- Άνδρος
- Τήνος
- Κεφαλονιά
Να σημειωθεί ότι σε όλη την Επικράτεια, αυτήν την στιγμή λειτουργούν μόνον 4 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας, στην Κοζάνη, τις Σέρρες, τα Γιάννενα και τα Χανιά και 2 πεπαλαιωμένες που χρήζουν αναβάθμισης, στην Αττική (Φυλή) και στην Κρήτη (Ηράκλειο).
Ο κ. Γραφάκος επεσήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες ώστε μέχρι τα τέλη του 2020 να έχουν δημοπρατηθεί και οι 17 μονάδες, ύψους χρηματοδότησης άνω των 400 εκατ. ευρώ και η κα Δανδόλου, τόνισε ότι δεν πρέπει να χαθεί αυτή η χρονική συγκυρία απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, μιας και είναι η τελευταία ευκαιρία για τα αστικά απόβλητα.
30 Δεκεμβρίου 2019
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ