Αρκετές και σημαντικές οι αλλαγές στις δημοτικές εκλογές. Καταργείται η απλή αναλογική...
Την προσεχή Πέμπτη 28/1/21 εισάγεται προς συζήτηση το νέο νομοσχέδιο για τις δημοτικές εκλογές. Από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής αλλάζουν αρκετά πράγματα του σημερινού νόμου που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και ανέτρεψε τα δεδομένα δεκαετιών στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Πρώτο, καταργείται η απλή αναλογική που οδήγησε εκατοντάδες Δήμους σε δύσκολες καταστάσεις. Ελάχιστοι δήμαρχοι που εξελέγησαν είτε στον πρώτο γύρο έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και σχεδόν κανένας από όσους εξελέγησαν στον δεύτερο γύρο δεν έχει πλειοψηφία. Με τα σημερινά δεδομένα είναι υποχρεωμένος ο κάθε δήμαρχος να διαπραγματεύεται με μια ή δύο παρατάξεις για να περάσει ένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Και με δεδομένο πως σε ένα πολυδιασπασμένο συμβούλιο κάθε αντιπολιτευόμενος πολεμά και πλειοδοτεί έναντι της διοίκησης σε λίγες περιπτώσεις συγκροτούνται πλειοψηφίες.
Δεύτερο, το νέο εκλογικό σύστημα προβλέπεται να είναι της ενισχυμένης αναλογικής με βάση το ποσοστό εκλογής δημάρχου. Συζητείται να εκλέγεται δήμαρχος από τον πρώτο γύρο με 40% ή 42%. Και να ελέγχει την πλειοψηφία του συμβουλίου. Αν πάνε οι εκλογές στον δεύτερο γύρο ο νικητής θα παίρνει και πάλι την πλειοψηφία. Στο νέο εκλογικό σύστημα προς αποφυγή κατακερματισμού θα προβλέπεται και πλαφόν της τάξης του 3% ή 5% για να μπει ένας συνδυασμός στο συμβούλιο.
Επιδίωξη είναι με την εκλογή περισσότερων δημάρχων από τον πρώτο γύρο αποφεύγονται οι συστηματικά ετερόκλητες συγκλήσεις της ενδιάμεσης εβδομάδας. Κάτι που όπως είδαμε συνέβη και στην Άνδρο όπου δύο συνδυασμοί που αντιπαρατάχθηκαν μετωπικά επί 5ετία συνέκλιναν μεταξύ των δύο γύρων με στόχο τον διαμοιρασμό των θέσεων.
Τρίτο, συζητείται η μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων ώστε το δημοτικό συμβούλιο να είναι πιο ευέλικτο και οι σύμβουλοι πιο προσηλωμένοι στις συγκεκριμένες ευθύνες τους. Και ακόμα ο κάθε συνδυασμός να χρειάζεται λιγότερα ονόματα και πιο αξιόπιστα.
Τέταρτο, καταργείται η κάλπη για ξεχωριστά τοπικά συμβούλια. Αλλά τα τοπικά συμβούλια επανεντάσσονται με λιγότερους συμβούλους στο ψηφοδέλτιο του υποψήφιου δημάρχου. Αποφεύγεται έτσι ο πολλαπλασιασμός υποψηφίων, αλλά και ο κατακερματισμός και σε τοπικό επίπεδο.
Με τις παραπάνω αλλαγές που εισηγήθηκαν από την τοπική αυτοδιοίκηση αποφεύγονται δυσλειτουργίες και ο κατακερματισμός, που παρατηρούνται στο δημοτικό συμβούλιο και στα τοπικά συμβούλια σε όλους τους μειοψηφικούς Δήμους, που είναι εκατοντάδες. Δυσλειτουργίες που όπως είδαμε μέχρι σήμερα και στην περίπτωση της Άνδρου είναι κραυγαλέες και έχουν οδηγήσει σε πλήρη αποδιοργάνωση το δημοτικό συμβούλιο που αδυνατεί να αποφασίσει. Καταστάσεις που έχουμε περιγράψει δεκάδες φορές στην ιστοσελίδα μας.
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»