"ΕΝ ΑΝΔΡΩ": 1.285.000 επισκέψεις και 291.000 χρήστες το 2019! Αποτίμηση μιας διαδρομής...
Τις μέρες της καταιγίδας πολλές χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες του Εν Άνδρω σε καθημερινή βάση.
Το ξεκίνημα: Ήταν Οκτώβριος του 2013 όταν άρχισε να σχεδιάζεται το Εν Άνδρω. Είμαστε 2-3 φίλοι. Οι δύο στον τεχνικό τομέα, κι εγώ στον ρόλο του διαχειριστή. Θυμάμαι τον ένα εκ των δύο να λέει: "είναι εντυπωσιακό, έχουμε αναρτήσει μόνο το σήμα και τα πρώτα πειραματικά κείμενα και ήδη μπαίνουν μέσα 40 άνθρωποι την ημέρα. Τι βλέπουν άραγε; Το σήμα; Το σχήμα της ιστοσελίδας; Και μερικά κείμενα από αυτά που έγραψες μεταξύ 2010 και 2013. Δηλαδή, αν ξεκινήσουμε κανονικά τι νούμερα θα έχουμε;"
ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΝ ΑΝΔΡΩ 2017-2019 |
|||||
Χρήστες | Επισκέψεις | Επισκέψεις ανά χρήστη | |||
2017 | 12 μήνες | 218.668 | 837.123 | 3,83 | |
2018 | 12 μήνες | 245.916 | 1.002.220 | 4,08 | |
2019 | 12 μήνες | 291.636 | 1.285.052 | 4,41 |
Η αύξηση από το 2018 στο 2019 στους καθημερινούς χρήστες είναι της τάξεως του 20% και στις επισκέψεις των χρηστών είναι της τάξεως του 30%. Αριθμοί και ποσοστά του Google Analytics που αντανακλούν έναν πληθυσμό πολύ μεγαλύτερα από αυτόν της Άνδρου. Το Εν Άνδρω συντροφεύει το νησί καθημερινά και το "ταξιδεύει" πέρα από τα όρια του.
Αυτά έλεγε ο έχων το πρώτο σχεδίασμα της σελίδας. Ο άλλος δεν έλεγε. Έκανε τα καλλιτεχνικά, τις μεταφορές και τις αναρτήσεις. Σε κάποια συνάντηση είπε ο πρώτος: "θες κάποια χρόνια για να φτάσεις όπου έφτασαν οι άλλοι. Εμείς τώρα ξεκινάμε." Του απαντούσα: "εμείς όμως ξέρουμε - λόγω παιδείας και εμπειρίας - από που ερχόμαστε και που πάμε. Πολύ πιο σύντομα θα αλλάξουμε αρκετά πράγματα στην Άνδρο".
Με κοιτούσαν και οι δύο με ελπίδα. Ή, μερικές φορές και με δυσπιστία; Μείναμε μαζί μέχρι τον Ιανουάριο του 2014. Από εκεί και πέρα ακολούθησαν κι άλλοι συνεργάτες. Και στο Εν Άνδρω άρχισαν να αποτυπώνονται χρονογραφήματα, ειδήσεις, φωτορεπορτάζ, άρθρα, λογοτεχνήματα. Αρκετοί έγραφαν επώνυμα. Ένας κράτησε περισσότερο από όλους κι έγραφε εξαιρετικά. Τον έχασα και τον βρήκα αρκετές φορές στην μετέπειτα πορεία.
Το Εν Άνδρω: Όχημα όλης της νέας επικοινωνίας - όλων με όλους - έγινε το Εν Άνδρω, που έδεσε την φωτογραφία με το κείμενο και το βίντεο. Το κείμενο ήταν το κύριο μέσο επικοινωνίας του site. Σύμφωνα με τα γνωστά της επικοινωνίας η τηλεόραση έφερε στο προσκήνιο κυρίαρχη την εικόνα. Μετά όμως ήταν ο υπολογιστής που αν και δομήθηκε πάνω στην εικόνα και στο βίντεο έφερε από την πίσω πόρτα την γραφή στην οθόνη. Ήταν και είναι γραφή (ως λεζάντα, κείμενο, σχόλιο, χρονογράφημα, ρεπορτάζ και άρθρο) που συνέβαλε ώστε "μια φωτογραφία να είναι χίλιες λέξεις". Αν δεν γράψεις σωστά και έξυπνα την επεξήγηση της εικόνας τότε δεν έχεις 1000 λέξεις, αλλά μια φωτογραφία κι όποιος κατάλαβε - κατάλαβε! Ο λόγος είναι αυτός που στήνει, στερεώνει και διαμορφώνει το νόημα. Η εικόνα περιγράφει. Μερικές φορές καλά κι άλλες εντυπωσιακά. Απλά πράγματα. Αλλά αυτά τα ξέρουν όσοι ξέρουν τον χώρο της επικοινωνίας...
ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΕΝ ΑΝΔΡΩ 2017-2019
Την τριετία 2017-2019 το Εν Άνδρω γνώρισε μια σταθερή και συνεχή αύξηση της επισκεψιμότητας του φτάνοντας και ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο επισκέψεις ετησίας. Στον πίνακα βλέπουμε την επισκεψιμότητα κάθε μήνα, η οποία κορυφώνεται το καλοκαίρι (Αύγουστο) ακολουθώντας την τουριστική ροή. Το εξαιρετικό είναι πως από τον Ιανουάριο κάθε χρόνο αρχίζει η επισκεψιμότητα να ανεβαίνει μέχρι τον Αύγουστο...
Το ακροατήριο μας: Στην επικοινωνία και στη δημοσιογραφία πρέπει να καταλαβαίνεις την λειτουργία της είδησης, την αξιοπιστία και την εγκυρότητα στην καταγραφή, την αξία της ποιότητας στην έκφραση, τις σωστές φωτογραφίες για να μπορεί το Site να προσελκύσει το ενδιαφέρον αυτών που απαρτίζουν την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Και αυτοί είναι οι σοβαροί και συγκροτημένοι άνθρωποι. Από όλα τις κοινωνικές ομάδες. Μπορεί μερικές φορές αυτοί να μην αποτελούν την πλειοψηφία. Όμως είναι αυτοί που έχουν και διάρκεια και πιστότητα και κριτήρια. Είναι αυτοί που δεν παρασύρονται από συνθήματα, λαϊκισμούς και χυδαιολογίες. Και στο τέλος είναι αυτοί που διαμορφώνουν την "κρίσιμη μάζα" που έλκει και τους άλλους. Όλα αυτά ήταν η στόχευση και η βάση εκκίνησης του Εν Άνδρω.
Και πετύχαμε τόσο πολύ που πριν δύο χρόνια στο πανηγύρι στα Τρομάρχια μας πλησίασε ένας αγρότης από την Πίσω Μεριά και μας είπε: "να ξέρετε πως υπάρχει η Άνδρος πριν το Εν Άνδρω και η Άνδρος μετά το Εν Άνδρω"! Κι όταν ρωτήσαμε τι εννοεί μας εξήγησε: "πριν το Εν Άνδρω εμείς στο Κόρθι δεν ξέραμε τι γινόταν στο Γαύριο ή στην Χώρα. Τώρα καθημερινά έχουμε μια γνώση τι γίνεται στο νησί μας. Αρχίσαμε να το βλέπουμε όλο..."
ΜΗΝΙΑΙΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΧΡΗΣΤΩΝ ΕΝ ΑΝΔΡΩ ΕΤΩΝ 2017-2019
Η γραφή μας. Όλοι όσοι ασχολούνται με τα site δεν γνωρίζουν πάντα και πολλά από επικοινωνία. Ξέρουν μόνο τις αντιδράσεις του κοινού και τις δυνατότητες αμεσότητας και εντυπωσιασμού που έχει το διαδίκτυο. Βάζουν λοιπόν φωτογραφίες (καλές ή κακές) και βίντεο (ερασιτεχνικά χωρίς όμως κάποια αφήγηση (γραπτή ή προφορική). Κατανοούν πως στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού κυριαρχεί η εικόνα.
Δεν κατανοούν ή δεν μπορούν να έχουν ένα καλό και σωστό κείμενο. Κι όμως είναι το κείμενο που τα "δένει" όλα γύρω από την εικόνα (νοήματα, επιχειρήματα, σκέψεις, αναμνήσεις κλπ). Χωρίς το κείμενο οι εικόνες στην οθόνη μοιάζουν ξεκρέμαστες και ασύνδετες. Άρα, όλα ξεκινούν από την αφήγηση γύρω από μια καλή εικόνα. Και για μια καλή αφήγηση, ένα καλό κείμενο χρειάζονται γνώσεις, εμπειρία, ταλέντο και τόλμη! Πρέπει να πεις τα ευχάριστα χωρίς να χαϊδεύεις αυτιά! Και πρέπει να πεις τα δυσάρεστα χωρίς να χυδαιολογείς. Στην πολιτική μπορεί και να αντιπαρατεθείς στα στραβά. Αλλά πρέπει να συμπαρασταθείς και στα σωστά. Κάποιος μπορεί να κάνει και λάθη και σωστά. Πρέπει να μπορείς να τα ξεχωρίζεις και να τα διαχωρίζεις ανάλογα με την περίπτωση.
Αριθμοί ρεκόρ: Με αυτές τις αρχές και με την πείρα δεκάδων χρόνων στην επικοινωνία και στην δημοσιογραφία ξεκινήσαμε πριν 6 και πλέον χρόνια το Εν Ανδρω. Και με αυτές τις αρχές το Εν Άνδρω συμπαρέσυρε πολλούς στην πορεία. Σήμερα έχουμε χιλιάδες φίλους και ακόμα περισσότερους αναγνώστες. Μόνο στο facebook μετράμε περισσότερους από 9.000 φίλους, ενώ ένα 30% των αναγνωστών μας δεν μπαίνει στο site από το facebook, αλλά κατ' ευθείαν. Συνάμα, πολλοί είναι οι αναγνώστες και φίλοι μας που έχουν πλέον εξελιχθεί σε τακτικούς συνεργάτες. Είναι δεκάδες αυτοί που πλέον που έχουν αυτοεκπαιδευτεί ως συνεργάτες μας.
Έξι χρόνια και το ΕΝ ΑΝΔΡΩ έχει πετύχει νούμερα απίστευτα για τα δεδομένα μιας Άνδρου 7.000 κατοίκων τον χειμώνα και των 15.000 κατοίκων και παραθεριστών το καλοκαίρι. Οι αριθμοί και τα ποσοστά που πετυχαίνει το site παραπέμπουν σε ιστοσελίδες που απευθύνονται σε κοινωνίες με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς. Είναι προφανές πως το ΕΝ ΑΝΔΡΩ έχει προ πολλού ξεφύγει από τα όρια της τοπικής κοινωνίας και απευθύνεται τόσο σε ανδριώτες στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε πολλούς άλλους που επισκέφθηκαν το νησί και θέλουν να κρατήσουν μια επαφή μαζί του.
Η θεματολογία μας: Η θεματολογία μας καλύπτει πολλά είδη της δημοσιογραφίας, αλλά και του εκλαϊκευμένου επιστημονικού λόγου. Κάτι που δεν συναντάς εύκολα στο ίντερνετ. Το χρονογράφημα, ένα παλιό δημοσιογραφικό είδος στο Εν Άνδρω ακμάζει. Οι παλιές ιστορίες και ιδίως οι ναυτικές ιστορίες έχουν αγαπηθεί και μερικές από πετυχαίνουν νούμερα πολύ μεγάλα. Κάποιες από αυτές ξεκινούν από 40.000 και φτάνουν μέχρι 110.000 αναγνώσεις! Πολύ πέρα από τα όρια της Άνδρου και των Κυκλάδων. Τέλος το ζωντανό, επίκαιρο και τολμηρό - χωρίς ακρότητες - ρεπορτάζ για όλους και για όλα ήταν αυτό που άνοιξε την συζήτηση πολύ πέρα από τα συνηθισμένα στην Άνδρο.
Ξεπεράσαμε τους 9.000 φίλους και κοντεύουμε τους 9.100 αναγνώστες στο facebook χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις στις απόψεις και χωρίς να σταματήσουμε να αρθρώνουμε λόγο με επιχειρήματα είτε υπέρ είτε κατά όταν θεωρούμε πως πρέπει. Δεν χαϊδεύουμε αυτιά, δεν χυδαιολόγουμε και δεν λαϊκίζουμε. Όπου χρειάστηκε σταθήκαμε απέναντι κι όπου χρειάστηκε υπέρ...
Στο Εν Άνδρω αναδεικνύουμε ότι γίνεται στην τοπική πολιτική, ότι γίνεται στην τοπική οικονομία (υποδομές, αναλύσεις, εξελίξεις κλπ) και κοινωνία (γιορτές, πανηγύρια, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, παραλιακές καντίνες, βραδινά μπαρ, ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, πλοία, ταχύπλοα, ναυτιλία κλπ). Σημαντικές ήταν και είναι οι αναφορές μας στην ιστορία και στο πολιτισμό του νησιού (έχουμε γράψει και 3 βιβλία στα θέματα αυτά). Και έχουμε ανοίξει το νησί στους επισκέπτες του. Ακόμα έχουμε προβάλει τις περιβαλλοντικές αναζητήσεις (μονοπάτια, οδοιπορικά, διαδρομές με πλοία, αυτοκίνητα, πεζοπορία). Διατρέξαμε και προβάλαμε όλο το νησί σε όλους. Και όλοι έχουν γνωρίσει μέρη απάτητα ή άγνωστα της Άνδρου.
Το σήμα κατατεθέν του Εν Άνδρω - το καραβάκι του Στρόφιλα - επιβλήθηκε με τον τρόπο του κι έγινε σήμα και βραβείο της Άνδρου. Άλλη μια επιτυχία μας να κάνουμε τον νεολιθικό Στρόφιλα και τα ευρήματα του κτήμα όλης της Άνδρου. Εδώ το καραβάκι σκαλισμένο που απονεμήθηκε ως βραβείο στο Εν Άνδρω για την δουλειά του στην Άνδρο το φθινόπωρο του 2018 στο Μπατσί.
Το έργο μας: Μέχρι στιγμής σε 6 χρόνια παρουσίας μετράμε δημοσιευμένα 5.700 κείμενα και 62.541 σχόλια! Δηλαδή έχουμε κοντά 3 δημοσιεύσεις κειμένων την ημέρα και 28 σχολίων! Αριθμοί που εκπλήττουν. Είμαστε μια ζωντανή πηγή ενημέρωσης και διαλόγου για το νησί μας και όχι μόνο. Όσοι επιχείρησαν να αμφισβητήσουν την παρουσία μας έμειναν προ πολλού πίσω. Όσοι αμφισβήτησαν το βήμα μας εξεπλάγησαν από την διάρκεια και το εύρος του. Και εμείς νοιώθουμε ικανοποιημένοι πως οι δεκάδες που σχολιάζουν (ή τρολάρουν) έχουν πλέον αποδεχτεί κάποιους κανόνες μέσα από τους οποίους διεξάγεται ο διάλογος.
Αντί επιλόγου: Ξεκινάμε λοιπόν μια νέα χρονιά. Φτάσαμε μέχρι εδώ περνώντας μαζί καλοκαίρια και χειμώνες. Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιές, Πάσχα και Δεκαπενταύγουστους. Περάσαμε μαζί εκλογές και αντιπαραθέσεις. Περάσαμε παρέα καταιγίδες και καύσωνες. Περάσαμε πολλά. Και θα συνεχίσουμε να περνάμε μαζί και άλλα και τη νέα χρονιά...
Διαμαντής Μπασαντής
Διαχειριστής Εν Άνδρω (Νοέμβριος 2013 - Ιανουάριος 2020)